4g54 skladamy z dwóch jeden - Kajen dzieki za inspirację;)
Moderator: Kosiarz
4g54 skladamy z dwóch jeden - Kajen dzieki za inspirację;)
Wzorem kolegi mam zamiar zrobić coś z mojego niebieskiego nielota.
Mam dwa silniki, (2,6b 4g54), jeden w garażu z pęknięta głowica, drugi w aucie z wywalonym przez blok korbowodem.
Zamysł mam taki:
przykręcic głowicę od tego z samochodu do tego co w garazu przeleguje, tylko mnie wątpliwości zżerają czy toto pojedzie.
Na 99,9 sa to te same typy silników, na 100 % okaze sie jak rozbiore ten z samochodu.
mam prośbe o rady, opinie słowa otuchy, modlitwy czy co tam tylko trzeba.
A i strasznie bym się ucieszył, gdyby ktoś posiadal namiary na manuala do tego silnika.
pozdrawiam
Mam dwa silniki, (2,6b 4g54), jeden w garażu z pęknięta głowica, drugi w aucie z wywalonym przez blok korbowodem.
Zamysł mam taki:
przykręcic głowicę od tego z samochodu do tego co w garazu przeleguje, tylko mnie wątpliwości zżerają czy toto pojedzie.
Na 99,9 sa to te same typy silników, na 100 % okaze sie jak rozbiore ten z samochodu.
mam prośbe o rady, opinie słowa otuchy, modlitwy czy co tam tylko trzeba.
A i strasznie bym się ucieszył, gdyby ktoś posiadal namiary na manuala do tego silnika.
pozdrawiam
PiotrBe gaawangarda.org
Re: 4g54 skladamy z dwóch jeden - Kajen dzieki za inspirację;)
zimno jest daj se spokój do wiosny 

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Adaś ja lubię sporty extremalne, mam zamiar remonta robić na dworze boso i bez czapki 

PiotrBe gaawangarda.org
Raz ze zimno (co mnie nie ominie zaraz po swietach kiedy to bede przekladal silnik), dwa ze sprawa u Ciebie jest chyba prostsza. W kazdym razie przygotuj sobie karton fajek, zgrzewke browara i zacznij juz wysylac kase do Torunia 

coś mam, jutro Ci podeślę z rana.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.
juz coś po necie wyszperałem, ale taki sobie skromny torchę jest. jak możesz to podeślij mi swój. W końcu co dwa manuale to nie jeden;D
No i mam zadanie na święta - trzeba się angielskiego nauczyć;/
P.S.
nr 1. Warto tykac wał korbowy w tym silniku z zajechaną głowica??
nr 2. Czy wymieniać pierścienie na wymiar std??
nr 3. Co jeszcze od razu zrobić mając silnik na wierzchu?
nr 4. Podrzućcie jakies domowe sposoby na wydobycie silnika z pajero, bo mam niski garaz i bede się musiał narzeźbić z jakąś bramką do windy.
Pozdrawiam
No i mam zadanie na święta - trzeba się angielskiego nauczyć;/
P.S.
nr 1. Warto tykac wał korbowy w tym silniku z zajechaną głowica??
nr 2. Czy wymieniać pierścienie na wymiar std??
nr 3. Co jeszcze od razu zrobić mając silnik na wierzchu?
nr 4. Podrzućcie jakies domowe sposoby na wydobycie silnika z pajero, bo mam niski garaz i bede się musiał narzeźbić z jakąś bramką do windy.
Pozdrawiam
PiotrBe gaawangarda.org
1: Nie warto. 2. Po co ? 3. Uszczelniacze bo cieknacy olej wkurza wszystkich. 4. Musisz jakos dac rade, do dolu nie wyjdzie. Powodzenia.
Masz na skrzynce
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.
Dzięki BooBoo
Kajen, a uszczelniacze da rade dopasować w motoryzacyjnym, czy trzeba kupic dedykowany zestaw??
I jeszcze zastanawiam sie na ile wymiarowo podobne są bloki 4d56 i 4g54, bo z jednego z amnuali wynika, ze uszczelniacz wału korbowego z przodu silnika mozna stosować zamiennie do obu typów silnika.
wydaje mnie się, ze beda podobne(jeśli nie takie same bloki) bo w koncu do skrzyni pasują tez zamiennie.
Ale to tylko moje domniemania, nie poparte faktami, wszystko wyjdzie w praniu, czas mam do roztopów, taki to urok ogrodnika.
Pozdrawiam
Kajen, a uszczelniacze da rade dopasować w motoryzacyjnym, czy trzeba kupic dedykowany zestaw??
I jeszcze zastanawiam sie na ile wymiarowo podobne są bloki 4d56 i 4g54, bo z jednego z amnuali wynika, ze uszczelniacz wału korbowego z przodu silnika mozna stosować zamiennie do obu typów silnika.
wydaje mnie się, ze beda podobne(jeśli nie takie same bloki) bo w koncu do skrzyni pasują tez zamiennie.
Ale to tylko moje domniemania, nie poparte faktami, wszystko wyjdzie w praniu, czas mam do roztopów, taki to urok ogrodnika.
Pozdrawiam
PiotrBe gaawangarda.org
Z uszczelnaczy to tylko na wal od strony sprzegla bym wymienil na oryginalny bo zeby to zrobic to trzeba wyjmowac/odsuwac skrzynie lub silnik. Do reszty dostep jest lepszy. Jezeli mowisz ze sa zamienne to w aso taki stoi ok 180 pln. Blok jak chcesz porownac to bierz ode mnie za szesciopaka albo wywalam na zlom.. Najlepiej zebys poskladal to z doskoku = na jeden raz bo jak zaczniesz i rozciagnie Ci sie to w czasie to mozesz cos latwo wpieprzyc (patrz moje panewki)... Spieprzyc znaczy... 

