Nazwa robocza "Puchar Polski Cross Country"

czyli rajdy ze ściganiem i próbami przejazdu

Moderator: Pasza

fiejas

Nazwa robocza "Puchar Polski Cross Country"

Post autor: fiejas » pt mar 08, 2013 12:47 am

Uwaga, Uwaga, wnimanie, wnimanie ;)
Stowarzyszenie Grupa4x4 wraz z Automobilklubem Rzeszowskim i PZMotem... wprowadza w tym roku nową "konkurencję"
Równolegle z Bają Żagań, Bają Carpathia i indywidualnie w Nowym Saczu odbędą się Eliminacje PPCC... (mozliwa jeszcze jedna eliminacja)Co to znaczy : Nie masz licencji ( nie chcesz jej mieć, nie wyrobiłeś, nie startujesz w pełnym cyklu Mistrzostw Polski) masz mozliwość sprawdzić się na tych samych trasach co linencjonowani zawodnicy, porównać się z T1nkami z pierwszej ligi, nauczyć/poznać reguły panujące na rajdach rangi Mistrzostw Polski czy CEZ. Na koniec sezonu zwyciężcy staną PPCC staną ramię w ramię z najlepszymi we wszystkich sportach motorowych w Polsce podczas oficjalnej gali PZMotu.
To tak w skrócie, niebawem szercze informacje, chętnie odpowiem na wszelkie pytania. Najważniejsze !! !! !!
Regulamin jest już w akceptacji jednak jest on bardzo podobny do regulaminu ogólnego Mistrzostw Polski. Co do wymagań technicznych i podziału na klasy.
http://www.pzm.pl/pliki/zg/samochody/20 ... 13_zal.pdf strona 18, regulamin techniczny grupy Open, to są minima, które muszą spełniać samochody, które mogą wystartować w ramach cyklu PPCC.
To samo dotyczy elementów bezpieczeństwa czyli kasków i kombinezonów. Ważne, ze moga byc to kombinezony z wygasłą homologacją.
Podział na klasy: przewidywany jest podział na 2 klasy wg pojemnosci. do 3000cm3 i powyzej. W zależnosci od liczby zgłoszeń/zainteresowania moze zostanie utworzona 3 klasa typ T2 czyli auto seryjne lecz spałniające pozostałe wymagania dot bezpieczeństwa.

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Re: Nazwa robocza "Puchar Polski Cross Country"

Post autor: GUTMAN » pt mar 08, 2013 7:35 am

No to wedle tego co na szybkości przeczytałem, to mamy "pozamiatane" (podobnie jak większość zmot tego typu) jeśli chodzi o starty w tym cyklu? przez otwarte nadwozie, brak drzwi, brak samonośnego nadwozia tylko sama klatka, brak nadkoli zakrywających w wymaganym stopniu koła itd.. ???
no chyba, że źle interpretuję regulamin, albo czegoś nie doczytałem....

Obrazek
Szalony Iwan EVO (kto by zliczył!)
;)

Kolodziej
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kolodziej » pt mar 08, 2013 8:24 am

jak dla mnie wymagania jak na Master Race w zeszłym roku są do przyjęcia. Pozostale "utrudnienia" o których pisał GUTMAN powyżej faktycznie moga być dość mocno upierdliwe. No i ten kombinezon......... :-)
Osobiście jestem bardzo zainteresowany tą trzecią klasą - T2, czyli auto seryjne - z T1 raczej nie mam większych szans :-(

pzdr
kolodziej
Patrol GR 2,8 1994.

