Butla lpg pod samochodem.

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
keicam 73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Butla lpg pod samochodem.

Post autor: keicam 73 » pt lis 11, 2005 8:22 pm

Witam szanownych kolegów'

Mam następujące ptanko ,interesuje mnie instalacje lpg w trooperku, ale tylko z butlą umieszczoną pod autem !! (Zona rozbiła drugie autko - accord aerodeck ex automat 7lat wiernej służby) i zostaje tylko trup
Wiem że trzeba prawdopodobnie przerobić delikatnie wydech .
Może ktoś z kolegów może coś podpowiedzieć .
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Ewentualnie jaką instalację polecacie ?? - Rok jazdy na benzynie -30tys km na stary silniku i 20tys km. na nowym ( kupiony po regeneracji w niemczech z gwarancją :P )daje sporo do myślenia (spalanie w mieście 12l/100,trasa 9l/100,niby przyzwoicie ale jednak kosztownie !!

Serdecznie pozdrawiam
Keicam
Trooper 2.6i "LS" long 91r.
Jeśli nie ma co się lubi to się lubi co się ma!!!

Yoorek

Re: Butla lpg pod samochodem.

Post autor: Yoorek » pt lis 11, 2005 8:34 pm

keicam 73 pisze:Witam szanownych kolegów'

Mam następujące ptanko ,interesuje mnie instalacje lpg w trooperku, ale tylko z butlą umieszczoną pod autem !! (Zona rozbiła drugie autko - [...]

Serdecznie pozdrawiam
Keicam
Wg. zakałądu w którym montowałem gaz - zabronione jest montowanie zbiornika pod autem. Nie sparawdzałem tej informacji.

Awatar użytkownika
keicam 73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: keicam 73 » pt lis 11, 2005 9:03 pm

Dzięki za odpowiedż , ale mija sie ona z prawdą sprawdzałe u zródeł urzędy i stacje diagnostyczne.
Jak stacja wystawi papier to urzednik wpisuje 8) i zero gadania.
- Może ktoś z forum ma tak zamontowaną butlę ??

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » pt lis 11, 2005 11:02 pm

Szukaj dobrze to znajdziesz , czytałem już na ten temat ale nawet gdybyś mi głowe upier.... to teraz niewiem gdzie , na 100 % na tym forum
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

Awatar użytkownika
+MaRciN+

Kontaktowanie:

Post autor: +MaRciN+ » pt lis 11, 2005 11:43 pm

keicam 73 pisze:Dzięki za odpowiedż , ale mija sie ona z prawdą sprawdzałe u zródeł urzędy i stacje diagnostyczne.
Jak stacja wystawi papier to urzednik wpisuje 8) i zero gadania.
- Może ktoś z forum ma tak zamontowaną butlę ??
slyszalem o takim czyms.. ale osobiscie bal bym sie jezdzic w teren z butla pod autem..
Jeep WK 4.7 v8

Awatar użytkownika
Pasza

Kontaktowanie:

Post autor: Pasza » ndz lis 13, 2005 12:29 am

pali Ci 9 litrów na trasie?? :o
...to je reli...
...były pilot... :roll:
:)21

Awatar użytkownika
keicam 73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: keicam 73 » ndz lis 13, 2005 11:14 am

To takie dziwne ?? 9l\100 przy prędkości 90-110, też tak zaeragowałem gdy rok temu przyprowadzałem go z Niemiec jak na taką furkę spalanie chyba rozsądne wydaje mi się. 8)
To według Ciebie ile powinien palić.
Poprzedni silnik palił identyczną ilość paliwa, jedyny wzrost spalania odczułem gdy padł termostat :evil: .

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » ndz lis 13, 2005 12:06 pm

Mam zbiornik pod autem i nie bylo zadnych problemow z przegladem.

