Sworzen dolny.Pilne!!!
Moderator: Kosiarz
Re: Sworzen dolny.Pilne!!!
Możesz go spokojnie całkiem wypierniczyć i tyle. Później se przykręcisz, jak będzie Ci go mocno brakowało.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Nie no tego raczej chcialbym uniknac zbyt duzo smigam na czarnym,ciekawilo mnie tylko jak odkrece locznik i wjade na kraweznik czy czegos nie uszkodze
Pajero II 3.5 24V
No jak się sam stabilizator wychyli, to gdzieś cos może dziabnąć. To lepiej odkręć oba łączniki i go na chwile jakimś drutem podwiąż w najwyższym puncie.mazur75 pisze:Nie no tego raczej chcialbym uniknac zbyt duzo smigam na czarnym,ciekawilo mnie tylko jak odkrece locznik i wjade na kraweznik czy czegos nie uszkodze
erpe_roman
erpe_roman
Po wizycie u fachury zostala postawiona diagnoza,padniety amorek.Po krotkiej przejazdzce gostek stwierdzil,ze wystepuje to tylko przy wyzszych przeszkodach,gdzie amortyzator wykonuje duzy skok i wtedy wali.Przy jezdzie po nie duzych nierownosciach cisza jak makiem zasial.Co Wy na taka diagnoze.
Pajero II 3.5 24V
Możliwe.
erpe_roman
erpe_roman
Możliwie też jest,że amerykanie swingowali lądowanie na księżycu aczkolwiek w to nie wierzęPiRoman pisze:Możliwe.

Z teorii mechanika wynika,że amor wali o coś w górnym lub dolnym skrajnym punkcie a środkowy zakres pracy jest OK. Jest to możliwe ale stawiam na coś innego

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
W skrajnym to chyba by już nie walił, ale zacierać się może...
Zresztą, czy ja muszę się na wszystkim znać? Mechanik powiedział, mechanik zdejmie amor i pojedzie na próbę. Od 5 km nic mu nie będzie, a być może wyeliminuje potencjalną next przyczynę. 

erpe_roman
erpe_roman
jak masz amorki z regulacja twardości to szkoda wyrzucać tylko dla sprawdzenia bo tak ktoś przypuszcza...najlepiej podmienić na chwilę od innego PII
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
a nie lepiej na chwilę wyjąć amor, a nie od razu dawać nowy?
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Pożyczyć Ci kobyłki?Kabal pisze:a nie lepiej na chwilę wyjąć amor, a nie od razu dawać nowy?

erpe_roman
erpe_roman
Tak, tak, tylko chwilę znajdę. Teraz się zmuszam do pisania pracy mgr. mam dwa tygodnie, no góra trzy. Karwa, dalej jestem na etapie planu, i tak od blisko czterech lat...PiRoman pisze:Pożyczyć Ci kobyłki?Kabal pisze:a nie lepiej na chwilę wyjąć amor, a nie od razu dawać nowy?
tel. 504126172
tel. 504126172
No tak, no tak... zapomniałem... To teraz będę Ci musiał per Pan mówić? Bo ja ino maturę mam i to tylko dlatego, że Polonistka była o trzy lata starsza ode mnie... 

erpe_roman
erpe_roman
Jezeli masz inna teorie to mozna wiedziec jaka,kazda podpowiedz jest mile widziana.Eskapada pisze:Możliwie też jest,że amerykanie swingowali lądowanie na księżycu aczkolwiek w to nie wierzęPiRoman pisze:Możliwe.
![]()
Z teorii mechanika wynika,że amor wali o coś w górnym lub dolnym skrajnym punkcie a środkowy zakres pracy jest OK. Jest to możliwe ale stawiam na coś innego
Pajero II 3.5 24V
Ja póki co też tylko maturę, i jak nie zmienię tempa pracy, to na maturze się skończy, bo jak się nie obronię to wracam na trzeci rok, a tego już nie uciągnę. Chociaż kierunek studiów powinen Ci się podobać, przynajmniej z nazwyPiRoman pisze:No tak, no tak... zapomniałem... To teraz będę Ci musiał per Pan mówić? Bo ja ino maturę mam i to tylko dlatego, że Polonistka była o trzy lata starsza ode mnie...

@mazur75 weź kogoś do pomocy i na spokojnie oglądajcie kawałek po kawałku to podwozie i okolice. Brechę weź dużą i szarp, pamiętaj, że może okazać się, iż napieprza coś z tyłu a tylko nosi ten hałas, choć mało prawdopodobne.
tel. 504126172
tel. 504126172
Juz tyle co go naszarpalem to zaczynam sie bac,ze od tego dostanie luzow.Sprawdze jeszcze ten amorek,moze cos wyjdzie.Chetnie poznalbym jeszcze teorie Eskapady.
Pajero II 3.5 24V
Dzisial z kolega probowalismy dojsc gdzie moga dochodzic te stuki i po 2 godzinach dupa zero efektu.Ale po ktoryms z kolei nejezdzie na kraweznik zauwazylismy.ze przy wolnym podjezdzie ten dzwiek jest taki gluchy,gumowy dopiero przy bardziej energicznym najezdzie jest metaliczny,moze po tym ktos wpadnie na jakis nowy pomysl gdzie szukac przyczyny.
Ostatnio zmieniony ndz sie 14, 2011 11:18 pm przez mazur75, łącznie zmieniany 1 raz.
Pajero II 3.5 24V
tulejka amortyzatora
erpe_roman
erpe_roman
Mozesz okreslic troche blizej umiejscowienie tejze,za w amortyzatorze to wiem.
Pajero II 3.5 24V
dolne ucho amortyzatora, to przykręcone do wahacza
erpe_roman
erpe_roman
Wymienialne, najprościej zdjąć starą, albo amor, jechać do sklepu z częściami do żuka, dopasować, zapłacić 4,50 i cieszyc sie jazdą... Tylko, pewnie problem ze sklepem z cześciami do żuka...
erpe_roman
erpe_roman
W niemcowni to moge zapomniec,ze znajde taki wynalazek.Na ile jestes przekonany,ze to ta tuleja.
Pajero II 3.5 24V
na trochę. to trzeba organoleptycznie zweryfikować. podejrzewam, że dopasujesz w razie czego inne jakieś. Np do tylnych pasują gumy od stabilizatora przedniego od T4 i normalnie występuje to jako część zamienna
erpe_roman
erpe_roman
To teraz na chlopski rozum.Ten luz bedzie miedzy tuleja a sruba mocujaca czy miedzy tuleja a guma w tym uchu
Pajero II 3.5 24V
Tuleja jest gumowa i się z czasem wybija. Przy stanie wolnym, guma utrzymuje śrubę w położeniu mniej więcej środkowym i nawet nie widać, że jest nie halo. Przy delikatnym ruchu guma wytrzymuje i nic nie stuka. A przy nagłym, mocnym uderzeniu, guma się rozłazi i śruba stuka w tuleję. A że stuka przez resztki gumy, to uderzenie jest głuche, czasem coś przytrze, czasem skrzypnie.
Warto sprawdzić moim zdaniem.
Bujasz/szarpiesz nie stuka, bo za delikatnie. Najeżdżasz / zjeżdżasz z krawężnika, ruch gwałtowniejszy i stuka. Tego samego można sie dopatrywać np w tulejach wahacza itp ale zacząłbym od tego.
Warto sprawdzić moim zdaniem.
Bujasz/szarpiesz nie stuka, bo za delikatnie. Najeżdżasz / zjeżdżasz z krawężnika, ruch gwałtowniejszy i stuka. Tego samego można sie dopatrywać np w tulejach wahacza itp ale zacząłbym od tego.
erpe_roman
erpe_roman