fiejas

Post autor: fiejas » pt mar 08, 2013 11:10 am

Gutman... w Waszym przypadku wcale nie jest tak źle jak by sie mogło wydawać... no ok ... gdzie kupic taki wielki kombinezon :P
a Poważnie mówiąc. W przypadku Waszej zmoty... brałem ją jako przykład podczas spotkania z Panem Wojtkiem, który jest właśnie od techniki w PZMocie...główne zastrzeżenia to : brak zastrzału przy słupku "B" (dach/słupek) problemy są z konstrukcją ramy ( ale to nie tylko u Was... )w miejscu "drzwi" powinno być w kształcie X, a jest tak by ułatwić wsiadanie itp... W Waszym przypadku jest jeszcze problem z kątem klatki za słupkiem B. ALE... każdy kto jest zainteresowany startem , moze przysłać kilka zdjęć ilustrujących klatkę. Jest chęć pomocy ze strony PZM, postaram się uzyskać informacje czy trzeba dodać jakiś element np. W przypadku braku drzwi... SIATKA... do kupienia nawet tu na rajdach za rozsądne pieniadze...
KOłodziej , co do T2... narazie jest pomysł, a co z tego wyjdzie. T1nki startują w mistrzostwach, tutaj będą zmoty, rozumiem, ze chodzi Ci o to, ze auto masz "seryjne" ... tak jak pisałem... wszystko zależy od stopnia zainteresowania... czyt ilości załóg

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » pt mar 08, 2013 2:41 pm

zapaliłem sie bo pomysł super!

tylko to Open to takie nie do końca Open.... ja będe miał nadwozie zamknięte, drzwi i klatkę zrobioną ze sztuką, kombinezon jakoś przeboleje... ale mam problem zupełnie inny niż Gutman... mam sillik benzynowy z doładowany i dupa blada.. tak na szybko jak przejrzałem to grupa Open sprowadza się do TH bez zwężki i masy minimalnej...

rozumeim wzgledy bezpieczeństwa - w sensie kombinezony, gasnice, klatki itd ale czy poza tym nie mozna zrobić żeby ta klasa była open naprawdę open, dla wszelkich wynalazków? :)
jak ktoś ma turbo, to niech jedzie z turbo, jak ktoś chce jechac na paliwie E85 to niech jedzie na E85...
RaceCars

Tacoma->Hilux 4.0 V6 TRD Supercharged
HDJ100
Touareg V8

fiejas

Post autor: fiejas » pt mar 08, 2013 7:58 pm

Powiem tak... dla mnie i dla pozostałych organizatorów, najważniejsze są względy bezpieczeństwa. A ta turbina... jak dla mnie przejdzie... ale dla pewnosci w poniedziałek skontaktuję się z technicznym...

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » pt mar 08, 2013 9:07 pm

a mnie pomijając wszelkie kwestie techniczne to ten kombinezon jednakowoż mocno przeszkadza...jakoś tak ten wynalazek od dziecka mnie mierził...

no cóż trzeba inaczej poplanować sezon...

Awatar użytkownika
StArSzY

Post autor: StArSzY » sob mar 09, 2013 10:46 pm

fiejas pisze:Uwaga, Uwaga, wnimanie, wnimanie ;)
Stowarzyszenie Grupa4x4 wraz z Automobilklubem Rzeszowskim i PZMotem... wprowadza w tym roku nową "konkurencję"
Równolegle z Bają Żagań, Bają Carpathia i indywidualnie w Nowym Saczu odbędą się Eliminacje PPCC... (mozliwa jeszcze jedna eliminacja)Co to znaczy : Nie masz licencji ( nie chcesz jej mieć, nie wyrobiłeś, nie startujesz w pełnym cyklu Mistrzostw Polski) masz mozliwość sprawdzić się na tych samych trasach co linencjonowani zawodnicy, porównać się z T1nkami z pierwszej ligi, nauczyć/poznać reguły panujące na rajdach rangi Mistrzostw Polski czy CEZ. Na koniec sezonu zwyciężcy staną PPCC staną ramię w ramię z najlepszymi we wszystkich sportach motorowych w Polsce podczas oficjalnej gali PZMotu.
To tak w skrócie, niebawem szercze informacje, chętnie odpowiem na wszelkie pytania. Najważniejsze !! !! !!
Regulamin jest już w akceptacji jednak jest on bardzo podobny do regulaminu ogólnego Mistrzostw Polski. Co do wymagań technicznych i podziału na klasy.
http://www.pzm.pl/pliki/zg/samochody/20 ... 13_zal.pdf strona 18, regulamin techniczny grupy Open, to są minima, które muszą spełniać samochody, które mogą wystartować w ramach cyklu PPCC.
To samo dotyczy elementów bezpieczeństwa czyli kasków i kombinezonów. Ważne, ze moga byc to kombinezony z wygasłą homologacją.
Podział na klasy: przewidywany jest podział na 2 klasy wg pojemnosci. do 3000cm3 i powyzej. W zależnosci od liczby zgłoszeń/zainteresowania moze zostanie utworzona 3 klasa typ T2 czyli auto seryjne lecz spałniające pozostałe wymagania dot bezpieczeństwa.

