Reduktor ze Stara 660 - dywagacje
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Reduktor ze Stara 660 - dywagacje
Witam Kolegów,
czy ktoś z Was miał okazję rozebrać to cudo? Jakie to ma zęby? Proste, skośne, jaki moduł? Generalnie szukam alternatywy dla robura. W Starze odpowiadają mi przełożenia i cena. Niestety brak PTO ale zastanawiam się nad możliwością wykorzystania do tego celu wyjścia na ostatni most. Potrzebuję reduktor do zmoty, który wytrzyma ponad 300 KM z przełożeniami w okolicach 1,5 oraz 3,0 - może jakieś inne pomysły?
czy ktoś z Was miał okazję rozebrać to cudo? Jakie to ma zęby? Proste, skośne, jaki moduł? Generalnie szukam alternatywy dla robura. W Starze odpowiadają mi przełożenia i cena. Niestety brak PTO ale zastanawiam się nad możliwością wykorzystania do tego celu wyjścia na ostatni most. Potrzebuję reduktor do zmoty, który wytrzyma ponad 300 KM z przełożeniami w okolicach 1,5 oraz 3,0 - może jakieś inne pomysły?
Re: Reduktor ze Stara 660 - dywagacje
Sprawdz reduktor od zila 131 on ma pto w wiekszosci przypadkow. I jest odobny gabarytami do stara. Sory za pisownie pisze z tel.
LJ 70
-
- jestem tu nowy...
Sprawdziłem ziła - faktycznie są wersje z PTO ale przełożenie 1:1 i 1:2 więc dla mnie niestety odpada.
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Z takimi przełożeniami to tylko od Defendera (1,4 /3,32) Wytrzymuje ponad 300hp. Kilka rajdówek w PL lata na takich reduktorach z dużymi V8 i mają się dobrze. A, no i ma możliwość zabudowy PTO.
Ciężka ta zmota? bo jak budujesz ciężarówkę, to od LR się nie nada.
Ciężka ta zmota? bo jak budujesz ciężarówkę, to od LR się nie nada.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
-
- jestem tu nowy...
2 - 2,2 tony - na razie tak zakładam. Def faktycznie podchodzi i cena nie zabija. Przystawkę zakłada się tam gdzie jest ta pokrywa w osi wałka ze skrzyni czy gdzieś na boku? Jest w tym reduktorze coś nietypowego, co lubi się zepsuć i dużo kosztuje? Zakładam, że tam wszystko calowe w środku.
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Reduktory Lr są dość trwałe, pod warunkiem że zadbane, pokasowane luzy itp. Części w pip i za grosze,bo sklepów sprzedających taile do zielonego jaja narobiło się jak grzybów po deszczu. Stały napęd na cztery łapy, blokada dyfra, skuteczny hamulec na tylnym wałku i w razie czego dużo gratów do tuningu przełożeń.
PTO dokładnie w miejscu co napisałeś. Były przystawki z wyjściem na przód, na tył i w obie strony.
Łby śrub metryczne, co prawda 13, 15, ale bez jakiś cudów. Do naprawy nie trzeba żadnych narzędzi spec.
No i najważniejsza zaleta w porównaniu do stara: jest trzy razy mniejszy i cztery razy lżejszy
PTO dokładnie w miejscu co napisałeś. Były przystawki z wyjściem na przód, na tył i w obie strony.
Łby śrub metryczne, co prawda 13, 15, ale bez jakiś cudów. Do naprawy nie trzeba żadnych narzędzi spec.
No i najważniejsza zaleta w porównaniu do stara: jest trzy razy mniejszy i cztery razy lżejszy

-
- jestem tu nowy...
Powiedzmy, że sprawa reduktora się wyjaśniła bo jak na razie nic lepszego od defa nie znalazłem. Jak wygląda sprawa z wytrzymałością skrzyni od landka? Silnik to jednak będzie rzędowa 6 z BMW diesel (pierwotnie miała być jakaś V8 benzynka). Zastanawiam się co łatwiej będzie skręcić. Czy reduktor z defa do skrzyni BMW czy skrzynię w komplecie z reduktorem do silnika?
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Skrzynie biegów z Lr mają opinię dość słabych, szczególnie jeśli chodzi o synchronizatory. Jednak dobrze serwisowana (oleje wymieniane zgodnie z zaleceniami fabrycznymi) daje radę.
Parzenie silnika ze skrzynią, jest równie skomplikowane co dopasowanie reduktora do skrzyni. ciężko coś mądrego doradzić.
Wszystko zależy ile masz miejsca na układ napędowy. Jak mało, to kombinacje z wałkami między skrzynią a reduktorem to słaby pomysł.
Parzenie silnika ze skrzynią, jest równie skomplikowane co dopasowanie reduktora do skrzyni. ciężko coś mądrego doradzić.
Wszystko zależy ile masz miejsca na układ napędowy. Jak mało, to kombinacje z wałkami między skrzynią a reduktorem to słaby pomysł.