maszty odgromowe 6 metrów

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

maszty odgromowe 6 metrów

Post autor: Zibi » pt lis 04, 2022 11:15 am

Wiem, ze forum zna się na wszystkim. mam w projekcie maszty odgromowe PRZYKRĘCANE DO ŚCIANY o wysokosci 6 metrów z wytrzymałościa na wiatr 157 km/h. Nie wiem kur.. skąd takie założenia ale tak mam w projekcie, projektant obecnie gdzieś w afryce bez kontaktu.

Gdzie takie maszty namierzyć? google nic nie pokazuje albo nie pokazuje takiej normy. Co zastosować? Potzrebuje 8 sztuk.

Awatar użytkownika
bzibziak

Re: maszty odgromowe 6 metrów

Post autor: bzibziak » pt lis 04, 2022 11:30 am

Pisz do elkobis.

6m to możesz wziąć słup oświetleniowy i iglicę na górę. Jeśli są przykręcane do ściany, to raczej w miejscu słupa żelbetowego.

Budujesz stację benzynową, GPZ, czy wytwórnię nitrocelulozy? :)21
Facet bez gaci zyskuje lub traci.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt lis 04, 2022 11:51 am

Zibi pisze:
pt lis 04, 2022 11:15 am
Wiem, ze forum zna się na wszystkim. mam w projekcie maszty odgromowe PRZYKRĘCANE DO ŚCIANY o wysokosci 6 metrów z wytrzymałościa na wiatr 157 km/h. Nie wiem kur.. skąd takie założenia ale tak mam w projekcie, projektant obecnie gdzieś w afryce bez kontaktu.

Gdzie takie maszty namierzyć? google nic nie pokazuje albo nie pokazuje takiej normy. Co zastosować? Potzrebuje 8 sztuk.
Skala Beauforta kończy sie na 117km/h, gdzie Ty mieszkasz? Na Antarktydzie? Pewnie wzieli najwyzszy stuletni huragan, czy jakos tak. :)21
Jakąś grań pozyskałeś pod biznes?
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » pt lis 04, 2022 1:11 pm

Zibi pisze:
pt lis 04, 2022 11:15 am
(...)
wysokosci 6 metrów z wytrzymałościa na wiatr 157 km/h.
(...)
Rura stalowa ocynkowana 2-3" ??
Zazwyczaj ma 6mb.

Nie trzeba żadnych odciągów, wzmocnień ... ale to chyba za proste by było ?? :)21
***** USA

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt lis 04, 2022 1:14 pm

to tylko brzmi groźnie..

kosztuje tysiaka i jest rurą 40mm z alu z prętem nierdzewnym w środku

np takie:

tim.pl

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » pt lis 04, 2022 1:20 pm

poszukaj artykułu w pdf zdjęcie sms
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt lis 04, 2022 1:32 pm

To zwykła hala namiotowa, ściany z blachy, dach z plandeki. Tylko nasze starostwo tak robi pod górkę, dlatego musi nazywac sie garaż. A że jak garaż to ma mieć okna lub prąd. A jak prąd to zabezpieczenia odgromowe. Nie chciało mi sie już z nimi walczyć, zostawiłem to projektantowi i to był błąd. W efekcie mam 8 masztów 6 metrowych dookoła budynku. parametry chyba wziął z sufitu.

Mrok - tysiak powiadasz, No to łącznie 8 plus kabel wysoko prądowy do podłączenia ( wg, projektu) czyli robi sie 10 tyś. Kur.. za to mozna by to Pakistanu polecieć.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt lis 04, 2022 1:35 pm

to się na etapie projektu rozważa
:)21

ja musiałem robić geologię na działce żeby udowodnić że woda wsiąknie. Nic że działka ze spadkiem zakończona rowem melioracyjnym.

ten kraj jest popsuty i nie należy się niczemu dziwić

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt lis 04, 2022 1:45 pm

Przy drugiej hali kazali robić mi zbiorniki podziemne na 6000 litrów wody. Za jakieś 60 tyś zł z robocizną. Miesiac przepychanki i okazało się, ze jesli wysypię zwirem dookoła to moze być i woda sama spłynie.

