Jestem tu całkiem nowy i zracji ze przygode z 4x4 chce dopiero zacząć mam kilka pytań ,które mi sie nasuwają a na, które może własnie tu uzyskam odpowiedz:)
Chciałbym w najblizszym czasie zakupić sobie jakiegos "terenowca",zaznaczam że z zawodu jestem leśnikiem a pasja oprócz tego jest myślistwo.Samochód jest mi potrzebny w 70% do jazdy po asfalcie, a tylko w 30% do jazdy w terenie,zaznaczam tez że teren to leśne drogi i dukty ,po których w sumie da sie tez jezdzic samochodem osobowym(od czasu do czasu chciałbym tylko wjechac gdzies po np. ustrzeloną zwierzyne ,gdzie normalnym autem nie da sie wjechac),ale często konczyło sie to w moim przypadku zawieszeniem auta, urwaniem ukł.wydechowego,lub czegos w zawieszniu,nie mam też zamiaru startować w żadnych zabawach typu off-road.Już od jakiegoś czasu rozgladam sie i interesuje samochodami terenowymi i chciałbym wybrać sobie cos ,co do moich potrzeb bedzie dla mnie najodpowiedniejszego.Na początku zastanawiałem sie nad Łada Niva lub Uazem, ale patrząc na kolegów którzy posiadają te samochody, to odechciało mi sie ich:(poprostu na 7 dni w tyg. to 3 dni stoja na warsztatach i sa nonstop naprawiane:(,cóz z tego ze części do nich sa tanie jak psuja sie 5 razy częściej. Pożniej chodził mi po głowie Isuzu Troper, ale po długim czasie doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiązaniem bedzie susuki samurai lub własnie jeep cherokee:)
Z tym że samurai jest dla mnie za mały, więc skłoniłem sie właśnie do jeepa,który w sumie jest w zakupie dosyć tani, i tu mam nastepujące pytania:
1.W jakim roczniku kupić jeepa ,w gre wchodzą jak dla mnie roczniki 1991-1996
2. Zjaka skrzynia kupić

---Jak taki automat w moich warunkach jazdy przewidywalnie sparwowałby sie?Czy z automatami sa jakies problemy większe przy prawidłowym eksploatowaniu??Zaznaczam ze nigdy wczesniej nie miałem autoamtu i jestem troche do nich uprzedzony ale to chyba dlatego ze własnie nigdy nie miałem z nimi do czynienia.
3. Słyszałem ze były 2 rodzaje automatów w jeepach? -amerykańska i japońska -podobno ta japońska jest 4 biegowa i duzo mniej awaryjna??W jakich rocznikach była wkładana i jak ja rozpoznać ewentualnie o ile naprawde jest lepsza od tej 3 biegowej amerykanskiej?
4.Czy to prawda ze po 1992 wprowadzano ocynk na blachach w jeepach??
5.Na co zwrócic szczególna uwage przy zakupie jeepa?
6. ile kosztuje dobra instalacja gazowa do 4.0?Która w miare najlepiej sie spisuje w tym silniku?
Jeśli ktoś zWAS byłby łaskaw opowiedziec mi conieco ,doradzić i jakoś sie ustosunkować do moich pytan to bede bardzo wdzięczny i z góry dziękuje!!!:)