Baja poland też wchodzi w grę? Ogólnie super pomysł :) takie fajniejsze kjsy :)
Przygotowania do dakaru 2016 :) :)

fiejas

Post autor: fiejas » ndz mar 10, 2013 4:40 pm

Magda :) No nie przesadzaj. Porozmawiam jeszcze w PZM , moze przejdzie np kombinezon taki jaki mozna kupić dla mechaników. Choć to chodzi o Wasze bezpieczeństwo także...
Co do Baji Poland... Raczej nie wchodzi w grę, a wręcz na pewno. Jest to eliminacja mistrzostw Świata, ona rzadzi się innymi prawami. Ale projekt jest rozwojowy, takze, kto wie co będzie za rok.

Przypominam i będe przypominał. Jeśli jesteście zainteresowani startem, mozecie wysłać mi zdjęcia swoich samochodów, klatki itp, ja przedstawię je w PZM i dostaniecie info zwrotne czy coś trzeba przerobic np...

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Post autor: GUTMAN » ndz mar 10, 2013 8:24 pm

już szukam foty i piszę info co i jak żeby się dowiedzieć co trzeba w zmocie dopasować do regulaminu - na jakiego maila Ci to wysłać? podaj tutaj, będzie dla potomnych :)
;)

fiejas

Post autor: fiejas » ndz mar 10, 2013 9:16 pm

Najlepiej na grupowego : michal.fiejka@grupa4x4.pl

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Post autor: GUTMAN » ndz mar 10, 2013 9:39 pm

pojszlo - teraz pozostaje czekać na wieści...
;)

Awatar użytkownika
kamill00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kamill00 » ndz mar 10, 2013 11:41 pm

Michał staraj się bo chcemy pojeździć:)

Kolodziej
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kolodziej » pn mar 11, 2013 11:06 am

wiadomo coś już może na temat kosztów i terminów?
pzdr
kolodziej
Patrol GR 2,8 1994.

fiejas

Post autor: fiejas » pn mar 11, 2013 1:26 pm

Terminy to : Baja Żagań, Baja Carpathia i ... nie pamiętem ale coś koło 20 września... tydzień przed Vsetinem w Nowym Sączu. Do końca tygodnia powinno sie wyjaśnić, czy dojdzie jeszcze jakas runda do tego. Co do kosztów. To samo co Open...

Awatar użytkownika
Kolec88
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kolec88 » pn mar 11, 2013 1:40 pm

wpisowe na mastera w sączu tak samo jak open?
Toyota LC V8
i trochę szrotu...

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Post autor: GUTMAN » pn mar 11, 2013 5:51 pm

czyli 1500 za każdą rundę - nie mało...
A z ciekawości - czy będziecie prowadzić klasyfikację sponsorską tak jak pzm prowadzi w swoich klasach? choć oni chyba dodatkowe wpisowe za to pobierają jeszcze o ile mnie pamięć nie myli :roll:
;)

fiejas

Post autor: fiejas » pn mar 11, 2013 5:56 pm

Wiem, ze nie jest to mała kwota. jednak porównując ja do rajdów typu MT, GER czy inne długodystansowe...
Nie będę się zagłębiał w politykę, finanse itp ale prawda jest taka, ze z roku na rok rosną koszty organizacji imprez, a wpisowe pozostają na tym samym poziomie.
Co do wpisowego na NS... nie mam jeszcze informacji.

