Android

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
lbl78

Re: Android

Post autor: lbl78 » sob lut 23, 2013 3:52 pm

działa i działać musi bo zmienia to tylko na sztywno wpisane adresy googlowych usług :)2 więc zadziała z każdym andkiem bo pliki te same :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » sob mar 02, 2013 9:51 pm

Kolega TMax z forum pokazał mi program na Androida. Nazywa się Orux. Niezły.

Awatar użytkownika
Beatkunedo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Beatkunedo » śr kwie 24, 2013 2:37 pm

To ja tak dla równowagi:
Oruxa używam od jakichś 3 lat do wszelkich możliwych form aktywności - szwędania po lesie, wycieczkach pieszych i nawigacji samochodem.
Zjechałem na nim m.in. większość Bałkanów i nie zamienił bym na Garmina.
Elastyczność z mapami i duży ekran z wygodną obsługą robi robotę - możliwość zasysania skalibrowanych map bezpośrednio np. z Geoportalu rządzi.
W naszej 10 osobowej grupie garminy co najwyżej są brane jako backup lub jako narzędzie już tylko do nagrywania tracka.
Nigdy nie miałem żadnej wtopy z tym sprzętem.
Jedyne minusy vs. Garmin - krótsza praca na baterii (w furze nie ma znaczenia) i słabsza antena - w gęstej dżungli łatwiej zgubi sygnał, w normalnych warunkach praktycznie się nie zdarza (choć oczywiście można dokupić zewnętrzną antenę blututową).
A koszty: złotówkę za smartfona a program i mapy darmowe. Jak ktoś ceni, to wersja donate za bodajże dychie.

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » sob kwie 27, 2013 1:15 pm

Panowie pomocy - bo się potnę :evil:
Mianowicie wszedłem w posiadanie drogą kupna niejakiego Samsunga tab 2 7.0 z niejakim androidem 4.03.
Chciałem to ścierwo nauczyć Oziego i to się akurat udało w wersji 1,15 i w trialu 1.20.
Problem w tym, że nie chce załadować map. Mapy to standardowe 50tki polskie sztabówki, które chodzą bez problemu na windowsowej wersjo ozjego na zwykłym kompie.
Katalog prawidłowy, wybieram mapę i dostaję komunikat, "mapa nie została załadowana", albo aplikacja się zamyka - ten sam rezultat jest przy obu wersjach oziego i bez różnicy czy katalog z mapami jest na SD czy exSD.
Czy te cholery, znaczy się mapy powinny być jakoś konwertowane, czy jaka inna cholera?
Za wszelkie sugestie serdeczne dzięki :P

PS
W necie nic sensownego na ten temat nie znalazłem.
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » sob kwie 27, 2013 3:52 pm

Z wersji na PC-cie musza być konwertorowane programem Img2ozf. Z moich prób wynika, że lepiej konwersji dokonać starszą wersją tego programu.

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » sob kwie 27, 2013 8:20 pm

wiklos pisze:Z wersji na PC-cie musza być konwertorowane programem Img2ozf. Z moich prób wynika, że lepiej konwersji dokonać starszą wersją tego programu.
Dzięki serdeczne, zrobiłem co napisałeś i już hula :)2 :P
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » czw maja 02, 2013 2:38 pm

Heh, tez wziąłem tego samsunga bo jest ozi pod androida ale oddałem, z powodu tego durnego systemu był mi wogole niestrawny. System moze w sam raz Do telefonu ale nie do tableta. Wziąłem ipada mini z gps i jest super. Ozi pod iOS niedługo będzie a na razie używam motionx, fajny programik za 2euro :) gdyby jeszcze były trochę lepsze mapy na Europę to bym zapomniał o ozim. Niestety są tam super mapy tylko na USA i Kanade ale te na Europę są tez używalne.
L E D for off-road

Technika idzie do przodu...

