Ba pisze:Zabudowa mnie rozwaliła.. nieco.. kontrowersyjna.
Ile toto waży? nie napierdziela Ci ten cały szkieletor w trakcie jazdy?
Zrobiony szkielet jest ze stalowych profili 2/2 cm o grubości ścianki 1,5 mm, więc ta cieńsza. Niby nic, ale jak policzyć te metry kątownika to w stosunku do całej masy pozbyłem się 1/4 wagi w stosunku do ścianki 2 mm, a to sporo.
Wybrałem stal, bo aluminium dla mojego mechanika -spawacza to rzecz na razie nieogarnięta. Poza tym łatwiej było to malować proszkowo. Choć tak na prawdę nie wiem jak jest z malowaniem aluminium.
W sumie to nie mam z tym rozterek ,że zabudowa trochę waży. W zawieszeniu mam na tył założone sprężyny + 400 kg , więc niech się zwrócą.
Co do tego czy hałasuje, powiem - absolutnie nie. Zapomniałem dopisać,że wszystkie połączenia między metalami , które się kłada na innym metalu, albo tam gdzie decha drżała w fazie produkcyjnej na metalowym profilu , zabezpieczone są cienkim filcem samoprzylepnym - Kupione w praktikerze do podkładania pod meble czy coś w tym stylu. Mozna kupić różne grubości i różne rozmiary. Największe to ok. 20x 20 cm. Można to docinać w paski czy dowolne kształty i podklejać przed skręceniem.
Lodówka, ma małe nóżki i jest tak zamocowana na desce w zabudowie,do tego są ekspandery trzymające wszystko w kupie,że nawet butle gazową do tego przypinam i nic nie dzwoni. Mam za sobą wyjazd z ekwipunkiem grubo przekraczającym granice rozsądku i w górach i na trasie nie było problemu. W ogóle miałem tylko kłopot z tym,że zostały mi stare przełożenia 4,11 w mostach i pod górę autko było mułowate do czasu przełączenia na reduktor. Zaraz potem było żwawe. Dwa dni temu założyłem nowe przełożenia i mam nadzieję ,że i ten problem zniknie.
Co do umiejscowienia Webasta, to każdy ma swój patent. Mój po części się sprawdza, ale muszę pewnie wywalić pompkę paliwa pod kastę i będzie ok. Niestety nie zrobiłem żadnej osłony na zewnątrz w nadkolu i na dziś nie mogę porobić fotek , bo mi jakaś gałąź wyrwała zasilanie z pompki do webasta. Ale od jutra pójdzie naprawa i jak zrobię poprawki to załączę fotki.