Problem ze spalaniem
Moderator: Jerry
Problem ze spalaniem
Wiem, że to kolejny taki temat, sam mam już odruch wymiotny jak widzę następny wątek o spalaniu ale brakuje mi już pomysłów i pieniędzy na paliwo, potrzebuję porady.
Sprawa wygląda następująco. Disco 300tdi '98 automat, opony 235/85 BFG MT, 2" liftu, EDC wywalone, EGR zaślepiony, katalizator wycięty, wtryski nowe (całe, nie same końcówki), pompka na bloku nowa.
Sprawdzone ciśnienie na kotłach (24-25bar), ciśnienie doładowania, wyregulowana pompa wtryskowa, pousuwane wycieki wszelkie, hamulce nie trzymają, łożyska też są ok. Samochód pali ok 16l - 17l niezależnie czy miasto czy trasa i nie kopci na czarno. Nogę mam raczej lekką.
Macie pomysł co jeszcze można sprawdzić?
Sprawa wygląda następująco. Disco 300tdi '98 automat, opony 235/85 BFG MT, 2" liftu, EDC wywalone, EGR zaślepiony, katalizator wycięty, wtryski nowe (całe, nie same końcówki), pompka na bloku nowa.
Sprawdzone ciśnienie na kotłach (24-25bar), ciśnienie doładowania, wyregulowana pompa wtryskowa, pousuwane wycieki wszelkie, hamulce nie trzymają, łożyska też są ok. Samochód pali ok 16l - 17l niezależnie czy miasto czy trasa i nie kopci na czarno. Nogę mam raczej lekką.
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...
Re: Problem ze spalaniem
Zmien opony na slicki i rozmiar w dol 

Discovery 300tdi
http://www.thesaurus.com.pl/
http://www.thesaurus.com.pl/
ostatnio mi auto paliło 14-15l
teraz - na szczęście wróciło do normy - 12l
teraz - na szczęście wróciło do normy - 12l

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
przyjdź jak bedziesz miał spręż powyżej 30...majch pisze: ciśnienie na kotłach (24-25bar), Samochód pali ok 16l - 17l

#noichuj
No wlasnie.
A jakie cisnienie jest ksiazkowe? Bo moj woz wczoraj byl u mechaniora od diesli, ten pomierzyl wszystko i mowi, ze silnik dzwon, wszedzie rowne cisnienie 30. To za malo?
A jakie cisnienie jest ksiazkowe? Bo moj woz wczoraj byl u mechaniora od diesli, ten pomierzyl wszystko i mowi, ze silnik dzwon, wszedzie rowne cisnienie 30. To za malo?
Kapec, disco 300TDi '97,
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Podczas długiego przelotu z prędkością rzędu 90km/h, zszedł mi poniżej 8L. Dokładnie 7,8L.
Na hajłeju przy 100-110km/h około 9L.
Auto zapakowane, dwie osoby, MT 235/85. Już myślałem, że mi wskaźnik paliwa padł.
...to muszę chyba mieć ze 40 tej kompresji

Auto zapakowane, dwie osoby, MT 235/85. Już myślałem, że mi wskaźnik paliwa padł.

łoś też człowiek
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
eee, nie
po prostu im dalej jestem, tym go bardziej szanuję

po prostu im dalej jestem, tym go bardziej szanuję

łoś też człowiek
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
może...
w każdym razie w wakacje ma działać i o nic nie pytać. Taką zasadę wyznaję już od dawna.

w każdym razie w wakacje ma działać i o nic nie pytać. Taką zasadę wyznaję już od dawna.
łoś też człowiek
To ja juz wole swoje V8, tyle.... no moze z literka wiecej, to mnie po miescie spala. W trasie mocno w dol. A ja glupi sie zastanawialem nad dyszlem, to by bylo z deszczu pod rynne.majch pisze: Samochód pali ok 16l - 17l niezależnie czy miasto czy trasa i nie kopci na czarno. Nogę mam raczej lekką.

Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
Albo te zmierzone na kołach 100km, to w realu ze 120Wiechu pisze:Podczas długiego przelotu z prędkością rzędu 90km/h, zszedł mi poniżej 8L. Dokładnie 7,8L.
![]()
![]()

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- Damian
-
- Kontaktowanie:
mam dokładnie te same wyniki na przelotach, 9 litrów przy jeździe tak 100-110Wiechu pisze:Podczas długiego przelotu z prędkością rzędu 90km/h, zszedł mi poniżej 8L. Dokładnie 7,8L.
![]()
te same opony
natomiast na banie ciężko mi zdzierżyć monotonię jazdy przy 110, staram się pociskać

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
ja zawsze cisnę 

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

... i, wynik jestWąż pisze:ja zawsze cisnę

czesław&jarząbek pisze:przyjdź jak bedziesz miał spręż powyżej 30...majch pisze: ciśnienie na kotłach (24-25bar), Samochód pali ok 16l - 17l
To tak przy okazji, mam Panowie pytanie.
W mojej rzędowej szóstce jest taki wynik pomiarów: 1-28, 2-33, 3-34, 4-31, 5-30, 6-28.
1 i 6 dość znacznie odbiega od reszty. Czy taki wynik jest w miare do przyjęcia i o czym ewentualnie może świadczyć?
więcej czarnego dymuFlytier pisze:... i, wynik jestWąż pisze:ja zawsze cisnę?

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 

100 licznikowe, to w realu niecałe 111.pezet pisze:
Albo te zmierzone na kołach 100km, to w realu ze 120
Jak już wdajemy się w szczegóły.

łoś też człowiek
czesław&jarząbek pisze:przyjdź jak bedziesz miał spręż powyżej 30...majch pisze: ciśnienie na kotłach (24-25bar), Samochód pali ok 16l - 17l
Sprężanie nie spadło z dnia na dzień, a problem się pojawił nagle. Wcześniej paliła max 12l w mieście z włączoną klimą. Spalanie nie rosło stopniowo, jednego dnia chodziła normalnie i paliła normalnie, następnego chodziła normalnie ale paliła już jak smok.
Co jeszcze może być poza zdechłym silnikiem ?
Padający automat albo konwerter może powodować wysokie spalanie i nie dawać żadnych innych objawów ?
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...
a ja nie wiem ile pali,bo nie zwracam na to uwagi.... 

a stację już tam u was odbudowali czy nadal nie ma gdzie tankowaćLR_Olek pisze:a ja nie wiem ile pali,bo nie zwracam na to uwagi....

andrzej:) pisze:a stację już tam u was odbudowali czy nadal nie ma gdzie tankowaćLR_Olek pisze:a ja nie wiem ile pali,bo nie zwracam na to uwagi....![]()
jest juz od maja....
z kawa i hoć dogami

sbielak pisze:znaczy się - dotarła cywilizacja
to nie cywilizacja, ta stara stacja to byla forma obrony przed natretnymi turystami ...