Antenowy problem
Moderator: Marcin-Kraków
Antenowy problem
Sytuacja taka:
Jest sobie dom w którym są dwa telewizory.
Jeden duży, drugi mały. Duży jest nowoczesny, cyfrowy jest podłączony do anteny przez wzmacniacz sygnału. Antena do naziemnej.
Drugi był stary, analogowy podłączony do tej samej anteny bez wzmacniacza, ale przez tuner cyfrowy. Przez zwykły trójnik.
Wsio grało, choć czasem telewizor mały, aby działać wymagał odłączenia telewizora dużego od anteny.
Problem:
Kupiłem sobie nowy telewizor zamiast starego, małego.
Jak duży jest podłączony do anteny (ze wzmacniaczem) to mały nic nie odbiera.
Jak mały jest podłaczony do anteny (bez wzacniacza) to na dużym nie ma sygnału.
Jak to pożenić aby działało?
Może da się jakoś podłączyć wzmacniacz tak, aby działały oba na raz.
Jest sobie dom w którym są dwa telewizory.
Jeden duży, drugi mały. Duży jest nowoczesny, cyfrowy jest podłączony do anteny przez wzmacniacz sygnału. Antena do naziemnej.
Drugi był stary, analogowy podłączony do tej samej anteny bez wzmacniacza, ale przez tuner cyfrowy. Przez zwykły trójnik.
Wsio grało, choć czasem telewizor mały, aby działać wymagał odłączenia telewizora dużego od anteny.
Problem:
Kupiłem sobie nowy telewizor zamiast starego, małego.
Jak duży jest podłączony do anteny (ze wzmacniaczem) to mały nic nie odbiera.
Jak mały jest podłaczony do anteny (bez wzacniacza) to na dużym nie ma sygnału.
Jak to pożenić aby działało?
Może da się jakoś podłączyć wzmacniacz tak, aby działały oba na raz.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Re: Antenowy problem
Napisałeś za mało. Jaki to wzmacniacz????
Coś takiego powinno rozwiązać Twój problem
http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ante ... B11587.htm
Coś takiego powinno rozwiązać Twój problem
http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ante ... B11587.htm
Wzmacniacz jak zasilacz wygląda. Wtykasz go do gniazdka 230v i kabelkiem do przewodu antenowego, tam tą laczysz we wtyku.
- wojtek_kom
-
Najpierw antena, co tam jest?
To czarne to zasilacza pewnie, wzmacniacz przy antenie lub przy podziale.
Jak dzielony jest sygnał?
Generalnie na dziś i na jutro
, bez danych:
- jedna antena na UHF,
- jedna antena na VHF,
- zwrotnica z filtrem LTE,
- rozgałęźnik,
- jeśli się okaże że sygnał za słaby wzmacniacz za zwrotnicą, przed rozgałęźnikiem.
To czarne to zasilacza pewnie, wzmacniacz przy antenie lub przy podziale.
Jak dzielony jest sygnał?
Generalnie na dziś i na jutro

- jedna antena na UHF,
- jedna antena na VHF,
- zwrotnica z filtrem LTE,
- rozgałęźnik,
- jeśli się okaże że sygnał za słaby wzmacniacz za zwrotnicą, przed rozgałęźnikiem.
Nissan-y
Nie mam pojęcia o czym piszesz, ale prawdopodobnie Ty masz. Czy mógłbyś rozwinąć temat? Nie mam anteny do lte/GSM ale jakby ktoś mądry mi powiedział co u mnie zadziała to będę wdzieczny. Sygnal gsm mam słaby w porywach zerowy.
jradek pisze:Wzmacniacz jak zasilacz wygląda. Wtykasz go do gniazdka 230v i kabelkiem do przewodu antenowego, tam tą laczysz we wtyku.