Tej jeszcze nie skończyłem ale zaczynam kolejną budowę. I tam mam w planie - teren zagrozony ruchami masowymi ziemi. Mimo, ze z dokłądniejszych map jest kilometr dalej. Gmina ma stary plan. No nic, kazali robić pełną geologię ( koszt 10 tyś i 4 miesiące oczekiwania). Mam do wyboru albo płącic i mieć realny termin albo sie przepychać, że mają zapisy nieaktualne bo robili jak nie było jeszcze badań.

aa, kur..a, patrzę na te maszty i jeszcze do każdego potzreba złączkę. Za 200 zł :o jprd.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt lis 04, 2022 1:58 pm

8 piorunochronów dookoła namiotu ze stalowym stelażem i ścianami z blachy.
Zabawnie będzie podczas burzy.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt lis 04, 2022 2:17 pm

Nie wiem, po co taka wytrzymałość, skoro ten namiot odfrunie duzo wcześniej :)21
513549044

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt lis 04, 2022 2:21 pm

Zibi pisze:
pt lis 04, 2022 1:32 pm
To zwykła hala namiotowa, ściany z blachy, dach z plandeki. Tylko nasze starostwo tak robi pod górkę, dlatego musi nazywac sie garaż. A że jak garaż to ma mieć okna lub prąd. A jak prąd to zabezpieczenia odgromowe. Nie chciało mi sie już z nimi walczyć, zostawiłem to projektantowi i to był błąd. W efekcie mam 8 masztów 6 metrowych dookoła budynku. parametry chyba wziął z sufitu.

Mrok - tysiak powiadasz, No to łącznie 8 plus kabel wysoko prądowy do podłączenia ( wg, projektu) czyli robi sie 10 tyś. Kur.. za to mozna by to Pakistanu polecieć.
Projektant do odstrzału :)21 Prędkość 157km/h to masz nacisk wiatru na ścianę, około 150kg/m2, ta sciana odfrunie zanim w nią piorun pierdyknie. Może myślał, że taki piorun, bedzie gonił tą scianę? Jak długa ta hala?

Czy twoja okolica jest jakaś specjalna pod wzgledem burz, wyładowań atmosferycznych? Bo, że Halny to sobie potrafię wyobrazić, ale w moich rejonach piździ wcale nie mniej.

Pierwsza z brzegu hala, podobna:

https://www.google.pl/maps/@54.531669,1 ... 6656?hl=pl

Instalacja odgromowa, zwykła, bez masztów. Stoi w Porcie Gdynia, w dość eksponowanym miejscu, gdzie wiatr hula dobrze.
513549044

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt lis 04, 2022 2:32 pm

Zibi pisze:

Wysokonapięciowy będzie jednak lepszy... w Pakistanie też.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt lis 04, 2022 2:44 pm

I jeszcze jedno. Jeśli taki kabel to prawdopodobnie maszt ma być izolowany i do tego iglica, ewentualnie inna kombinacja. Zwróć uwagę na to.

erpe_roman

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt lis 04, 2022 4:08 pm

Misiek Cypr pisze:
pt lis 04, 2022 2:21 pm
Zibi pisze:

Projektant do odstrzału :)21 Prędkość 157km/h to masz nacisk wiatru na ścianę, około 150kg/m2, ta sciana odfrunie zanim w nią piorun pierdyknie. Może myślał, że taki piorun, bedzie gonił tą scianę? Jak długa ta hala?

Czy twoja okolica jest jakaś specjalna pod wzgledem burz, wyładowań atmosferycznych? Bo, że Halny to sobie potrafię wyobrazić, ale w moich rejonach piździ wcale nie mniej.

Pierwsza z brzegu hala, podobna:

https://www.google.pl/maps/@54.531669,1 ... 6656?hl=pl

Instalacja odgromowa, zwykła, bez masztów. Stoi w Porcie Gdynia, w dość eksponowanym miejscu, gdzie wiatr hula dobrze.
Nic nie rozumiesz Misiek. Jak wiatr zerwie już Zibiemu ten namiot, to jak ON będzie tam stał i się roglądał za tym latawcem, to żeby w łeb nie oberwał masztem. Proste.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt lis 04, 2022 5:31 pm

Oczywiście wysokonapięciowy. Oczywisćie spojrze w opis ale nic tam takiego nie doczytałem. Hala ( garaż) długosc 40 metrów ale ściana tylko na 2,5 wysoka. Nie zauważyłem tam anomalii pogodowych, obok stoi już kilka innych hal. Żadna ( poza moją juz zbudowaną) nie ma piorunochronów. W okolicy chyba ponad 10 hal namiotowych w tym o powierzchni 2000 metrów kwadratowych, zadna nie ma piorunochronów.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt lis 04, 2022 5:59 pm

Konieczność lub nie nie jest zależna od zwyczajów przyjętych w parafii tylko od warunków lokalnych i projektu :)21 I jeśli projektant przewidział zastosowanie takiego kabla to logika nakazuje zastosowanie izolowanych masztów, oczywiście projektant mógł to spierdolić, wtedy nie powinien Ci togo puścić Twój Inspektor, za to mu płacisz. I jeszcze jedna sprawa mi się nasuwa, czy aby masz do czego zamotać drugi koniec tego drutu... co tam masz ładnego zakopane pod ziemią... 8) A to wszystko ładnie w ramach grzeczności zweryfikuje i wyjaśni Ci Wykonawca... Ty nie musisz się na tym próbować znać :)12
Ostatnio zmieniony pt lis 04, 2022 6:00 pm przez PiRoman, łącznie zmieniany 1 raz.

