Wymiana gum na polibusze - zrob to sam

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Gorbaczov

Kontaktowanie:

Wymiana gum na polibusze - zrob to sam

Post autor: Gorbaczov » wt lip 27, 2010 1:05 pm

Witam, zestawik kompletny przyszedl polubuszy do defa, teraz pytanie czy jest jakas instrukcja wymiany co i jak w jakiej kolejnosci?
LR DEFENDER TD5 HT Gorbaczov

Awatar użytkownika
sbielak

Re: Wymiana gum na polibusze - zrob to sam

Post autor: sbielak » wt lip 27, 2010 1:19 pm

A po co Ci kolejność , wlazowywujesz po auto patrzysz co jesteś w stanie sam wykręcić i to robisz :)21 wyciągasz na te przykład przedni wahacz - patrzysz fajowski , ciężki z lekkim nalotem rdzawym...guma w miejscu mocowania do ramy powinna zejść sama , no z lekką pomocą , za to tuleje z przodu dadzą Ci popalić conajmniej do północy :)21.
No chyba , że masz prasę - inaczej wiertareczka, palniczek co i tak nie załatwia do końca zapieczonych metalowych elementów. A no i może się okazać, że nie odkręcisz wahaczy od mostu bo śrubki się zapiekły w tulejach... Tak czy inaczej zacznij od przodu, jak z nim się uporasz to tył jest już bajką.
Osobiście walczyłem z tematem jedno popołudnie , ale robiłem to na warsztacie i wszystkie potrzebne narzędzia miałem pod ręką. I nie obeszło się bez wycięcia 2 śrubek.
SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....

Awatar użytkownika
Gorbaczov

Kontaktowanie:

Post autor: Gorbaczov » wt lip 27, 2010 1:36 pm

sbielak pisze:A po co Ci kolejność , wlazowywujesz po auto patrzysz co jesteś w stanie sam wykręcić i to robisz :)21 wyciągasz na te przykład przedni wahacz - patrzysz fajowski , ciężki z lekkim nalotem rdzawym...guma w miejscu mocowania do ramy powinna zejść sama , no z lekką pomocą , za to tuleje z przodu dadzą Ci popalić conajmniej do północy :)21.
No chyba , że masz prasę - inaczej wiertareczka, palniczek co i tak nie załatwia do końca zapieczonych metalowych elementów. A no i może się okazać, że nie odkręcisz wahaczy od mostu bo śrubki się zapiekły w tulejach... Tak czy inaczej zacznij od przodu, jak z nim się uporasz to tył jest już bajką.
Osobiście walczyłem z tematem jedno popołudnie , ale robiłem to na warsztacie i wszystkie potrzebne narzędzia miałem pod ręką. I nie obeszło się bez wycięcia 2 śrubek.

przod akurat beda chlopaki robic w warsztacie, bo tam pare lozysk do wymiany, koncowki itd wiec zostawiem im ta przyjemnosc :) a ja sam raczej tyl zrobie:) moje pytanie jest nastepujace, moze naiwne ale kto pyta, nie bladzi, czyli czy np przy wymiane z tylu moge spokojnie jedna strone odkrecic, np caly tyl postawic sobie na podporkach czy lepiej na kolach zostawic?
LR DEFENDER TD5 HT Gorbaczov

Awatar użytkownika
sbielak

Post autor: sbielak » wt lip 27, 2010 1:40 pm

Z tego co pamiętam zostawiłem tylko na ręcznym, kobyłek chyba nie podstawiałem.
W każdym bądz razie sierżanta najpierw odkręć od mostu potem od ramy :)2
SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”