farba RAL 6031
Moderator: Mroczny
farba RAL 6031
Proszę o pomoc.. gdzie kupię taką farbę (zielony mat bundeswehry), potrzebuję parę litrów (5-10) na dodge ram, najlepiej na wałek 

Dodge RAM 3500 5.9 Cummins 

Re: farba RAL 6031 - kupię!!
Oldtimergarage coś w ten deseń miało nie wiem czy dokładnie ten odcień według RAL. Fajnie wygląda pomalowane, lepiej niż polskie khaki 

BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5
Re: farba RAL 6031
bez problemu kupisz na niemieckim ebaju ,sam o tym myślałem aby kupić do odnowienia moich skrzyń bw.
trzyseta jedna , dwa mechaniki
Jak podasz kod, to Ci w każdej porządnej mieszalni dorobią. Mojego W-160 też malowałem na oliwkę BW i jest OK.
pzdr.
pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
- Duży kloss
Tak jest każda mieszalnia dorobi według RALa komplet kolorów do Iltisa BW : RAL-6031, Ral-6014, Ral-8027, RAL-9021
6031 jest zamienny z 6014 to oczywiście "zielone" jest jeszcze jeden "zielony" opisany jako ciemny ale nie polecam bo wygląda jak ku...... 

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
- Damian21214
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam,
oryginalna farbe wojskowa RAL-6031 kupisz w "BARWA" Kielce, lacznie z podkladem i innymi dodatkami.
Wlasnie skonczylem gruntowne malowanie mojego TGB11 ta farba, nadaje sie na walek i do pistoletu.
Jak bedziesz zainteresowany to podam namiary na kierownika z ktorym to zalatwialem (normalnie farba jest nie do sprzedazy dla "cywili")
oryginalna farbe wojskowa RAL-6031 kupisz w "BARWA" Kielce, lacznie z podkladem i innymi dodatkami.
Wlasnie skonczylem gruntowne malowanie mojego TGB11 ta farba, nadaje sie na walek i do pistoletu.
Jak bedziesz zainteresowany to podam namiary na kierownika z ktorym to zalatwialem (normalnie farba jest nie do sprzedazy dla "cywili")
to poproszę na privDamian21214 pisze:Witam,

Dodge RAM 3500 5.9 Cummins 

Witam
Również poproszę namiar jeśli można. Rozumiem że to odpowiednik koloru Khaki. Mam do pomalowania skota, stara 660 i uaza. Pozdr.
Również poproszę namiar jeśli można. Rozumiem że to odpowiednik koloru Khaki. Mam do pomalowania skota, stara 660 i uaza. Pozdr.
Witam
To ja również poproszę o ten namiar .
Rafał
To ja również poproszę o ten namiar .
Rafał
- Duży kloss
Z tym khaki to bym nie przesadzał.......
trzymajmy się wersji że to zielony

Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ
Ja też poproszę o ten nr na priv;-)dziękuję
- Pablo_2000
-
Panowie, poszukuję odpowiednika koloru stosowanego w armii Kanadyjskiej a dokładniej mam na myśli MB G Wagon, które były bodajże 3 lata temu w transzy do nich dostarczone.
Nie mogę nigdzie w necie znaleźć jaki to kod RAL..., na 6031 mi to z porównania nie wygląda, prędzej RAL 6025...., ale pewności niestety nie mam.
Za informację będę bardzo wdzięczny
Nie mogę nigdzie w necie znaleźć jaki to kod RAL..., na 6031 mi to z porównania nie wygląda, prędzej RAL 6025...., ale pewności niestety nie mam.
Za informację będę bardzo wdzięczny

Panowie,
Pamiętajcie, że RAL to tylko jeden z standardów używanych w handlu. Popularne są jeszcze: NCS, Phantome, BS, i kilka innych branżowych - kolory Volvo, PSA i jeszcze kilka. Nie zawsze musi być odpowiednik w RAL...
Pamiętajcie, że RAL to tylko jeden z standardów używanych w handlu. Popularne są jeszcze: NCS, Phantome, BS, i kilka innych branżowych - kolory Volvo, PSA i jeszcze kilka. Nie zawsze musi być odpowiednik w RAL...
Zbowid

W wielkim skrócie to po prostu symbol/oznaczenie koloru jako takiego a nie farby
Znaczy, że nawet na upartego można znaleźć RAL 6031 np w ofercie Śnieżki czy Duluxa "na ściany" 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

- Pablo_2000
-
Witam,
Racja, ...jednak staram sie to odnieść do powiedzmy ogólnie znanego standardu stąd ów "RAL",
oczywiście jeśli ktoś orienuje sie w temacie i może ma informacje dot. tego koloru w innym kodzie,
lub orientuje się gdzie takowy kolor można nabyć to będę wdzięczny.
Racja, ...jednak staram sie to odnieść do powiedzmy ogólnie znanego standardu stąd ów "RAL",
oczywiście jeśli ktoś orienuje sie w temacie i może ma informacje dot. tego koloru w innym kodzie,
lub orientuje się gdzie takowy kolor można nabyć to będę wdzięczny.
- Pablo_2000
-
...a może inaczej, w poniższym kamuflażu zamieszonego w linku Honkera jest także kolor zielony, podobny do koloru
o jakim wcześniej pisałem, może ten kolor jest komuś znany..., i ma bliższe informacje na jego temat (kod, gdzie go nabyć)
http://szeroka5.pl/galeria-h/albums/w20 ... r_2588.jpg
a tutaj dla porównania kolor oryginalny o który mi chodzi, którym pomalowano MB G Wagon dla Kanadyjskiej Armii:
http://www.flickr.com/photos/mmbrown/3378298268/
http://www.flickr.com/photos/marcalindsay/1430450467/
http://www.google.pl/imgres?q=canadian+ ... =116&ty=64
o jakim wcześniej pisałem, może ten kolor jest komuś znany..., i ma bliższe informacje na jego temat (kod, gdzie go nabyć)
http://szeroka5.pl/galeria-h/albums/w20 ... r_2588.jpg
a tutaj dla porównania kolor oryginalny o który mi chodzi, którym pomalowano MB G Wagon dla Kanadyjskiej Armii:
http://www.flickr.com/photos/mmbrown/3378298268/
http://www.flickr.com/photos/marcalindsay/1430450467/
http://www.google.pl/imgres?q=canadian+ ... =116&ty=64
Pablo,
każda firma posiadająca mieszalanik zrobi ci to od ręki w różnych farbach...
każda firma posiadająca mieszalanik zrobi ci to od ręki w różnych farbach...
Zbowid

Czołem
Podepnę się pod wątek farb,otóż poszukuję numeru RAL farby używanej do pustynnego maskowania pojazdów.
Chodzi mi o ten piękny różowy kolorek.
Podobno 3015 jest około tego ale nie mam pewności.
Jak któryś z kolegów by coś wiedział na ten temat to poproszę garść wiedzy.
pzdr.
Podepnę się pod wątek farb,otóż poszukuję numeru RAL farby używanej do pustynnego maskowania pojazdów.
Chodzi mi o ten piękny różowy kolorek.
Podobno 3015 jest około tego ale nie mam pewności.
Jak któryś z kolegów by coś wiedział na ten temat to poproszę garść wiedzy.
pzdr.
Junak m-10 '62 Triumph b-200 '32 Ural m-67 '80 Land Rover 300 Tdi '97
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ale akurat ral6031 to ogólnonatowski standard koloru. większość mieszalnie dorabia go bez scen i do większości rzęchów z czasów nato pasuje.Zbowid pisze:Panowie,
#noichuj
Jak zwykle masz rację... 

Zbowid

A może Koledzy wiedzą jaki kod z palety RAL mają pustynne pojazdy NATO?
Chodzi mi o "Desert tan" - szukałem i wydaje mi się, że w palecie RAL będzie to: 33446 - ale czy ktoś mógłby potwierdzić?
Myślę czy po zimie nie prysnąć w taki strażnika
Chodzi mi o "Desert tan" - szukałem i wydaje mi się, że w palecie RAL będzie to: 33446 - ale czy ktoś mógłby potwierdzić?
Myślę czy po zimie nie prysnąć w taki strażnika

XJ >Y60->Ranger->KJ->P3
To może być to https://groups.google.com/forum/#!topic ... I4vHI3MHuY
Niva `88 1.6 zagazowana
Jedyne czym różnią się niemieckie farby stosowane na przykład na Gelendach od naszych w mieszalniach jest to, że tamte zmniejszają sygnaturę termalną pojazdu w paśmie podczerwieni, ale to raczej nie jest na codzień potrzebne.