Przemm

Post autor: Przemm » pt maja 03, 2013 6:08 pm

ktos pomoże mi zrozumiec taka oto instrukcje :

"Jeśli ktoś by chciał skorzystać z GeoPortalu w OruxMaps należy:

1. Stworzyć plik w wms_servicies.xml w katalogu /mapfiles/
2. Wpisać w niego:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<wms_services>
<wms>
<name>Geoportal TOPO 92 1:10000 (PL)</name>
<uid>1909</uid><!--unique identifier in your database cache; >1000 -->
<desc>WMS - Rastrowa Mapa Topograficzna Polski</desc>
<url>http://sdi.geoportal.gov.pl/WMS_TOPO/WM ... aspx?</url>
<minzoomlevel>16</minzoomlevel><!-- 0 to 20 -->
<maxzoomlevel>18</maxzoomlevel><!-- 0 to 20 -->
<version>1.1.1</version><!-- do not change -->
<layers>TOPO_10_92</layers>
<coordinatesystem>EPSG:4326</coordinatesystem><!-- do not change -->
<format>image/png</format>
<cache>1</cache><!-- not in use -->
</wms>
</wms_services>
3. Na w/w przykładzie jest warstwa TOPO_10_92 jak ktoś chce sobie poeksperymentować to niech sobie to zmieni."

Nie wiem w ogole jak zacząć, chcę stworzyć offline mape okolicy z geoportalu, nie rozumiem już pierwszego punktu
Ktoś pomoże rozjasnić temat?
sam program super chyba lepszy od mytrails
z gory dzieki
P.

matteus1980
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: matteus1980 » sob maja 04, 2013 10:16 am

Witam!
Panowie, poniżej link z instrukcją krok po kroku do ściągnięcia geoportalowych map rastrowych dla naszej aktualnej pozycji w terenie, dla aplikacji oruxmaps. Testowane na samsung galaxy tab 2.0 7'', po ściągnięciu wybranego fragmentu, mapa nawiguje offline. Wybór warstw w skali od 10 do bodajże 50tki.
http://exno.pl/wyposazenie/1_linia/orux ... ndroidzie/#

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » sob maja 04, 2013 11:08 am

A ja mam taki problem z androidem.
Tablet Ausus, android 4.2.1. ozi 1.15.0. Nie widzi w ogole map formatu ozfx3. Te same mapy na windowsie ce chodza bez problemu. Co jest nie tak? Cos trzeba konwertowac? Kombinowac? Androzic tez tych map nie widzi na tablecie, rece mi opadaja. Pomozcie.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob maja 04, 2013 11:46 am

androzic czy ozi na andka czytają tylko ozfx2
przekonwertuj na stary format będzie banglać :)2
do zmiany dodzaju mapy GPS Babel aaaa jeszcze jedno część programów nie czyta formatu PNG tylko JPG

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » ndz maja 05, 2013 7:58 am

Podobno starsze wersje oziego i androzica na androida czytaly ozfx3. Ma ktos moze taka instalke? Bo w necie znalezc nie moge.
Kapec, disco 300TDi '97,

Przemm

Post autor: Przemm » ndz maja 05, 2013 8:22 pm

co do oruxa i geoportal u mnie zadzialalo

troche wyjasnien moze to komus pomoze...
w mojej wersji androida 4 cos tam, i w najnowszym ORux-sie na teraz (samsung tab 2) nie bylo kreatora mapy na liscie...
1. musialem znalezc mape wms z listy ( te zolte), przytrzymac paluchem - utworzylo sie okno: "utworz wms z tego," - pojawil sie kreator...
2. wpisalem pola jak w instrukcji z linku podanego kilka postow wyzej
Wyjasnic nalezy, ze opisywane pola: zoom min. i max i dodatkowe parametry, w moim kreatorze to byly 3 linijki bez opisu, wpisalem po kolei na czuja ( 16 16 1.1.1) w kazda..
3. jesli cos jednak nie dziala, trzeba poeksperymentowac z zoomem, opisane ustawienia z linku u mnie nie dzialaly , u mnie byla opcja test, wyszlo dla 50000 ustawilem zoom 14, dla 25000 ustawilem 16 i jest sukces
dzieki kolegom za pomoc
P.
oto tekst z linku jakby kiedys nie dzialal: zrodlo strona http://exno.pl

