zapomniałeś o zajefajnym opancerzeniuZiołek pisze:Przez wagę, przez rozmiary, przez zużycie paliwa, przez płaską podłogę...
wymieniać dalej?

Moderator: Mroczny
jeśli to odpowiedź na moje pytanie toZiołek pisze:Przez wagę, przez rozmiary, przez zużycie paliwa, przez płaską podłogę...
wymieniać dalej?
a owszem opancerzenie w jakie jest wyposarzony HMMV w pewnym przypadku nie działalbl78 pisze:zapomniałeś o zajefajnym opancerzeniu któte średnio działa a jeszcze podnosi wage
a tu się z Panem zgodze i przyznam że warto coby szybciej nasi konstruktorzy się postarali o pojazd dla polskiej armi który mógł by godnie nas reprezentować poza granicami krajuklucz13 pisze:A po kiego uja polakiej armi takie wypasione fury czyżby miał ktoś na nas napaść Konstruwać spokojnie polską furkę a na misje to niech te cfaniaczki z nato i ułesej dają,bo pier...lę taki byznes że za moją kasę bronią interesów amerykanów
zdziwie Cie ja osobiście byłem szcześliwy że jeździłem HAMVJarem pisze:a owszem opancerzenie w jakie jest wyposarzony HMMVW w pewnym przypadku nie działalbl78 pisze:zapomniałeś o zajefajnym opancerzeniu któte średnio działa a jeszcze podnosi wageale czy wiesz w jakim
![]()
Mi nie chodzi o stosunek mocy do masy ale o to że się kopie przez to jaki jest ciężki.Jarem pisze:jeśli to odpowiedź na moje pytanie toZiołek pisze:Przez wagę, przez rozmiary, przez zużycie paliwa, przez płaską podłogę...
wymieniać dalej?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
1. HMMV 1 bo o takim myśle nie jest pojazdem ciężkim w stosunku do mocy silnika jaki posiada . ( w wersji jakiej został stwożony )
wagę jaką posiada - mam tu na myśli wersję 5 - przybrał w skutek opancerzania go aby się stał bezpieczny - pancerz nie jest metalowy
2. Rozmiary jakie posiada są uwarunkowane jego budową, mam tu na myśli tunel wewnątrz pojazdu a w nim skrzynia itd. jeśli chodzi o szerokość, wysoki wcale nie jest a przez to i nie wywrotny jak np. nasze HONKERY...
3. A czy armia która zamawiała ten samochód ma jakieś problemy z paliwem i czy napewno on tak durzo pali![]()
4. Płaska podłoga nie jest żadnym problemem w warunkach w jakich HMMV są przeważnie używane...
i zaznaczam że nie pisze tu o hmmv jako o samochodzie do upalania tylko jako o pojeździe wojskowym który cały czas ewoluuje jeśli chodzi o jego opancerzenie a przez to zapewnia on większą ochrone podczas wykonywania zadań w misjach stabilizacyjnych czy pokojowych.
a owszem opancerzenie w jakie jest wyposarzony HMMV w pewnym przypadku nie działalbl78 pisze:zapomniałeś o zajefajnym opancerzeniu któte średnio działa a jeszcze podnosi wageale czy wiesz w jakim
![]()
a tu się z Panem zgodze i przyznam że warto coby szybciej nasi konstruktorzy się postarali o pojazd dla polskiej armi który mógł by godnie nas reprezentować poza granicami krajuklucz13 pisze:A po kiego uja polakiej armi takie wypasione fury czyżby miał ktoś na nas napaść Konstruwać spokojnie polską furkę a na misje to niech te cfaniaczki z nato i ułesej dają,bo pier...lę taki byznes że za moją kasę bronią interesów amerykanów
A jankesi dali nam HMMV i chwała im za tochoć wiadomo że nie mamy tych pojazdów nowych
a nie patrzmy na politykę bo nie ma sęsu tu rozstrząsać politycznego obornika coby smrodu nie narobić a i forum to nie temu służy
tylko widzisz @klucz13 my nie mamy w polskiej armi żadnej bryki nawet nie wypasionej poza całym tym "padłem" jakie stoi i powtarzam stoi ( bo połowa by nie ujechała o własnych siłach 100 metrów a kolejne 25% pojazdów by nie odpalił )
lbl78 pisze: Hummer jest dobrym samochodem na pustynie ale nie jest już najlepszą opcją w naszych szerokościach geograficznych i w porównaniu na przykład z IVECO M65 LMV to wypada już dość słabo
mam nadzieje że nasz TUR wypadnie dość dobrze wiadomo że na początku będą niedoróbki ale większość tego typu konstrukcji rozwijana jest przez urzytkownika.
Mam wrażenie że jest zły bo jest amerykański, i to że go mamy na stanie powoduje że w 'pewnych' kręgach europejskich patrzą na to 'krzywym' okiemJarem pisze:A jeśli chodzi o hummera - to niech ktos mi napisze czemu jest takim złym pojazdembo widując je ostatnimi czasy codziennie mam troche odmienne zdanie... woęc proszę powiedzcie czemu on jest niby taki zły??
Wygląda jak Sd.Kfz.251 z czasów II wojny światowej , tylko pomniejszony.Liroz pisze:http://www.rheinmetall-defence.com/inde ... ng=2&pdb=1
Przykład sensownego samochodu patrolowego, w tekście zwraca się uwagę na wysoką mobilność (mocny silnik!!!) i bardzo dobre opancerzenie. Poza tym jest niski jak Hummer i kabina jest daleko od przedniego koła.
uruk-hai pisze:Mam wrażenie że jest zły bo jest amerykański, i to że go mamy na stanie powoduje że w 'pewnych' kręgach europejskich patrzą na to 'krzywym' okiemJarem pisze:A jeśli chodzi o hummera - to niech ktos mi napisze czemu jest takim złym pojazdembo widując je ostatnimi czasy codziennie mam troche odmienne zdanie... woęc proszę powiedzcie czemu on jest niby taki zły??
TUR mi się podoba, gdzieś kiedyś o nim czytałem i bardzo mi się, że ma mieć podłogę wzmocnioną i w kształcie kadłuba łodzi a taki kształt ogranicza skutki wybuchu ładunku wybuchowego tudzież miny pod przejeżdżającym pojazdem. Ostatecznie nie pamiętam czy zdecydowano się na takie rozwiązanie. Ale wszelkie tego typu gadżety mające na celu ochronę bierną załogi powodują podniesienie wagi pojazdu. Największą 'bubą' był w tym aucie słabiuteńki motor. Zdecydowanie za słaby. Ale to już chyba taki 'normalny' mankament naszych konstrukcji.
calkiem ciekawyJarem pisze:obecnie w Iraqu US Army zamienia hmmvi na takie o to ustrojstwo
http://pl.youtube.com/watch?v=Cl8J9uxsJ ... re=related
i gdzie tu mowa o małych gabarytach![]()
![]()
![]()
![]()
a najważniejsze jest to że się sprawdza
Wjedź tym na gliniasty teren po ulewachKAMILLO pisze:O kur.. jakie to jest wielkie, na poprzednim filmiku tego nie widać ale na tym http://pl.youtube.com/watch?v=-hHE3fVmq ... re=related powiem tylko że Rosjanie mieli jak dotąd manie wielkosci ale to amerykanie w tych czasach wiodą prym w tej dziedzinie
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość