szybkie pytanie-szybka odpowiedz

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

12TEO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz

Post autor: 12TEO » pn paź 08, 2012 12:21 pm

witam,
czy któryś z Panów może sprawdzić w swojej nivce jak są podpięte przewody hamulcowe do korektora siły hamowania
z jednegob schematu, który posiadam wynika że otwór dolny to wejście a górny wyjście a z drugiego odwrotnie
z góry dziękuję
niva '03
nighthawk '91

Awatar użytkownika
Radvarin

Post autor: Radvarin » pn paź 08, 2012 6:23 pm

Mam lekko uszkodzony klosz z czerwonym odblaskiem i nieuszkodzony z białym. Chcę pozamieniać odblaski. Czy ktoś próbował to zdemontować (i czy się udało :)21 ) ?
Obrazek
Niva 1978 1.6D VW ;]

ASpecnaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ASpecnaz » pn paź 08, 2012 8:00 pm

Panowie pomóżcie. Regeneruje pompę paliwa tą gaźnikowa z ręczna możliwością pompowania. Kupiłem zestaw z jacarsu i o ile te duże elementy wiem co i jak wsadzić to już miejsca na sprężynki małe czerwone uszczeleczki czarne zaślepki i metalowe ringi nie wiem co i jak szukajka forumowa to tragedia a schematy z częściami od pompy nie uwzględniają tych części. W dolnej części pompy tej dokręcanej znalazłem resztki połamanych sprężynek ale nadal nie wiem co do czego. Jakby ktoś miał foto story regeneracji lub podpowiedział co gdzie i z czym....

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » pn paź 08, 2012 8:12 pm

Te dwa przekroje powinny Ci podpowiedzieć co i jak:
http://www.autoprospect.ru/vaz/2107-zhi ... ges/95.jpg

większy opis tutaj:
http://www.autoprospect.ru/vaz/2107-zhi ... nasos.html

Przydałby Ci się tez zakup książki typu "Sam naprawiam"
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.

ASpecnaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ASpecnaz » pn paź 08, 2012 8:42 pm

Dzięki za błyskawiczną pomoc tych schematów nie widziałem wcześniej. Kwestia wiem już co do czego ale co to za zestaw regeneracyjny jak nie ma wszystkich gratów konkretnie właśnie tej głównej połamanej sprężyny która odpowiada za popychanie elementu 12 ze schematu http://www.autoprospect.ru/vaz/2107-zhi ... ges/95.jpg.

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » wt paź 09, 2012 8:21 am

ASpecnaz pisze:Dzięki za błyskawiczną pomoc tych schematów nie widziałem wcześniej. Kwestia wiem już co do czego ale co to za zestaw regeneracyjny jak nie ma wszystkich gratów konkretnie właśnie tej głównej połamanej sprężyny która odpowiada za popychanie elementu 12 ze schematu http://www.autoprospect.ru/vaz/2107-zhi ... ges/95.jpg.
proszę.
widocznie uznali, że ona (sprężyna) się nie psuje .. musisz wyciągnąć ją z niesprawnej pompki lub kupić nową pompkę :)

Sli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sli » śr paź 10, 2012 2:39 pm

Zabieram sie za remont Nivki, do wymiany pompa paliwa bo cieknie, rozrusznik - byl robiony 3 lata temu ale teraz czasem nie odzywa sie, alternator zupelnie padl i powykrzywiał się, chłodnica.
Pytanie regenerowac, kupowac uzywane czy nowki? Jakie macie doświadczenia z nowymi cześciami? tylko orginały czy te tanie chińskie tez dają radę pare lat?
Zestaw rozrusznik i alternator z jakiegos złomu , teoretycznie sprawny jest za 100zł + przysyłka a zestaw nowy 400zł + przesyłka.
Co polecacie?

chce tez zabezpieczyc od dołu antykorozyjnie, w serwisie Pan polecal zeby trysnac czyms co wejdzie tez do srodka w profili? co jak i gdzie z Warszawie i okolicach?

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » śr paź 10, 2012 2:51 pm

Sli pisze: Zestaw rozrusznik i alternator z jakiegos złomu , teoretycznie sprawny jest za 100zł + przesyłka a zestaw nowy 400zł + przesyłka.
mam alternator i rozrusznik w garażu jakbyś się decydował na używane.
rozrusznik sprawny, a alternator działał też, ale musiałbym dla pewności wu elektryka zakręcić czy podaje napięcie.

Co do części, Ty wybierasz Ty decydujesz, zgodnie z zasobem portfela i bezawaryjnością jaka chcesz uzyskać.
Warto oryginał brać, ale nie zawsze. Często są części innych firm, które w opinii użytkowników i warsztatów są trwalsze od oryginałów.

