Poniżej przedstawiam apel Michała i jego rodziców o Wasze wsparcie.

Szanowni Państwo,
Nazywam się Michał Dąbrowski. Pochodzę z Ostrołęki. Urodziłem się niestety z Zespołem Downa, z którym wiąże się szereg powikłań i chorób genetycznych. Bardzo słabe napięcie mięśniowe sprawiło, że zacząłem chodzić dopiero po 2-gim roku życia. Mam pięć lat, ale nadal mam trudności w stabilnym chodzeniu.
Zmagam się również z innymi problemami, takimi jak: niedoczynność tarczycy, wada serca (otwór owalny w serduszku).
Dość dużym utrudnieniem jest dla mnie obuuszna wada słuchu, z tym, że w lewym uszku jest w stopniu lekkim, natomiast w uchu prawym w stopniu średnim. W październiku 2012 roku po raz trzeci przeszedłem zabieg wstawienia drenów w uszach. Niestety to nie wystarczy, żebym dobrze słyszał. Od 2009 r. noszę aparaty słuchowe o wartości około 9 tyś. złotych, które bardzo pomogły mi w dalszej rehabilitacji logopedycznej. Nie każdy potrafi zrozumieć co mówię, ale każdego dnia bardzo się staram i dzięki pomocy specjalistów, umiem już naprawdę dużo, rozmawiając czasami pełnymi zdaniami.
Jestem pod stałą opieką wszystkich potrzebnych mi specjalistów w Warszawie, Ostrołęce czy w Białymstoku: neurolog, kardiolog, otolaryngolog, okulista, endokrynolog, gastrolog, ortopeda, immunolog, logopeda i inni.
Odkąd skończyłem 3 m-ce jestem rehabilitowany, a efekty terapii są ogromne. Pochodzę z niewielkiego miasta, co znacznie utrudnia dostęp do potrzebnych mi form rehabilitacji. Dlatego, oprócz dostępnych terapii na miejscu, kilka razy w roku rodzice starają się wysłać mnie na turnusy rehabilitacyjno-terapeutyczne. Nie zawsze jest to możliwe, z powodów finansowych. Na takich turnusach ćwiczę intensywnie przez 2 tygodnie.
Koszt dobrego turnusu waha się pomiędzy 5600 – 8000 zł. Choć to trudne - nie poddaję się i każdego dnia staram się dorównać moim zdrowym rówieśnikom.
Należę do Fundacji Dzieciom „Zdążyć Z Pomocą” udostępniającej subkonto, na które można wpłacać darowizny na rehabilitację oraz dalsze leczenie.
Wraz z moimi rodzicami chciałbym się zwrócić do Państwa z prośbą o wsparcie w ratowaniu mojego zdrowia i rehabilitację, która pozwoli mi w przyszłości, choć w niewielkim stopniu na samodzielne egzystowanie w naszym świecie.
Bardzo proszę o jakąkolwiek wpłatę, nawet niewielka kwota wpłacona na rzecz turnusu i rehabilitacji pomaga mi zbliżyć się do „Waszego Normalnego Świata.”
Wszelkich wpłat na rzecz Michała można dokonywać na konto:
Fundacja Dzieciom „ZDĄŻYĆ Z POMOCĄ”
ul. Łomiańska 5, 01-685 Warszawa
15 1060 0076 0000 3310 0018 2615
Z dopiskiem: 8445 Dąbrowski Michał Ostrołęka- darowizna na pomoc i ochronę zdrowia
Jeśli chcesz przekazać 1% swojego podatku:
KRS 0000037904
Wpisz koniecznie w zeznanie podatkowe: 8445 Dąbrowski Michał Ostrołęka
Wraz z rodzicami dziękuję z całego serca za każdą wpłaconą złotówkę oraz przesyłam promienne uśmiechy.
Hanna i Łukasz Dąbrowscy
ul. Goworowska 61/5
07-410 Ostrołęka