Pomoc dla Misja-Kamerun.pl

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
tj1gd

Kontaktowanie:

Pomoc dla Misja-Kamerun.pl

Post autor: tj1gd » śr gru 17, 2008 2:50 pm

Drodzy forumowicze,
Chcialbym zwrocic sie z nietypowa prosba do kolegow ktorzy maja jakies szpeje wyprawowe walajace sie w garazu.
Jestem polskim dominikaninem, od 14 lat pracuje w Kamerunie. Jestem proboszczem parafii, dyrektorem katolickiej szkoly podstawowej i zalozycielem i opiekunem domu dziecka w Bertoua w pd-wsch Kamerunie.
Wszystko to utrzymuje z datkow ludzi dobrej woli z Polski.
Kilku sie nawet zlozylo i zafundowali mi samochod Toyote Land Cruiser HZJ78, ktora odebralem w pazdzierniku br.; jak na ponizszym zdjeciu.
Do najblizszego asfaltu mamy jakies 220 km, czesto w pore deszczowa drogi sa zupelnie nieprzejezdne.
..a chcialoby sie przejechac i to takim duzym samochodem zaladowanym 25 dziecmi albo 20 mlodziezy, z bagaznikiem tym bialym wypelnionym po brzegi.
Wczoraj dostalem za free z jednego sklepu wyciagarke. Szukam teraz szpejow.
Moze ktos ma gdzies pod warsztatowym stolem albo w garazu cos czego juz od dawna nie uzywa bo kupil sobie cos nowszego ?

Potrzebowalbym :
- szekli 3,25T 4,75T 6,5 T 8T i moga byc i wieksze, samochod jest dosc spory.
- z jedna line kinetyczna przynajmniej 8m
- tasmy zielone lub zolte, 3,6,8,10,12,15,20,25 m ( oczywiscie nie wszystkie ale pisze na zapas)
- zblocza jakies z tych mocniejszych
- Hi-lift
- a tak w ogole to wszytko mi potrzebne, moze z wyjatkiem siekiery bo nasza maczeta lepiej sie tu spisuje.

Nie jest to scisle tajne, ze w Czadzie stacjonuje polskie wojsko EUFORu. Dwoch oficerow zabawilo nawet u mnie pare dni i to dwa razy.
Dzieki nim mam mozliwosc transportu tych szpeji samolotem wojskowym z Wroclawia do N'Djameny (stolica Czadu), ktory lata co 1,5-2 msc.
Tam dojade te glupie 1250 km (z czego tylko 250 polnej) w jedna strone i jak mnie nie zastrzela rebelianci to przywioze po paru dniach drogi to sobie do Bertoua.

Wszystkich oczywiscie zapraszam bardzo goraco do siebie, pojezdzimy po porzadnym lesie i "porzadnej drodze".
Od 5 lat jestem sam w wielkim domu, moge na raz przyjac do 10 osob i kazdy wygodnie pomieszka. Wyzywie i obronie.
Prosze zobaczyc http://pl.youtube.com/watch?v=gnsCLaW5Dvg
A w Szukaj na www.youtube.pl mozna wpisac: Dariusz Godawa ; pojawi sie wiecej naszych filmikow

Czesto zadaje sobie pytanie wlasnie, dlaczego tak malo polakow decyduje sie by zjechac z Polski az tutaj. Moze nie malo ale w ogole nikogo. Spotykalem juz wszystkie zachodnioeuropejskie narodowosci na przeroznych maszynam i motorach, a Polakow NIC.
Jacys Belgowie nawet u mnie nocowali, a w pazdzieniku br. spotkalem w Yaounde mlodzikow szwajcarskich, parke moze 25 lat jadacych z Genevy do Namibii.
Wolacych jednak zobaczyc Sahare z gory, a jest co ogladac, zapraszam samolotem. Co roku mam kilka wizyt kogos z Polski.
Za 2 tygodnie mam 2 dziennikarzy, pozniej dwoch zakochanych ktorzy tu chca brac slub. Pozniej "emerytowany" zolnierz Legii Cudzoziemskiej na 6 msc pomieszka u mnie, a w sierpniu 2 francuzki do opieki nad moimi dziecmi z sierocinca i dwoch entomologow z Krakowa. Tak ze jest to do zrobienia. Zapraszam do lektury wspomnien gosci na mojej stronie www.misja-kamerun.pl
Zainteresowanych wyprawa przez cala Sahare az do Pd-Wsch Kamerunu odsylam tez na te stronke - tam wszystko o punkcie docelowym i jego mieszkancach.

