ZLOT- kto był i wie....

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
KAMILLO

Kontaktowanie:

Post autor: KAMILLO » czw wrz 25, 2008 7:33 pm

Marek pisze: Ponadto: w tym roku przyjechał jeden z kolegów samurajem w kamo i barwiach armii pakistańskiej i też został stosownie zaklasyfikowany.
pzdr. :)21
Osobiscie uważam że to był błąd
...to nie był tzw. LONG jak na zdjęcieu to raz, a drugie dlaczego on był wpuszczony a reszta samurajów nie była przecież pare sztuk na zlocie też była pomalowana w moro...

Pyt: Jak np. 18-sto letni chłopak stojący na bramie wjazdowej przy tankodromie ma wytłumaczyć kilku starszym Panom (często bojowo nastawionych) że tamten samuraj wjechał a ich nie mogą (raczej gadanie przez zakrzykiwanego młodzieńca - "idzcie Panowie do sztabu wyjaśnić sprawę" nie pomaga.

Dla mnie temat samurajów winien być traktowany jak QUADY
Ził 131 6X6
Ural 4320 6X6
Ural 375 D 6X6
Gaz 63 4X4
GSP-55 (gąska)
PTS-M (gąska)

daniel88uaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daniel88uaz » czw wrz 25, 2008 9:36 pm

QUADDY tez jezdziły..
PIRACI GDYNIA

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pt wrz 26, 2008 1:53 am

KAMILLO pisze:(...)

:o Samuraje jak Quady.......
No to sobie nagrabiłeś..... :lol: :lol: :lol:
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

daniel88uaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daniel88uaz » pt wrz 26, 2008 6:52 am

samuraje służą nie tylko w wersji LONG.krótkie też są tyle że w mniejszych ilościach.tak więc uważam że nikt nie jest w stani w 100% stwierdzic czy dany pojazd służy w jakiejs armii czy nie i to nie przez brak wiedzy czy czegokolwiek.tego jest poprostu za duzo.zresztą ja juz takiego problemu nie mam bo moj uazik jedzie na slowacje z nowym panem a ja buduje muscela :lol: pozdrawiam
PIRACI GDYNIA

Awatar użytkownika
KAMILLO

Kontaktowanie:

Post autor: KAMILLO » pt wrz 26, 2008 7:30 pm

daniel88uaz pisze:QUADDY tez jezdziły..
Panie daniel88uaz - nie mówimy tu o Darłowie to raz....
a jak się jakiś PAJAC znalazł to przez to że stratował pół młodnika żeby sie dostać na tankodrom by nacieszyc się jazdą przez 10-15 minut.
Ził 131 6X6
Ural 4320 6X6
Ural 375 D 6X6
Gaz 63 4X4
GSP-55 (gąska)
PTS-M (gąska)

Awatar użytkownika
KAMILLO

Kontaktowanie:

Post autor: KAMILLO » pt wrz 26, 2008 7:31 pm

JA'JACEK pisze:
KAMILLO pisze:(...)

:o Samuraje jak Quady.......
No to sobie nagrabiłeś..... :lol: :lol: :lol:
Nagrabili sobie sami swoim podejsciem do tego typu imprez.... (nie mówie tu o wszystkich właścicielach)
Ził 131 6X6
Ural 4320 6X6
Ural 375 D 6X6
Gaz 63 4X4
GSP-55 (gąska)
PTS-M (gąska)

Awatar użytkownika
KAMILLO

Kontaktowanie:

Post autor: KAMILLO » pt wrz 26, 2008 7:36 pm

daniel88uaz pisze:samuraje służą nie tylko w wersji LONG.krótkie też są tyle że w mniejszych ilościach.tak więc uważam że nikt nie jest w stani w 100% stwierdzic czy dany pojazd służy w jakiejs armii czy nie i to nie przez brak wiedzy czy czegokolwiek.tego jest poprostu za duzo.zresztą ja juz takiego problemu nie mam bo moj uazik jedzie na slowacje z nowym panem a ja buduje muscela :lol: pozdrawiam
Odkad powstał problem "samuraj na zlocie" tylko raz było udowodnione że samuraj jest/był używany w wojsku i była to wersja LONG której zapewne nikt tutaj nie posiada.
Ził 131 6X6
Ural 4320 6X6
Ural 375 D 6X6
Gaz 63 4X4
GSP-55 (gąska)
PTS-M (gąska)