erpe_roman

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt lis 04, 2022 6:00 pm

PiRoman pisze:
pt lis 04, 2022 2:44 pm
I jeszcze jedno. Jeśli taki kabel to prawdopodobnie maszt ma być izolowany i do tego iglica, ewentualnie inna kombinacja. Zwróć uwagę na to.
znalazłem w opisie na rysunku, taki maszt wysokonapieciowy, faktycznie do 157 km/h https://onninen.pl/produkt/ELKO-BIS-Alu ... 009,251652

W opisie pisze - przymocować do ściany. Nie znam sie na prądach - mogę taki masz mocować uchwytem do konstrukcji hali?

dookoła hali jest zakopana bednarka, połaczona. Są wyjscia na pod maszty.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt lis 04, 2022 6:10 pm

Jeśli zrobisz to uchytami dedykowanymi to tak. Pamiętaj że sposób mocowania masztu określa norma, prowadzenie samego kabla też musi być w odpowiedni sposób, dedykowane uchwyty, odleglość itp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

erpe_roman

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt lis 04, 2022 6:13 pm

No piekna robota. To już wiem o co chodzi. Czyli muszę tyko ustalić na jakiej wysokosci zamocowac maszt.

Czyli jednak zamiast Pakistanu będą maszty bo tanio nie jest. Echh...

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt lis 04, 2022 6:14 pm

Zibi pisze:
pt lis 04, 2022 6:00 pm
PiRoman pisze:
pt lis 04, 2022 2:44 pm
znalazłem w opisie na rysunku, taki maszt wysokonapieciowy, faktycznie do 157 km/h https://onninen.pl/produkt/ELKO-BIS-Alu ... 009,251652

W opisie pisze - przymocować do ściany. Nie znam sie na prądach - mogę taki masz mocować uchwytem do konstrukcji hali?

dookoła hali jest zakopana bednarka, połaczona. Są wyjscia na pod maszty.
Tą prędkością wiatru to bym się nie przejmował. Po prostu projektant nie mógł wskazać konkretnego partnambera elementu bo by Ci musiał zrobić rysunek wykonawczy do całej reszty, ta cecha wystarczy abyś się od niego odpieprzył jak coś się złego stanie. Jak jest bednarka to już pół biedy. Zmierzyć rezystancję uziemienia i jak trzyma parametry to podpinać, najlepiej przez jakieś złącze kontrolne żeby tym kablem nie wywijać przy każdym pomiarze.

Jako ciekawostka. W wykonaniu które pokazałem w poprzednim poscie jest jeden poważny błąd. Kto odważny? :)12

erpe_roman

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt lis 04, 2022 6:18 pm

Zibi pisze:
pt lis 04, 2022 6:13 pm
No piekna robota. To już wiem o co chodzi. Czyli muszę tyko ustalić na jakiej wysokosci zamocowac maszt.

Czyli jednak zamiast Pakistanu będą maszty bo tanio nie jest. Echh...
Dziękuję. Po poprawkach było jeszcze ładniej.

Nie jest istotna wysokość samego mocowania tylko jak wysoko nad szczyt dachu będą wystawały iglice. Norma określa jaką błyłę nad Twoim dachem mają stworzyć końcówki i jakimi kątami ma zamknąć się budynek. Stąd pewnie projektant wziął wysokość tych masztów. Tam jest kilka niuansów jeszcze, ale to już robota projektanta i wykonawcy, ich ścigaj.

erpe_roman

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pt lis 04, 2022 6:27 pm

PiRoman pisze:
pt lis 04, 2022 6:14 pm
Jako ciekawostka. W wykonaniu które pokazałem w poprzednim poscie jest jeden poważny błąd. Kto odważny? :)12
Bednarka dotyka metalowego stelaża od czegośtam?

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt lis 04, 2022 6:29 pm

Ślicznie. Nagrodę wręczę osobiście przy najbliższej okazji... :)12

erpe_roman

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt lis 04, 2022 6:57 pm

Takayuki pisze:
pt lis 04, 2022 6:27 pm
PiRoman pisze:
pt lis 04, 2022 6:14 pm
Bednarka dotyka metalowego stelaża od czegośtam?
No ale wczesniej jest uchwyt do tego samego elementu. To nie ma znaczenia?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ludzie ludziom”