Jednolity plik
Moderator: Marcin-Kraków
Jednolity plik
Czy ktoś to już opanował ( nowy system raportowania do US). Pytanie - bo JPK (dla mnie w tej chwili nieobowiązkowy) podobno i tak muszę posiadać aby w razie zapytania przekazać do US. I nie mam odpowiedzi na najwazniejsze pytania - bo tam jest zakładka - magazyn. Czy wynika z tego, że muszę mieć stale aktualne stany elektronicznego magazynu??? W mojej działce nie mam z tym problemu ale na tym samym nipie mam np. sklep w galerii gdzie 2000 majtek i kilka tyś innego towaru rozchodzi się detalicznie jedynie na paragonach. Nie mam więc tam potrzeby trzymania komputera i uzupełniania stanów.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
Re: Jednolity plik
poruszyłeś temat.... który mnie najbardziej denerwuje
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
Nie wiem czy serio czy żartujesz ... ale mnie rzecz niepokoi.selim pisze:poruszyłeś temat.... który mnie najbardziej denerwuje
Bo księgowość robię na papierowej książce przychodów i rozchodów. Znaczy żona robi w papierkach i uparła się że na stare lata nie będzie uczyć się obsługi komputera.
Magazyn, sprzedaż jest z komputera. Inaczej bym nie ogarnął. Za dużo tego wszystkiego na ręczną robotę.
Ssyny robią wszystko by utrudnić robotę.
Rozumiem jeszcze że duże i średnie firmy, ale mikro w TO szambo wciągać ? za darmo NIKT tego rwa nie zrobi. Zwykły śmiertelnik tego sam nie ogarnie. Następne koszta, następne i jeszcze następne ...
W końcu się urwie ... z emerytury i wynajmu będę żył. Ujowo, ale spokojnie.
***** USA
Małe firmy obowiązek mają niby od lipca 2018. Ale jest to obowiązek comiesięcznego przekazywania pliku BEZ WEZWANIA US. A podobno do tego czasu taki plik masz nakaz wygenerować na zyczenie. A to oznacza, no własnie - co to oznacza? że cały rejestr masz mieć w postaci elektronicznej i codziennie aktualizowany magazyn???
tel. 509700949
Zapewne jeden z martwych przepisów wiszących nad sklepikarzem czy rzemieślnikiem jak bat nad końską dupą.
W sumie jest ich już kilka jest.
Coś z BHP i PPoż.
Coś tam, coś tam ... kilka lat temu nie spałem po nocach ... teraz nie pamiętam o co szło. Ael wiem że nie zostało to uchylone. Zwyczajnie, nikt nie pamięta, nikt nie egzekwuje.
Taka ciekawostka. Większość sklepów czy lokali można zamknąć na podstawie przepisów z dnia na dzień. Drzwi zewnętrzne w takowych powinny otwierać się na zewnątrz ze względu na bezpieczeństwo. By wyważyć się dały. 90% ma odwrotnie.
W sumie jest ich już kilka jest.
Coś z BHP i PPoż.
Coś tam, coś tam ... kilka lat temu nie spałem po nocach ... teraz nie pamiętam o co szło. Ael wiem że nie zostało to uchylone. Zwyczajnie, nikt nie pamięta, nikt nie egzekwuje.
Taka ciekawostka. Większość sklepów czy lokali można zamknąć na podstawie przepisów z dnia na dzień. Drzwi zewnętrzne w takowych powinny otwierać się na zewnątrz ze względu na bezpieczeństwo. By wyważyć się dały. 90% ma odwrotnie.
***** USA
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
a od kiedy będąc na KPiR trzeba mieć aktualne stany magazynowe?
co innego gdy idziecie pełną księgowością
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
No, teraz NIE. Ale jak będzie JPK to niby jak mam zapewnić dostęp online do papierowej KPRkpeugeot pisze:a od kiedy będąc na KPiR trzeba mieć aktualne stany magazynowe?

Debile wymyślają przepisy, debile będą egzekwować.
Właśnie dlatego ciekawi nas ( mnie i Zibiego ) jak TO urwa ma działać.