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » sob wrz 27, 2008 9:35 am

KAMILLO pisze: Odkad powstał problem "samuraj na zlocie" tylko raz było udowodnione że samuraj jest/był używany w wojsku i była to wersja LONG której zapewne nikt tutaj nie posiada.
:D Nawet jeśli ktoś taki pojazd posiada to nikt mu nie zabroni przyjechać na zlot,pod warunkiem że będzie w odpowiednim kolorze a załoga w umundurowaniu armii w której tenże pojazd służył !! :wink:
ostatni wiking w RzeczpospolitejObrazek

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » czw lis 20, 2008 2:57 pm

W temacie pojazdów militarnych posiadając Unimoga 404 wyposarzonego w oryginalną atrapę do tego modelu-posiadam wbitą do niemieckiego briefu homologację :)1 oraz snorkela do tego tego modelu też oryginał nic nie kombinowany , no i oponki od polskiego stara 1200x 20 usłyszałem że to nie jest pojazd militarny-ponieważ opony nie takie :oops: . panowie bez przesady z ta oryginalnością!! a co z Gazem 66 ktory miał zabudowe samoróbkę(skrzynia na 100% nie była orginalną w tym aucie) tego nikt nie zauważył bacznym okiem organizatora?? lub Gaz 69 z muzeum oręża z atrapą gietą chyba na kolanie, czy innym Gazem 69 z silnikiem od Mercedesa w benzynie przecież to nie oryginał? Powinno być tolerowane odejście od oryginału w nieznacznym stopniu bo za 10 lat to na zlot pojazdow militarnych przyjedzie 20 aut to raz a dwa skoro komisja weryfikacyjna tak skrupulatnie ocenia auta to niech zdobędzie wyczerpująca wiedzę dotyczącą każdego modelu pojazdu militarnego i wtedy ocenia co jest oryginałem a co nie. To nie był mój pierwszy zlot gdyż od 9 lat jeżdże do Darłowa a Borne odwiedzam także prawie co rocznie.
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » czw lis 20, 2008 5:17 pm

Może nie wszyscy.... może tylko ja, ale dostrzegam subtelną i być może decydującą różnicę między sprzętem militarnym a wojskowym.
Więc może warto ustalić czego dotyczy dany zlot i wtedy nie będzie nieporozumień....
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Bosman

Post autor: Bosman » czw lis 20, 2008 9:29 pm

Radek wyrwał mnie do tablicy.
Pamiętam rozmowę z Tobą podczas rejestracji.
Otórz,Twój Unimog został powitany jako ładny oryginał.
Zwróciłem uwagę iż szkoda że ma załozone koła 12x20, co jednak nie dyskwalifikuje go do otrzymania plakietki dla pojazdu militarnego.
W regulaminie napisano; koła mogą odbiegać od oryginału ale nieznacznie i tak w tym wypadku było.
Myślę że chodzi o inny pojazd z Waszej grupy, który próbowaliście przeforsować jako militarny i tu upieram się przy swojej ocenie.

Bosman

Post autor: Bosman » czw lis 20, 2008 9:51 pm

Wracam jeszcze do poprzedniego wyjaśnienia.
Tu można ocenić ten pojazd.http://www.allegro.pl/item473494626_unimog_404.htmlCo do grila dalej mam wątpliwości.Proszę forumowiczów "siedzących" mocniej w temacie unimoga o pomoc.
Przeglądając wszelaką literature dotyczącą unimoga 404 w wersji militarnej nie spotkałem takiego grila.

Awatar użytkownika
p69k

Post autor: p69k » wt lis 25, 2008 8:51 pm

[quote="Bosman"]Radek wyrwał mnie do tablicy.
Pamiętam rozmowę z Tobą podczas rejestracji.
Otórz,Twój Unimog został powitany jako ładny oryginał.
Zwróciłem uwagę iż szkoda że ma załozone koła 12x20, co jednak nie dyskwalifikuje go do otrzymania plakietki dla pojazdu militarnego.
W regulaminie napisano; koła mogą odbiegać od oryginału ale nieznacznie i tak w tym wypadku było.

