Pomoc dla Maksa - szpik kostny
Moderator: Marcin-Kraków
Pomoc dla Maksa - szpik kostny
Hej wszystkim,
Prośba o puszczenie poniższego w świat... To Siostrzeniec mojej koleżanki z biurka obok. Śliczny dzieciak a niestety gaśnie...
http://www.dkms.pl/index.php?id=919
Cześć,
Mój siostrzeniec Maks jest chory na białaczkę. Ostatnią nadzieją jest przeszczep szpiku. Niestety poszukiwania w międzynarodowych bankach szpiku nie przyniosły skutku. 23 czerwca w Bydgoszczy na Uniwersytecie Techniczno-Przyrodniczym jest "Dzień dawcy dla Maksymiliana i innych". Maks musi mieć przeszczep najpóźniej do połowy lipca…więc nie ma za wiele czasu. Jeśli sami możecie, lub macie znajomych z Bydgoszczy i okolic to bardzo proszę w imieniu Maksa o pomoc. Prośba o rozesłanie tego do wszystkich. W załączeniu plakat. Powyżej link, gdzie można przeczytać szczegóły na temat przeszczepu szpiku.
pozdrawiam
Anna Michalak
tel. kom. +48 510 051 964
Prośba o puszczenie poniższego w świat... To Siostrzeniec mojej koleżanki z biurka obok. Śliczny dzieciak a niestety gaśnie...
http://www.dkms.pl/index.php?id=919
Cześć,
Mój siostrzeniec Maks jest chory na białaczkę. Ostatnią nadzieją jest przeszczep szpiku. Niestety poszukiwania w międzynarodowych bankach szpiku nie przyniosły skutku. 23 czerwca w Bydgoszczy na Uniwersytecie Techniczno-Przyrodniczym jest "Dzień dawcy dla Maksymiliana i innych". Maks musi mieć przeszczep najpóźniej do połowy lipca…więc nie ma za wiele czasu. Jeśli sami możecie, lub macie znajomych z Bydgoszczy i okolic to bardzo proszę w imieniu Maksa o pomoc. Prośba o rozesłanie tego do wszystkich. W załączeniu plakat. Powyżej link, gdzie można przeczytać szczegóły na temat przeszczepu szpiku.
pozdrawiam
Anna Michalak
tel. kom. +48 510 051 964
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD
- sebeks
-

Re: Pomoc dla Maksa - szpik kostny
chyba grupa krwi tu ma znaczenie, może warto ją podać
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
-
Krzysiek_MM
-

Grupa krwi nie ma znaczenia.
Dobrze gdy jest taka sama ale nie musi.
Zgodność ustala sie z próbek krwi więc nic nie boli.
-
wikked
- jestem tu nowy...

jeśli jest możliwość oddania szpiku w Opolu to nie ma sprawy. Odnośnie reszty (choroby) to bez komentarza. Mam syna 10-letniego i 2- letniego.
frontera
www.opelfrontera.pl
www.opelfrontera.pl
Dzięki za odzew.
Spytam jutro koleżankę i dam znać...
Spytam jutro koleżankę i dam znać...
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Dokladnie.Krzysiek_MM pisze:Grupa krwi nie ma znaczenia.
Liczy sie porównanie antygenu leukocytowego HLA, a grupa krwi sie zmieni po przeszczepie - to nie jest wogole problemem.
I tak przy okazji - nie bac sie oddania szpiku - teraz mozna go pobrac z krwi obiegowej, w taki sam sposob jak sie krew czy plytki honorowo oddaje. Zadnych operacji czy wkuwan w gnaty juz sie nie uskutecznia, chyba ze w specjalnych przypadkach.
Land Rover:One Wife... Livid !
Immobilised LandRover is a moral defeat for the driver!
A jaki wiek trzeba mieć? Słyszałem, że jak ponad 35lat to już odpada.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
eeee nie.
Ludzie powyzej 40tki oddaja jeszcze i spoko. chyba minimum 16lat i 50/60kg facet/kobita czy jakos tak, a gorna granica nie pamietam ale napewno powyzej 40.
Ludzie powyzej 40tki oddaja jeszcze i spoko. chyba minimum 16lat i 50/60kg facet/kobita czy jakos tak, a gorna granica nie pamietam ale napewno powyzej 40.
-
Krzysiek_MM
-