***** USA
No od teraz.kpeugeot pisze:a od kiedy będąc na KPiR trzeba mieć aktualne stany magazynowe?
Wdrożenie Jednolitego Pliku Kontrolnego dotyczy wszystkich polskich przedsiębiorstw, zarówno dużych, średnich, jak i małych firm oraz mikroprzedsiębiorstw. Duże firmy od lipca 2016 r. już udostępniają JPK Urzędom Skarbowym. Od stycznia 2017 r. średnie i małe firmy będą musiały co miesiąc przesyłać US struktury Ewidencja VAT. Kolejny etap wdrożenia JPK planowany jest na lipiec 2018 r.
Obowiązek przesyłania wszystkich struktur JPK na żądanie organów podatkowych powstanie:
1 lipca 2016 r. - dla dużych przedsiębiorców'
1 lipca 2018 r. - dla mikro, małych i średnich przedsiębiorców.
Wszystkie struktury JPK to:
Struktura 1 – księgi rachunkowe – JPK_KR
Struktura 2 – wyciąg bankowy – JPK_WB
Struktura 3 – magazyn – JPK_MAG
Struktura 4 – ewidencje zakupu i sprzedaży VAT – JPK_VAT
Struktura 5 – faktury VAT – JPK_FA
Struktura 6 – podatkowa księga przychodów i rozchodów – JPK_PKPIR
Struktura 7 – ewidencja przychodów – JPK_EWP
Ponadto, na podpis Prezydenta czeka ustawa nowelizująca Ordynację Podatkową, zgodnie z którą na podatników VAT zostanie nałożony obowiązek comiesięcznego (bez wezwania) raportowania organom struktury JPK_VAT (Ewidencji VAT).
1 stycznia 2017 r. - dla małych i średnich przedsiębiorców;
1 stycznia 2018 r. - dla mikroprzedsiębiorców.
tel. 509700949
Chyba listownie będę wysyłał

Struktura 1 – księgi rachunkowe – JPK_KR - Nie dotyczy.
Struktura 2 – wyciąg bankowy – JPK_WB - OK, da się zrobić. Kłopotliwe troszku bo używam rachunku firmowego także jako rachunek indywidualny/bieżący. Bedę musiał zapewne używać drugiego do tych celów.
Struktura 3 – magazyn – JPK_MAG - Da się. Zapewne nawet dziś. Tylko ... w PDF i Open Office.
Struktura 4 – ewidencje zakupu i sprzedaży VAT – JPK_VAT - Nie da się. Robione na papierze.
Struktura 5 – faktury VAT – JPK_FA - Da się. Wszystkie ewidencjonowane w Homerze ( program magazynowo-sprzedażny ).
Struktura 6 – podatkowa księga przychodów i rozchodów – JPK_PKPIR _ Nie da się ( na dziś ).
Struktura 7 – ewidencja przychodów – JPK_EWP - Nie da się ( na dziś )

Struktura 1 – księgi rachunkowe – JPK_KR - Nie dotyczy.
Struktura 2 – wyciąg bankowy – JPK_WB - OK, da się zrobić. Kłopotliwe troszku bo używam rachunku firmowego także jako rachunek indywidualny/bieżący. Bedę musiał zapewne używać drugiego do tych celów.
Struktura 3 – magazyn – JPK_MAG - Da się. Zapewne nawet dziś. Tylko ... w PDF i Open Office.
Struktura 4 – ewidencje zakupu i sprzedaży VAT – JPK_VAT - Nie da się. Robione na papierze.
Struktura 5 – faktury VAT – JPK_FA - Da się. Wszystkie ewidencjonowane w Homerze ( program magazynowo-sprzedażny ).
Struktura 6 – podatkowa księga przychodów i rozchodów – JPK_PKPIR _ Nie da się ( na dziś ).
Struktura 7 – ewidencja przychodów – JPK_EWP - Nie da się ( na dziś )
***** USA
Niestety, wszystkie dane mają być dostępne w strukturze pliku JPK, tak żeby urzędnik plik mógł wgrać do swojego systemu.