Witam
a Gaz 69 mój i kolegi został zdyskwalifikowany przez koła.
to ja
67,69, m-72, bmw r35,willys

Bosman

Post autor: Bosman » śr lis 26, 2008 9:18 am

Może byly na MT-kach lub znacznie odbiegały rozmiarem od oryginałów.
Często dyskwalifikowały felgi. :)3
Nie mogę sobie przypomnieć tych pojazdów, gdybym miał więcej info. to może bym sobie przypomniał lub odnalazł w kilkugodzinnym materiale filmowym.

Awatar użytkownika
Kuba68

Post autor: Kuba68 » śr lis 26, 2008 10:48 am

Witam,
znów sie rozgrzewa? ;-);-);-)
Zmieniając na chwilę tor dyskusji, pozwolę zapytać się, czy Borne szykuje coś w okresie zimowym?
Wdzięczny za odpowiedź będę.
Pozdrawiam,
K-68
Jak by co, to leżę pod nim... czasami nawet na nim

Awatar użytkownika
Kuba68

Post autor: Kuba68 » śr lis 26, 2008 11:39 am

jeszcze na chwilkę...
niekończąca się dyskusja o cechach pojazdów militarnych-wojskowych to jedno, ale jest coś co mnie osobiście razi, czyt. wk... na Zlocie. Chodzi mi o obozowisko i jego wygląd, a także o stroje uczestników-obozowiczów.
W tym roku miałem okazję rozbić się Gaziorem i namiotem w sąsiedztwie tzw "uczestników militarnych" którzy w niczym, absolutnie w niczym nie przypominali militarysty. Ludzie kompletnie oderwani od od klimatu miejsca i Zlotu. Rozbici pod jakimś różowo-żółtym strzępem namiotu )nawet go k... nie potrafili porządnie rozstawić) Zachowanie jak na bałtyckiej plaży po dyskotece i syf dookoła namiotów, co akurat wojsku chwały nie przynosi. Kolejnym ewenementem była ekipa pod namiotem-daczą z osobliwą kobietą na czele pochłoniętą wchłanianiem kolejnych dawek piwa i wydawaniem osobliwych tonów. Babsko darło bez przerwy ryja... aż prosiła się o gwałtowną reakcję i żałuję, że nie zabrałem kilku granatów ze sobą, bo jeden rozświetliłby zachmurzone niebo. Zresztą reszta z jej ekipy też nie miała wiele wspólnego ze Zlotem militarnym. Opisuję tylko najbliższe sąsiedztwo, lecz przypadków było odrobinę więcej. A szkoda...
Myślę, że o tym Organizator powinien intensywnie pomyśleć i zwrócić uwagę w roku 2009
Próby zamaskowania wszelkiej maści urządzeń cywilnych siatkami maskującymi spełzają na niczym, bo siateczki raczej lichej jakości... Wiadomo ile kosztuje kawał porządnej siatki, więc wygląda to jak wygląda, a założenia Organizatora były dość precyzyjnie określone, prawda? No i co?
O podziale miejsc i ich dostępności wspominałem wsześniej, czyli wystarczy mieć spory zapas biało-czerwonej taśmy i jazdaaaaa po palikach... i REZERWACJA, bo potem kumpel dojedzie (białą osobówką zapewne) zresztą i tak nie dojechał.
Jeśli Zlot ma mieć swój niepowtarzalny charakter i klimat, to nie może być tak, że każdy sobie rzepkę skrobie, prawda?
Powinień obowiazywać bezwzględnie wojskowy dryl w każdym calu imprezy.
Odpowiedni pojazd, strój/mundur i kształt obozowiska wraz z odpowiednim zachowaniem.
Nie będzie tego, to z czasem wykruszą się ci, którzy traktują zabawę poważnie i na placu boju pozostanie raczej nieciekawa mieszanka rodem z pospolitego ruszenia...