Sli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sli » śr paź 10, 2012 3:03 pm

z bez awaryjnościa mam assistance :) ale pewnie że wolał bym że mi sie nie kaszaniło bo sam tego nie wymienię bo nie mam kanału i umiejętności, różnica w cenie jest duża z jednej strony z drugiej nie, pytanie czy nowa tania cześć pojeździ 3 lata? czy sa z nia takie same problemy jak z używką orginałka, a potem problemy z częściami ew?

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » śr paź 10, 2012 3:16 pm

Assistanse ? a może jeszcze i kasko na nivkę masz ?

chyba jedynie mogę ci poradzić spędzenia kilku dni i przekartkowaniu forum.
Jest tu sporo wiedzy na temat napraw, części.

Jak już zaczniesz możesz też założyć wątek o naprawianiu swojego auta, myślę, że forumowicze chętnie sie wypowiedzią i doradzą. Ale wiesz, ile osób tyle spojrzeń :) i każdy uważa że jego rozwiązanie jest najlepsze ;)

Sli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sli » śr paź 10, 2012 3:23 pm

wlasnie na tych doswiadczeniach mi zalezy, moze ktos juz wymienil na nowa chinska czesc i za pol roku byla do kitu i stwirdzil ze lepiej zregenerwoqaac używke,
AC nie mam bo dizady nie chcą ubiezpieczać, a by sie przydało bo podobno Nivki kradą. Assistance dobra żecz, auto do bezawaryjnych nie nalezy, ciekawe tylko czy wyciagaja z błota :)
czytam czytam, poczytam więcej, o oponach juz przeczytałem i wiatrakach i chłodnicy :)

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » śr paź 10, 2012 7:09 pm

Co do tanich części to zdecydowanie nie warto oszczędzać np na łożyskach. Ostatnio wymieniałem łożysko na wale korbowym /wchodzi w nie wałek skrzyni biegów/. Kupiłem za 17zł, ale było i po 3.75zł. Bieżni zewnętrznej nie miało toczonej tylko było z zawiniętej blachy jak rura ze szwem.
Co do ewentualnych wymian śrub, to kupuj tylko w sprawdzonych hurtowniach bo chińskie 8.8 to europejskie 4.6.
Ale czego wymagać od wyrobów z "mączki ryżowej".
Nie "dziaduj" przede wszystkim na rzeczach związanych z bezpieczeństwem. Zawiechy, hamulców /spowalniaczy/ i układu kierowniczego musisz być pewnym.
Niva `88 1.6 zagazowana

kamiloskop

Post autor: kamiloskop » śr paź 10, 2012 10:49 pm

ChRL części sa dostępne do niewiast ?
Zawsze z rzeszowa brałem i raczej tam nic china nie trafiało się :)9

Sli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sli » czw paź 11, 2012 1:17 am

te niemieckie to podobno CHRL są,
nam końcówka drążka się odkręciła zupełnie! nie wiadomo dlaczego

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » czw paź 11, 2012 9:27 am

układ kierowniczy, końcówki wahaczy obecnie najlepsze to TREK. Tak wyglądają:
http://tuningsport.ru/market/2101-2107-c-19_97_149.html

gumy zawieszenia, albo Sevi (spajk lub ekstrim):
http://tuningsport.ru/market/klassika-n ... 8_132.html
ewentualnie poliuretan:
http://tuningsport.ru/market/niva-c-23_69.html

łożyska to bym wziął pewnie SKF.
Ewentualnie jeśłi byłoby mnie stać to zestaw bezobsługowych, wzmocnionych piast:
http://tuningsport.ru/market/komplekt-n ... -3498.html

Sli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sli » czw paź 11, 2012 11:10 am

a pompa wody, rozrusznik , alternator?
do pompy może tylko trzeba uszczelkę wymienić bo tam nic skomplikowanego nie ma,
a rozruszmik i alternator? warto nowy? orginalny czy podrobę czy moze uzywany orginal tez da rade?

2Kółka

Post autor: 2Kółka » czw paź 11, 2012 11:31 am

Jak nie zamierzasz auta za chwilę pogonić do ludzi to bierz nowe ruskie części, najlepiej fabryczne jak się da.

Sli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sli » czw paź 11, 2012 3:01 pm

pompę też?, no ok dzięki za poradę
nie chce pchać chce jeździć! a czy starczy zapału na naprawy to się okaże za rok.
A gdzie oryginały można kupić w dobrej cenie i z gwarancja że to dobre orginały? ktoś jeździ do Rosji/ na Ukrainę? i przywozi?

ASpecnaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ASpecnaz » ndz paź 14, 2012 7:08 pm

Remont trwa a z nim następują pytania. Nakrętka kłowa ta od koła rozrządu wału ma 38mm (muszę kupić taki klucz a wole mieć pewność)? Bo po wymianie uszczelniaczy i rozpięciu rozrządu troszku się poprzestawiał a nie chce nic zmielić więc muszę się dobrać do wnętrza i ustawić na znaki. No i drugie aby zablokować koło zamachowe z tyłu powinno być miejsce na wsadzenie śrubokręta/specjalnego narzędzia do blokowanie kwestia łatwo znaleźć to miejsce ewentualnie mniej więcej w którym miejscu szukać. Z góry dzięki za odpowiedz.

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » pn paź 15, 2012 7:46 am

ASpecnaz pisze:Nakrętka kłowa ta od koła rozrządu wału ma 38mm (muszę kupić taki klucz a wole mieć pewność)? Bo po wymianie uszczelniaczy i rozpięciu rozrządu troszku się poprzestawiał a nie chce nic zmielić więc muszę się dobrać do wnętrza i ustawić na znaki. No i drugie aby zablokować koło zamachowe z tyłu powinno być miejsce na wsadzenie śrubokręta/specjalnego narzędzia do blokowanie kwestia łatwo znaleźć to miejsce ewentualnie mniej więcej w którym miejscu szukać.
Ja blokowałem koło zamachowe wkładając łyżkę od opon pomiędzy zęby koła i blokując o podłużnicę i śrubę wkręconą w blok silnika /tę trzymającą kielich skrzyni biegów/. Robiłem to przykręcając koło zamachowe oczywiście przy zdjętej skrzyni biegów.
Nie wiem, czy Ci właśnie o to chodziło?
Niva `88 1.6 zagazowana

ASpecnaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ASpecnaz » pn paź 15, 2012 7:34 pm

Tzn no właśnie nie do końca bo auto kompletne jest a jakoś tą nakrętkę odkręcić trzeba wiadomo jak nałożyć klucz i szarpnąć w stronę odkręcania to rozrząd idzie w przeciwnym kierunku i coś może pójść nie tak a mi chodzi jak zablokować zamach aby bezpiecznie rozmontować rozrząd. Właśnie w niektórych autach po prostu jest na to miejsce ze bez zrzucania skrzyni można to łatwo zablokować ewentualnie rozważam patent wykręcenia rozrusznika i blokadę w powstałej po nim dziurze.

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » wt paź 16, 2012 7:34 am

Jeżeli chcesz tylko odkręcić śrubę żeby zdjąć rozrząd to załóż klucz i uderz młotkiem /konkretnym/ raz ale mocno, śruba się odkręci a wał nie zdąży się ruszyć. Możesz też spróbować blokując łańcuch rozrządu przy wałku i zdjętej pokrywie. Lepiej jednak udarowo czyli pierwszy sposób.
Niva `88 1.6 zagazowana

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » wt paź 16, 2012 7:40 am

W łykiend utopiłem Nivke na tyle, że fotele miałem w wodzie. Muszę spuścić olej z: mostów p+t, skrzyni biegów i reduktora, bo zapewne jest tam mieszanina wody i oleju. Czy trzeba czym przepłukać te klamoty czy wystarczy zalać nowym olejem a ewentualna reszta wody odparuje w czasie jazdy?
Niva `88 1.6 zagazowana

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » wt paź 16, 2012 8:08 pm

cerber67 pisze:W łykiend utopiłem Nivke na tyle, że fotele miałem w wodzie. Muszę spuścić olej z: mostów p+t, skrzyni biegów i reduktora, bo zapewne jest tam mieszanina wody i oleju. Czy trzeba czym przepłukać te klamoty czy wystarczy zalać nowym olejem a ewentualna reszta wody odparuje w czasie jazdy?
Wylać mieszaninę wodolu i zalać nowym olejem, a odpowietrzniki połączyć wężykami i posłać te wężyki przynajmniej gdzieś pod maskę- w górę komory silnika. Będzie gwarancja , że woda o głębokości około 60 cm nie dostanie się do wnętrza mostów, reduktora i skrzyni-zakładamy ,że uszczelniacze są dobre i utrzymają wodę. Most tylny w NIVIE to trochę wynalazkowy bo tam koło wisi na półośce i nie ma praktycznie uszczelniacza poza tym który znajduje się w łożysku, a więc przez łożysko może sie woda do wnętrza mostu przedostać. Przygotuj się na to, że za będziesz musiał wymienić powyższe łożyska jak zaczną się ,,odzywać" bo właśnie zgromadziły wodę w sobie :)1 :)1 :)13 .

2Kółka

Post autor: 2Kółka » śr paź 17, 2012 5:41 pm

WODOL :)21

Dobre, nie słyszałem jeszcze :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”