Nagłe zwalnianie, a czasem nawet zatrzymywanie się Discovery
Moderator: Jerry
- rafopl
- jestem tu nowy...
Nagłe zwalnianie, a czasem nawet zatrzymywanie się Discovery
problem wygląda następująco:
Odkąd kopiłem disco 2 TD5 od jakiś czasu zdarza mi się, że przy maksymalnym skręcie i dodaniu gazu słyszałem jak gdyby pompę abs-u i samochód zwalniał, a nawet sie zatrzymywał. czasem to samo występowało po przejechaniu trochę szybciej progu zwalniającego. Potem się to uspokoiło na jakiś czas, a teraz problem znów wraca i to jeszcze większy bo wczoraj wracając z pracy, na prostej drodze samochód dosłownie przez 1 sekundę przy 80km/h zaczął zwalniać i od razu przestał. Nie zwolnił jakoś bardzo zauważalnie, ale było to odczuwalne. Bardzo to dziwne na prostej drodze ze stałą prędkością. W ciągu 2 tygodni zdarzyło się też, że dwa razy dojeżdżając do skrzyżowania zacząłem przyhamowywać, a hamulec nie zadziałał (za to czuć było, że przy już minimalnym wciśnięciu pedału hamulca czuć ABS na pedale - uczucie jakby samochód ślizgnął się na lodzie). Szybkie naciśnięcie ponownie lub 2 razy i zadziałał.
Czy ktoś miał coś takiego lub, czy ktoś słyszał o takim przypadku. Jeżdżenie jest "trochę" niebezpieczne. I nie wiem kiedy znowu coś nie zadziała.
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
Odkąd kopiłem disco 2 TD5 od jakiś czasu zdarza mi się, że przy maksymalnym skręcie i dodaniu gazu słyszałem jak gdyby pompę abs-u i samochód zwalniał, a nawet sie zatrzymywał. czasem to samo występowało po przejechaniu trochę szybciej progu zwalniającego. Potem się to uspokoiło na jakiś czas, a teraz problem znów wraca i to jeszcze większy bo wczoraj wracając z pracy, na prostej drodze samochód dosłownie przez 1 sekundę przy 80km/h zaczął zwalniać i od razu przestał. Nie zwolnił jakoś bardzo zauważalnie, ale było to odczuwalne. Bardzo to dziwne na prostej drodze ze stałą prędkością. W ciągu 2 tygodni zdarzyło się też, że dwa razy dojeżdżając do skrzyżowania zacząłem przyhamowywać, a hamulec nie zadziałał (za to czuć było, że przy już minimalnym wciśnięciu pedału hamulca czuć ABS na pedale - uczucie jakby samochód ślizgnął się na lodzie). Szybkie naciśnięcie ponownie lub 2 razy i zadziałał.
Czy ktoś miał coś takiego lub, czy ktoś słyszał o takim przypadku. Jeżdżenie jest "trochę" niebezpieczne. I nie wiem kiedy znowu coś nie zadziała.
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
Disco II 2.5 TD5
Re: Nagłe zwalnianie, a czasem nawet zatrzymywanie się Disco
wyciągnij bezpiecznik i problem z głowy
... ale nie będzie abs i tc
:
... ale nie będzie abs i tc

LR Rendzi stajla 

- rafopl
- jestem tu nowy...
Taaa, ale nie chcę zatuszować usterki tylko ją naprawić 

Disco II 2.5 TD5
to zmień samochód

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
co masz na mysli zwalnial?
- rafopl
- jestem tu nowy...
Na mysli mam, ze np: wlaczam sie do ruchu w lewo, dodaje lekko gazu na skreconych kolach, zaczyna przyspieszac i nagle potrafi mi sie zatrzymac calkowicie samochod. Cofam skrecajac, nie na maksa, ale dosc mocno, i albo samochod zwalnia, albo sie zatrzymuje. To ciezko opisac to trzeba by pokazac. Uczucie jakby cos np w jakas zebatke weszlo i wtedy z normalnej predkosci cos albo zwalnia albo sie zatrzymuje tyle, ze bez jakiegoolwiek zgrzytu metalu. tylko pompe abs slychac.
To wyglada jakby mu sie abs albo trakcja zalaczyla i szybko wyhamowuje samochod, lub go nawet zatrzymuje. To czuc np na pedale hamulca (jezeli sie wtedy hamuje).
To wyglada jakby mu sie abs albo trakcja zalaczyla i szybko wyhamowuje samochod, lub go nawet zatrzymuje. To czuc np na pedale hamulca (jezeli sie wtedy hamuje).
Disco II 2.5 TD5
A blokadę masz ?. Bo jak tak ,to może masz ją zapiętą i TC. szaleje . 

