SKOT OT-64
Moderator: Mroczny
SKOT OT-64
Witam! Pisze w imieniu kumpla. Kupił skota. Bawi sie juz tak ok. roku i zaliczył kilka dosc poważnych wtop, wiekszosc z nich wynikala z malych umiejętnosci terenowych, ale tez nistety kazda konczyla sie interwencja koparki na gąsienicach co dosc mocno odchudzalo jego portfel. I stad pytanie, Czy ktos z WAS (moze sa tu tez posiadacze skotów) spotkał mega wyciągarke ktora by wspomagala Skociaka w walce??
POzdrawiam i licze na ODP;[
Rusal
POzdrawiam i licze na ODP;[
Rusal
1. Skot nie jest pojazdem terenowym lecz transporterem opancerzonym.
2. Wyciągarki nie były montowane i nie bardzo jest możliwość zmiany tego stanu rzeczy. Do zabawy w terenie oprócz nieograniczonych funduszy na naprawy (psuje sie bydle na potęgę) musi być obuty w jodły, musi mieć sprawne blokady i działające CPK. Najlepszym rozwiązaniem wg mnie jest kartonowy model skota z Małego modelarza na półce i suzuka do błota
2. Wyciągarki nie były montowane i nie bardzo jest możliwość zmiany tego stanu rzeczy. Do zabawy w terenie oprócz nieograniczonych funduszy na naprawy (psuje sie bydle na potęgę) musi być obuty w jodły, musi mieć sprawne blokady i działające CPK. Najlepszym rozwiązaniem wg mnie jest kartonowy model skota z Małego modelarza na półce i suzuka do błota

Nioo juz kupił, nie psuje mu sie az tak mocno, jedynie jakies male detale ktore jest w stanie bez mechanika zalatwic. Wiec awaryjnosci jeszcze nie doznal, Oponki sa napewno wazne a wiem ze on ma dosc srobna kostke. Wyem ze wyciagarki nie bymy montowane seryjnie ale bycmoze ktos juz zrobil cos w podobnym stylu. blokady sa sprawne ale i to czasem nie pomoglo, Pozatym wiekszosc skotów ktore sa w prywatnych rekach w polsce sa uzywane jaka zabawki do jazdy w terenie i calkiem nieźle sobie radzą.
Ta drobna kostka - jak to określiłeś, to jest starowska szosowo-terenowa opona ale w skocie praktycznie w ogóle "nie robi". Miałem równolegle dwa skoty. W jednym było sprawne CPK, w drugim odpięte. Ten bez CPK z ledwością radził sobie na mokrej łące. CPK naprawdę w cholerę daje w połączeniu z jodłą. Są generalnie dostępne na rynku w śmiesznych pieniądzach. Rozmiar z tego co pamiętam to 13,00x18. Dalej jednak twierdzę, że skociarnia to efektowny pojazd na zloty militarne, a nie zabawka do terenu 

Wlasnie ten moj znajomy z Uaz-a przezucił sie na skota i bawi sie na darlowie, bornym, opracji południe itd. ale wiadomo nie jest to zabawka do off-roadu. Czasami jest wieksza grupa ludzi w stajni ktora prowadzi nioo i chca pojeździc skotem, jada na wyprawe po lasach, zwirowniach, rzeczkach ale pare razy usiadl, a jak usiadl to traktory nie pomagaly i musial czekac na koparke na gasienicach bo nikt w okolicy nie ma podobnych zabawek. Teraz w ogole planuje remont + wyposazenie SKOT-a w militarne detale typu maszt, topory, pila itd. moze macie fotki z umiejscowieniem TYCH akcesoriów. a co do CPK to cos mu szwankuje... facet ma juz rok ten pojazd ale do konca go nie rozgryzł.
Dużo fotek skotów znajdziesz na
www.grupaslask.org
www.grupaslask.org
- Duży kloss
Re: SKOT OT-64
W pierwszych SKOTach były wyciągarki mechaniczne w późniejszym okresie już nie były montowane ale można znaleźć w necie foty Skotów z wyciągarkami często jeżdziły na nauce jazdy, poza tym był Skot w wersji WPT który też posiadał wyciągarkę 