Kto zas chcialby zostac Przyjacielem naszej misji bardziej oficjalnie, to zapraszam na www.dziecislonca.free.ngo.pl

Z gory dziekuje za szpeje i do zobaczenia w Bertoua
Pozdrawiamy z Bertoua w Kamerunie

Obrazek

Awatar użytkownika
Namdan

Post autor: Namdan » śr gru 17, 2008 3:16 pm

Ja się deklaruję:
para trapów aluminiowych (czy trapy są potrzebne w Twojej okolicy? masz tam błoto albo piach, które Cię zatrzymują?), garść szekli i zblocze. To nowe i dobrej jakości. Popatrzę jeszcze w garażu co wartego uwagi i transportu można jeszcze dodać.
Taką akcję trzeba jakoś skoordynować tutaj w Polsce ale ja nie mogę z braku czasu.
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 3:27 pm przez Namdan, łącznie zmieniany 1 raz.
Nazywam się Gordon, Gordon Shumway

Awatar użytkownika
tj1gd

Kontaktowanie:

Post autor: tj1gd » śr gru 17, 2008 4:40 pm

Namdan pisze:Ja się deklaruję:
para trapów aluminiowych (czy trapy są potrzebne w Twojej okolicy? masz tam błoto albo piach, które Cię zatrzymują?), garść szekli i zblocze. To nowe i dobrej jakości. Popatrzę jeszcze w garażu co wartego uwagi i transportu można jeszcze dodać.
Taką akcję trzeba jakoś skoordynować tutaj w Polsce ale ja nie mogę z braku czasu.
Namdan, trapow raczej tu nine potrzeba, drzewa wszedzie pelno tak ze w bloto jest co rzucac, wiesz ! Ale za cala reszte bardzo dziekuje.
Zobaczymy jak sie tego troche uzbiera to jakos wezmiemy sie za koordynacje.
Trzymaj sie i zycze wszystkiego co najlepsze
darek

Awatar użytkownika
Namdan

Post autor: Namdan » śr gru 17, 2008 4:42 pm

tj1gd pisze:
Namdan pisze:Ja się deklaruję:
Namdan, trapow raczej tu nine potrzeba, drzewa wszedzie pelno tak ze w bloto jest co rzucac, wiesz ! Ale za cala reszte bardzo dziekuje.
Zobaczymy jak sie tego troche uzbiera to jakos wezmiemy sie za koordynacje.
Trzymaj sie i zycze wszystkiego co najlepsze
darek
No to może coś innego się wymyśli zamiast trapów. Powodzenia :)2

Awatar użytkownika
piotr_z

Post autor: piotr_z » śr gru 17, 2008 4:57 pm

tj1gd pisze:Namdan, trzy razy wrzuciles ostatni post !
Licznik se nabija :)21

a co do tematu - tylko podpowiedz co z ewentualnymi szpejami zrobic i jak je przekazac - bo boje sie ze dowiezienie ich do wrocka nie zalatwi sprawy

pozdrawiam
Pojara 2,8 GLS
Explorer 4,0 V6 - ale to zap..la :)21
www.studiospa.com.pl

Awatar użytkownika
tj1gd

Kontaktowanie:

Post autor: tj1gd » śr gru 17, 2008 5:02 pm

piotr_z pisze:

a co do tematu - tylko podpowiedz co z ewentualnymi szpejami zrobic i jak je przekazac - bo boje sie ze dowiezienie ich do wrocka nie zalatwi sprawy

pozdrawiam
Piotrze, jak juz bedziemy wiedzieli co i jak, to wszystko na adres mojego brata do Lubonia pod Poznaniem i on zawozi to do Wroclawia. Tam pakuja to zolnierze do samolotu i leci do Ndjameny.
Samolot lata co 1,5-2 miesiace, ale dobrze by bylo coby to poszlo jednym wszystko, zebym nie musial jezdzil 1250 km x 2 pare razy.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
piotr_z

Post autor: piotr_z » śr gru 17, 2008 8:34 pm

tj1gd pisze: Piotrze, jak juz bedziemy wiedzieli co i jak, to wszystko na adres mojego brata do Lubonia pod Poznaniem i on zawozi to do Wroclawia. Tam pakuja to zolnierze do samolotu i leci do Ndjameny.
Samolot lata co 1,5-2 miesiace, ale dobrze by bylo coby to poszlo jednym wszystko, zebym nie musial jezdzil 1250 km x 2 pare razy.
pozdrawiam
ok, czuwac bede.

pozdrawiam
Pojara 2,8 GLS
Explorer 4,0 V6 - ale to zap..la :)21
www.studiospa.com.pl

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » czw gru 18, 2008 8:58 am

Prośba do moderatora może by tak przykleić temat ??
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Namdan

Post autor: Namdan » czw gru 18, 2008 10:34 am

piotr_z pisze:

pozdrawiam
A macie na to dowody chłopcy? :)21
Moderator to mądry chłop :)2

Awatar użytkownika
Namdan

Re: Pomoc dla Misja-Kamerun.pl

Post autor: Namdan » czw gru 18, 2008 10:47 am

tj1gd pisze: Obrazek
No u nas to by nie przeszło...
:)21

Awatar użytkownika
sla66

Re: Pomoc dla Misja-Kamerun.pl

Post autor: sla66 » czw gru 18, 2008 10:50 am

Namdan pisze: No u nas to by nie przeszło...
:)21
Ale jest nie "u nas" :)21

P.S. Kasztanisz temat :lol:
Ostatnio zmieniony czw gru 18, 2008 10:51 am przez sla66, łącznie zmieniany 1 raz.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » czw gru 18, 2008 10:51 am

jeżeli byś potrzebował to mam 25 liny stalowej 10mm obustronnie kausza :)

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » czw gru 18, 2008 10:58 am

Flor pisze:jeżeli byś potrzebował to mam 25 liny stalowej 10mm obustronnie kausza :)

@Flor ty sie nie pytaj, po Afryce jezdzileś wiec pakuj do auta plus pare innych rzeczy i smigaj go odwiedzić, a gifty przy okazji podwieziesz :wink:

Awatar użytkownika
Namdan

Post autor: Namdan » czw gru 18, 2008 11:10 am

sla66 pisze:
Namdan pisze: P.S. Kasztanisz temat :lol:
Odświeżam 8)
gebels pisze: @Flor ty sie nie pytaj, po Afryce jezdzileś wiec pakuj do auta plus pare innych rzeczy i smigaj go odwiedzić, a gifty przy okazji podwieziesz :wink:
Ja też już o tym myślałem, to będzie ponad 8000km w jedną stronę przez tereny poza kontrolą. Podoba mi się 8)

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw gru 18, 2008 11:23 am

też mi się podoba :)2 - można by coś pomyśleć :wink:
to co panowie przesuwamy czarowną gałeczkę ?
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » czw gru 18, 2008 11:29 am

darkman pisze:też mi się podoba :)2 - można by coś pomyśleć :wink:
to co panowie przesuwamy czarowną gałeczkę ?

myślmy pozytywnie

Panowie i Panie cos tak kepsko z odzewem, okażmy trochę serca

murzyniatka nie muzryniatka ale to dzieci, pomóżmy im żeby trochę wykształcenia liznęły i nie popełniały błędów swoich rodziców

kto ma coś ze szpeja to niech wyśle szpej, a kto ma nie ma a go stac niech puści chociaż 10 zł x iles tam ludzi i się juz robi kwota

Awatar użytkownika
tj1gd

Kontaktowanie:

Post autor: tj1gd » czw gru 18, 2008 11:44 am

Mandan, Flor, Darkman, Gebels - czekam na wasza dezycje kiedy ruszacie. w 4 bryki albo i wiecej. Macie gdzie jechac , chocbyscie ledwo dojechali na drutach i gumach poskrecani i polzywi to jest punkt koncowy, pewny, w ktory mozna wszystko ponaprawiac , odpoczac pare miesiecy nawet przed droga powrotna, w najgorszym wypadku jak nie to sprzedac zepsuty woz (kupca znajde), i w samolot. Nie ma czego sie bac, Az mi wstyd ze innych pelno zachodniakow a z polski nic. Gowniarze po 20 lat tu przejezdzaja i jada dalej nawet.
pozdrawiam
darek

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » czw gru 18, 2008 11:46 am

gebels pisze:kto ma coś ze szpeja to niech wyśle szpej, a kto ma nie ma a go stac niech puści chociaż 10 zł x iles tam ludzi i się juz robi kwota
Na stronie misji są linki jak i komu można pomóc.
Namdan pisze:Odświeżam
Odświeżaj, odświeżaj. Może wreszcie podkleją.

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » czw gru 18, 2008 11:55 am

sla66 pisze:
gebels pisze:kto ma coś ze szpeja to niech wyśle szpej, a kto ma nie ma a go stac niech puści chociaż 10 zł x iles tam ludzi i się juz robi kwota

sla66 ja wiem że są, namawiam tylko :wink:

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » czw gru 18, 2008 11:56 am

a możesz podać swoje namiary, tak co by orientacyjnie looknąc na mapie gdzie jesteś ?
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
tj1gd

Kontaktowanie:

Post autor: tj1gd » czw gru 18, 2008 11:56 am

Flor pisze:jeżeli byś potrzebował to mam 25 liny stalowej 10mm obustronnie kausza :)
Pewnie ze potrzebuje, nikt jeszcze liny nie proponowal.
10mm to jakies 0,6 kg/m x 25 = 15 kg, tak ? to spoko !
wielkie dzieki

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw gru 18, 2008 11:56 am

tj1gd pisze:Mandan, Flor, Darkman, Gebels - czekam na wasza dezycje kiedy ruszacie. w 4 bryki albo i wiecej. Macie gdzie jechac ,
darek
Najchętniej to jutro byśmy wpadli na imieniny, pewnie butelka mszalnego by się jakaś znalazła :D
W sumie.. to Czobiego jeszcze namówię i możemy ruszać .. 8)
Ja się chętnie zajmę koordynacją projektu jakby co ?
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » czw gru 18, 2008 11:59 am

gebels pisze:
sla66 pisze:

sla66 ja wiem że są, namawiam tylko :wink:
Ja wiem ,że Ty wiesz , że są. Ale inni mogą nie wiedzieć.

A na www.youtube.pl jest filmik z latania modelem :)2 Kto go zbudował i kto lata?

Awatar użytkownika
tj1gd

Kontaktowanie:

Post autor: tj1gd » czw gru 18, 2008 11:59 am

mazurkas007 pisze:a możesz podać swoje namiary, tak co by orientacyjnie looknąc na mapie gdzie jesteś ?
Mazurkas
wejdz na Google earth i wpisz Bertoua i zaznacz opcje ze zdjeciami to tam i moj Hilux jest stary i zdjecie domu dokoladnie gdzie jestem a namiary to
Lat N4*30'27''
Lon E13*40'26
wys ok 660 m

Awatar użytkownika
tj1gd

Kontaktowanie:

Post autor: tj1gd » czw gru 18, 2008 12:06 pm

sla66 pisze:
A na www.youtube.pl jest filmik z latania modelem :)2 Kto go zbudował i kto lata?
Sla66, witam
Jesli znasz modelarzy aktywnych na najwiekszym modelarskim forum to to jest BAXTER, byl tu na miesiac w lipcu 2008, przywiozl nam Easy Stara , zamontowal aparat i pofilmowalismy, jak widzisz widac go na samym poczatku, jak puszcza samolot , a ja jade Hiluxem starym, a on siedzi na pace i prowadzi samolot. Ale bylo frajdy, latalismy codziennie. Teraz rzadziej bo sie boje zebym go nie rozwalil gdzies, choc pare razy udalo mi sie juz i wystartowac i wyladaowac. Cale stada dzieciakow lataja za samolotem, z tym ze one po ziemie, :lol: :lol: :lol: :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ludzie ludziom”