"Aby skonfigurować program odpowiednio wykonujemy po kolei kroki:

wybieramy „mapy online”
na dole – kreator WMS
wpisujemy parametry:
sdi.geoportal.gov.pl/wms_topo/wmservice.aspx (potwierdzamy OK)
wybór warstwy: topo_10_65 (najdokładniejsze skany)
minimalny zoom: 16
maksymalny zoom: 16
dodatkowe parametry 1.1.1
zaznaczamy „ściągalne”
wpisujemy nazwę pod jaką chcemy zapisać ustawienia
tworzymy WMS
cofamy do listy map online
wybieramy naszą mapę z końca listy
GPS ustali naszą pozycję i automatycznie będzie pobierał kafelki mapy z serwerów GeoPortalu, chcemy jednak zaoszczędzić na transferze w terenie, więc tworzymy mapy offline
klikamy globus po prawej na górze
wybieramy „kreator mapy”
przesuwamy mapę i dotknięciem zaznaczamy lewy górny, a następnie prawy dolny róg obszaru jaki chcemy pobrać
potwierdzamy
wybieramy warstwę „16″, tylko jedna warstwa pozwala na ściągnięcie pliku mapy o małej odległości. Dla całego miasta i okolicy to raptem kilka megabajtów
wpisujemy nazwę i klikamy „pobierz”
po pobraniu wychodzimy do głównego menu, wyłączamy opcje sieci komórkowej/wifi, wybieramy mapy offline i cieszymy się nawigacją turystyczną w naszym telefonie, którą stworzyliśmy w kilka minut"

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » wt cze 11, 2013 7:22 am

No dobra, ja też szukam czegoś na androida... Ma być głównie do nawigacji turystycznej (w terenie), na drogi używam sygica.
Testowałem chwilę androzic, ale nie spodobało mi się, że po kilku minutach na wygaszonym ekranie wykrzaczał się podczas rejestrowania śladu, no i miał mało możliwości ustawień. Na razie spodobał mi się Locus. Naprawdę dopracowany, dużo informacji, dużo konfiguracji (czego w androzic mi brakowało), możliwość kalibracji map ze skanów, prawdziwy kombajn. Tylko problem z mapami. Jeśli chce pobrać OSM cycle to muszę płacić. Chętnie zapłaciłbym, ale stawki są zdecydowanie za wysokie. Androzic ma możliwość pobierania wszystkich map OSM za darmo, ale OSM zablokowało możliwość ładowania powiększeń większych niż 12-13, czyli jakby nie miał jednak tych map. Zazwyczaj kafelki są niedostępne, albo niektóre są dostępne i dostajemy mapę "z dziurami". Jeszcze jakiś czas temu programów do pobierania map czy to z OSM czy google itd było wiele, teraz widzę że możliwości znikają (albo już zniknęły)...
Można skądś ściągnąć jeszcze OSMcycle map? Albo jakiekolwiek inne, ale z poziomicami... No i nie chodzi mi o mapy Polski, bo te w całości można ściągnąć....
Tomek

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » wt cze 11, 2013 2:22 pm

Do nawigacji turystycznej w terenie Android jest o tyle słaby, że działa na urządzeniach, które krótko na baterii wytrzymują. Ręczniak Garmina pracuje na bateriach po kilkanaście godzin .... i mapy masz dowolne.
-
Hilux has me...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » wt cze 11, 2013 3:04 pm

a po ciul Ci w aucie bateria długo trzymając a poza autem wystarczy ci telefon z Jawą i trekbuddy :)2
przykładowo zwykły szajsung solid B2710 za 1/5 ceny garminów
a działą spokojnie ponad dzień na GPSsie :wink:

Awatar użytkownika
typin

Post autor: typin » wt cze 11, 2013 10:04 pm

lbl78 pisze:a po ciul Ci w aucie bateria długo trzymając a poza autem wystarczy ci telefon z Jawą i trekbuddy :)2
przykładowo zwykły szajsung solid B2710 za 1/5 ceny garminów
a działą spokojnie ponad dzień na GPSsie :wink:
Dokładnie, w samochodzie bateria nie ma znaczenia. Poza samochodem - zobaczymy. Jak android się sprawdzi to nie ma co kombinować. Jeśli oprogramowanie jest takie samo albo nawet lepsze, bo jest większy wybór aplikacji to kwestie zasilania podczas długich wędrówek załatwię w inny sposób. Pomysłów jest kilka. Albo mini ładowarka słoneczna przypięta do plecaka, choć wydajność ich jest jeszcze niewielka, albo akumulatorek o pojemności kilku baterii mojego androida, z którego można ładować telefon (koszt ok 100zł), albo jakaś ładowarka "kinetyczna", nie wiem jak się one dokładnie nazywają, ale czerpią energię z ruchu (podczas gdy idziemy ładowarka podskakuje sobie w plecaku i się ładuje). W tym roku na razie nie są mi potrzebne jednak takie ładowarki bo wyjazd do Gruzji jest typowo samochodowy a nie "łazikowy", ale na przyszłość będę czegoś szukał.
Ładowarka łącząca cechy akumulatorka i ładowarki solarnej jest np tutaj: http://allegro.pl/ladowarka-sloneczna-p ... 49817.html