Pozdrawiam serdecznie,
K-68
Jak by co, to leżę pod nim... czasami nawet na nim

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » śr lis 26, 2008 12:17 pm

ObrazekObrazek Obrazek

Bosman

Post autor: Bosman » śr lis 26, 2008 4:39 pm

Zobaczyłem dlugi post Kuby i już sie przeraziłem że będę musiał udowadniać że pojazd jakiś tam, nie pasuje do zlotu pojazdów militarnych.
To co napisał Kuba to dalsza ciemna strona zlotów.
Wielu moich znajomych mówi mi podczas zlotu
"daj sobie spokój, nie zrobisz w Polsce Beltring".
Ja nie mam takiego zamiaru,ale jak wyżej pisałemzlot poj.wojskowych i takie mam o nim wyobrażenie.
Nie jest nam pomocne to że na innych zlotach nie ma takich ograniczeń.
Przez co my traktowani jesteśmy jako odszczepieńcy co to nie wiadomo co wymyślają.
Co roku będzie bardziej "zaciskany pas".
Na następnym zlocie zmienimy przebieg drogi przez obozowisko-po prawej tylko dla militarnych/namioty,pojazdy itp./
Na terenie tankodromu kierowcy, tylko trzeźwi-policja.
Poj.wojskowe calkowicie zwolnione z opłaty wjazdowej.
Quady podwyższona opłata bez prawa wjazdu na teren tankodromu.
Kierowcy poruszający się po terenie obozowiska ze znacznie większą szybkościa od 10km/h po dwukrotnym upomnieniu będą usówani ze zlotu.
Reszta regulaminu z tegorocznego zlotu.
Zastanawiamy się nad innymi punktami regulaminu.

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » śr lis 26, 2008 5:02 pm

ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
krism
Kontaktowanie:

Post autor: krism » czw lis 27, 2008 11:25 am

tak sie zastanawiam jak przyjade na zlot dodgiem albo wiliskiem bez munduru(nie mam, bo interesuja mnie tylko autka) itp, to zostane wyrzucony? :wink:
troche mi to przypomina ewolucje pewnej imprezy gdzie kiedys wszyscy sie znalismy- bylo milo i fachowo, a teraz jest to masowa impreza i pokaz tego co ktos kupil na aukcji.

Awatar użytkownika
krism
Kontaktowanie:

Post autor: krism » czw lis 27, 2008 11:32 am

jeszcze jedno - co Quady na takiej imprezie? nie wyobrazam sobie jak by to upilnowac ( nie mam nic do Quadowcow ale dla czesci ludzi to w miare tani sposob na glosny wekend)

Bosman

Post autor: Bosman » pt lis 28, 2008 2:03 pm

krism pisze:tak sie zastanawiam jak przyjade na zlot dodgiem albo wiliskiem bez munduru(nie mam, bo interesuja mnie tylko autka) itp, to zostane wyrzucony? :wink:
troche mi to przypomina ewolucje pewnej imprezy gdzie kiedys wszyscy sie znalismy- bylo milo i fachowo, a teraz jest to masowa impreza i pokaz tego co ktos kupil na aukcji.
To jest nadinterpretacja problemu skundlonych pojazdów wojskowych.
Nikt nigdzie nie pisze iż brak umundurowania dyskwalifikuje uczestnika.
Kierowca odpowiednio ubrany do swojego pojazdu będzie wzudzał podziw.

megez
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: ZLOT- kto był i wie....

Post autor: megez » ndz mar 01, 2009 7:34 pm

Bosman, dyskwalifikujesz quady. A co powiesz na to że WP i Korpus obrony Pogranicza używa tych sprzętów na codzień? Czy to nie są pojazdy wojskowe?
Praca człowieka uszlachetnia.
Pracuj, a garb ci sam wyrośnie!

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » ndz mar 01, 2009 7:41 pm

:roll: , nigdy ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » ndz mar 01, 2009 8:05 pm

megez pisze:(...) Czy to nie są pojazdy wojskowe?
Dla mnie quady z wojskiem mają tyle, co spychacz na gąsienicach pomalowany na zielony groszek.....
Niby gąsienice, niby zielony ......ale coś nie tak.... :roll:
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojazdy militarne”