Podgrzewanie przedniej szyby
Moderator: Jerry
Podgrzewanie przedniej szyby
Witam
Mam LR Disco 95. Pewnie tak jak każdy mam podgrewanie tylnej szyby oraz lusterek. Zauważyłem tez ze mam siateczkę ma przedniej szybie tzn ze jest ona podgrzewana. Ale tu mały zong.
JAk pdniosłem maskę to po obu stronach na podszybiu mam wtyczki które nie są do niczego podłączone.
Nie mam włącznika osobngo do podgrzewania pzedniej szyby.
I teraz pytanie.
Czy moge, a jak tak, to jak podłączyć tę przednią szyę aby eż sie ogrzewała? czy można podłązyć ją w układ z tylną szybą czy musi być osobny układ do przedniej? a jezeli musi być osobny to jak to zrobic i ja je podłączyć? wtyczki z dwoma wyjsciami mam po obu stronach szyby.
Mam LR Disco 95. Pewnie tak jak każdy mam podgrewanie tylnej szyby oraz lusterek. Zauważyłem tez ze mam siateczkę ma przedniej szybie tzn ze jest ona podgrzewana. Ale tu mały zong.
JAk pdniosłem maskę to po obu stronach na podszybiu mam wtyczki które nie są do niczego podłączone.
I teraz pytanie.
Czy moge, a jak tak, to jak podłączyć tę przednią szyę aby eż sie ogrzewała? czy można podłązyć ją w układ z tylną szybą czy musi być osobny układ do przedniej? a jezeli musi być osobny to jak to zrobic i ja je podłączyć? wtyczki z dwoma wyjsciami mam po obu stronach szyby.
Była Vitara, byłe inne chocki klocki, a teraz jest Disco (jak na razie)
Re: Podgrzewanie przedniej szyby
a nie lepiej elektrykę made in GB zostawić w spokoju
a nóż widelec wywołasz reakcję łańcuchową

a nóż widelec wywołasz reakcję łańcuchową
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
no może. ale przydała by sita szyba jak jest ałożona. tylko kabelki pociągnąć. ALe pytanie gdzie i jak
Jak nie chcesz ingerowac w obecna elektryke to zaloz sobie osobne okablowanko. Pociagnij prad bezposrednio z aku (oczywiscie przez bezpiecznik) i jakis pstryczek elektryczek w kabinie. Jak bedziesz chcial zeby ja grzalo to sobie wlaczysz, jak nie to wylaczysz...Burza pisze:no może. ale przydała by sita szyba jak jest ałożona. tylko kabelki pociągnąć. ALe pytanie gdzie i jak
SJ 413(gaźnik + LPG) -> Vitara JLX 1.6 8v -> lr Discovery 300TDi
Burza pisze:Witam
z opisu wynika, że auto wyklepane z przystanku

lepiej nici nie ruszaj, licho nie śpi...

łoś też człowiek
Puszczenie pełnego prądu prosto z aku na szybę grozi śmiercią lub kalectwem.Cybm pisze:Jak nie chcesz ingerowac w obecna elektryke to zaloz sobie osobne okablowanko. Pociagnij prad bezposrednio z aku (oczywiscie przez bezpiecznik) i jakis pstryczek elektryczek w kabinie. Jak bedziesz chcial zeby ja grzalo to sobie wlaczysz, jak nie to wylaczysz...Burza pisze:no może. ale przydała by sita szyba jak jest ałożona. tylko kabelki pociągnąć. ALe pytanie gdzie i jak
Zostawić jak jest.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
Pokutuje przekonanie, że prąd jest groźny..Maq pisze:Puszczenie pełnego prądu prosto z aku na szybę grozi śmiercią lub kalectwem.Cybm pisze:Jak nie chcesz ingerowac w obecna elektryke to zaloz sobie osobne okablowanko. Pociagnij prad bezposrednio z aku (oczywiscie przez bezpiecznik) i jakis pstryczek elektryczek w kabinie. Jak bedziesz chcial zeby ja grzalo to sobie wlaczysz, jak nie to wylaczysz...Burza pisze:no może. ale przydała by sita szyba jak jest ałożona. tylko kabelki pociągnąć. ALe pytanie gdzie i jak
Zostawić jak jest.

+ - kabel, przekaźnik z jakąś czasowką, sterowanie, bezpiecznik i dzialaj.
SALLAAA
ot co, ewentualnie może wymienić z powrotem szybę na oryginalną do tego złomu - czyli nie grzanąWiechu pisze:Burza pisze:Witam
z opisu wynika, że auto wyklepane z przystanku
![]()
lepiej nici nie ruszaj, licho nie śpi...

miałem tak w rendżu, ale dało się podłaczyć i był przycisk grzania na kokpicie - czyli miałem inaczej

- dziekuję za uwagę.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
mogę ja już?
jedz do warsztatu
jedz do warsztatu

-
-
ale jakiego
?
Do elektryka, czy do takiego co tylko LR naprawia?
To przecież aż dwa kabelki i jakże niezbędne, jak źle podłączą u elektryka to może być..... że ho, ho

To przecież aż dwa kabelki i jakże niezbędne, jak źle podłączą u elektryka to może być..... że ho, ho

Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/
http://www.free-clinic.org/
piotr borowiec pisze:ale jakiego?
do landroverowego
aha
Amperaż należałoby dostosować do szyby i reszty układu (jakiejś czasówki na przykład). Ja lutować potrafię, ale to oddałbym do zrobienia elektrykowi, lub zostawił w spokoju.FUX pisze: Pokutuje przekonanie, że prąd jest groźny..![]()
+ - kabel, przekaźnik z jakąś czasowką, sterowanie, bezpiecznik i dzialaj.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
Burza, nie odpuszczaj tematu. Nie słuchaj tych zazdrośników, to nie ludzie, to wilcy..
Grzana przednia szyba to zaje....ta sprawa.

Grzana przednia szyba to zaje....ta sprawa.

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
Prawda.Piotrul pisze:Grzana przednia szyba to zaje....ta sprawa.
GPS Garmina także daje radę.
SALLAAA
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
FUX pisze:Prawda.Piotrul pisze:Grzana przednia szyba to zaje....ta sprawa.
GPS Garmina także daje radę.
jak masz SirfStar III to daje rady przy ogrzewanej szybie i jak jest napylona tlenkiem aluminium, a odbiornik może nawet leżeć w schowku i nieba widzieć nie musi i robi (SirfStar II przy takich szybach nie działał)
Czwarte serce 

Nie wiem jak w disco, ale w RR są 2 osobne bezpieczniki i 2 przekaźniki - po komplecie na jedną stronę szyby. I oczywiście ograniczony czas grzania do bodajże 4 minut.

a ja mam taką szybę w parchu i z tego co widzę to chyba raczej jest to antena, ale kłócić się nie będę 

Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
Napewno musi byc przekaznik , jeśli ogrzewanie
jest podzielone na dwie części to dwa
przekazniki, sam włącznik nie da rady , takie
ogrzewanie potrafi pochłonąć dużo energii .
Wyłącznik czasowy też niezbędny. To nie jest
trudne zadanie ale jeśli nie czujesz się na siłach
to zleć robotę elektrykowi .
jest podzielone na dwie części to dwa
przekazniki, sam włącznik nie da rady , takie
ogrzewanie potrafi pochłonąć dużo energii .
Wyłącznik czasowy też niezbędny. To nie jest
trudne zadanie ale jeśli nie czujesz się na siłach
to zleć robotę elektrykowi .
Disco 300Tdi 1998