Kup taki lub podobny, jak ten z mojego linku i jeden tivi do jednego wyjścia a drugi do drugiego - tyle. Chyba że oba telewizory chcesz (musisz) podpiąć pod jeden kabel antenowy.
Dzieki
Czyli tak , kabel z anteny idzie do tego ustrojstwa co zalinkowales. To ustrojstwo ma miec swoje zasilnie. Potem z tego ustrojstwa na jeden i na drugi Tv kabelki, i tyle.
Tak?
Czyli tak , kabel z anteny idzie do tego ustrojstwa co zalinkowales. To ustrojstwo ma miec swoje zasilnie. Potem z tego ustrojstwa na jeden i na drugi Tv kabelki, i tyle.
Tak?
- wojtek_kom
-
Wklej jakieś foty... anteny, czarnej kostki.
Zakup proponowanego wzmacniacza mija się z celem, wkrótce będzie tylko źródłem problemów - LTE będzie działać w paśmie przenoszenia tego wzmacniacza. Nie będzie ważne że nie masz LTE, będzie wszędzie LTE800.
Zwrotnica - wkrótce będzie kolejny MUX w innym paśmie, teraz DVB-T 470-860 MHz, nowy MUX 170-230 MHz.
Zwrotnica do 790 MHz, wzmacniacz podobnie do 790 MHz - maksymalnie.
Robić raz i dobrze
Zakup proponowanego wzmacniacza mija się z celem, wkrótce będzie tylko źródłem problemów - LTE będzie działać w paśmie przenoszenia tego wzmacniacza. Nie będzie ważne że nie masz LTE, będzie wszędzie LTE800.
Zwrotnica - wkrótce będzie kolejny MUX w innym paśmie, teraz DVB-T 470-860 MHz, nowy MUX 170-230 MHz.
Zwrotnica do 790 MHz, wzmacniacz podobnie do 790 MHz - maksymalnie.
Robić raz i dobrze

Nissan-y
Czy ja dobre rozumiem?
Wkrotce powstaje lte800 co dziala na czestotliwosci 800 Mhz. Sprzet ktory mi proponujesz ma przestac dzialac przy 790, aby lte nie zaklucalo telewozora.
Dobrze kombinuje?
Dzieki.
Wkrotce powstaje lte800 co dziala na czestotliwosci 800 Mhz. Sprzet ktory mi proponujesz ma przestac dzialac przy 790, aby lte nie zaklucalo telewozora.
Dobrze kombinuje?
Dzieki.
- Misiek Cypr
-
Wypie..dol oba telewizory, to złodzieje czasu, lepiej czas na forumie tracić.
A jak masz potrzebe dzieciaka zasilać papką telewizyjną, to może warto zapodać talerz z dwoma LNB?
Już niedługo naziemna bedzie narodowa I tylko wybrane patriotyczne filmy bedzie mozna obejżeć. Czterech Pancernych I tak w necie będziesz szukał.
A jak masz potrzebe dzieciaka zasilać papką telewizyjną, to może warto zapodać talerz z dwoma LNB?
Już niedługo naziemna bedzie narodowa I tylko wybrane patriotyczne filmy bedzie mozna obejżeć. Czterech Pancernych I tak w necie będziesz szukał.

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
jradek pisze:Czy ja dobre rozumiem?
Dobrze kombinuje?
Dzieki.
Sluchaj Wojtka
Gosc wie co mowi, chyba w tym temacie to mu nikt nie dorownuje
Czwarte serce 

- wojtek_kom
-
Tak instalacja antenowa ma nie pracować w paśmie 800 MHz.jradek pisze:Czy ja dobre rozumiem?
Dobrze kombinuje?
Dzieki.
Przykład sumatora, na maszt, chyba najtańszy, takie minimum:
http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_anten ... R82018.htm
Jeden port załatwia 3 obecne MUX-y, kolejny port dla nowego MUX-a 8.
Potem podział na 2 TV:
http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_rip ... _C0920.htm
Powinno działać pasywnie bez wzmacniaczy, zasilania jeśli kable i antena są OK.
Będzie problem, to go rozwiązać lub założyć wzmacniacz

Nissan-y
http://allegro.pl/wzmacniacz-antenowy-2 ... 79779.html
To będzie OK?
Znasz się na telefonii komórkowej?
To będzie OK?
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
jradek pisze:http://allegro.pl/wzmacniacz-antenowy-2 ... 79779.html
To będzie OK?
Chodzi o rejperter via gsm

Zna sie, w ktoryms temacie Wojtek radzil Czesławowi, mi kiedys w temacie pomogl, tak skutecznie ze wsio dziala do dzis

Czwarte serce 

https://www.google.pl/search?q=trojnik+ ... G5TU3uw%3D
U mnie działa.
Do najbliższego nadajnika ponad 100km mam.
U mnie działa.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
Trójnik to ja mam i nie działa.Janek 44 pisze:https://www.google.pl/search?q=trojnik+ ... G5TU3uw%3D
U mnie działa.
No nie wiem o co chodzi, miałem repeater i niewiele to dawało. Chodzi o to, że mieszkam na wsi, za wsią i mam marny internet, często go nie ma w ogóle, a jak już jest to pełza. Sprzedawcy wmawiają mi że jak 99% Polaków mam LTE, biorę na próbę ich modemy i okazuje się że ni huhu, nie ma nawet 3G, często nie ma nic, zupełnie nic. Zastanawiam się czy czekać na te nowe możliwości LTE800, czy nie czekać, czy znowu kombinować z kolejnym repeterem? Kiedyś na forum był Radek co się tym zawodowo zajmował, ale zniknął. Wiem, że nadal przy tym pracuje (GSM) i nadal ma Suzukę, ale jakoś mi głupio napadać go w pracy, tym bardziej, że słabo się znamy. Szukam jeleniagebels pisze:jradek pisze:http://allegro.pl/wzmacniacz-antenowy-2 ... 79779.html
To będzie OK?
Chodzi o rejperter via gsm![]()
Zna sie, w ktoryms temacie Wojtek radzil Czesławowi, mi kiedys w temacie pomogl, tak skutecznie ze wsio dziala do dzis

- gebels
-
Bo repeater a Repeater to roznica, dodatkowo od anten jeszcze duzo zalezy no i czy np. Gdzies pi drodze laczenia kabli nie ma itp itp itp
Posluchalem Wojtka mial 110% racji zrobilem jak mowil i dziala do dzis
Ja tam cos kumaty w temacie jestem, ale slucham tych co wiedza wiecej
Posluchalem Wojtka mial 110% racji zrobilem jak mowil i dziala do dzis
Ja tam cos kumaty w temacie jestem, ale slucham tych co wiedza wiecej
Czwarte serce 

- gebels
-
jradek pisze:Szukam jeleniaco mi za darmo doradzi co czynić w tym temacie.

Nie wiem czy jak ktos to przeczyta to bedzie chcial ci pomoc
Czwarte serce 

Z tego co pamietam to jeszcze calkiem niedawno miales poczucie humoru i potrafiles czytac emotioikony.
- gebels
-
jradek pisze:Z tego co pamietam to jeszcze calkiem niedawno miales poczucie humoru i potrafiles czytac emotioikony.
Ja moze i mam, ale Wojtek moze nie mieć
Generalnie wszystko ci juz napisali ale nie sluchasz
Czwarte serce 

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Ja tam się na telewizorach słabo wyznaję, ale w domu na jednej antenie idzie mi:
- TV kineskopowy SONY 29 cali z zewnętrznym tunerem DVBT
- TV kineskopowy SONY 14 cali z zewnętrznym tunerem DVBT
- LED LG 32 cale z wewnętrznym tunerem DVBT
- LED PANASONIC 52 cale z wewnętrznym tunerem DVBT (w razie awarii tunera SAT)
Wzmacniacz przy antenie, zasilacz podłączony przy jednym TV, dzielniki sygnału jakoś blisko anteny. Chodzi bezproblemowo, często jednocześnie 3 sztuki.
- TV kineskopowy SONY 29 cali z zewnętrznym tunerem DVBT
- TV kineskopowy SONY 14 cali z zewnętrznym tunerem DVBT
- LED LG 32 cale z wewnętrznym tunerem DVBT
- LED PANASONIC 52 cale z wewnętrznym tunerem DVBT (w razie awarii tunera SAT)
Wzmacniacz przy antenie, zasilacz podłączony przy jednym TV, dzielniki sygnału jakoś blisko anteny. Chodzi bezproblemowo, często jednocześnie 3 sztuki.
Rozeznaj sobie CDMA, ja mam od orange i robi, z anteną kierunkową kilka m nad ziemią. Transfery takie sobie, ale strony pooglądasz... 0.5-2MB zależnie od faz księżyca i obciążenia sieci.jradek pisze: No nie wiem o co chodzi, miałem repeater i niewiele to dawało. Chodzi o to, że mieszkam na wsi, za wsią i mam marny internet, często go nie ma w ogóle, a jak już jest to pełza. Sprzedawcy wmawiają mi że jak 99% Polaków mam LTE, biorę na próbę ich modemy i okazuje się że ni huhu, nie ma nawet 3G, często nie ma nic, zupełnie nic. Zastanawiam się czy czekać na te nowe możliwości LTE800, czy nie czekać, czy znowu kombinować z kolejnym repeterem?
Gdzie sygnał GMS marniutki że ledwo rozmawiać idzie, o 3G zapomnij [6km do najbliższego masztu przez las].
Chyba już nie sprzedają tej opcji od roku.
- wojtek_kom
-
Na oko masakra...
Jak wzmacniacz dasz na końcu i jest kupa, to kupa będzie tylko większa

Masz mapy w necie stacji bazowych, zobacz gdzie są, gdzie mieszkasz, jest widoczność optyczna, jest nadzieja.
Anteny się nie widzą, zawsze będzie tak sobie lub gorzej. Repeater GSM dziś może tylko zamontować operator GSM.
Internet Tooway jest jakąś opcją, ale ceny takie sobie, chyba dalej działają.
Wieś - szukałbym lokalesa co usługowo dostarcza WiFi

Nissan-y