Dzisiaj zacząłem rozbierać 4g54 i stanąłem na etapie koła pasowego na wale korbowym, coby do rozrządu dojść. Mam pytanie w jaki sposób zablokować koło pasowe, zeby dało się je odkręcić??
Głupie pytanie, ale pierwszy raz robię tak poważny demontaż i wolę 3 razy spytać zanim coś sp..przę.
Pozdrawiam
Głupie pytanie, ale pierwszy raz robię tak poważny demontaż i wolę 3 razy spytać zanim coś sp..przę.
Pozdrawiam
PiotrBe gaawangarda.org
na to jest specjalna ruska metoda . zakładasz klucz oczkowy 19 na godzinie 10. i walisz w niego stanowczo młotkiem 5kg . sposób sprawdzony i godny polecenia nie trzeba niczego blokować .bugasb pisze:Dzisiaj zacząłem rozbierać 4g54 i stanąłem na etapie koła pasowego na wale korbowym, coby do rozrządu dojść. Mam pytanie w jaki sposób zablokować koło pasowe, zeby dało się je odkręcić??
Pozdrawiam
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
na 99% puszcza
Jak nie puści to przykręcasz francuza za koło, przekręcasz wałem aby sie opar gdzieś, następnie klucz 19 + odpowiednia przedłużka.

Jak nie puści to przykręcasz francuza za koło, przekręcasz wałem aby sie opar gdzieś, następnie klucz 19 + odpowiednia przedłużka.
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424

Oczywiście zadziałało, juz mam głowicę zwalona, i ku mojej radości jest nietknięta, jutro odbieram uszczelkę i zaczynam skladanie silnika.
Nie wiem tylko jeszcze jednej rzeczy, jak ustawić rozrząd, bo nie mogę znaleźć znaczników na kołach zębatych, a z manuala to też średnio wynika. Najwyżej tę częśc zlecę mechanikowi.
Dzisiaj jeszcze mam zamiar wyciągnąć jak najwięcej elementów silnika z samochodu, no i później czeka mnie spawanie jakiegoś stelażu do wyciągarki.

PiotrBe gaawangarda.org
poszukaj w manualu bo wyraźnie jest tam gdzie szukać znaków. Jeśli dawno nie miałeś wymienianych pasków rorzadu to przy okazji możesz to zrobić + pompa wodna.
Jeśli sam będziesz składał rozrząd to po złożeniu przekręć silnikiem, zakładając klucz na wał, czy nie ma żadnych oporów, czy jest ok.
Jeśli sam będziesz składał rozrząd to po złożeniu przekręć silnikiem, zakładając klucz na wał, czy nie ma żadnych oporów, czy jest ok.
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
jeśli nigdy nie składałeś rozrządu to nie rób tego sam , błąd w ustawieniu może dużo kosztować . Znaki na kołach zębatych pompy wtryskowej, wałka rozrządu , wałków balansowych są wybite na kołach .Znak na wale korbowym jest na blaszce między kołami , blaszkę zakłada się uwypukleniem do chłodnicy .Do zakładanie pasków trzeba trochę sprytu , jeśli się robi to samemu no i czasem trzeba pomóc napinaczowi napiąć pasek , jak sprężynie nie nie chcebugasb pisze:genialne w swej prostocie
![]()
Oczywiście zadziałało, juz mam głowicę zwalona, i ku mojej radości jest nietknięta, jutro odbieram uszczelkę i zaczynam skladanie silnika.
Nie wiem tylko jeszcze jednej rzeczy, jak ustawić rozrząd, bo nie mogę znaleźć znaczników na kołach zębatych, a z manuala to też średnio wynika. Najwyżej tę częśc zlecę mechanikowi.
Dzisiaj jeszcze mam zamiar wyciągnąć jak najwięcej elementów silnika z samochodu, no i później czeka mnie spawanie jakiegoś stelażu do wyciągarki.

