Wodowanie UAZ'a

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Wojtek_UAZ469B
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wodowanie UAZ'a

Post autor: Wojtek_UAZ469B » ndz mar 13, 2005 2:45 pm

Witajcie!
Ostatnio wjechalem sobie do takiego zbiornika wodnego i woda siegnela tak+/- niecalej polowy drzwi i zaczal autko zaczelo kaszlec i sie wycofalem.Ja co prawda kaszlalem duzo bardziej 2 dni pozniej :wink: , ale i tak mam ochote "pokonac' ten staw.Zeby to sie udalo woda musialaby siegnac maski a moze nawet linii szyb.Szukalem informacji na temat tego jak mozna zwiekszyc zdolnosc UAZ'a do pokonywania przeszkod wodnych ale nie za bardzo znalazlem intersujace mnie zagadnienia.Dodam ze mam tylko zasilanie LPG, dostep do wszelkiej masci rurek pcv,duzo silikonu, malo kasy i ogromna wole walki :) Da rade?
Co bym musial poklaistrowac silikonem, jaka srednica tego pseudo snorkela itd...?
-------------
Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
Paweł Cybulski

Post autor: Paweł Cybulski » ndz mar 13, 2005 3:00 pm

Średnica hmmmm.... 8 cm starczy. a jak masz wole walki to zasmarkaj siliconem aparat zapłonowy wczesniej nakladajac na niego rekawiczke chyrurgiczna :)2 A tak poza tym to dobre przewody i atakuj

Wojtek_UAZ469B
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojtek_UAZ469B » ndz mar 13, 2005 3:19 pm

Paweł Cybulski pisze:Średnica hmmmm.... 8 cm starczy. a jak masz wole walki to zasmarkaj siliconem aparat zapłonowy wczesniej nakladajac na niego rekawiczke chyrurgiczna :)2 A tak poza tym to dobre przewody i atakuj
A znasz jakies miejsca w sieci gdzie bylaby opisana budowa takiego snorkela albo kogos kto wykonal w/w samemu??Bo w sumie nie mam doswiadczenia a przydaly by sie jakies rady/zdjecia itd... Trzeba bedzie wyregulowac gaznik pozniej?Sam aparat wystarczy zabezpieczyc?A co z reszta kabli?Akumulator?Co z mikserem od gazu?Tam jest jakis otwor i juz sprawdzalem,ze jak zatkam toto palcem to auto gasnie. ;) I te wszystkie "przelaczniki" od gazu tez nie wygaldaja na takie co to lubia wode.Tak wogole to chce zrobic cos na ksztalt tego http://tired-iron.mounet.com/fording.wmv zeby udowodnic ze radzicka mysl techniczna tez potrafi ;)
-------------
Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
Jarek_

Post autor: Jarek_ » ndz mar 13, 2005 4:32 pm

to mysle ze najpierw na diesla musisz zmienic :-?

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » ndz mar 13, 2005 5:42 pm

Nawet w dieslu trzeba uwazac. Tzn snorkel musi byc bardzo szczelny bo inaczej to lipa. No i jeszcze pomysl na olejem bo mi w S-21 plywal jak jezdzilem po maske w wodzie. http://lookout.monkeh.nupo.org/fuzzy/moken/gazik.WMV
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » ndz mar 13, 2005 6:09 pm

Wojtek_UAZ469B pisze:Tak wogole to chce zrobic cos na ksztalt tego http://tired-iron.mounet.com/fording.wmv zeby udowodnic ze radzicka mysl techniczna tez potrafi ;)

No to musisz przede wszystkim nabyć taki aparat do oddychania, a jak już będziesz jeździł pod wodą to daj znać, gdzie takie nimfy są...
:wink:
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
paranoic_killer

Post autor: paranoic_killer » ndz mar 13, 2005 6:28 pm

Ja mam snorkela u siebie- wykonał go poprzedni własciciel. Średnica- ledwie 50mm, ale okazuje się że wystarcza- samochód pracuje jak trzeba, nie dławi sie itp.
Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » ndz mar 13, 2005 11:52 pm

Wojtek, oprócz tego o czymnapisali koledzy powyżej, dodam kilka wskazówek:

- Aparat zapłonowy ma od spodu otwór fi 5 mm - wentylację... Nie zapomnij o nim.
- Warto przedłużyć rurkę bagnetu (o czywiście bagnet tak samo), żeby nie wlewała się tamtędy woda do miski
- rękawiczka nie jest najszczęśliwszym pomysłem, bo jak ruski zegarek wodoszczelny - wodę wpuści ale nie wypuści... Osobiście skłaniałbym się do wklejenia kopułki aparatu na silikon, zaklejenie w/w otworka, uszczelnienie na łączeniu korpusu z siłownikiem podciśnieniowego regulatora wyprzedzenia zapłonu, no i oczywiście zastosowania dobrych kabli, szczelnie opasujących gniazda w kopułce...
- snorkel możesz wymodzić z rurek instalacyjnych PCV - są dostępne wszelkie kolanka pod najczęściej występującymi kątami, spory wybór średnic, każdy element posiada z jednej strony kołnierz z wbudowaną uszczelką oringową zapewniającą idealną szczelność. Jeśli robisz snorkel, warto po drodze wbudować jakąś większą pojemność, taki ślepy zaułek o pojemności 3-5 litrów, żeby ułatwić silnikowi wejście na obroty w chwili gwałtownego dodania gazu.
- pamiętaj o wentylatorze - opór wody jest potężny i blasznay wentylator, jeśli wjechać na pełnej pycie w wodę, potrafi się ślicznie zgiąć i wymielić chłodnicę. Warto więc zapodać wentylator elektryczny z ręcznym wyłączaniem wpiętym w szereg z czujnikiem temperatury, a ten z paska pędzony - wywalić w czorty... Będzie to miało dodatkową zaletę - po wjechaniu w wodę z wyłączonym wiatrakiem, nie nastąpi rozpylenie wody (czyt: błota) po całej komorze silnikowej. Łatwiejsze odczyszczenie syfa po zabawie itd...
- reduktor LPG - ów otwór to otwór atmosferyczny, wyrównujący ciśnienie z atmosferą po jednej stronie membrany. Auto gasnie nie tyle od zasłonięcia go, co od dotknięcia paluchem membrany, co skutkuje "zalaniem" silnika gazem. Zasłonięcie otworu wywoła zdławienie silnika, jeśli dodać gazu - membrana się nie ugnie i gaz nie poleci w wystarczającej ilości. Wkręc w ten otwór jakiś króciec, załóż gumowy szlauch i wyprowadź jego koniec gdzieś wysoko.
- dalej reduktor LPG - centalnie na bocznej ściance wiele reduktorów posiada zawór umożliwiający ręczne podanie dawki rozruchowej. Ruchomy trzpień tego zaworu wystaje na zewnątrz, poruszając się w metalowej tulejce Sama woda może nie, ale błoto, dostając się pomiędzy te dwie części, skutecznie unieruchamia ów zawór, więc warto na niego założyć jakiegoś kondona (nawet dosłownie rzecz ujmując) :)21
- dalej - na odpowietrzniki mostów i skrzyni biegów załóż igielitowe wężyki, które połącz we wspólny obwód i jego koniec wyprowadź na bezpieczną wyskość.

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » pn mar 14, 2005 8:32 am

SebastianS rozdrabniasz sie.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » pn mar 14, 2005 9:20 am

tiger pisze:SebastianS rozdrabniasz sie.
No wlasnie :wink: nie prosciej jest kupic BRDM-a ??
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » pn mar 14, 2005 9:34 am

nie, tylko tyle, że nie udaję starego wyjadacza, który ma w dupie jedno z nielicznych konkretnie postawionych na tym forum pytań przez "nowego"

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » pn mar 14, 2005 9:35 am

Bart03 pisze:
No wlasnie :wink: nie prosciej jest kupic BRDM-a ??
Kup :)2 Tam też jest co uszczelniać :)21

pioterok
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pioterok » pn mar 14, 2005 10:51 am

Dzięki Sebastianowi za konkretną odpowiedź.
Czy odpowietrzenie mostów i skrzyni można zastąpić napowietrzeniem, czyli doprowadzeniem lekkiego nadciśnienia? Jakie mogą być skutki uboczne oprócz bąbelków i montażu dodatkowego kompresorka?
Jaki macie patent na korki od paliwa, one też mają małe otworki?

PiotreK

Awatar użytkownika
paranoic_killer

Post autor: paranoic_killer » pn mar 14, 2005 1:20 pm

Na korek paliwa wystarczy silikon. Pamiętaj jeszcze o wlewie oleju- woda uwielbia sie tamtędy dostawać! Ja u siebie wyciąłem z gumy dodatkową uszczelkę pod ten korek- działa. A co do snorkela- wsadź do niego filtr z lublinka diesla- odpowiednia pojemność, solidna metalowa pucha i przyzwoita cena.
Żółw się rusza...
był XJ 2.5 + LPG + 30" MT + 2"
jest JK 3.8 + 33" + snorkel...

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » pn mar 14, 2005 1:56 pm

Lekkie nadcisnienie bedzie dawalo napewno wiecej dobrego niz zlego ale bez przesady bo nie bedziesz jezdzil bym w takiej wodze bez przerwy to nie amfibia a olej w mostach i tak musisz w miare czesto zmieniac bo woda tam zawsze dojdzie.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
Wojtek_K
Kontaktowanie:

Post autor: Wojtek_K » pn mar 14, 2005 4:36 pm

a nie prościej objechać ... :lol:
1. Muscel'69
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00 :-)

Awatar użytkownika
kubas

Kontaktowanie:

Post autor: kubas » pn mar 14, 2005 5:27 pm

no i kto coś takiego pisze :)21
przyczajony Uaz, ukryty mercedes :)21
GG 141-99-54

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » pn mar 14, 2005 6:31 pm

O co ci chodzi??[/u]
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » pn mar 14, 2005 6:54 pm

tiger pisze:O co ci chodzi??
"kto widzial ten wie" :)21
Obrazek

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » pn mar 14, 2005 7:02 pm

Chodzi ci o ten filmik??
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » pn mar 14, 2005 7:05 pm

nie chodzi o Ciebie tylko o Wojtka_K :roll:
Obrazek

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » pn mar 14, 2005 7:11 pm

A no bywa i tak.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Wojtek_UAZ469B
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojtek_UAZ469B » wt mar 15, 2005 11:24 am

dziekuje wszystkim za odpowiedz!
Szczegolnie Tobie Sebastian.Dokladnie o takie informacje mi chodzilo.
Zdam relacje i wrzuce gdzies film z "przeprawy" jak juz sie ze wszystkim uporam.
:D
-------------
Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » czw mar 17, 2005 1:29 am

Powodzenia...

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » ndz mar 20, 2005 1:10 pm

trzeba jeszcze wiedzieć że wjeżdżając rozgrzanym silnikiem do wody powodujesz szybkie schłodzenie tak aparatu jak i kolektorów w których skrapla się woda (czasem dużo wody ) i pomimo super uszczelnień - dupaaaa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”