Co zamiast gabki?

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
kapec

Co zamiast gabki?

Post autor: kapec » pt lip 29, 2011 12:41 pm

Pochwalcie sie koledzy co zastosowalisie zamiast gabki co pije wode w swoich disco 1?
Wybebeszylem swoja czysete. Dramatu nie ma ale poczynione juz zostaly spustoszenia przez ruda a do tego gabka ma milion litrow wody w sobie. Myslalem, zeby zostawic gabke na tunelu, coby ciszej bylo a na podloge rzucic pod wykladzine jakas mate bitumiczna. Ma to sens?
O cos takiego
http://allegro.pl/mata-bitumiczna-wyglu ... 13329.html
Chcialbym zachowac fabryczna cisze w aucie ale nie chce juz tej cholernej gabki wkladac.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Re: Co zamiast gabki?

Post autor: Karson » pt lip 29, 2011 7:09 pm

wywaliłem całą gąbkę, została sama wykładzina. hałas trochę się zwiększył ale w razie W auto szybko schnie. czyli nie jest źle :)2

pod tą matą woda będzie się zbierać, a zerowa cyrkulacja spowoduje, że ruda będzie miała używanie..
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » pt lip 29, 2011 7:40 pm

Ja wycialem i gabke i wykladzine. Na tunelu zostawilem. Dramatu w decybelach nie ma, troche bardziej 'slychac jezdnie', ale za to kolo dupy mi lata, czy jest mokro, brudno itp . Jak sie za duzo syfu uzbiera, wpadam tylko z miotelka i odkurzaczem i pozamiatane :D

A taka mata bitumiczna, to nie wiem czy na zdrowiu sie nie odbija.

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » pt lip 29, 2011 7:44 pm

o.. to to :)2 szybkość i łatwość sprzątania jest nie do przecenienia :)21 o pozostawieniu gąbki na tunelu nie pisałem, wszak to oczywista oczywistość :lol:
aa.. przeciąłem wykładzinę pod tylną kanapą - mogę wyjmować całość bez zbędnych ceregieli i przygotowań - polecam :)2
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pt lip 29, 2011 9:20 pm

Podzieliłem wykładzinę na 3 sekcje. Dla szybszego demontażu. Kiedyś, miałem pod nią utwardzany styropian 10mm.
Teraz, mam taką piankę 15mm:

http://moto.allegro.pl/pianka-mata-gabk ... 62185.html

tania, nie chłonie wody, wygłusza skutecznie.
:)2
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » ndz lip 31, 2011 12:35 am

Wiechu pisze: Teraz, mam taką piankę 15mm:
http://moto.allegro.pl/pianka-mata-gabk ... 62185.html
tania, nie chłonie wody, wygłusza skutecznie.
:)2
Ja też, poszedłem w Twoje ślady. Pisałem już kapciowi na Landklinice, powołując się na Ciebie jako na odkrywcę :)
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » ndz lip 31, 2011 8:47 am

W zasadzie to jeśli pojazd nie służy do kulania się po mieście, ale jest używany zgodnie z przeznaczeniem, to ani tapicerka, ani maty, ani żadne wygłuszenia nie są potrzebne.

Każda wykładzina będzie zatrzymywać wilgoć.
Goła blacha daje możliwość szybkiego wyschnięcia i pozwala kontrolować postęp zgnilizny.

W dyskotece goła blacha sprawia jeden problem: podłoga się nagrzewa od wydechu i w lecie wnętrze jest dodatkowo ogrzewane.

Jedno co jest pomocne to gumowe dywaniki z podwyższonymi brzegami. Błoto i woda z butów zostają da gumie i łatwo to wyrzucić.
A w zimie - rano, jak woda zamarznie, to łatwo wyjąć i wyrzucić kawałek lodu ;)
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » ndz lip 31, 2011 10:38 pm

pezet pisze:W zasadzie to jeśli pojazd nie służy do kulania się po mieście, ale jest używany zgodnie z przeznaczeniem,
Jedno nie wyklucza drugiego, tylko trzeba znaleźć złoty środek - coś kosztem czegoś.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn sie 01, 2011 9:27 am

Ja kiedys pisalem juz.
Polecam Dynamat'y. Drogie, ale efekt zajebisty. Sa nawet w plynie natryskowe.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Jac

Post autor: Jac » sob wrz 10, 2011 7:07 pm

ja planuje wygłuszyć/zaizolować sobie defa Armaflex em bądź Xtrem-Isolator stosowanych miedzy innymi przez firmę Reimo w ocieplaniu i wyciszaniu pojazdów kempingowych. Z gąbki tej wykonane są tez miedzy innymi karimaty (które to można wykorzystać) i ocieplenia do rur cieplej wody, ogrzewania centralnego, izolują też przewody klimatyzacji gdzie właściwie ciągle się coś na nich skrapla ;-)

Można to kupić jako nakładki na rury, może być w arkuszach, albo w rolce, może być od razu z jedną stroną z klejem może być bez kleju ...

Awatar użytkownika
gbear

Post autor: gbear » sob wrz 10, 2011 7:22 pm

podklady pod panele podłogowe, te w płytach mam wrzucone

pzdr
Disco nie cieknie - Disco znaczy teren :)
Do zabawy D1 300 +2" i troche żelastwa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”