Volvo TGB11 dostępność części
Moderator: Mroczny
Re: Volvo TGB11 dostępność części
Z powodu nieutwardzanych gniazd zaworowych?
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch
To można utwardzić,dorobić nowe prowadnice itd. Czy może nie?
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
OK przeliczenia wyleczyły mnie z jakiejkolwiek konwersji w tym przypadku ale i z myślenia o 6x6
te 14l na trasie jest do przyjęcia 30 raczej nie. Ten 6x6 z YT wygląda bardzo fajnie owszem, ciekawie modyfikowany
Resory znalazłem, że są dostępne parabole a co z amortyzatorami? Dostanie się jakieś tuningowe w stylu Koni HT?

Resory znalazłem, że są dostępne parabole a co z amortyzatorami? Dostanie się jakieś tuningowe w stylu Koni HT?
amortyzatory sa Koni, Bodge, Sachs i kilka innych, bo to jest typ z jakiejs ciezarowki...
a tuningowe byly do dostania razem z parabolami - chyba w holandii.
ale te ktore sa oryginalne bardzo dobrze pracuja, szczegolnie jak sa nowe...
a tuningowe byly do dostania razem z parabolami - chyba w holandii.
ale te ktore sa oryginalne bardzo dobrze pracuja, szczegolnie jak sa nowe...
Mistrzow uprasza sie o spokoj
dla mnie inspiracja zawsze byl ten: http://www.youtube.com/watch?v=42P93B_GzGA
Mistrzow uprasza sie o spokoj
6x6 pali na trasie ok. 20, w 4x4 14l to fantazja chyba że na pusto i nie przekraczając 65km/h
parabole można sobie wsadzić ... do tyłu chyba że mają dodatkowe wsparcie w postaci sprężyn, amortyzator możesz sobie zamówić dowolny jak masz dobrego sponsora
oryginalne pracują dobrze jeśli się ich nie katuje - po 35 latach robią lepiej niż w dyskotece po roku
a myślenie o 6x6 trzeba w większości pojazdów zacząć od prawka kat. C
parabole można sobie wsadzić ... do tyłu chyba że mają dodatkowe wsparcie w postaci sprężyn, amortyzator możesz sobie zamówić dowolny jak masz dobrego sponsora

oryginalne pracują dobrze jeśli się ich nie katuje - po 35 latach robią lepiej niż w dyskotece po roku

a myślenie o 6x6 trzeba w większości pojazdów zacząć od prawka kat. C
Głodny przez wioskę przejdziesz, goły - nie.
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Poczytał, popatrzył pomaca przy okazji i myśli bo jest nad czym
Póki co chyba dowiedziałem się wszystkiego co mnie nurtowało "na już" za wszelkie dalsze przemyślenia i luźne dywagacje na temat Volva również będę dźwięczny i z góry dzięki 

Matzu pisze:Poczytał, popatrzył pomaca przy okazji i myśli bo jest nad czymPóki co chyba dowiedziałem się wszystkiego co mnie nurtowało "na już" za wszelkie dalsze przemyślenia i luźne dywagacje na temat Volva również będę dźwięczny i z góry dzięki
.......a pozniej wyprobuj PINZGAUERA

- animaldziobak
średnia 14,7 l na trasie 6000 km, Rumunia, Bułgaria, Grecja i nazad przez UkrainęJureq pisze:6x6 pali na trasie ok. 20, w 4x4 14l to fantazja chyba że na pusto i nie przekraczając 65km/h

Pojarka 3.0 v6 89 r long, KUMHO KL-71 33x12,5x15 i Escape 12000lbs
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
- Duży kloss
Pinza??? poco przecież chłop się załamie tym się nie da jeździć ..... miałem okazje zrobić testy razem z Traskiem i pinz nie wypadł pomyślnie ze względu na hałas i brak dynamiki (przyśpieszenie jak ciężarówka
) ten 2.5L benzyniak chłodzony powietrzem strasznie hałasuje poza tym to naprawde fajne autko i wydaje mi się że kierowca ma więcej miejsca, układ napędowy w róże 

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
nie twierdze ze TGB jest "fe" , wrecz przeciwnie, tez porownywalismy z @Tybrem volvo VS pinz,
po prostu sugeruje zeby kolega sprobowal jedno i drugie auto , kasa podobna, wlasnosci podobne,
ale zupelnie inne doznania, z racji odmiennych konstrukcji
po prostu sugeruje zeby kolega sprobowal jedno i drugie auto , kasa podobna, wlasnosci podobne,
ale zupelnie inne doznania, z racji odmiennych konstrukcji
Pizg to konstrukcyjne dzieło sztuki.....klasycznej.
Na temat:
Mam kolegę w Estonii. Szeroko pojęte towarzystwo off-roadu.
Polecam ichniejsze forum http://forum.4x4.ee/
Normalnie się zaloguj i lecisz po anielsku. Bardzo pomocni goście.
Otóż Estonia ma się tak do Skandynawii jak PL do DE. Wyciągną ze Szwecji czy Finlandii wszystko niewyciągalne.
TGB ma ugruntowaną pozycję i nie ma co tu truć - bardzo ciekawe egzemplarze, części, słynne mosty itp należy szukać właśnie przez Estończyków.
Na temat:
Mam kolegę w Estonii. Szeroko pojęte towarzystwo off-roadu.
Polecam ichniejsze forum http://forum.4x4.ee/
Normalnie się zaloguj i lecisz po anielsku. Bardzo pomocni goście.
Otóż Estonia ma się tak do Skandynawii jak PL do DE. Wyciągną ze Szwecji czy Finlandii wszystko niewyciągalne.
TGB ma ugruntowaną pozycję i nie ma co tu truć - bardzo ciekawe egzemplarze, części, słynne mosty itp należy szukać właśnie przez Estończyków.
Ostatnio zmieniony pt lut 04, 2011 6:23 pm przez Starck, łącznie zmieniany 1 raz.
Y60 TD42T+PTO high-roof
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm
można prosić o rozwinięcieStarck pisze:Pinc to konstrukcyjne dzieło sztuki.....klasycznej.

