Klimatyzacja w domu
Moderator: Marcin-Kraków
Klimatyzacja w domu
Ponieważ zbliżaj się upały po raz kolejny rozstrzygam z małżonką montaż klimatyzatora.
Zastanawiam się czy do schłodzenia Kanadyjczyka 109m2 wystarczy klimatyzator na 40m2.
Oczywiście łapiecie się teraz za głowy, ale:
-taki klimatyzator mógłbym zamontować sam i nie muszę czekać 2 tygodnie i płacić 800 stów.
-nie muszę ciągnąć nowego grubego kabla na poddasze, a jest to spory u mnie problem.
-potrzebuję klimatyzatora, aby schłodził mi poddasze (ok 50m2 ze skosami) wieczorem.
I najważniejsze pytanie
-czy klimatyzator zamontowany w holu na poddaszu schłodzi mi tylko hol co ma ze 4m2, czy da radę przyległe pokoje? w stopniu zauważalnym.
Dodam, że Kanadyjczyk nagrzewa się (i stygnie) błyskawicznie.
Dzięki
Zastanawiam się czy do schłodzenia Kanadyjczyka 109m2 wystarczy klimatyzator na 40m2.
Oczywiście łapiecie się teraz za głowy, ale:
-taki klimatyzator mógłbym zamontować sam i nie muszę czekać 2 tygodnie i płacić 800 stów.
-nie muszę ciągnąć nowego grubego kabla na poddasze, a jest to spory u mnie problem.
-potrzebuję klimatyzatora, aby schłodził mi poddasze (ok 50m2 ze skosami) wieczorem.
I najważniejsze pytanie
-czy klimatyzator zamontowany w holu na poddaszu schłodzi mi tylko hol co ma ze 4m2, czy da radę przyległe pokoje? w stopniu zauważalnym.
Dodam, że Kanadyjczyk nagrzewa się (i stygnie) błyskawicznie.
Dzięki
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Re: Klimatyzacja w domu
a nie lepiej poprawić izolację 

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Kanadyjczyk ma "zerowa" pojemnosc cieplna.
Widziałem klimę co była źle dobrana. Komuś pomyliły się metry3 z metrami2.
Wymiennik, czy co to tam wisi na zewnątrz, był jedną wielką kostką lodu przy temperaturze +30.

Wymiennik, czy co to tam wisi na zewnątrz, był jedną wielką kostką lodu przy temperaturze +30.

Wujek Dobra Rada 

- Misiek Cypr
-
klimatyzator na 40m2, powinienmiec jakies 18-24000BTU. Takie cos daje rade schlodzic cale poddasze, pod warunkiem ze nie bedziesz zamykal drzwi w pokojach I zrobisz jakies kierownice powietrza na boki do pokojow ktore beda Cie interesowaly.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Jest tez spora szansa, ze zimno zjedzie Ci po schodach prosto w dol.
Wiec moze jednak w pokoju zainstalowac? Poza tym bedziesz musial wstac z wyrka zeby dziada wylaczyc, bo pilot nie siegniena korytarz
Wiec moze jednak w pokoju zainstalowac? Poza tym bedziesz musial wstac z wyrka zeby dziada wylaczyc, bo pilot nie siegniena korytarz
513549044
513549044
i będzie hałasowałMisiek Cypr pisze:Jest tez spora szansa, ze zimno zjedzie Ci po schodach prosto w dol.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- Misiek Cypr
-
Dlatego piszem, ze pilot nie siege. Mnie takie cos strasznie spienialo...
EDYTA: cholera, spacja mnie nie zawsze ryra...
EDYTA: cholera, spacja mnie nie zawsze ryra...
513549044
513549044
Dzięki Misiek.
Taki byłby plan. Zamykam drzwi w małym holu na poddaszu i zimne powietrze ścieka mi po schodach do salonu (dzień). Wieczorem otwieram drzwi i zimne powietrze wpada do pokojów dzieci, które akurat były by na przeciwko klimatyzatora. Pokoje są od południa i mają okna zwykłe i połaciowe, więc robi się tam mega gorąco. Wymiary tych pokoi to 15 i 20 m2 podłogi minus spore skosy. Na poddaszu jest też sypialnia, ale jest od północy i nie ma okien w suficie. Też się robi tam gorąco, ale mniej. Co do obsług pilota, to klimatyzator byłby w takim miejscu, że gorzej już się nie da, trudno, jakoś to przeżyję. Jest sens działać?
Taki byłby plan. Zamykam drzwi w małym holu na poddaszu i zimne powietrze ścieka mi po schodach do salonu (dzień). Wieczorem otwieram drzwi i zimne powietrze wpada do pokojów dzieci, które akurat były by na przeciwko klimatyzatora. Pokoje są od południa i mają okna zwykłe i połaciowe, więc robi się tam mega gorąco. Wymiary tych pokoi to 15 i 20 m2 podłogi minus spore skosy. Na poddaszu jest też sypialnia, ale jest od północy i nie ma okien w suficie. Też się robi tam gorąco, ale mniej. Co do obsług pilota, to klimatyzator byłby w takim miejscu, że gorzej już się nie da, trudno, jakoś to przeżyję. Jest sens działać?
do jakich temperatur się to grzeje?
Nie potrafię Ci powiedzieć w stopniach, ale przez kilka dni w roku jest nieznośnie.
Dom nagrzewa się jak każdy o takie konstrukcji dachu, ale w domu murowanym znacznie słabiej nagrzewa się parter. Mój sąsiad i moi rodzice jak zasłonią okna to mają chociaż na parterze znośne, ja ma patelnię w całym domu. Chyba założę jeszcze okiennice na okno tarasowe, sporo dały porządne żaluzje.
Dom nagrzewa się jak każdy o takie konstrukcji dachu, ale w domu murowanym znacznie słabiej nagrzewa się parter. Mój sąsiad i moi rodzice jak zasłonią okna to mają chociaż na parterze znośne, ja ma patelnię w całym domu. Chyba założę jeszcze okiennice na okno tarasowe, sporo dały porządne żaluzje.
Kanadyjka sucks pod tym względem. Też mnie to czeka w przyszłym sezonie. Choć nie wiem, czy nie trzasnę gruntowego wymiennika i nie wepnę go w rekuperator. Nie przepadam za klimą po prostu.
Upierdliwie jest głównie w sypialni. Ma balkon, w dodatku podłoga na nim jest ciemna. I od strony południowy-zachód. Idzie ochujeć przy zasypianiu, zwłaszcza tym bardziej aktywnym
Zabuduję ten balkon pewnie też, to znacznie poprawi temat.
Upierdliwie jest głównie w sypialni. Ma balkon, w dodatku podłoga na nim jest ciemna. I od strony południowy-zachód. Idzie ochujeć przy zasypianiu, zwłaszcza tym bardziej aktywnym

Zabuduję ten balkon pewnie też, to znacznie poprawi temat.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Ty leż spokojnie to się nie spocisz...
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
lysy76 pisze:Widziałem klimę co była źle dobrana. Komuś pomyliły się metry3 z metrami2.
![]()
To aż tak źle była zamotowana, że zamienili miejscami źródła ?

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
Nie mam pojęcia w temacie.
Ale szpec co to poprawiał wyraził opinię.

Ale szpec co to poprawiał wyraził opinię.

Wujek Dobra Rada 

jradek pisze:Dzięki Misiek.
Taki byłby plan. Zamykam drzwi w małym holu na poddaszu i zimne powietrze ścieka mi po schodach do salonu (dzień). Wieczorem otwieram drzwi i zimne powietrze wpada do pokojów dzieci, które akurat były by na przeciwko klimatyzatora. (...)
To tak nie do końca.
Mam klimę w księgarni, dwa pomieszczenia, jedno metr niżej.
Na górze ( gdzie klima jest ) mrozi, na dole upał, a zimne powietrze nijak się nie chce przecisnąć przez przejście 12,x2,2m.
Jeśli już to w minimalnym stopniu.
***** USA
Gruntowy wymiennik z rekuperatorem robi u mnie w patyczaku i robi dobrze. Eksploatacja kosztuje grosze w porównaniu z klimą, powietrze też smaczniejsze.
Dlatego właśnie chętnie pójdę tą drogą.
Ino że tak se chce mi się 15letni ogród ryć. Dlatego poważnie rozważam jednak wymiennik w studni u sąsiada
Ino że tak se chce mi się 15letni ogród ryć. Dlatego poważnie rozważam jednak wymiennik w studni u sąsiada

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Ernil mam goscia co ma bardzo przyzwoite wymienniki powietrze-powietrze. Wiadomo, ze wydajnosc do podgrzewania wody nie ta sama, ale w funkcji schladzacza powietrza robi rewelacyjnie.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Ze względu na dużą liczbę niewiadomych odpuściliśmy sobie. Mam jeszcze jeden pomysł, w zasadzie bezkosztowy. Mianowicie uruchomię sobie ogrzewanie kominkowe bez kominka oczywiście, po prostu przestawię termostat. Ciekawe czy zadziała, sama turbina i rury są na strychu gdzie jest bardzo, bardzo gorąco. Pewnie przez jakiś czas będzie wiało na gorąco, ale może po 0,5h zacznie wiać chłodem. Zobaczymy. Założę też okiennice na okno tarasowe. Co myślicie?
Mówię Ci, pomyśl o pompie ciepła z wymiennikiem powietrze-powietrze. Nie dość, że masz napływ zimnego powietrza to za jednym zamachem ciepłą wodę użytkową.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Moglbys tak w 5 ciu zdaniach napisac jak to cudo dziala? Kompletnie nie wiem co to jest.
dzieki
dzieki
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Ups ... przecinek się zbuntował ... 1,2m x 2,2mjradek pisze:12 metrów?
Ok dzięki

***** USA