Disco II TD5 rozrusznik

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Kolega Gajowy

Disco II TD5 rozrusznik

Post autor: Kolega Gajowy » ndz sie 26, 2012 8:46 am

No i mój rozrusznik zaczął szwankować . :x Po przekręceniu kluczyka jedyne co było słychać to “tyk..tyk…tyk” I tyle. :-? Po paru próbach odpalał ale irytujące to było.
Ponieważ nie bardzo lubię jechać do warsztatu :wink: postanowiłem sam się tym zająć.
I tak pomyślałem, ze może to być ciekawe dla tych co tez lubią przy swoich maszynach się pobawić i dla tego tych parę zdjęć :lol:

Po tygodniu przyszły nowe styki prosto z UK.

Obrazek

Najpierw odłączenie akumulatora, jeżeli o tym się zapomni to trzeba być przygotowanym na fajerwerki pod samochodem
Widok od góry, jak widać nie ma szans dojść z tej strony

Obrazek

Najpierw odpiąłem elektryczne połączenia

Obrazek

Rozrusznik trzyma się na dwóch śrubach i jednej nakrętce. Nakrętkę odkręcamy kluczem 15 a śruby 13.

Obrazek

Zacząłem od nakrętki bo jej nie widać. Zakładamy klucz 15 na 6inch przedłużkę I na macanego zakładamy na nakrętkę. Teraz dopiero zakradamy grzechotkę. Odkręca się bez problemów

Obrazek

Dwie śruby bardziej się stawiały ale tez da się je odkręcić. Trzeba tez odkręcić, lub przy najmniej poluzować uchwyt trzymający dwie rurki.

Wyjęty rozrusznik

Obrazek

Po odkręceniu dekielka widać przypalone styki :evil:

Obrazek

Nowe błyszczące styki :P

Obrazek

Zakładanie – odwrotnie do zdejmowania, podłączyć akumulator i mój rozrusznik kręci jak nowy :)2 :D
Ostatnio zmieniony pn sie 27, 2012 7:41 am przez Kolega Gajowy, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Jerry

Re: Disko II TD5 rozrusznik

Post autor: Jerry » ndz sie 26, 2012 12:35 pm

BTW. gratulacje dla Kol. Gajowego :)2
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz sie 26, 2012 7:01 pm

Noooo, teraz wygląda profi :)21
BTW - jest, a przynajmniej było, sporo różnych fotorelacji z różnych napraw/modyfikacji, przynajmniej w działach Nissana i Mitsu. Fajnie byłoby to zebrać i gdzieś przykleić. Będzie to chyba jednak dość problematyczne z uwagi na ogrom postów na Forum :/

@Jerry - jest jakieś narzędzie w Waszym panelu pozwalające na wyszukiwanie tematów zawierających zdjęcia? Znacznie by to uprościło poszukiwania.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » ndz sie 26, 2012 7:15 pm

Nic mi o tym nie wiadomo...
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
whiskydog
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Disco II TD5 rozrusznik

Post autor: whiskydog » sob wrz 15, 2012 8:04 pm

No i git, mam dokładnie ten sam objaw i ta instrukcja bardzo się przyda. Czyli lekcje odrobione.
Whiskydog
LC100,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”