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » ndz lis 13, 2005 2:47 pm

keicam 73 pisze:Może ktoś z forum ma tak zamontowaną butlę ??
Legutko tak ma ale niestety offroadowy jest ale nie forumowy... butla troidalna zamontowana w miejsce orginalnego baku, a bak zrobiony 17 litrowy pod wymiar i ksztalt tez pod spodem po prawej stronie po srodku auta... orginalny czujnik paliwa jest w nim i wszystko pieknie dziala, z przegladem tez niema problemu.... w warsztacie juz widzialem parenascie osobowych aut z tak zalozona butla....
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pn lis 14, 2005 9:42 pm

keicam 73 pisze:To takie dziwne ?? 9l\100 przy prędkości 90-110, też tak zaeragowałem gdy rok temu przyprowadzałem go z Niemiec jak na taką furkę spalanie chyba rozsądne wydaje mi się. 8)
To według Ciebie ile powinien palić.
Poprzedni silnik palił identyczną ilość paliwa, jedyny wzrost spalania odczułem gdy padł termostat :evil: .
Powiedziąłbym że bardzo dziwne bo jeszcze nie spotkałem Troopera 2.6 i który zszedł by na trasie poniżej 12-13 litrów. Łącznie z Trooperem którego koleś kupił w 1992 roku a wtedy auto miało 1,5 roku i przejechane może 30 tys km.

Więc nie dziwię sie Pawłowi_R bo ja zrobiłem jak to przeczytałem chyba jeszcze większe oczy niż On :o :o :o

Pozdrawiam
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
fourup
Kontaktowanie:

Post autor: fourup » wt lis 15, 2005 6:10 pm

Sprawa 1:
keicam 73 pisze:(...) spalanie w mieście 12l/100,trasa 9l/100,niby przyzwoicie...
:roll: :o :)18
nie, żebym nie wierzył... ;)
myślałem (bolało to..), ale wymyśliłem... sprawdź sobie poprawność wskazań licznika... Najlepiej na trasie (im dłuższej - tym lepiej), słupki kilometrowe są ponumerowane, stoją co 100m... Otóż może być tak, że w niemcowni licznik (lub ślimak w skrzyni) był zmieniony i przystosowany do większych kół (średnica koła ma wpływ na poprawność wskazania licznika!). przed sprzedażą koła zostały zmienione na standard (lub nawet mniejsze) i stąd może się brać konieczność wyliczenia poprawki... (bo licznik tak na prawdę wskazuje prędkość kątową wału, a nie prędkość liniową auta!!)
Założę się, że jeśli z punktu A do punktu B jest n kilometrów, to po przebyciu tej drogi Twój licznik będzie wskazywać przebieg większy (lub znacznie większy) - sprawdź to sobie (i możesz dać znać na forum :) )

A może po prostu masz Diesla i o tym nie wiesz :D :D :D :)21 :)21 :)21
-------------------------
Sprawa 2:
keicam 73 pisze:(...) interesuje mnie instalacje lpg w trooperku, ale tylko z butlą umieszczoną pod autem (...) Ewentualnie jaką instalację polecacie...
Ja mam LandiRenzo. przejechane 13kkm, nie narzekam - nie ma wystrzałów, spalanie nie wzrosło względem benzyny (miasto:19-24, trasa 13-18 zależy, czy jedzie Ruda, czy ja (ja mam cięższą nogę)).
Butla pod autem mieści się bez problemu (55l, zwykła cylindryczna) i to bez demonażu zbiornika paliwa. Z przeglądem nie będziesz miał problemów, po warunkiem takiego ustawienia butli, żeby dało się odczytać numery bez jej zdejmowania.
Sprawdzone w terenie i na RSKP.
~fourup/zupka
Troopek był :(
Opuzu Frontper się już nie buduje... :)15

GG:7509837
GSM:660264573

Gonzo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gonzo » wt lis 15, 2005 11:14 pm

Witam po bardzo,bardzo długiej przerwie :D .W moim TROOPIM mam butelke z propan-butan. Jak go kupiłem w Polsce od b-by :)2 3 , była,ona założona i było przejechane na gazie raptem 1000-2000 km.Ja zrobiłem moim kanciakiem a-propo (najpiękniejsza sylwetka samochodu 4x4 :P ) 150.000 km już(3 latka lecą) i nie palił on mniej jak 14-15 l/100.
Jak założyłem opony M/T, to spalanie wynosi 15/17 l/100 :)3 .
Na baku gazu robię średnio, teren + miasto 250 km( butla chyba 58l ,tankuje średnio 44l gazu.)
W bardzo ciężkim terenie spalanie gazu mojego kanciaka to 20/21l/100 km.
Jeszcze była checa z uszczelka pod głowicą, ale przy takim przestrojeniu silnika w inne paliwo jest to możliwe.
A wracając do tematu butli z gazem pod samochodem, chyba odradzam, w terenie różnie bywa.Wiem, że tak są zakładane ale raczej w samochodach osobowych, jak ja to je nazywam aswalciakach :wink:
Osobiście wole mieć bombe za plecami zamiast na niej siedzieć .Ale to jest moja opinja.

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » wt lis 15, 2005 11:37 pm

Generalnie wybuch butli nie grozi jeszcze isę nie zdażyło z tego co wiem żeby w czasie pożaru auta cz w jakimś powaznym wypadku butla eksplodowała, więc kwestia czy pod czy w samochodzie nie robi różnicy. Jasne że będąc pod wózkiem jest narażona na mechaniczne uszkodzenia które w zasadzie poza "wyglądem" nie powinny zaszkodzć konstrukcji samej butli i jej wytrzymałości.

Zawsze można pod butlę zapodac jakąś osłonę i po sprawie. Ja w przyszłym roku na 100% wywalam zbiornik paliwa a w jego miejsce ładuję butlę (mam już dość bagażnika w którym nic niemożna zmieścić mimo że jest niby "duży")

Pozdrawiam
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Gonzo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gonzo » wt lis 15, 2005 11:48 pm

To będziesz jeżdził bez baku z benzynowego, czy go zmniejszysz.

Awatar użytkownika
kenga
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kenga » śr lis 16, 2005 2:26 pm

fourup pisze: Butla pod autem mieści się bez problemu (55l, zwykła cylindryczna) i to bez demonażu zbiornika paliwa.
Fourup, jak masz zamonotowaną butlę? W poprzek we wnęce pod tylną kanapą czy wzdłóż, obok wału? Czy może zamiast zbiornika paliwa? Jak ja zakładałem gaz to gazownik mi odradził i go posłuchałem, ale to był błąd był, chociaż i tak zrobiłem to w miarę rozsądnie, bo butlę mam wzdłóż, na nadkolu, i nie zawala mi bagażnika aż tak bardzo.
pozdrawiam
kenga
------------
Suzuki Grand Vitara XL7 V6 2.7

Piotrul

Post autor: Piotrul » śr lis 16, 2005 3:18 pm

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
keicam 73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: keicam 73 » śr lis 16, 2005 7:59 pm

Witam

Fourup miał rację :)2 ćoś chyba jest u mnie kombinowane w autku bo faktycznie są rozbieżności :evil: we wskazaniach licznika i faktycznego prebiegu, czego to się człowiek może dowiedzieć po roku użytkowania auta :)4 ( nigdy by mi to nie przyszło na myśl ze ktoś w niemcowni by coś wymieniał w liczniku lub w skrzyni - lezc to naród skrupulatny więc wszystko jest możliwe. :)2

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » śr lis 16, 2005 8:20 pm

Gonzo pisze:To będziesz jeżdził bez baku z benzynowego, czy go zmniejszysz.
Wywale zbiornik w to miejsce butla no i oczywiście jakiś 10 literków "karnisterek" na paliwko gdzies cza bedzie tyz zmotac :)

Awatar użytkownika
keicam 73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: keicam 73 » śr lis 16, 2005 9:01 pm

Co do butli to fajne maja w STAKO(rozne modele i wielkosci ) mysle ze kazdy cos sobie dobierze.
Moim zdaniem wcale nie trzeba wywalac zbiornika paliwa , bo zpiornig lpg zmiesci sie (co prawda nie olbrzym) ale calkiem normalny pod podloga tylnej kanapy,ewentualnie mala przerobka wydechu i powinno byc ok !!
- wal nie powinien przeszkadzac ; ewentualnie z prawej strony walu jakis walec,lub 2-walec wal po srodku;troidalna pelna pod podloga ?? itp: jest w czym wybierac.

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » śr lis 16, 2005 11:46 pm

Weź pod uwage że nie ma sensu wkładac mniejszej butli niż 55-60 litrów bo na takiej przejeżdżasz około 250-300 km a to wg mnie minimum. Więc tak za bardzo to nie jest że taki "normalny" wejdzie bo ten normalny to minimum jak napisałem 55 litrów a wg mnie to powinno sie nmyśłeć o jakimś 60 w górę.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Isuzu”