Natomiast wracając do tematu, który poruszyłem - coraz bardziej mi się ten Locus podoba. Może nawet zaszaleję i kupię wersję pro, bo na razie działam na darmowej. Ściągnąłem sobie mapy, wszystko legalnie, tanio i mapy są na pierwszy rzut oka bardzo fajne. Ważą więcej niż te ściągane z sieci, są świeże (maj 2013) no i co ważne - wektorowe. Paczka 2GB map kosztowała mnie 1 EUR, ściągnąłem kilka potrzebnych krajów i jeszcze ponad 1GB zostało...
Teraz najważniejsze - jak te mapy będą spisywać się w praktyce. W telefonie wygląda wszystko fajnie.... Po sezonie będę wiedział....

Jeszcze wracając do tematu baterii. Myślę, że warto tez sprawdzić konkretną aplikację pod kątem "pazerności" na prąd. Możliwe, że to mapy zjadają baterię a nie sam odbiornik GPS. Myślę tak dlatego, że na mojej Nokii E52 z symbianem byłem w stanie przez kilka dni bez ładowania poruszać się w górach używając po kilka godzin dziennie (5-10) aplikacji kompas, która tylko wskazywała współrzędne, mogłem zapisać pojedyncze punkty (śladu już nie) aby wiedzieć jak wrócić do namiotu czy jak odszukać drogę na przełęcz. W górach gdzie nie ma ludzi, gdzie nie ma szlaków zapisanie pozycji "namiot" czy "płat śniegu-źródło wody" pozwalało na mniej powodów do niepokoju w przypadku nadchodzącego załamania pogody i mgły albo braku wody....
Tomek

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » śr cze 12, 2013 2:58 pm

trochę źle zrozumiałem :)21
dla mnie GPS turystyczny skojarzył się z trekkingiem :)21
-
Hilux has me...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr cze 12, 2013 4:23 pm

a jesteśmy na forum górskim?? :)21
BTW do turystyki pieszej najlepsze są mapy zwykłe, bateria się im nie kończy, wyświetlacz nie rozbija, no i są lekkie :)2

Awatar użytkownika
Beatkunedo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Beatkunedo » pn cze 17, 2013 12:51 pm

typin pisze:No dobra, ja też szukam czegoś na androida...
OruxMaps - sprawdzone i mapy za darmo, za nic nie musisz płacić.

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn cze 17, 2013 4:53 pm

orux, MyTrails, androzic, trekbuddy,Maveric, Karty, SASplanet i z milion innych wszytkie proste i darmowe

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » czw lip 04, 2013 7:36 am

a ja polecam podpatrzony niedawno http://osmand.net/
są to mapy OSM w formie wektorów (mało zajmują) i nawigowalne jak nawigacja google tyle ze dokladniejsze!
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
Beatkunedo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Beatkunedo » pt lip 19, 2013 8:57 am

Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie.
Osmand jest fajny bo darmowy, ale obsługówka jakaś taka lewa, przynajmniej moim zdaniem..
Żeby nie było - sam go mam na fonie i używam mimo to.

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » pn lip 22, 2013 5:43 pm

Beatkunedo pisze: Osmand jest fajny bo darmowy,
A mapy skad sie pozyskuje? Sa tam na stronie? Bo nie widze.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
Beatkunedo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Beatkunedo » pn lip 22, 2013 9:07 pm

Osmand umożliwia zasysanie mapek przez appkie na fonie:
Menu/Settings/Data Management/ w prawym górnym rogu ikonka "Strzałka w dół" i pojawiają Ci się opcyje obciągania map ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”