chevy K5, yamaha V-max, Fz 750 smietnik2??
zapięty diflock
i TC przyhamowuje 

- rafopl
- jestem tu nowy...
Nie mam blokady. W moim modelu jest tylko L/N/H. Ja go mam z 1999r, a od 2002r mialy blokade w kabinie.
Wiem, ze mozna ja recznie wlaczyc jakos od spodu auta (o ile sie ja ma, lecz nie ma sie wyprowadzenia do kabiny), ale nic tam sie nie bawilem i nie wiem czy jest czy jej nie ma.
A objawy sa takie jakby byla wlaczona blokada, tak?
Wiem, ze mozna ja recznie wlaczyc jakos od spodu auta (o ile sie ja ma, lecz nie ma sie wyprowadzenia do kabiny), ale nic tam sie nie bawilem i nie wiem czy jest czy jej nie ma.
A objawy sa takie jakby byla wlaczona blokada, tak?
Disco II 2.5 TD5
Bardzo podobne
.......99r. ma blokadę tylko nie ma sterowania w kabinie . 

chevy K5, yamaha V-max, Fz 750 smietnik2??
- rafopl
- jestem tu nowy...
A nie wyswietla sie zadna informacja o zapietym diff-locku na desce rozdzielczej? Widzialem, ze jest tam taka kontrolka.
Disco II 2.5 TD5
obstawiam czujnik abs
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
jak nie jestes pewny, to podnies tylni most lewarkiem i zobacz czy cos sie kreci, a diagnostyke robiles?
- rafopl
- jestem tu nowy...
Po za tym zapomnialem napisac, ze samochod kupilem pod koniec sierpnia i juz wtedy cos mial takie objawy. Przez tyle miechow nic by sie nie spierdzielilo z napedem?
Hmm od tego czasu juz dwumas strzelil (po 3 tygodniach) i po miechu kolejnym piasta - prziiipadek czy cos powiazane?
Hmm od tego czasu juz dwumas strzelil (po 3 tygodniach) i po miechu kolejnym piasta - prziiipadek czy cos powiazane?
Czujnik zalozony nowy na prawy przod bo sie wczesniej wyswietlal komunikat, ze jest walniety. Ale okazalo sie ze piasta bo po wymianie piasty blad znikl i na kompie niby jest wszystko ok.gri74 pisze:obstawiam czujnik abs
Disco II 2.5 TD5
- rafopl
- jestem tu nowy...
Jutro rano zrobie tak, jak piszesz. Z diagnostyki tyle co na kompie bylem.dikson17 pisze:jak nie jestes pewny, to podnies tylni most lewarkiem i zobacz czy cos sie kreci, a diagnostyke robiles?
Disco II 2.5 TD5
ile dales?rafopl pisze:Jutro rano zrobie tak, jak piszesz. Z diagnostyki tyle co na kompie bylem.dikson17 pisze:jak nie jestes pewny, to podnies tylni most lewarkiem i zobacz czy cos sie kreci, a diagnostyke robiles?
- rafopl
- jestem tu nowy...
40e zaplacilem za podlaczenie, ale w tej cenie mozesz 2-3 razy tam podjechac i sprawdzic sie. Ja juz bylem 2 razy z trzema amigos. I jeszcze raz zajade juz po wszystkim bo tam mialem drobne pierdolki jakies. Ale trzeba im przyznac, ze maja przez kompa wglad do wszystkiego.
U jednych Polakow w warsztacie chcieli 20e, ale nie mogli sie jakos podpiac i tylko silnik udalo im sie zdiagnozowac i to jako defendera
ale nic nie wzieli.
U jednych Polakow w warsztacie chcieli 20e, ale nie mogli sie jakos podpiac i tylko silnik udalo im sie zdiagnozowac i to jako defendera