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
Duży kloss pisze:W pierwszych SKOTach były wyciągarki mechaniczne w późniejszym okresie już nie były montowane ale można znaleźć w necie foty Skotów z wyciągarkami często jeżdziły na nauce jazdy, poza tym był Skot w wersji WPT który też posiadał wyciągarkę
A moze wrzucisz jakis link z takowymi fotkami?? Bo mimo poszukiwan na nic nie wpadlem.
- Duży kloss
postaram się coś wrzucić....
Ostatnio zmieniony pt lut 27, 2009 1:26 pm przez Duży kloss, łącznie zmieniany 1 raz.
Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
- Duży kloss
- Duży kloss

- Duży kloss
Jeśli ktoś jest zainteresowany częściami silnika do Skota to ja coś mam.
Piszę z pobudek sentymentalnych (tatra 148)
Mam szczęki hamulcowe, głowicę, pompę wtryskową i jeszcze coś się znajdzie.
Piszę z pobudek sentymentalnych (tatra 148)
Mam szczęki hamulcowe, głowicę, pompę wtryskową i jeszcze coś się znajdzie.
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
W dobrych pieniądzach można znaleźć wyciągarkę od Kraza , ze Skotem na pewno sobie poradzi 

"Spokojnie Marcin , Montesa musi odpalić ..." R.I.P. "Boro"
"je" tu kto, kto ma SKOT-a ?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Nie mam,ale może będę mógł pomóc.
cześć witaj, byłem ostatnio w B nawet miałem zahaczyć, ale zasiedziałem się u nadleśniczego a musiałem do Okonka jeszcze przewalcować i CzarnegoboruBosman pisze:Nie mam,ale może będę mógł pomóc.
potrzebuję rozwikłać temat rejestracji "totego"
możesz coś podpowiedzieć
Pozdro
Norbert
PS przy okazji, znasz tego stara 744 co to go ktoś oferuje w Bornem
http://otomoto.pl/star-744-turbo-T3093834.html
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Gościa od Stara znam.Mogę podjechać i oblukać.
Odnośnie Skota.Rejestruje się jako specjalny ciężarowy.Wiadomo opłaty.Skot jest tak zaprojektowany że żaden rzeczoznawca nie ma haka.To było wyjaśnione na TVNTurbo przez Nowosielskiego.Będzie na zlocie zimowym 1-3.II.2013. ZAPRASZAM
Rejestrujesz na kilkanaście osób.Jako że ciężarowy nie musisz mieć prawka na autobus.Wystarczy C.
Usprawiedliwia Cie że przyznałeś się/bez bicia/ że byłeś B.S.
Lecz następnym razem zapraszam.Zawsze masz dla mnie cenne rady.
Pozdrawiam
Odnośnie Skota.Rejestruje się jako specjalny ciężarowy.Wiadomo opłaty.Skot jest tak zaprojektowany że żaden rzeczoznawca nie ma haka.To było wyjaśnione na TVNTurbo przez Nowosielskiego.Będzie na zlocie zimowym 1-3.II.2013. ZAPRASZAM
Rejestrujesz na kilkanaście osób.Jako że ciężarowy nie musisz mieć prawka na autobus.Wystarczy C.
Usprawiedliwia Cie że przyznałeś się/bez bicia/ że byłeś B.S.
Lecz następnym razem zapraszam.Zawsze masz dla mnie cenne rady.
Pozdrawiam
bert - sprawdź PW.
-
-
Co nieco o naszym muzealnym Skocie:
http://www.muzeumbielany.pl/forum/showthread.php?tid=2
Powoli uzupełniamy rozkradzione w wojsku drobne wyposażenie i 1 maja odpalamy całą elektronikę. Jak by ktoś miał jakieś inne Skoty z wyposażeniem łącznościowym, to chętnie nawiążemy kontakt.
http://www.muzeumbielany.pl/forum/showthread.php?tid=2
Powoli uzupełniamy rozkradzione w wojsku drobne wyposażenie i 1 maja odpalamy całą elektronikę. Jak by ktoś miał jakieś inne Skoty z wyposażeniem łącznościowym, to chętnie nawiążemy kontakt.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę