Land Rover Seria - Serwo
Moderator: Jerry
Land Rover Seria - Serwo
witam,
mam jeszcze jedno pytanie,
jakos nie mogę wyregulowac składu mieszanki i wygląda jakby gaźnik brał "lewe" powietrze. Dodatkowo hamulce pomimo że nowe (szczęki, cylinderki, pompa) są słabe i nie czuc po uruchomieniu silnika różnicy w nacisku pedału ham. Obstawiam uszkodzone serwo, jakieś spostrzeżenia? Może ktoś ma używkę za rozsądną sumę abym to mógł sprawdzic. Ja mam SWB z dual-line ( pompa z przykręcanym zbiornikiem płynu ham.) z przed 1980 roku. pozdr.dawers
mam jeszcze jedno pytanie,
jakos nie mogę wyregulowac składu mieszanki i wygląda jakby gaźnik brał "lewe" powietrze. Dodatkowo hamulce pomimo że nowe (szczęki, cylinderki, pompa) są słabe i nie czuc po uruchomieniu silnika różnicy w nacisku pedału ham. Obstawiam uszkodzone serwo, jakieś spostrzeżenia? Może ktoś ma używkę za rozsądną sumę abym to mógł sprawdzic. Ja mam SWB z dual-line ( pompa z przykręcanym zbiornikiem płynu ham.) z przed 1980 roku. pozdr.dawers
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Re: Land Rover Seria - Serwo
weź ekstrakcyjną w spreju(zmywacz) i psiukaj po podejrzanych łączeniach(koletory ssące i gaźnik), jak trafisz wzrosną obroty.
co do zaś serwa, to ja bym się nie przejmował, u mnie serwo już drugi rok umiera... kwestia przyzwyczajenia i odpowiedniego doboru obuwia.
dodam, że pompy hamulcowe drogie nie są
w ogóle części do serii nie są drogie
co do zaś serwa, to ja bym się nie przejmował, u mnie serwo już drugi rok umiera... kwestia przyzwyczajenia i odpowiedniego doboru obuwia.
dodam, że pompy hamulcowe drogie nie są

w ogóle części do serii nie są drogie

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

też tak sądzę że ceny części są raczej promocyjne, na pewno przekonam się o tym jak rozpocznę remont Gazika. Nowe serwo, o ile znalazłem właściwą ofertę, to 57GBP. Z tym serwem wiąże się jeszcze jedna "tajemnica" mojego Landka. Na środkowej konsoli, tam gdzie są światłą awaryjne mam palący sie przycisk Check. Nie idzie go zgasic ( powinien po naciśnięciu) i słyszałem że to kontrolka ciśnienia w hamulcach. W serwie jest właśnie jakiś czujnik.
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
w serwie?
chyba na "czwórniku", po prawej stronie na ramie przy grodzi.
chyba na "czwórniku", po prawej stronie na ramie przy grodzi.

Na przycisku jest TEST a nie Check, źle zapamiętałem. W serwie mam czujnik napewno, dochodzą do niego dwa przewody.
Na prawej stronie grodzi mam rzeczywiście niepodłączony jeden przewód, zastanawiałem się gdzie on idzie, jest koloru różowo-majtkowego
Mniej więcej wychodzi z wnętrza kabiny na wysokości rurek zasilających nagrzewnice nawiewu. Jak wrócę z pracy poszukam odpowiednika na ramie przy czwórniku, super gdyby to było to 
Na prawej stronie grodzi mam rzeczywiście niepodłączony jeden przewód, zastanawiałem się gdzie on idzie, jest koloru różowo-majtkowego

Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
w serwie czy w obudowie pompy?
bo czujnik stopu to w tej ostatniej jest

Wąż pisze:w serwie czy w obudowie pompy?
Czujnik mam w serwie a w mocowaniu serwa i pompy jest włącznik stopu, wiem bo wymieniałem go na nowy. Zrobię fotkę jak wrócę do domu.
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
To niechybnie być musi jakiś element z LR'a Oladawers pisze:Na przycisku jest TEST a nie Check, źle zapamiętałem. W serwie mam czujnik napewno, dochodzą do niego dwa przewody.
Na prawej stronie grodzi mam rzeczywiście niepodłączony jeden przewód, zastanawiałem się gdzie on idzie, jest koloru różowo-majtkowegoMniej więcej wychodzi z wnętrza kabiny na wysokości rurek zasilających nagrzewnice nawiewu. Jak wrócę z pracy poszukam odpowiednika na ramie przy czwórniku, super gdyby to było to

To dlatego wiedział, że ta półoś jest walnięta

w serwie jest czujnik - podciśnienia, jesli padło serwo - to kontrolka się świeci
czujnik pracuje na zwarcie, więc łatwo można ustalić czy jest walniety czujnik czy serwo,
kolejny czujnik jest na tym pier...onym rozdzielaczu na grodzi, jeśli jest walnięty obwód to kontrolka świeci
czujnik też pracuje na zwarcie, ale ... jak ktoś zamierza to g... ruszyć , to od razu polecam zakup nowego, a jest dostępne tylko w orginale, i tylko za marne ok 100 GBP
ja obstawiam po objawach serwo - ale jak napisałem - bardzo łatwo je sprawdzić...

czujnik pracuje na zwarcie, więc łatwo można ustalić czy jest walniety czujnik czy serwo,
kolejny czujnik jest na tym pier...onym rozdzielaczu na grodzi, jeśli jest walnięty obwód to kontrolka świeci

czujnik też pracuje na zwarcie, ale ... jak ktoś zamierza to g... ruszyć , to od razu polecam zakup nowego, a jest dostępne tylko w orginale, i tylko za marne ok 100 GBP

ja obstawiam po objawach serwo - ale jak napisałem - bardzo łatwo je sprawdzić...
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
aaa to o ten czujnik chodzi 

rafi 109 pisze:w serwie jest czujnik - podciśnienia, jesli padło serwo - to kontrolka się świeci![]()
kolejny czujnik jest na tym pier...onym rozdzielaczu na grodzi, jeśli jest walnięty obwód to kontrolka świeci![]()
no i jasne, czujnik na rozdzielaczu i czujnik na serwie muszą byc w tym samym obwodzie bo kable mają takie same kolory. Gdy zmostkowałem wtyczkę czujnika na rozdzielaczu to kontrolka zgasła, paliła się tylko wtedy jak wcisnąłem przycisk.
Jak można sprawdzić serwo?
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
naduś na pedał hamulca, i trzymając wciśnięty odpal silnik, jak lekko siądzie - to serwo ok,
jak nadal stoi wtym samym położeniu - serwo kaput,
to tak na szybko...
to tak na szybko...

LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
no to napewno kaput, nie czuć żadnej różnicy.rafi 109 pisze:naduś na pedał hamulca, i trzymając wciśnięty odpal silnik, jak lekko siądzie - to serwo ok,
to tak na szybko...
znalazłem w necie zestawy regeneracyjne do Serwa i zawór na wyminę (łączący serwo z kolektorem ssącym) ktoś może to juz wymieniał/regenerował?
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
ło matko...
a sprawdzał czy ma podciśnienie - jak wygląda przewód? odpali Kolega i obada palcem azaliż podciśnienie jest
czujniki
1 - świateł stopu - mechaniczny - przed (nad) serwo
2 zespół czujników sprawności układu
a) podciśnienia (w serwo)
b) zużycia okładzin (nadmierny skok pedału)
c) równego ciśnienia w obu obwodach
a na desce masz kontrolkę
jak się świeci to co najmniej jeden z trzech wyżej wymienionych wskazuje na failure
Kolega po wyspiarsku czytaty?
http://www.landroverweb.com/Pdf-files/M ... Part_5.pdf
http://www.landroverweb.com/Land-Rover- ... al-pdf.htm
a sprawdzał czy ma podciśnienie - jak wygląda przewód? odpali Kolega i obada palcem azaliż podciśnienie jest
czujniki
jak się świeci to co najmniej jeden z trzech wyżej wymienionych wskazuje na failure
Disco 3.9 LPG
Dziękuje bardzo, nie za bardzo wiem gdzie jest ten czujnik zużycia okładzin. Podciśnienie w układzie jest, przewód oczywiście dałem nowy. Po jeździe jak porusza się gniazdem przewodu na boki to wyraźnie słychać syk uciekającego powietrza. Tak więc jakby podciśnienie było.bratek pisze:ło matko...
czujniki
pozdr.dawers
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
pedal-box mounted (str. 70-1) http://www.landroverweb.com/Pdf-files/M ... Part_5.pdf
Disco 3.9 LPG