Jeśli chcecie więcej wiedzieć to na prv, ponieważ każda firma to inny przypadek, ale uwaga - ZIBI ma rację - musicie wysyłać obowiązkowo VAT co miesiąc (mikro firmy od 2018 reszta właściwie to już) a na żądanie urzędnika udostępnić m.in. dane magazynowe.
Co ciekawe struktura JPK nie przewiduje np. dokumentów PW (przychód wewnętrzny - gdzie najczęstszym sposobem na przetwarzanie produktów jest ściągnięcie np. 1 szt wódki, 1 szt pepsi (RW) i stworzenie z tego zestawu imprezowego w ilości 1 szt (PW)
Jeśli chcecie więcej wiedzieć to na prv, ponieważ każda firma to inny przypadek, ale uwaga - ZIBI ma rację - musicie wysyłać obowiązkowo VAT co miesiąc (mikro firmy od 2018 reszta właściwie to już) a na żądanie urzędnika udostępnić m.in. dane magazynowe.
Co ciekawe struktura JPK nie przewiduje np. dokumentów PW (przychód wewnętrzny - gdzie najczęstszym sposobem na przetwarzanie produktów jest ściągnięcie np. 1 szt wódki, 1 szt pepsi (RW) i stworzenie z tego zestawu imprezowego w ilości 1 szt (PW)

- 5 ...
Zacznie się.
Przychodzą klienci ... poproszę Książkę Przychodów i Rozchodów (KPiR) i Ewidencję VAT.
Nie ma.
Nie będzie Panu/Pani potrzebne bo bo TYLKO elektronicznie będzie można ...
Standardowa odpowiedź;
- A co mi pan pierdolisz ... Przez 30 lat robiłam/robiłem po swojemu, na papierze i dobrze było ..
Teoretycznie jestem przygotowany.
Ale ... na wszelki ... z raportem nie będę czekał do 20.02. Wyślę najpóźniej koło dziesiątego.
Będzie się działo.
NIKT, nawet urząd skarbowy nie wie jak pewne rzeczy powinny w praktyce działać.
Ogarniają skalę makro, detale, ważne dla mikrusów, nie wiadomo co i jak.
Najgorsze że o pewnych rzeczach nie mam pojęcia że nie wiem. Wypłyną w trakcie.
Zacznie się.
Przychodzą klienci ... poproszę Książkę Przychodów i Rozchodów (KPiR) i Ewidencję VAT.
Nie ma.
Nie będzie Panu/Pani potrzebne bo bo TYLKO elektronicznie będzie można ...
Standardowa odpowiedź;
- A co mi pan pierdolisz ... Przez 30 lat robiłam/robiłem po swojemu, na papierze i dobrze było ..
Teoretycznie jestem przygotowany.
Ale ... na wszelki ... z raportem nie będę czekał do 20.02. Wyślę najpóźniej koło dziesiątego.
Będzie się działo.
NIKT, nawet urząd skarbowy nie wie jak pewne rzeczy powinny w praktyce działać.
Ogarniają skalę makro, detale, ważne dla mikrusów, nie wiadomo co i jak.
Najgorsze że o pewnych rzeczach nie mam pojęcia że nie wiem. Wypłyną w trakcie.
***** USA
A Bliźniak z Breslau .....siedzi w tym i nie odpisze jak powinno być....... Kabal do tablicy , prosimy . Chyba że on już teraz w aparacie ucisku siedzi......
" Dobra zmiana " jak grypa .......podstępna i mega zaraża .
" Dobra zmiana " jak grypa .......podstępna i mega zaraża .
Niestety wszystkich i niestety tylko elektronicznie to już wystarczająco dobije polski small-biznes ale to tylko preludium do tego co miejsce będzie mieć w czerwcu 2018r... czyli obowiązek wdrożenia RODO, dla każdego, bez wyjątku.
Poczytajcie sobie o tym...
Poczytajcie sobie o tym...
Fantastycznie. A co do jpk, to ciekawe czy system się zapcha? Albo czy da się im popsuc ten system jakimś wirusem i wypieprzyć w kosmos albo na wolny rynek cała bazę? No... ciekawe kto pierwszy...
Warto się chyba rozglądać za emeryturą.