Disco II 2.5 TD5
jaka cena taka jakosc.no ale ci wszystko dobrze porobili? to byl komp do lr, czy jakis ogolny?
- rafopl
- jestem tu nowy...
Komp ogólny. Ale sam był koleś zdziwiony, że ma dostęp do każdej żarówki jak to powiedział. Przy mnie to robił, to widziałem, że faktycznie trochę opcji i zagłębień było.
a propos sprawdzania przy podnoszeniu tylnego mostu. zaraz mogę to zrobić, ale czy to nie to samo jak np miałem podniesione jedno kolo - np prawy przód (jak wymieniałem piastę) i się spokojnie okręcało kolo.
czy chodzi o to żeby 2 w gorze były do sprawdzenia?
a propos sprawdzania przy podnoszeniu tylnego mostu. zaraz mogę to zrobić, ale czy to nie to samo jak np miałem podniesione jedno kolo - np prawy przód (jak wymieniałem piastę) i się spokojnie okręcało kolo.
czy chodzi o to żeby 2 w gorze były do sprawdzenia?
Disco II 2.5 TD5
- rafopl
- jestem tu nowy...
Podniosłem go i jest tak, jak kręciłem przednim kołem:
Na luzie - kręci sie tylko przedni wał.
Na biegu - kręcą się dwa wały, w przeciwną stronę.
Na reduktorze, na luzie - kręci się tylko przedni
P.S. wylookałem właśnie, że mam 2 kompy ABS. Jeden oryginalny na swoim miejscu nie podpięty i obok wciśnięty drugi już podpięty ale chyba z 2002 (03/02 - o ile to miesiąc i rok).
Na luzie - kręci sie tylko przedni wał.
Na biegu - kręcą się dwa wały, w przeciwną stronę.
Na reduktorze, na luzie - kręci się tylko przedni
P.S. wylookałem właśnie, że mam 2 kompy ABS. Jeden oryginalny na swoim miejscu nie podpięty i obok wciśnięty drugi już podpięty ale chyba z 2002 (03/02 - o ile to miesiąc i rok).
Disco II 2.5 TD5
- rafopl
- jestem tu nowy...
Godzinę temu wymieniłem płyn hamulcowy - ale dalej to samo.
Jak samochód rusza do przodu albo do tyłu to wały kręcą się w tę samą stronę - a jak podnosiłem przednie koło to kręciły się w przeciwną. To normalne?
Jak samochód rusza do przodu albo do tyłu to wały kręcą się w tę samą stronę - a jak podnosiłem przednie koło to kręciły się w przeciwną. To normalne?
Disco II 2.5 TD5
Czasem takie zwalnianie jest objawem padu alternatora który od piachu, błota, upływu czasu się zaciera a jest na jednym pasku z wszystkim innym. Ale to byłoby słychać na silniku. Tak przynajmniej w d1 miałem, ze padniety zatrzymał samochód i klops. Nie ma to jak rrc w którym w v8 osobny pasek jest do wszystkiego 

a zalałeś letnim czy zimowym, bo to może być ważne?rafopl pisze:Godzinę temu wymieniłem płyn hamulcowy - ale dalej to samo.

napisałem Ci wyciągnij bezpiecznik i pewnie problem zniknie
Gri Ci napisał, że problem jest z czujnikiem ABS
a Ty zmieniasz płyn hamulcowy

mi się wydaje, że problem jest elektryczny, idzie błędny sygnał na kompa (może sam komp generuje, jak piszesz, że coś pomotane jest). Komp interpretuje uślizg koła i włącza TC, które już mechanicznie, za pomocą ukł. hamulcowego dohamowuje koło/koła - wariowanie pompy ABS na to wskazuje, ale ja to się nie znam, a DII widziałem na obrazku

grzebałeś przy piaście i czujniku - może tam problem dalej jest nierozwiązany?
jedź do warsztatu - bo z tego co czytam, raczej sam problemu nie rozwiążesz

LR Rendzi stajla 

TRAWOLT pisze:
jedź do warsztatu -
co za odpowiedz?
zamiast pomoc wurtualnie czlowiekowi,to go do warsztatu wysyla ...
tez mi cos, w ogole brak wspoldzialania w spoleczenstwie

czerpie wzorce z władcy chomików ... czy to znaczy że źle?LR_Olek pisze:co za odpowiedz?
zamiast pomoc wurtualnie czlowiekowi,to go do warsztatu wysyla ...
tez mi cos, w ogole brak wspoldzialania w spoleczenstwie

LR Rendzi stajla