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
w tym silniku nie ma raczej pompy wtryskowejAdas pisze:jeśli nigdy nie składałeś rozrządu to nie rób tego sam , błąd w ustawieniu może dużo kosztować . Znaki na kołach zębatych pompy wtryskowej, wałka rozrządu , wałków balansowych są wybite na kołach .Znak na wale korbowym jest na blaszce między kołami , blaszkę zakłada się uwypukleniem do chłodnicy .Do zakładanie pasków trzeba trochę sprytu , jeśli się robi to samemu no i czasem trzeba pomóc napinaczowi napiąć pasek , jak sprężynie nie nie chcebugasb pisze:genialne w swej prostocie
![]()

Gdyby na gównie szło zarobic, biedni rodzili by sie bez dupy
myślę ,że rozrząd to kolega będzie składał w silniku 4D56grubszy5 pisze:
w tym silniku nie ma raczej pompy wtryskowej

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
To ja skladalem rozrzad w 4d56. Pamietasz, dzwonilem jak jechaliscie na Modrzew... Adas jako jeden z nielicznych potrafil nauczyc mnie tepaka jak to sie ustawia w piec minut. Przez telefon. Dzieki jeszcze raz 

To ja tez chyba skorzystam z tego telefonu, bo czeka mnie jeszcze wymiana rozrządu w hyundaiu h100 w 4d56. Możliwe ze jak sie rozpędze i mi cos wyjdzie z tego, to zrobie to sam.Kajen pisze: Adas jako jeden z nielicznych potrafil nauczyc mnie tepaka jak to sie ustawia w piec minut. Przez telefon.
pozdrawiam
PiotrBe gaawangarda.org
Działam, własnie składam rozrząd i mam nadsieję, że będzie ok.
W silniku, w którym wybuchł blok rozrząd był niedawno zmieniay, więc przekładam go do całego bloku.
I jeszcze jedno, kiedy bedzie cieplej, bo nie mam ogrzewania w garazu i do tego okna nieszczelne
W silniku, w którym wybuchł blok rozrząd był niedawno zmieniay, więc przekładam go do całego bloku.
I jeszcze jedno, kiedy bedzie cieplej, bo nie mam ogrzewania w garazu i do tego okna nieszczelne

PiotrBe gaawangarda.org
no i sie doigrałem, przerwa w pracach garazowych - gorączka, kaszel i chyba zapalenie oskrzeli;/
Jednak zimne piwo w zimnym garazu nie sluzy zdrowiu.
Przy okazji jak ustawić kąt wyprzedzenia zapłonu, czy do próbneo odpalenia wystarczy zrobić to "na ucho".
Nigdy tego nie robiłem i wiem tylko teoretycznie ze cos takiego jest, ale nie bardzo wiem od czego zacząć.
Jednak zimne piwo w zimnym garazu nie sluzy zdrowiu.
Przy okazji jak ustawić kąt wyprzedzenia zapłonu, czy do próbneo odpalenia wystarczy zrobić to "na ucho".
Nigdy tego nie robiłem i wiem tylko teoretycznie ze cos takiego jest, ale nie bardzo wiem od czego zacząć.
PiotrBe gaawangarda.org
Pompę da się ustawić na ucho ale trzeba mieć spore doświadczenie w dieslach i sporo czasu.
Byłem przy ustawianiu pompy i jest to proces żmudny i trzeba doskonale znać pracę diesla w poszczególnych zakresach. Dasz radę ustawić tak, żeby jechał. Ja ustawiłem i było nieźle ale po regulacji było spoooro lepiej
Byłem przy ustawianiu pompy i jest to proces żmudny i trzeba doskonale znać pracę diesla w poszczególnych zakresach. Dasz radę ustawić tak, żeby jechał. Ja ustawiłem i było nieźle ale po regulacji było spoooro lepiej
Dziadek 2,5TD `98
Drodzy koledzy. Zanim zaczniecie juz pisac o ustawianiu pompy wtryskowej w gaznikowcu proponuje zapoznac sie chcby z tytulem watku.
Acinski jestem jutro u Ciebe zobaczysz jak chodzi moja rakietka 

Cholera skąd mi ten diesel wszedł. Aaaaa jutro mnie jednak nie będzie.
Dziadek 2,5TD `98