Warto się chyba rozglądać za emeryturą.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
Nadmienić należy iż JPK nakłada poza raportowaniem szereg innych wymogów jak np aktualizacja całej bazy danych kontrahentów z CEIDG praktycznie na bieżąco. Za fakturę wystawioną na inne dane niż widniejące w CEIDG (mam tu na myśli przecinki, cudzysłowie, myślniki, w adresach np B zamias b albo na odwrót, skróty itp gdzie wielu przedsiębiorców od lat się tym tak z przyzwyczajenia posługuje np Sp. z o.o. zamiast spółka z ograniczoną odpowiedzialnością) karę poniesie wystawca dokumentu a nie ten kto posługuje się takimi danymi.
Teraz sobie wyobraźcie wiejski sklepik "mydło i powidło" w Polsce prowincjonalnej B albo i C gdzie szczytem techniki dotychczas była z obowiązku władowana kasa fiskalna (mimo iż dzienne obroty mało kiedy 300zł przekraczają) który zostanie zmuszony do wprowadzenia elektronicznego magazynu oraz programu do obsługi który będzie sprawdzał dane kontrahentów on-line, wysyłał JPK w formie elektronicznej a potem zatrudni Inspektora Ochrony Danych Osobowych, bo taki wymóg nakłada wchodzący w życie od czerwca RODO.
Oni w większości nawet nei są świadomi ze takie przepisy w życie wchodzą bo przeca urząd nie jest od informowania... urząd jest od karania. Oni najdalej w lutym dostaną kilkanaście tys zł kary po której zameldują się w lokalnym MOPS`ie po zapomogę albo w marcu na szparagach w DE (na czarno oczywiście). W tym czasie sumienny urzędnik lokalnej skarbówki dostanie 5 tys premii za wykrycie przestępcy podatkowego oraz zapobieżenie przestępstwu.
Teraz sobie wyobraźcie wiejski sklepik "mydło i powidło" w Polsce prowincjonalnej B albo i C gdzie szczytem techniki dotychczas była z obowiązku władowana kasa fiskalna (mimo iż dzienne obroty mało kiedy 300zł przekraczają) który zostanie zmuszony do wprowadzenia elektronicznego magazynu oraz programu do obsługi który będzie sprawdzał dane kontrahentów on-line, wysyłał JPK w formie elektronicznej a potem zatrudni Inspektora Ochrony Danych Osobowych, bo taki wymóg nakłada wchodzący w życie od czerwca RODO.
Oni w większości nawet nei są świadomi ze takie przepisy w życie wchodzą bo przeca urząd nie jest od informowania... urząd jest od karania. Oni najdalej w lutym dostaną kilkanaście tys zł kary po której zameldują się w lokalnym MOPS`ie po zapomogę albo w marcu na szparagach w DE (na czarno oczywiście). W tym czasie sumienny urzędnik lokalnej skarbówki dostanie 5 tys premii za wykrycie przestępcy podatkowego oraz zapobieżenie przestępstwu.
Bliźniak z Breslau, w związku z tym, że nie jest księgowym, postanowił nie znać się na tym zagadnieniu. Szczególnie, że jpk nie ma zasadniczo nic wspólnego z kasami fiskalnymi jako takimi. Faktycznie moi klienci, którzy handlują oprogramowaniem mają od kilku miesięcy pełne ręce roboty, jednak po kilku rozmowach utwierdziłem się w przekonaniu, że NALEŻY w temat ubrać swojego księgowego. Nawet Ci od softu tak postanowili robić. Moja szanowna małżonka takoż. Ceny obsługi księgowej są obecnie tak nikczemne, że próba robienia tego samego, w tym opuszczonym przez bogów kraiku zakrawa na masochizm i odruchy samobójcze

Inna sprawa, że obecnie jestem mocno zajęty oczekiwaniem zmiany ustawy o VAT

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
upraszczanie zgubne bywa. Karę ZAWSZE I BEZ WYJĄTKU dostaje podmiot prowadzący działalność (właściciel lub firma) a nie ten kto wykonuje konkretny odcinek prac zleconych. W przypadkach szczególnych karę mogą rozszerzyć że np pół miliona przedsiębiorca i 10 tyś imiennie dla prezesa za rażące niedbalstwo lub księgowej za to samo. Ale co pół miliona firma dostała to dostała i już ma konta zajęte a komornik inwentaryzację robi.
