Czy ktoś ma Volvo C303 (TGB11)?
Moderator: Mroczny
Czy ktoś ma Volvo C303 (TGB11)?
Szukam w Krakowie lub okolicach kogoś kto ma (najlepiej sprawne) Volvo C303 (TGB11) i pozwoliłby go obejżeć/odpalić.
Ew. może być w Wawie lub Katowicach.
- Duży kloss
Re: Czy ktoś ma Volvo C303 (TGB11)?

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
uderz do @kosma może coś zdziałasz w temacieKorreS pisze:Szukam w Krakowie lub okolicach kogoś kto ma (najlepiej sprawne) Volvo C303 (TGB11) i pozwoliłby go obejżeć/odpalić.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Duży kloss , o co chodzi?
lbl78 , dzięki za podpowiedź.
lbl78 , dzięki za podpowiedź.

Z Krakowa do Gdańska KorreS przecież tak daleko nie maDuży kloss pisze:![]()

Zielony Autobus 2,7TDi
Spotkajcie się w takim razie w Łodzi..Browning pisze:Z Krakowa do Gdańska KorreS przecież tak daleko nie maDuży kloss pisze:![]()

Dajcie tylko znać kiedy przyjedzieciechera pisze:Spotkajcie się w takim razie w Łodzi..Browning pisze:Z Krakowa do Gdańska KorreS przecież tak daleko nie maDuży kloss pisze:![]()

Zielony Autobus 2,7TDi
ja mam 
ale bede dopiero w polowie grudnia...

ale bede dopiero w polowie grudnia...
Mistrzow uprasza sie o spokoj
Coś się zorganizujeBrowning pisze:Dajcie tylko znać kiedy przyjedzieciechera pisze:Spotkajcie się w takim razie w Łodzi..Browning pisze: Z Krakowa do Gdańska KorreS przecież tak daleko nie ma![]()

XJ 2,1 TD '93
zabudowy, kratki bezpieczeństwa, zderzaki, bagażniki...
zabudowy, kratki bezpieczeństwa, zderzaki, bagażniki...
Jakoś nie po drodze mi do Gdańska...Browning pisze:Z Krakowa do Gdańska KorreS przecież tak daleko nie maDuży kloss pisze:![]()
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Korres nie wiem czy dobrze widziałem , ale jakbys jechał z Krakowa do Olkusza to po lewej stronie , zaraz przy drodze, stoi troche sprzętów 4x4 i chyba TGB także tam było. Od McDonalda to masz max. 36 km drogi do sprawdzenia.
Pzdr
Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.
Niestety kosma już nie ma. Podobno zna kogoś.lbl78 pisze:uderz do @kosma może coś zdziałasz w temacie
Zobaczymy...
ty chcesz se pojezdzic czy kupic? bo namiary na sprzedajacych jakies mam...
Chcę to zobaczyć na żywo. Wsiąść, pomacać, posłuchać. W miarę możliwości przejechać się kawałek.tybero pisze:ty chcesz se pojezdzic czy kupic? bo namiary na sprzedajacych jakies mam...
Szukam jakiejś bazy do wyprawówki i rozważam kilka opcji.
Daje się wsiąść, pomacać też jest co bo blachy mają słuszną powierzchnię, słuchanie 3 litrowego R6 nie męczy ale na wyprawy to trzeba raczej TGB13 i wskazana jest przyczepka z cysterną
Jedyne prawdziwie wyprawowe Volvo TGB11 zobaczysz na obrazku http://www.ekspedycja2008.pl/galeria.php ale wierz mi Paweł nie chce już drugi raz jechać w takich warunkach

Jedyne prawdziwie wyprawowe Volvo TGB11 zobaczysz na obrazku http://www.ekspedycja2008.pl/galeria.php ale wierz mi Paweł nie chce już drugi raz jechać w takich warunkach

Głodny przez wioskę przejdziesz, goły - nie.
OKi. Zrozumiałem (ż)aluzjęJureq pisze:wierz mi Paweł nie chce już drugi raz jechać w takich warunkach

W takim razie... dalej szukam Nysana

No nie, w porówaniu z Niesynem to w tym Vovlo którym pojechli na Syberie było 2x lepiej
Poblematyczna jest wysokość wewnątrz, brak możliwości "pionizacji" jeśli jedziesz naprawdę daleko w tereny zimne i /lub deszczowe uniemożliwia normalne funkcjonowanie - w końcu ile czasu można się skradać do kuchenki
Alternatywą jest Volvo TGB1314, rewelacyjna baza na supermobil wymagająca jednak posiadania ciut wyższej kategorii prawa jazdy:

Doprowadzenie do stanu jak na obrazku może zajać sporo czasu (chyba że zrezygnujesz z połysku) ale w zamian dostajesz normalny dom na kołach którym dojedziesz w miejsca niedostępne dla większości "płaskich" wyprawówek

Poblematyczna jest wysokość wewnątrz, brak możliwości "pionizacji" jeśli jedziesz naprawdę daleko w tereny zimne i /lub deszczowe uniemożliwia normalne funkcjonowanie - w końcu ile czasu można się skradać do kuchenki

Alternatywą jest Volvo TGB1314, rewelacyjna baza na supermobil wymagająca jednak posiadania ciut wyższej kategorii prawa jazdy:

Doprowadzenie do stanu jak na obrazku może zajać sporo czasu (chyba że zrezygnujesz z połysku) ale w zamian dostajesz normalny dom na kołach którym dojedziesz w miejsca niedostępne dla większości "płaskich" wyprawówek
sa systemy podnoszonego dachu na postoju, co daje juz jako taki komfort.
w volvo c303 widzialem to u amerykanow i chyba u niemcow...
w volvo c303 widzialem to u amerykanow i chyba u niemcow...
owszem, zapewne super sprawdza się ten patent w Californi ale na Syberii będzie kłopot 

a pytajacy podawal gdzie zamiaruje sie udac? 

no i podstawowe pytanie, czy ma to byc camper z mozliwoscia udania sie w teren (jak zdjecia powyzej), czy odwrotnie - dobra terenowka pozwalajaca na w miare wygodne podrozowanie.
- Duży kloss
Tak jak koledzy napisali do Gdańska masz troszkę daleko ale jak byś był w okolicy... tak na marginesie nie sądze aby nysan był lepszy na wyprawę chyba że wyprawa będzie głównie po asfalcie wtedy lepiej kup VW T4 synchro... bo jeśli wyprawa raczej w terenie to nic nie podskoczy do TGB a zużycie paliwa nie jest aż takie wielkie wszystko zależy od prędkości, przy stałej prędkości 80km/h moje volvo (zapakowane na zlot) pali 15L/100km. Ale jeśli chodzi o długą wyprawę zwłaszcza w 4osoby to tak jak napisał Jureg tęż wybrał bym TGB13 (Właśnie dlatego chcę sprzedać moje i kupić TGB13
) ale to już prawo jazdy kat.C

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
tu jest przykład podnoszonego dachu w TGB11:

więcej o tym projekcie na: http://www.4wheeloffroad.com/featuredve ... index.html
swoją drogą ciekawe jak rozwiązali spanie skoro z namiotu zrobili tylko zadaszenie
a przy okazji kloss mam takie TGB13 nie wymagające C

więcej o tym projekcie na: http://www.4wheeloffroad.com/featuredve ... index.html
swoją drogą ciekawe jak rozwiązali spanie skoro z namiotu zrobili tylko zadaszenie

a przy okazji kloss mam takie TGB13 nie wymagające C

bardzo fajne to auto, ale faktycznie malo miejsca.
aha, od ogloszen to jest gielda...
aha, od ogloszen to jest gielda...

Jureq pisze:No nie, w porówaniu z Niesynem to w tym Vovlo którym pojechli na Syberie było 2x lepiej![]()
Poblematyczna jest wysokość wewnątrz, brak możliwości "pionizacji" jeśli jedziesz naprawdę daleko w tereny zimne i /lub deszczowe uniemożliwia normalne funkcjonowanie - w końcu ile czasu można się skradać do kuchenki![]()
Włsanie chodzi o terenówkę z możliwością bezproblemowego (w miarę) zabrania większej ilości gratów (w tym na bagażnik dachowy) i dostępnego miejsca na spanie.tybero pisze:no i podstawowe pytanie, czy ma to byc camper z mozliwoscia udania sie w teren (jak zdjecia powyzej), czy odwrotnie - dobra terenowka pozwalajaca na w miare wygodne podrozowanie.
Plany są szerokie od Afryki po Azję, więc na pewno w grę wchodzi montaż wyposażenia typu klima, lodówki idt.
BTW: czy ćwiczył ktoś przekłądkę z silnika C303 np. na jakiegoś diesla np. z IVECO?
Kolega ma coś takiego:

i robi z tego wyprawówkę.
TGB 1314 odpada bo to auto ma mieć możliwość używania także jako zwykła terenówka czyli musi być bardziej uniwersalne. No i na kategorię B
TGB13 raczej też odpada ze względu na 3 osie.
Oczywiście nie pozjadałem wszystkich rozumów więc bardzo chętnie wysłucham wszelkich rad, pomysłó i sugestii za co będę niezmiernie wdzięczny.