jakie MT do RR P38?
Moderator: Jerry
jakie MT do RR P38?
mam pare pytan odnosnie MT do hasioka:
1) aktualnie sa cywilne 255/65R16 czyli 29" - MT zwykle sa troche wieksze, wiec pytanie brzmi: co wchodzi bez ingerencji w auto i bez kolizji z jego elementami?
2) jest jakis schemat przeliczania rozmiarow "cywilnych" (jak wspomniany 255/65R16) na MT-kowe, czyli calkowicie calowe?
3) jakie opony wybrac do auta, ktore jezdzi duzo po asfalcie (wiec istotna jest glosnosc na czarnym), ale jednoczesnie musi byc dosc mobilne w terenie? myslalem o Goodyear Wrangler MT, BFG KM/2, Yokohama Geolander MT. teren to bloto, pole, łąka, las, podmokle tereny na torfach i glinach. zdarzaja sie kamienie i pniaki.
a co sadzicie o Fedimie?
1) aktualnie sa cywilne 255/65R16 czyli 29" - MT zwykle sa troche wieksze, wiec pytanie brzmi: co wchodzi bez ingerencji w auto i bez kolizji z jego elementami?
2) jest jakis schemat przeliczania rozmiarow "cywilnych" (jak wspomniany 255/65R16) na MT-kowe, czyli calkowicie calowe?
3) jakie opony wybrac do auta, ktore jezdzi duzo po asfalcie (wiec istotna jest glosnosc na czarnym), ale jednoczesnie musi byc dosc mobilne w terenie? myslalem o Goodyear Wrangler MT, BFG KM/2, Yokohama Geolander MT. teren to bloto, pole, łąka, las, podmokle tereny na torfach i glinach. zdarzaja sie kamienie i pniaki.
a co sadzicie o Fedimie?
Ostatnio zmieniony ndz sty 15, 2012 4:14 pm przez timo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: jakie MT do RR P38?
ad2) te stronke znasz? http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html
nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
nie znalem, dzieki. troche malo przejrzyste, ale da sie polapac
no to teraz czekam na reszte odpowiedzi...

245/75R16 powinno się zmieścić bez problemu, jak ma być uniwersalnie to najlepiej jakieś BFG MT KM2.
a co sadzicie o Matadorach?
Mam AT-eki Matadora. Szosa, mokra szosa prawie jak na szosówkach. Powyżej 120-130 km/h wibracje i stają się głośne. Na szutrze bez problemu. Głęboki śnieg, rewelacja
! W błocie nie robi.

Ostatnio zmieniony pt cze 10, 2011 12:35 am przez Flytier, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiechu pisze:sądzimy, że są tanie
...i dobre

tyż mam takie MT-ki, dostałem jako gratis do auta
ujnia straszna - porównując do MTR-ów i BFG MT są głośne, słabo w błocie robią, na mokrym strach hamować.

"tyż...."
Ja pisałem o ATekach
.
Ja pisałem o ATekach

czytaj rozumiejącFlytier pisze:"tyż...."
Ja pisałem o ATekach.

ja mam standardowe 31' BFG tj 255x75x16 i moim zdaniem jest to maksymalny rozmiar jaki można założyć bez przeróbek
Nie ma takich opon - jeśli mają być 75R16 to albo 245 albo 265.Zięba pisze:ja mam standardowe 31' BFG tj 255x75x16 i moim zdaniem jest to maksymalny rozmiar jaki można założyć bez przeróbek
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
sory na 70 nie 75alfik pisze:Nie ma takich opon - jeśli mają być 75R16 to albo 245 albo 265.Zięba pisze:ja mam standardowe 31' BFG tj 255x75x16 i moim zdaniem jest to maksymalny rozmiar jaki można założyć bez przeróbek
Czyli 30 caliZięba pisze:sory na 70 nie 75alfik pisze:Nie ma takich opon - jeśli mają być 75R16 to albo 245 albo 265.Zięba pisze:ja mam standardowe 31' BFG tj 255x75x16 i moim zdaniem jest to maksymalny rozmiar jaki można założyć bez przeróbek
sory na 70 nie 75[/quote]
Czyli 30 cali[/quote]
Tyle lat w zakłamaniu - tak czy siak poszedłem i sprawdziłem ostatecznie na oponie jest napisane 255x70x16 - przy szybkiej jeździe na hitlerówce (taka nasza pseudo autobana z płyt, delikatnie mówiąc niezbyt równa ) tylne koła potrafią przycierać o nadkole jednakże jest to sporadyczne i nominalnie jeżdzi się normalnie.Więc większe koło w sensie wyższe czyli rzeczowe 75 jest wg mnie za duże. RR jest na sprężynach na standardowym kicie na amorach bilstein b6 czyli raczej sztywne. Można oczywiście w sposób prosty i tani zwiększyć mu trochę miejsca w nadkolu. Myślę jednak ,że posiadacz p38 wie co się może stać przy dwóch szybkich zakrętach na deszczu także podnoszenie mu jeszcze środka ciężkości mija się dla mnie z celem posiadania tego wspaniałego auta
Czyli 30 cali[/quote]
Tyle lat w zakłamaniu - tak czy siak poszedłem i sprawdziłem ostatecznie na oponie jest napisane 255x70x16 - przy szybkiej jeździe na hitlerówce (taka nasza pseudo autobana z płyt, delikatnie mówiąc niezbyt równa ) tylne koła potrafią przycierać o nadkole jednakże jest to sporadyczne i nominalnie jeżdzi się normalnie.Więc większe koło w sensie wyższe czyli rzeczowe 75 jest wg mnie za duże. RR jest na sprężynach na standardowym kicie na amorach bilstein b6 czyli raczej sztywne. Można oczywiście w sposób prosty i tani zwiększyć mu trochę miejsca w nadkolu. Myślę jednak ,że posiadacz p38 wie co się może stać przy dwóch szybkich zakrętach na deszczu także podnoszenie mu jeszcze środka ciężkości mija się dla mnie z celem posiadania tego wspaniałego auta

yamaha TDM 850, YZF 1000 R Thunderace
Tu jest litania na temat opon. Wujek google może pomóc w tłumaczeniu, ale za wynik nie ręczę:
http://www.rangerovers.net/outfitting/t ... tires.html
Tłumaczone:
http://translate.google.pl/translate?hl ... d%3Divnsfd
http://www.rangerovers.net/outfitting/t ... tires.html
Tłumaczone:
http://translate.google.pl/translate?hl ... d%3Divnsfd
Ja mam jakieś AT 235/85R16 na feldze oryginalnej 7", zawias na sprężynie i nic nie obciera nigdzie.

weszły 265/75/16 na oryginalnej feldze. trą nieco przy normalnym poziomie ale jak się jeździ cały czas na maksymalnie podniesionym to 32" pasi, wygląda i robi.
32" BFG MT km1
32" BFG MT km1
odpada, auto jezdzi sporo po drogach i nikt mu nie bedzie co chwile kol zmienial (pomijajac jakies mega dlugie trasy, bo szkoda MTków), wiec musi byc rozmiar, ktory nie bedzie na zadnym poziomie ocieral (pomijajac "zaladunkowy" - w kazdym razie musi dawac rade na "autostradowym").
Witam.
W moim P38 mam BFG AT 265/75-16 na seryjnej feldze. Bardzo dobra opona na śnieg, las i polski wiosenny asfalt.
Na początku lekko tarło o chlapacz przy skręcaniu ale zrobiły sobie już miejsce.
W moim P38 mam BFG AT 265/75-16 na seryjnej feldze. Bardzo dobra opona na śnieg, las i polski wiosenny asfalt.
Na początku lekko tarło o chlapacz przy skręcaniu ale zrobiły sobie już miejsce.
D2 Td5 & RR 4.6HSE