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » pn mar 11, 2013 10:11 pm

Michał, może i przesadzam, ale dla mnie ofrołd to nie kombinezon...sorry, takie mam podejście do sprawy. Ile znasz przypadków z amatorskiego ofrołdu, że niepalne majty były potrzebne?

O pezetmocie i ich pewnych wymaganiach podobno odnoszących się do "bezpieczeństwa" też mam swoje zdanie...

Awatar użytkownika
anatol

Post autor: anatol » wt mar 12, 2013 9:04 am

czasami krok do przodu to dwa do tyłu , obawiam sie braku frekwencji , za te pieniądze to już nie jest zabawa :)3

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » wt mar 12, 2013 12:44 pm

fiejas pisze:Powiem tak... dla mnie i dla pozostałych organizatorów, najważniejsze są względy bezpieczeństwa. A ta turbina... jak dla mnie przejdzie... ale dla pewnosci w poniedziałek skontaktuję się z technicznym...
wiadomo co z turbiną? :)21 u mnie chodzi nawet nie o turbine ale o kompresor - więc konkretnie o zapis z doładowaniem dla silników benzynowych.
RaceCars

Tacoma->Hilux 4.0 V6 TRD Supercharged
HDJ100
Touareg V8

fiejas

Post autor: fiejas » wt mar 12, 2013 1:36 pm

Wysłałem zapytania i co do poszczególnych konstrukcji, które dostałem na maila i co do doładowania i kombinezonów. Odpowiedź mam dostac pod koniec tygodnia.
Zapraszam ewentualnie z kolejnymi pytaniami.
Laska :), pewnie, ze tak... nie każdy musi to lubić, Patrząc w jaką stronę idzie CC czyli naprawdę duzych prędkości, jakieś wymagania musza być.
Anatol... owszem, nie sa to tanie rzeczy... są Pikniki w Zakliczynie ( a raczej były), sa i Mistrzostwa Polski...

Awatar użytkownika
Siarra

Post autor: Siarra » wt mar 12, 2013 11:43 pm

fiejas pisze:Wysłałem zapytania i co do poszczególnych konstrukcji, które dostałem na maila i co do doładowania i kombinezonów. Odpowiedź mam dostac pod koniec tygodnia.
Zapraszam ewentualnie z kolejnymi pytaniami.
Laska :), pewnie, ze tak... nie każdy musi to lubić, Patrząc w jaką stronę idzie CC czyli naprawdę duzych prędkości, jakieś wymagania musza być.
Anatol... owszem, nie sa to tanie rzeczy... są Pikniki w Zakliczynie ( a raczej były), sa i Mistrzostwa Polski...
no to ja też mam pozamiatane :( trzeba wrócić do przeprawówek
SIARRA

Awatar użytkownika
Darek T1

Kontaktowanie:

Post autor: Darek T1 » śr mar 13, 2013 10:09 am

czy zawodnicy którzy mieli kiedykolwiek jakąś licencje PZM a nie odnowili jej będą mogli startować ??

fiejas

Post autor: fiejas » śr mar 13, 2013 3:33 pm

Darek T1 pisze:czy zawodnicy którzy mieli kiedykolwiek jakąś licencje PZM a nie odnowili jej będą mogli startować ??
Sprawdzam. Oficjalne stanowisko jest takie, ze jako Gość jak najbardziej. Tylko nie wiem co z klasyfikacją w takim przypadku. Zasada jest taka, ze licencja raz nadana jest do przysłowiowej deski...lobbuję za tym by wzięto pod uwagę okres w jakim ta licencja nie była odnawiana i np. wziąć pod uwagę okres 2-3 letni. Dam znać jak dostanę odpowiedź

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczno-sportowe”