Jak ci po przyłożeniu starczy jeszcze życia i pieniędzy na szarpanie się z OC księgowego (czyli z korpo ubezpieczeniowym które uczyni wszystko aby ci niczego nie wypłacić) to możesz się procesować.
Sytuację w kraju mamy identyczną jak parę lat temu w Grecji stojącej u progu bankructwa: albo jesteś po jednej stronie barykady będąc przedsiębiorcą albo po drugiej będąc aparatem ucisku dla tych po przeciwnej. U nas coraz więcej ludzi dochodzi do tych samych wniosków co grecy wówczas... po co się szarpać i stale walczyć, zwinę bajzel i załatwię se posadkę na urzędzie. Spokojna, niewymagająca i będzie okazja się odgryźć.
Jesteśmy na najlepszej drodze do podzielenia ich losów.
Oczywiście w kwestii dochodzenia ew roszczeń jest tak jak piszesz, niemniej wolę móc się poszarpać niż mimo wszystko brać na klatę osobiście. O potrzebie znania się na kolejnej rzeczy nie wspomnę. Życie jest za krótkie na zgłębianie tajników tak pasjonujących lektur jak ustawa o VAT.Piasek pisze: ↑pt gru 29, 2017 9:26 amupraszczanie zgubne bywa. Karę ZAWSZE I BEZ WYJĄTKU dostaje podmiot prowadzący działalność (właściciel lub firma) a nie ten kto wykonuje konkretny odcinek prac zleconych. W przypadkach szczególnych karę mogą rozszerzyć że np pół miliona przedsiębiorca i 10 tyś imiennie dla prezesa za rażące niedbalstwo lub księgowej za to samo. Ale co pół miliona firma dostała to dostała i już ma konta zajęte a komornik inwentaryzację robi.
Jak ci po przyłożeniu starczy jeszcze życia i pieniędzy na szarpanie się z OC księgowego (czyli z korpo ubezpieczeniowym które uczyni wszystko aby ci niczego nie wypłacić) to możesz się procesować.
Sytuację w kraju mamy identyczną jak parę lat temu w Grecji stojącej u progu bankructwa: albo jesteś po jednej stronie barykady będąc przedsiębiorcą albo po drugiej będąc aparatem ucisku dla tych po przeciwnej. U nas coraz więcej ludzi dochodzi do tych samych wniosków co grecy wówczas... po co się szarpać i stale walczyć, zwinę bajzel i załatwię se posadkę na urzędzie. Spokojna, niewymagająca i będzie okazja się odgryźć.
Jesteśmy na najlepszej drodze do podzielenia ich losów.
tel. 504126172
tel. 504126172
Po pierwsze uważam że cały system przesyłu JPK się wywali co ustawodawca jak i KAS będą mieli w ... głębokim poważaniu. Swoją rolę ograniczą do przyrypania kary każdemu kto nie wywiązał sie z obowiązku przesłania tego w terminie. Jak to miało miejsce w tym kraju z każdym systemem elektronicznego przesyłu danych do instytucji państwowych (np deklaracje ZUS). Mało to razy po 4-5h nie mógł wysłać/odebrać, błędy wywalał bo oto nagle cała polska, ileś milionów podmiotów gospodarczych, w jednym i tym samym dniu musi wysłać na jeden serwer a to budżetówka tam się nie inwestuje w sprzęt tylko w etaty.
Po drugie uważam że krzywdę największą wyrządzą tym małym i najmniejszym bo raz że jest duża szansa iż JPK nie przekaże w terminie a dwa ze z błędami. Łatwo wyłapać i jeszcze łatwiej ukarać. Dużych korpo posiadających zestawienia na tysiące faktur miesięcznie nikt nie będzie sobie trudu zadawał aby weryfikować pozycję po pozycji bo tam się nie wykaże. Wykaże się na małym bo jemu i łatwo przywalić i się nie wybroni - bo jest za biedny.