- animaldziobak
Ech,
Zapowiada się kolejna wojna marek, jak u LR i JEEp`a
Miałem ogromną przyjemność turlać się pinzem i ma w sobie to coś
Niezależna zawiecha, 5 biegów. Nie jest to taki zapie..alator jak volvo ale daje sobie radę. Osobiście postawiłem kartę na tgb11 bo większa blaszanka.
Konstrukcyjnie to oba pojazdy to łopatologia stosowana mechanicznie. I to się tutaj liczy.
Co do dostępności częsci, to jest tego trochę. Pompa wody od 164 wymaga przetoczenia dla koła pasowego. nadaje się do regeneracji - Rajmund z Mutta już przeprowadził takową reanimację i działa. Elektryka prosta do bólu. Tylko trzeba pilnować podciśnienia w volvozie. Gaźniki to dla LR nie nowina, tajle sa dostepne.
Zapowiada się kolejna wojna marek, jak u LR i JEEp`a
Miałem ogromną przyjemność turlać się pinzem i ma w sobie to coś

Konstrukcyjnie to oba pojazdy to łopatologia stosowana mechanicznie. I to się tutaj liczy.
Co do dostępności częsci, to jest tego trochę. Pompa wody od 164 wymaga przetoczenia dla koła pasowego. nadaje się do regeneracji - Rajmund z Mutta już przeprowadził takową reanimację i działa. Elektryka prosta do bólu. Tylko trzeba pilnować podciśnienia w volvozie. Gaźniki to dla LR nie nowina, tajle sa dostepne.
Pojarka 3.0 v6 89 r long, KUMHO KL-71 33x12,5x15 i Escape 12000lbs
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
Nie ma o co walczyć - każdy ma to co lubi a skoro mu się podoba to będzie chwalił - volvo rulez

To ja bym prosił o rozwinięcie kogoś takiego jak Ty. Pinc to jest genialna idea konstrukcyjna. Dlaczego nie ewoluowała i większość dzisiejszych pojazdów na drogach nie opiera się o ten pomysł - nie wiem!pinc6x6 pisze:można prosić o rozwinięcieStarck pisze:Pinc to konstrukcyjne dzieło sztuki.....klasycznej.
![]()
Chociaż, zaraz. Czy Corvetta 06 plus kilka Ferrari nie idą w kierunku rozdzielania napędów w celu rozłożenia mas, obniżenia środka i usztywnienia bryły?

Napiszę co wiem a później poczekam na opierdol:
1) struktura nośna pojazdu to korpusy podzespołów, a elastyczność i podatność na skręcanie zapewnia system połączeń śrubowych między tymi obudowami
2) W odróżnieniu od ramowców Pinzgauer nie przewracał się na stokach Alp: większość masy miał skoncentrowane 50cm nad ziemią.
Teraz proszę o konkrety od znawców tematu.

Y60 TD42T+PTO high-roof
- Duży kloss
Według mnie to pinz nie jest tak popularny jak volvo z powodu......niezależnego zawieszenia i ofrojdowcy nie mają co wykręcać do swoich terenówek
pinz i tgb całkowicie poruwnywalne wszak to żelazo wpełni wojskowe, a co do wywracania no cóż wszystko da się wywrucić
i pinz chyba niewiele się tu różni od volva obydwawywracają się wcześniej od innych terenówek natomiast zakopują się później......

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
a wracając do tematu ... zapomniałem że łożysko sprzęgła zaczęło rownież być rarytasem 

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
dodalbym Pto ktore zdaje sie byc bialym krukiem...z racji stosowania tylko i wylacznie w wersjach cywilnych
Mosty portalowe laplander....robia w terenie....
z tą tylko różnicą że PTO nie jest cześcią zamienną i łatwiej jest je kupić niż łożysko wyciskowe w dobrym stanie 

wszystko jest skręcone na sztywnoStarck pisze: Napiszę co wiem a później poczekam na opierdol:
1) struktura nośna pojazdu to korpusy podzespołów, a elastyczność i podatność na skręcanie zapewnia system połączeń śrubowych między tymi obudowami

Pinc to wydumka inżynierska robiona bez porozumienia z księgowymi

animaldziobak pisze: Konstrukcyjnie to oba pojazdy to łopatologia stosowana mechanicznie. [
na te stwierdzenia zgody być nie możeDuży kloss pisze: pinz chyba niewiele się tu różni od volva obydwawywracają się wcześniej od innych terenówek