Disco II V8 4.0 LPG

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Adamek

Disco II V8 4.0 LPG

Post autor: Adamek » wt mar 06, 2012 3:44 pm

Pomyka ktos takowym 4.0 w lpg ? Ile to ma spalic w miescie o duzych korkach, czy tez gesto nasranych sygnalizacjach swietlnych. Wzialem na testy DII 4.0 z lpg i cos mnie sie nie podoba spalanie, wciaga to to 30-35 litrow. Auto fabryczne, opony standard, automat z przebiegiem 120 tys mil. Instalacja sekwencyjna z dwoma butelkami pod rama. Nie za wiele tegop gazu wdycha ? :)21
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

Awatar użytkownika
Jerry

Re: Disco II V8 4.0 LPG

Post autor: Jerry » wt mar 06, 2012 4:37 pm

Spalanie jak najbardziej realne.
Zanim sie rozgrzeje to ciągnie jak smok.
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » wt mar 06, 2012 6:31 pm

No nie wiem, za duzo wydaje mi sie. Dzis jeszcze kilka kilometrow i na stacje zalac paliwem, bo od rana testuje na paliwie. Ale juz widze po wskazniku ze nie ma tragedii, wiec cos z gazem nie teges. A i jeszcze jedno, w LR Center pytalem i powiedzieli ze spalanie LPG w tych 4.0 to 1 litr gazu na 5.5 - 6.3 kilometra wiec cos sie mocno nie zgadza.

Grabo

Post autor: Grabo » wt mar 06, 2012 8:47 pm

Napisz jeszcze w jakich warunkach to spalanie.

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » wt mar 06, 2012 8:52 pm

Jesli chodzi Ci o te 35 literkow to cykl miejski, napisalem w pierwszym poscie. Jesli o dane z LR Center to pewnie mieszane.

Na paliwku w miescie wyszlo mi 16 litrow, to nawet jak gazu ma spalic do 20% wiecej jak to sie ogolnie podaje, to i tak ni jak nie ma wyjsc 30-35 litrow. Oddaje dziada zaraz jutro spowrotem. :)21

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » śr mar 07, 2012 11:12 am

Na gazie sie nie znam ale...
30-35 litrów kotłował mi Giez z silnikiem Żuka.
Nie widzę zatem sprzeczności że 4l V8 kotłuje tyle w mieście.
Moim zdaniem + 20% więcej to można zalać mlekiem i dać psu.
Disco 300 ES

moto_X
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: moto_X » śr mar 07, 2012 11:21 am

Pewnie instalka dawno serwisu nie widziala i leje ile da rade motor przelknac. Mi pali od 16 litrow (jak zona jezdzi - az ciezko uwierzyc) do ok 20 jak ja. Ale potrafi spokojnie 28-30ltr wziac.
Generalnie trzeba sie nauczyc tym autem jezdzic, V8 wcale mega dynamiczna w polaczeniu z automatem nie jest, ale da sie jezdzic w miare dynamicznie nie butujac przy tym za bardzo (ekonomika).

Co do samego 4.0 w gazie. Prucz tego, ze to profanacja, jak kazda zagazowana V8, to mimo wszystko sobie cenie, ale trzeba uwazac na dobre wyregulowanie instalacji, zeby mieszanka byla wystarczajaco bogata. Silniki te s bardzo czule na przegrzanie i moga sie rozpasc (pekajace bloki, luzne szklanki cylindrow). Terminowe zmiany olejow, filtrow, swiec i kabli + w miare czesty serwis instalacji i latamy bezproblemowo.

art74

Post autor: art74 » śr mar 07, 2012 11:27 am

...Moja 4.0L. pali w mieście Kraków w korkach od 24-26 l. _ LPG. Zależnie od gazu gdzie tankowane ,warunków zewnętrznych i ciężaru nogi oraz fantazji . Ale najczęściej jest to w granicach 24l. LPG. Instalka to BRC plug&drive reduktor MAXI,wtryskiwacze pomarańczowe BRC. przewody fi- 8mm,Kable 8^ czerwone . Od 3lat. nic nie grzebane oprócz przeglądów i dodatkowych wymian filterków i świec przed każdym dalszym wypadem .
LR Discovery 2_ V8 4,0L.

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » śr mar 07, 2012 12:16 pm

O pekajacych blokach cos wiem, jeden V8 juz mi ten numer wywinal, ale to nie jest zwiazane wogole z gazem (moj byl bez lpg) to tylko i wylacznie wina odlewu, cienszej scinaki kanalu wodnego. Ta przypadlosc to jest silnikow 3.9 nie 4.0. Zreszta juz o tym na forumie pisalem.

Od wczoraj zbieram info od posiadaczy 4.0 w gazie (meilowo) i jak narazie w 4 meilach, ktore dostalem nikomu nie spala w miescie wiecej niz 25 litrow gazu.

Z tym co chcialem zanabyc bylo cos nie teges, bylo bo go odwiozlem i ladnie podziekowalem. :)21

moto_X
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: moto_X » śr mar 07, 2012 12:35 pm

Adamek pisze:O pekajacych blokach cos wiem, jeden V8 juz mi ten numer wywinal, ale to nie jest zwiazane wogole z gazem (moj byl bez lpg) to tylko i wylacznie wina odlewu, cienszej scinaki kanalu wodnego. Ta przypadlosc to jest silnikow 3.9 nie 4.0. Zreszta juz o tym na forumie pisalem.
A z tego co ja wiem jest to przypadlosc wszystkich V8 poza 3,5 litra. 3,9, 4.0, 4,6 to modyfikowane 3,5 litra o zwiekszonej srednicy cylindra tylko przy zwiekszeniu srednicy tulei, a co za tym idzie obnizonej wytrzymalosci bloku.
Czy z gazem nie jest to zwiazane? Napewno nie jest to wina gazu, ale przez podwyzszona temp spalania LPG ow gaz sie do tego rowniez przyczyniac moze.

Generalnie problem lezy tez w fabrycznych mapach wtrysku w 4.0 i 4.6, ktore zbytnio zubaża mieszanke, a wiadomo - niskie AFR = zbyt wysokie EGT = problemy. Glownie wplywa to na glowice i tloki, ale rowniez na pekanie blokow i wspomnianych przez Kolege scianek. W najgorszych przypadkach dochodzi do obluzowania szklanki cylindra.

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » śr mar 07, 2012 12:40 pm

W 4.0 jest juz calkiem inna technika odlewow, czy jak to sie tam zwie. Nie ma w tych blokach 4.0 pekniec z powodu ujowego/nie rownego odlewu. W 3.9 zdarzaja sie i to dosc czesto.

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr mar 07, 2012 1:57 pm

od zawsze mowilem,ze duza benzyna +lpg to nieporozumienie

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » śr mar 07, 2012 2:01 pm

LR_Olek pisze:od zawsze mowilem,ze duza benzyna +lpg to nieporozumienie
A po naszemu jak to bedzie ? :)21

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr mar 07, 2012 2:21 pm

Adamek pisze:
LR_Olek pisze:od zawsze mowilem,ze duza benzyna +lpg to nieporozumienie
A po naszemu jak to bedzie ? :)21
w slangu angielskopolskim,to bedzie tak,ze duza pojemnosc silnika benzynowego w polaczeniu z instalacja lpg sluzaca do zasilania w/w jednostki paliwem gazowym powoduje drastycznie wieksze zuzycie paliwa gazowego w stosunku do paliwa plynnego czyli benzyny.
spowodowane jest to tym,ze moc trzeba z czegos wykrzesac,a kalorycznosc paliwa gazowego jest mniejsza niz benzyny.

tak wiec miedzy wyimaginowane bajki monterow gazu nalezy wsadzic te 20% wiecej...

volvo 2,5 5cyl palilo mi gazu okolo 20litrow w miescie
lr seria 2,25 palila gazu 20 litrow a w terenie jakies 50...

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » śr mar 07, 2012 7:32 pm

Olek - jedź do warsztatu z tymi volvami i seriami jak Ci tyle palą :)21
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr mar 07, 2012 7:33 pm

olo

naprawdę

z każdym postem udowadniasz, że jesteś deklem :)21

czy ktoś kiedyś widział kalorię?

:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr mar 07, 2012 7:34 pm

Adamek pisze:W 4.0 jest juz calkiem inna technika odlewow, czy jak to sie tam zwie. Nie ma w tych blokach 4.0 pekniec z powodu ujowego/nie rownego odlewu. W 3.9 zdarzaja sie i to dosc czesto.
możecie z olem firmę doradczą założyć.

z taką wiedzą jak u was obu warsztatowców od lr czeka świetlana przyszłość i dostatnia starość :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr mar 07, 2012 7:49 pm

im większy silnik tym większa oszczędność... ale nie opierałbym się na dwóch próbach: srolvo i seria nie reprezentują godnie populacji

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » śr mar 07, 2012 7:51 pm

czesław&jarząbek pisze:
Adamek pisze:W 4.0 jest juz calkiem inna technika odlewow, czy jak to sie tam zwie. Nie ma w tych blokach 4.0 pekniec z powodu ujowego/nie rownego odlewu. W 3.9 zdarzaja sie i to dosc czesto.
możecie z olem firmę doradczą założyć.

z taką wiedzą jak u was obu warsztatowców od lr czeka świetlana przyszłość i dostatnia starość :)21

@Czesiu, zamiast tak pierdolic, napisal bys cos raz merytorycznego ...

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr mar 07, 2012 7:55 pm

o v8?
i blokach?

po raz zylionowy?

poszukaj se...
#noichuj

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr mar 07, 2012 9:10 pm

czesław&jarząbek pisze:
czy ktoś kiedyś widział kalorię?

deklu.

jestes naocznym przykladem :)21

moto_X
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: moto_X » pn mar 12, 2012 7:45 pm

No to mam V8! Naczytalem się o blokach i innych niestworzonych rzeczach, wiec i zaczalem wszystko dokładnie sprawdzac, oglądac, wlazłem pod auto i patrze, a tam stróżka płynu na lewej rurze wydechu… patrze wyżej, blok mokry. Dokładnie nie widziałem, ale zapewne spod głowicy… I na tym nie koniec. Nie, żeby tylko żygało na zewnątrz płynem, ale najprawdopodobniej dmucha też z cylindra(ów) do układu wody, bo nadyma węże, nie na tyle, żeby cały czas były wzdęte, ale przy przegazówce. I coś czego wcześniej nie było to gulgotanie w nagrzewnicy, tzn słyszalne w kabinie.. Słabo, tym bardziej, że poza tym brak innych symptomów czegokolwiek był; temp w normie, nie gotuje, pracuje ok., nie kopci parą etc… Czuję, że się żegnamy powoli… :)16

Na jutro bylem umowiony do SST na serwis i teraz nie wiem czy jechac, czy sie rozebie motoryna... Qva! Mam 70km. Jesli sprawdzac co chwila poziom wody i stan oleju, no i temp oczywiscie to moze sie doczlapie???

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » pn mar 12, 2012 10:27 pm

moto_X pisze:No to mam V8! Naczytalem się o blokach i innych niestworzonych rzeczach, wiec i zaczalem wszystko dokładnie sprawdzac, oglądac, wlazłem pod auto i patrze, a tam stróżka płynu na lewej rurze wydechu… patrze wyżej, blok mokry. Dokładnie nie widziałem, ale zapewne spod głowicy… I na tym nie koniec. Nie, żeby tylko żygało na zewnątrz płynem, ale najprawdopodobniej dmucha też z cylindra(ów) do układu wody, bo nadyma węże, nie na tyle, żeby cały czas były wzdęte, ale przy przegazówce. I coś czego wcześniej nie było to gulgotanie w nagrzewnicy, tzn słyszalne w kabinie.. Słabo, tym bardziej, że poza tym brak innych symptomów czegokolwiek był; temp w normie, nie gotuje, pracuje ok., nie kopci parą etc… Czuję, że się żegnamy powoli… :)16

Na jutro bylem umowiony do SST na serwis i teraz nie wiem czy jechac, czy sie rozebie motoryna... Qva! Mam 70km. Jesli sprawdzac co chwila poziom wody i stan oleju, no i temp oczywiscie to moze sie doczlapie???
Heh. Jak bym czytal swoje slowa. Mialem to samo, teraz tylko czekac na zwybuchowanie koncowe.... :)21

moto_X
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: moto_X » pn mar 12, 2012 10:28 pm

Adamek pisze:
moto_X pisze:No to mam V8! Naczytalem się o blokach i innych niestworzonych rzeczach, wiec i zaczalem wszystko dokładnie sprawdzac, oglądac, wlazłem pod auto i patrze, a tam stróżka płynu na lewej rurze wydechu… patrze wyżej, blok mokry. Dokładnie nie widziałem, ale zapewne spod głowicy… I na tym nie koniec. Nie, żeby tylko żygało na zewnątrz płynem, ale najprawdopodobniej dmucha też z cylindra(ów) do układu wody, bo nadyma węże, nie na tyle, żeby cały czas były wzdęte, ale przy przegazówce. I coś czego wcześniej nie było to gulgotanie w nagrzewnicy, tzn słyszalne w kabinie.. Słabo, tym bardziej, że poza tym brak innych symptomów czegokolwiek był; temp w normie, nie gotuje, pracuje ok., nie kopci parą etc… Czuję, że się żegnamy powoli… :)16

Heh. Jak bym czytal swoje slowa. Mialem to samo, teraz tylko czekac na zwybuchowanie koncowe.... :)21
Nie śmiej się!!!
Dojade czy nie?

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn mar 12, 2012 10:29 pm

odpalisz lub nie.
dojedziesz lub nie.
wszystko jest zmienne.
#noichuj