Po trzecie systemowe podejście do gospodarki spowoduje jeszcze większe rozwarstwienie między aglomeracjami, miastami itp a polską prowincjonalną gdzie system wykluczy z rynku wszystkich bez wyjątku indywidualnych graczy, ciułaczy, kowali własnego losu. Jeżdżę, widzę, oglądam... wiocha licząca może z tysiąc duszyczek i Biedrona stoi albo inne Dino/Polo/Mila itp. Brak perspektyw na własne źródło utrzymania spowoduje jeszcze większy exodus ludzi z prowincji do miast bo na prowincji jak się nie dostaniesz do urzędu to nie masz pracy - i tyle. A jak się dostaniesz już na urząd no to co masz robić jak nie gnębić tych paru lokalnych co jeszcze pozostali ? No trzeba ich gnębić żeby się wykazać że etat potrzebny i dochód dla państwa przynosi. Do koncernu/sieciówki nie pójdzie bo ani przepisów nie zna ani drzwi nawet nei znajdzie ale małemu, lokalnemu, co z mozołem co miesiąc na ZUS uciuła łatwo i za byle co bo na pewno 2-3h dziennie nie poświęca na studiowanie tej rzygawiny ustaw jakie wydalają z siebie organa państwowe.
Exodus chwilowo wstrzymany przez duractwa pokroju 500+ i inne bezmyślne rozdawnictwa ale do czasu...
I żeby nie było... za poprzedniej ekipy ani o jotę lepiej nie było bo zamordyzm to jedyna recepta na ten kraj każdej ekipy od `45r i nic nie wskazuje aby cokolwiek się w tej materii zmieniło. Bo skoro urząd wymaga to niech sobie urząd zbiórkę danych zorganizuje a nie urząd wymaga a obowiązek przerzuca się na obywatela.
Po drugie uważam że krzywdę największą wyrządzą tym małym i najmniejszym bo raz że jest duża szansa iż JPK nie przekaże w terminie a dwa ze z błędami. Łatwo wyłapać i jeszcze łatwiej ukarać. Dużych korpo posiadających zestawienia na tysiące faktur miesięcznie nikt nie będzie sobie trudu zadawał aby weryfikować pozycję po pozycji bo tam się nie wykaże. Wykaże się na małym bo jemu i łatwo przywalić i się nie wybroni - bo jest za biedny.
Po trzecie systemowe podejście do gospodarki spowoduje jeszcze większe rozwarstwienie między aglomeracjami, miastami itp a polską prowincjonalną gdzie system wykluczy z rynku wszystkich bez wyjątku indywidualnych graczy, ciułaczy, kowali własnego losu. Jeżdżę, widzę, oglądam... wiocha licząca może z tysiąc duszyczek i Biedrona stoi albo inne Dino/Polo/Mila itp. Brak perspektyw na własne źródło utrzymania spowoduje jeszcze większy exodus ludzi z prowincji do miast bo na prowincji jak się nie dostaniesz do urzędu to nie masz pracy - i tyle. A jak się dostaniesz już na urząd no to co masz robić jak nie gnębić tych paru lokalnych co jeszcze pozostali ? No trzeba ich gnębić żeby się wykazać że etat potrzebny i dochód dla państwa przynosi. Do koncernu/sieciówki nie pójdzie bo ani przepisów nie zna ani drzwi nawet nei znajdzie ale małemu, lokalnemu, co z mozołem co miesiąc na ZUS uciuła łatwo i za byle co bo na pewno 2-3h dziennie nie poświęca na studiowanie tej rzygawiny ustaw jakie wydalają z siebie organa państwowe.
Exodus chwilowo wstrzymany przez duractwa pokroju 500+ i inne bezmyślne rozdawnictwa ale do czasu...
I żeby nie było... za poprzedniej ekipy ani o jotę lepiej nie było bo zamordyzm to jedyna recepta na ten kraj każdej ekipy od `45r i nic nie wskazuje aby cokolwiek się w tej materii zmieniło. Bo skoro urząd wymaga to niech sobie urząd zbiórkę danych zorganizuje a nie urząd wymaga a obowiązek przerzuca się na obywatela.
