Wymiana gum na polibusze - zrob to sam
Moderator: Jerry
Wymiana gum na polibusze - zrob to sam
Witam, zestawik kompletny przyszedl polubuszy do defa, teraz pytanie czy jest jakas instrukcja wymiany co i jak w jakiej kolejnosci?
LR DEFENDER TD5 HT Gorbaczov
Re: Wymiana gum na polibusze - zrob to sam
A po co Ci kolejność , wlazowywujesz po auto patrzysz co jesteś w stanie sam wykręcić i to robisz
wyciągasz na te przykład przedni wahacz - patrzysz fajowski , ciężki z lekkim nalotem rdzawym...guma w miejscu mocowania do ramy powinna zejść sama , no z lekką pomocą , za to tuleje z przodu dadzą Ci popalić conajmniej do północy
.
No chyba , że masz prasę - inaczej wiertareczka, palniczek co i tak nie załatwia do końca zapieczonych metalowych elementów. A no i może się okazać, że nie odkręcisz wahaczy od mostu bo śrubki się zapiekły w tulejach... Tak czy inaczej zacznij od przodu, jak z nim się uporasz to tył jest już bajką.
Osobiście walczyłem z tematem jedno popołudnie , ale robiłem to na warsztacie i wszystkie potrzebne narzędzia miałem pod ręką. I nie obeszło się bez wycięcia 2 śrubek.

No chyba , że masz prasę - inaczej wiertareczka, palniczek co i tak nie załatwia do końca zapieczonych metalowych elementów. A no i może się okazać, że nie odkręcisz wahaczy od mostu bo śrubki się zapiekły w tulejach... Tak czy inaczej zacznij od przodu, jak z nim się uporasz to tył jest już bajką.
Osobiście walczyłem z tematem jedno popołudnie , ale robiłem to na warsztacie i wszystkie potrzebne narzędzia miałem pod ręką. I nie obeszło się bez wycięcia 2 śrubek.
SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....
sbielak pisze:A po co Ci kolejność , wlazowywujesz po auto patrzysz co jesteś w stanie sam wykręcić i to robiszwyciągasz na te przykład przedni wahacz - patrzysz fajowski , ciężki z lekkim nalotem rdzawym...guma w miejscu mocowania do ramy powinna zejść sama , no z lekką pomocą , za to tuleje z przodu dadzą Ci popalić conajmniej do północy
.
przod akurat beda chlopaki robic w warsztacie, bo tam pare lozysk do wymiany, koncowki itd wiec zostawiem im ta przyjemnosc

LR DEFENDER TD5 HT Gorbaczov
Z tego co pamiętam zostawiłem tylko na ręcznym, kobyłek chyba nie podstawiałem.
W każdym bądz razie sierżanta najpierw odkręć od mostu potem od ramy
W każdym bądz razie sierżanta najpierw odkręć od mostu potem od ramy

SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....