Samurai amortyzator skrętu
Moderator: Albert_N
Re: Samurai amortyzator skrętu
teraz u mnie umarł amor skrętu
przetestował ktoś jeszcze jakąś wydumkę?

Igi.Jeep pisze:teraz u mnie umarł amor skrętuprzetestował ktoś jeszcze jakąś wydumkę?
Amor skretu od MB W124 dobra cena i działa

Trzeba przerabiać mocowanie. Z marszu nie pasuje, za długi.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
własnie jadę do kolegi po amor skretu od jeepa, zobaczymy czy przypasi. jak nie to bedzie mercedes. dzięki za pomoc
no i już mam. mierzyłem, również o 2 cm za długi i mocowanie trzeba przerabiać. w cherokee-m podobno przy 31" nie daje rady..... to i w samim na takich kapciach nie pochodzi

U mnie oryginalny amor skrętu miał długość 29 przy ściśnięciu i 44 po rozciągnięciu. Długość liczona od środka oka do środka oka. Może mi ktoś podać tak samo mierzoną długość tego amortyzatora od Mercedesa w124?
- drzewiasty
-
Skoro koncert życzeń trwa to moze dwie pieczenie na jednym ogniu
Ile mierzy sobie amor skretu dedykowany do Jimny benzin... czy ten od Samurai podejdzie bez problemu? bo mam wrażenie,ze jimny jest zwrotniejszy... czyli amorek powinien mieć wiekszy zakres pracy... 

LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells
Amortyzator skrętu z MB124 po małej przeróbce pasuje,tyle że na asfalt.Jest zbyt delikatny i cieniutki.W terenie wytrzymuje.....1 wyjazd.Szkoda kasy.Połamałem używke,połamałem nowego Stabilusa.Odradzam.
PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
A nie zamontowałeś go przypadkiem tak że robił za ogranicznik skrętu
U mnie 2 lata jeździ kilka ładnych rajdów zaliczył i jak ostatnio sprawdzałem to miał się całkiem dobrze.

dobrze zamontowany amor od mb w124 firmy febi robi skutecznie juz ponad 6 miesięcy przy kółkach 31/10.5 polecam , wystarczy wywalić tą blaszana obejmke na wącie przekładni kierowniczej i rozwiercić jeden otwór w który bezpośrednio wkecamy śrubke mocującą amor i lata aż milo
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Na allegro calmini
jimny 1.3 turbo simex 30'' 2x8274
jimny 1.6 turbo booger 33'' 2x8274
GR Y60 simex 35''
jimny 1.6 turbo booger 33'' 2x8274
GR Y60 simex 35''
A ma ktos porownanie calmini vs trailmaster vs ome?
Mo moze warto dorzucic 100 czy 150.
Bo slyszalem ze amortyzatory calmini nie za dobre robi.
Mo moze warto dorzucic 100 czy 150.
Bo slyszalem ze amortyzatory calmini nie za dobre robi.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Calmini to ogolne syf jak cena tak niewiele sie różni bierz OME
5.12 w mostach itp itd

ja tam wogóle wywaliłem po zamontowaniu wspomagania 

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
to fakt że wspomaganie chwillowo rozwiazuje problem amora ale tylko do momentu założenia 33" a tak bajdełej z czego wspomaganko motałeś Adamie 

5.12 w mostach itp itd

vitara, ale to razem z silnikiem.
33 nie ma sensu do samuraiowych mostów chyba że b. mocno zmotanych, ale wtedy nie ma już sensu stosować mostów samuraia.
33 nie ma sensu do samuraiowych mostów chyba że b. mocno zmotanych, ale wtedy nie ma już sensu stosować mostów samuraia.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Placek toczy 33" i sobie chwali , kumpel miał 32 w samim na springu jedyny mod to reduktor i zupełnie nie jechało tylko rwało to przegłub to krzeżak jaka jest prawda każdy wie 31 max
5.12 w mostach itp itd

Ale mnie korci ...
Powstrzymam się tylko do krótkiego komentarza. Sprawność elementu jakim jest tłumik skrętu nie wpływa znacząco na pracę układu kierowniczego z przekładnią ślimakową, w takim rozumieniu że po wymianie na nowy nagle auto nie zacznie jeździć "cudnie", przestanie ciągać w koleinach itp. Najważniejsze jest pozbyć się luzów w układzie na końcówkach i na zwrotnicach, mieć sprawną i zalaną olejem przekładnię, wymienić powybijane gumy w resorach na polibusze i nie przesadzać z długością wieszaków. Amortyzator nie poprawi efektów wynikających z usterek. Miałem zupełnie wyrobiony, teraz mam założony rodem z ...
i nie ma specjalnej różnicy, ale układ mam sprawny i tylko właściwy luz na przekładni. Prowadzi się dobrze i pewnie, a brak wspomagania przeszkadza tylko przy manewrach na postoju.

Powstrzymam się tylko do krótkiego komentarza. Sprawność elementu jakim jest tłumik skrętu nie wpływa znacząco na pracę układu kierowniczego z przekładnią ślimakową, w takim rozumieniu że po wymianie na nowy nagle auto nie zacznie jeździć "cudnie", przestanie ciągać w koleinach itp. Najważniejsze jest pozbyć się luzów w układzie na końcówkach i na zwrotnicach, mieć sprawną i zalaną olejem przekładnię, wymienić powybijane gumy w resorach na polibusze i nie przesadzać z długością wieszaków. Amortyzator nie poprawi efektów wynikających z usterek. Miałem zupełnie wyrobiony, teraz mam założony rodem z ...

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

a co z manewrami w błocie po osie? wspomaganie tez wtedy pomaga 

Jeep ZJ 96' 5.2 lift 4,5", 33" był
pisane po 23 nie jest pawdziwe

pisane po 23 nie jest pawdziwe

Ale może skończyć się przedwczesnym zgonem drążka.boomi2 pisze:a co z manewrami w błocie po osie? wspomaganie tez wtedy pomaga
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
drążek od przekładni do łącznika międzi kołami ostatnio połamałem bez wspomagania wystarczyło 30 m bagna i niewprawny pilot obsługujacy winde zwinął sie jak rogal
5.12 w mostach itp itd

Panowie co polecacie przejrzałem temat i dalej jestem w kropce. Co wybrać za amorek Calmini, rancho, czy monroe chyba parametry zbliżone do oryginału
Koła 31" Juz mam cały kciuk w sińcach od roguli jak strzeli po łapach

Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!
źle fajerę trzymasz.. to elementarne..arni89 pisze:Koła 31" Juz mam cały kciuk w sińcach od roguli jak strzeli po łapach

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
ta jedna ręka na lewarku druga na kierownicy i jeszcze w niej fajkaTomaszRT pisze:źle fajerę trzymasz.. to elementarne..arni89 pisze:Koła 31" Juz mam cały kciuk w sińcach od roguli jak strzeli po łapach

Tak na poważnie to ktura firma czy lepiej wspomaganie motać pompa gdzieś leży i czeka jeszcze reszte gratów skąpletować i heja banana

Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!
Tam tez istotne jest mocowanie amora skretu. lepszy jest szpilka-szpilka. Ucho - Ucho jest zbyt 'wahliwy'.
A amor od merca faktycznie umiera szybko, to samo od honkera.
A amor od merca faktycznie umiera szybko, to samo od honkera.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T