JPK stoi na Azure, prawdopodobnie Microsoft ogarnie. Już teraz idą spore ilości danych, bo duzi już wysyłają i to nie tylko JPK VAT. Problem jakiś jest podobno z narzędziami analitycznymi, ale oni tym razem chyba naprawdę podeszli dość profesjonalnie do tematu.
tel. 504126172
tel. 504126172
Tylko średnich i dużych jest niewielu w stosunku do ogółu podmiotów gospodarczych które po 1 stycznia wejdą w obowiązek wysyłania JPK. Tutaj idzie w miliony. A że ograniczą się jedynie do karania jest pewne: tak było po obowiązku składania deklaracji do ZUS on-line, tak samo było jak wprowadzali viatol ( w d... że system nie działał, raz bramownica nie naliczyła opłaty za przejazd, innym razem wyczyściła całe konto po jednym odbiciu) kary rypali w miliony, duży się wybronił, mały albo zapłacił albo go zlicytowali, tak sam było z odnowieniem koncesji w obrocie paliwami i tak samo będzie i tym razem z JPK.
Tak przy okazji - zmieniły się przepisy nadworu finansowego. Ktokolwiek, kto ma raty w sklepie ( nawet tak jak ja - nie mam rat stacjonarnych, nie podejmuje żadnych decyzji ale mam tylko on-line i mój sklep jedynie przekazuje linka do Santadera) muszą przedstawic zaświadczenie o niekaralnosci. Trzeba więc zapąłcic za zaswiadczenie i opłacić druk do KNF kilkadziesiąt złotych od każdej zgłoszonej osoby.
tel. 509700949
Też mieliśmy. Tam się rozchodziło o 400zł opłaty przy zgłoszeniu (coroczna i zapewne co roku wyższa) i to o czym piszesz.
Zameldowaliśmy bankowi dla którego umowy robiliśmy że jak chcą to pisemko poprosimy że pokrywają wszelkie koszty albo niech idą szukać gdzie indziej głupich co im będą klientów naganiać i jeszcze za to płacić...
No i poszli szukać gdzie indziej...
Kolejny przykład ustawy zrobionej typowo pod banki... dowalili im podatek bankowy, mocno ograniczyli swobodne naciąganie klientów + kilka niekorzystnych dla nich rozwiązań dot. frankowiczów no to odwdzięczyli się zezwalając na obłożenie ROR`ów opłatami (od 1 stycznia znikają bezpłatne konta) + wyczyścili rynek z parabanków, instytucji kredytowo-ubezpieczeniowych itp tworów.
Zameldowaliśmy bankowi dla którego umowy robiliśmy że jak chcą to pisemko poprosimy że pokrywają wszelkie koszty albo niech idą szukać gdzie indziej głupich co im będą klientów naganiać i jeszcze za to płacić...
No i poszli szukać gdzie indziej...
Kolejny przykład ustawy zrobionej typowo pod banki... dowalili im podatek bankowy, mocno ograniczyli swobodne naciąganie klientów + kilka niekorzystnych dla nich rozwiązań dot. frankowiczów no to odwdzięczyli się zezwalając na obłożenie ROR`ów opłatami (od 1 stycznia znikają bezpłatne konta) + wyczyścili rynek z parabanków, instytucji kredytowo-ubezpieczeniowych itp tworów.
Założenie trochę błędne i lekko naiwne. System już działa, całkiem sprawnie, i w zasadzie 'wisi mu', czy znajduje błąd u dużego, czy małego. Analiza wielowymiarowa, w oparciu o konkretnie sprecyzowane założenia: znaleźć różnice w zeznaniach obu stron -> wysłać do obu stron wezwania do złożenia wyjaśnień -> jeśli nie udowodnią swojej niewinności, -> doyebaćPiasek pisze: ↑pt gru 29, 2017 11:15 am

Przy czym nie ma znaczenia, czy to kilkadziesiąt tys. parametrów czy kilkanaście. No, może czas przetwarzania się wydłuży o parę sekund. Opracowanie danych jest automatyczne, w tzw. "chmurze" o odpowiedniej mocy obliczeniowej, to nie jest jakiś tam pecet u pani Jadzi pod biurkiem.
A jak się zacznie "chmura" przycinać, to się ją przeskaluje o niezbędne zasoby. Podatnicy chętnie

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."