Chłopak z którym leżałem miał w 2004r przeszczep od siostry 11letniej.
Była mała chuda więc kilka razy ją podpinali zanim uzbierała sie wystarczająca ilość szpiku do przeszczepu.
@Troy. Odnośnie pobierania szpiku igłą. Normalna biopsja "w biodro" nudna
ale już trepanobiopsja a właściwie kilkanaście minut po niej to fajny odlot 
Była mała chuda więc kilka razy ją podpinali zanim uzbierała sie wystarczająca ilość szpiku do przeszczepu.
@Troy. Odnośnie pobierania szpiku igłą. Normalna biopsja "w biodro" nudna
Eeee po trepano tylko mnie dupa bolala potem przez trzy dni 
A co do rozbieznosci od norm wieku, to prawda, jak juz sie znajdzie zgodny dawca, to tak sie spreza ze wycisna nawet z 10latka... co do starszych - to juz kwestia próchnienia wchodzi - takie czesci zamienne nie pociagna za dlugo wiec lekarze raczej w góre nie przeginaja
A co do rozbieznosci od norm wieku, to prawda, jak juz sie znajdzie zgodny dawca, to tak sie spreza ze wycisna nawet z 10latka... co do starszych - to juz kwestia próchnienia wchodzi - takie czesci zamienne nie pociagna za dlugo wiec lekarze raczej w góre nie przeginaja
jeżeli sprawa nadal aktualna, chętnie pomogę
daj może znać, tu, czy na priva gdzie ewntualnie trzeba podjechac
daj może znać, tu, czy na priva gdzie ewntualnie trzeba podjechac
po PGRowska Nyska z sześćdziesiątego pierwszego*
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
- Czosnek niedźwiedzi

Podobno trudno jest dopasować dawcę szpiku, od 3 lat jestem wpisany do banku i jeszcze ani razu się do mnie nie zgłosili.
Zielone jajo 300 tdi
Czosnku, mnie znaleźli po ponad sześciu, czy siedmiu latach... nie wiem, jakim cudem, ale dali radę mnie znaleźćCzosnek niedźwiedzi pisze:Podobno trudno jest dopasować dawcę szpiku, od 3 lat jestem wpisany do banku i jeszcze ani razu się do mnie nie zgłosili.
a radość z pomocy komuś - w momencie pomocy anonimowemu - bezcenna...
Sip - Dop
...jajco holenderskie blues...
...jajco holenderskie blues...
Hej wszystkim !
Bardzo serdecznie dziękuję za odzew.
Z tego co się dowiedziałem sytuacja wygląda następująco:
Jak chce się oddać szpik celowo dla Maksa to wszelkie informacje są pod podanym linkiem na początku tego postu, czyli:
23 czerwca w Bydgoszczy "Dzień Dawcy dla Maksymiliana i innych"
w godzinach 14.00 - 20.00
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy
Bar Studencki, Budynek C
ul. Bernardyńska 6/8
Oczywiście nie wiadomo czyj szpik dopasuje więc na początku są tylko badania...
I podobnie jak ktoś nie może być w Bydgoszczy. W podanym linku jest wykaz innych punktów gdzie można się zarejestrować i wtedy jak się okaże że dany szpik odpowiada dla Maksa to też będzie on przekazany, oczywiście pod warunkiem że ktoś inny o podobnych oczekiwaniach nie był przed Maksem w kolejce...
Wszelkie informacje o sposobach pobrania szpiku też są pod tytm linkiem.
Faktycznie lepsza jest metoda pobrania z żyły, podobnie jak krew, uzyskuje się wtedy większą ilość tego "czegoś" ale jest większe ryzyko odrzucenia. Tak więc to lekarze i sam dawca decydują jaka metoda jest odpowiedniejsza...
Bardzo serdecznie dziękuję za odzew.
Z tego co się dowiedziałem sytuacja wygląda następująco:
Jak chce się oddać szpik celowo dla Maksa to wszelkie informacje są pod podanym linkiem na początku tego postu, czyli:
23 czerwca w Bydgoszczy "Dzień Dawcy dla Maksymiliana i innych"
w godzinach 14.00 - 20.00
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy
Bar Studencki, Budynek C
ul. Bernardyńska 6/8
Oczywiście nie wiadomo czyj szpik dopasuje więc na początku są tylko badania...
I podobnie jak ktoś nie może być w Bydgoszczy. W podanym linku jest wykaz innych punktów gdzie można się zarejestrować i wtedy jak się okaże że dany szpik odpowiada dla Maksa to też będzie on przekazany, oczywiście pod warunkiem że ktoś inny o podobnych oczekiwaniach nie był przed Maksem w kolejce...
Wszelkie informacje o sposobach pobrania szpiku też są pod tytm linkiem.
Faktycznie lepsza jest metoda pobrania z żyły, podobnie jak krew, uzyskuje się wtedy większą ilość tego "czegoś" ale jest większe ryzyko odrzucenia. Tak więc to lekarze i sam dawca decydują jaka metoda jest odpowiedniejsza...
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
A nie wiesz czy można to jakoś zrobić będąc za granicą w sensie czy można by to jakoś przetransportować itp.
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
kurcze, nie pojade do Bydgoszczy i chciałem znaleźc jakieś miejsce w Warszawie... i nie bardzo moge takowe namierzyc...
i czy możemy wyjaśnic też czy tatuaż dystwalifikuje potencjalnego dawce??
bo rózne są zdania na stronach instytucji zajmujących się szpikiem...
i czy musze zapłacic za badania w granicach 300 pln... bo tak też niektórzy podają...

