Szanowni,
zainspirował mnie wymiana zdań na temat prawdziwych samochodów terenowych, tocząca się w dziale "inne samochodziki". Ciekaw jestem, czym teraz jeździ armia np. szwedzka gdy już nie produkują laplandera. Chodzi mi o wozy klasy defa lub honkera, a nie pancerki i wozy bojowe. Sporo ciekawych wózków widuję w programach informacyjnych przy okazji relacji z konfliktów zbrojnych, zwłaszcza z udziałem armii Izraela. Jeśli ktoś z Was ma informacje na temat 4x4 we współczesnych armiach, to proszę o podzielenie się nimi w tym wątku.
Biały wywiad
Moderator: Mroczny
- Ryszard Giedrojć
-
Biały wywiad
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Re: Biały wywiad
Szwedzi mają GelendyRyszard Giedrojć pisze:Szanowni,
zainspirował mnie wymiana zdań na temat prawdziwych samochodów terenowych, tocząca się w dziale "inne samochodziki". Ciekaw jestem, czym teraz jeździ armia np. szwedzka gdy już nie produkują laplandera. Chodzi mi o wozy klasy defa lub honkera, a nie pancerki i wozy bojowe. Sporo ciekawych wózków widuję w programach informacyjnych przy okazji relacji z konfliktów zbrojnych, zwłaszcza z udziałem armii Izraela. Jeśli ktoś z Was ma informacje na temat 4x4 we współczesnych armiach, to proszę o podzielenie się nimi w tym wątku.

a z cięższych to od niedawna mają np. patrie - siostrę naszego rosomaka
jak kogo interesują inne armie to coś poszukamy

np armia gruzji ma ciekawe sprzęty

delga-1 konstrukcja własna na oparta na niwie
didgori - również własna konstrukcja
a ze zwyklaków

chyba nie trza opisywać?

- Ryszard Giedrojć
-
Dzięki. O to mi chodziło, a na co postawili Węgrzy po uaz-ach ?
- Ryszard Giedrojć
-
w Europie mają gelendyRyszard Giedrojć pisze:Dzięki. O to mi chodziło, a na co postawili Węgrzy po uaz-ach ?
tu w fajnej wersji

natomiast w afganie mają hummery i mrapy (mrapy wiadomo, że są wypożyczone ale humve? cholera wie czy po misji nie zostaną na wyposażeniu jak u nas)