i czy możemy wyjaśnic też czy tatuaż dystwalifikuje potencjalnego dawce??
bo rózne są zdania na stronach instytucji zajmujących się szpikiem...
i czy musze zapłacic za badania w granicach 300 pln... bo tak też niektórzy podają...
- Czosnek niedźwiedzi

FarciarzBaron pisze:Czosnku, mnie znaleźli po ponad sześciu, czy siedmiu latach... nie wiem, jakim cudem, ale dali radę mnie znaleźćCzosnek niedźwiedzi pisze:Podobno trudno jest dopasować dawcę szpiku, od 3 lat jestem wpisany do banku i jeszcze ani razu się do mnie nie zgłosili.tylko dlatego, że pani ze stacji krwiodawstwa pamiętała, że byłem razem z moją obecną żoną... i po adresie teściowej mnie dopadli
![]()
a radość z pomocy komuś - w momencie pomocy anonimowemu - bezcenna...
@kubbaas - ja oddawałem krew na szpik w Wawie na Nowogrodzkiej 59, przy okazji można oddać honorowe 450ml, tatuaż w formularzu zgłaszasz jeśli był robiony w ciągu ostatniego roku, zresztą będzie tam napisane, a później zdecyduje lekarz, który będzie Cię badał przed donacją. Oddanie krwi do bazy dawców szpiku jest zupełnie darmowe.
Ostatnio zmieniony śr cze 23, 2010 10:13 am przez Czosnek niedźwiedzi, łącznie zmieniany 1 raz.
Zielone jajo 300 tdi
Z tego co wiem to nie da rady. Mozna przetransportowac krew do badan, ale sam szpik musi byc pobrany na miejcu.Mieciu1 pisze:A nie wiesz czy można to jakoś zrobić będąc za granicą w sensie czy można by to jakoś przetransportować itp.
Każdy chętny może skontaktować się z fundacją DKMS, która prowadzi poszukiwania dla Maksa:
https://www.dkms.pl/index.php?id=921 podpowiedzą, gdzie i jak można pomóc (a próbkę można wysłać nawet pocztą!)
Najbliższe dni dawcy odbędą się w Elblągu i Gdyni.
https://www.dkms.pl/index.php?id=921 podpowiedzą, gdzie i jak można pomóc (a próbkę można wysłać nawet pocztą!)
Najbliższe dni dawcy odbędą się w Elblągu i Gdyni.
Chciałem tylko Was poinformować że Maksik miał przeszczep i wyglądało że się uda, ale kilka dni temu dostał zapalenia płuc.
Dzisiaj rano nadeszła tragiczna informacja że niestety Maksik nie przetrwał tego i odszedł od nas...
To niesprawiedliwe że dzieci muszą umierać.........
iii
Dzisiaj rano nadeszła tragiczna informacja że niestety Maksik nie przetrwał tego i odszedł od nas...
To niesprawiedliwe że dzieci muszą umierać.........
iii
KOJAK (Wertep Klub Wawa)