szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Moderator: Albert_N
Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz
w swojej mam nowe matador izzarda 205 70 15 ms
to znowu ja 
mechanik który podjął się remontu mojej nivki pokazywał mi że występuje luz na wałach napędowych tz. 1/2 obrotu wałem a półośka stoi . coś z tym robić czy odpuścić i za jakiś czas wymienić oba wały

mechanik który podjął się remontu mojej nivki pokazywał mi że występuje luz na wałach napędowych tz. 1/2 obrotu wałem a półośka stoi . coś z tym robić czy odpuścić i za jakiś czas wymienić oba wały

Witam. Mam pytanie odnośnie spalaniu gazu w nivce. Ile maksymalnie pali gazu, i czy wydech powinien być mokry tzn. cieknie z niego?
Gniotsa nie łamiotsa - 21214 SPI LPG
Zdolności konsumpcyjne Nivki co do gazu jak i benzyny są praktycznie nieograniczone. Moja pali 15 ale jest to jazda w terenie i w większości na reduktorze. Jeżeli z wydechu cieknie woda to ok a jeżeli olej to nie ok.
Niva `88 1.6 zagazowana
Z LPG w Nivie jest dokładnie tak jak pisze Cerber67.Na paliwie,na zimnym silniku leci z wydechu woda i na gazie też.W spalinach jest para która się szybko schładza w układzie wydechowym i trzeba przejechać z 20 km żeby tej wody było coraz mniej.I zużycie gazu też się zgadza,lepiej niech spala go więcej niż z zaworów wydechowych mają zostać "kikuty",a widziałem coś takiego w silniku który pracował na ubogiej dawce gazu.Krisddz,a jakie są objawy tego luzu na wałach?Stuki przy ruszaniu,wibracje,hałas?Mechanik sprawdzał ten luz jak uniesione były koła samochodu?Na wałach nie może być luzu pół obrotu,bo fizycznie to jest niemożliwe-ani krzyżak,ani wieloklin na wale nie osiagną takiego luzu.Ten luz to luz w mechanizmie różnicowym dokładniej koszu satelit.Niech mechanik sprawdzi o ile obróci się wał gdy wszystkie koła stoją na ziemi.Jeżeli nic się nie dzieje to uważam,że ten luz jest nieistotny.W mojej też jest,co prawda nie taki (sprawdzane jak stoi na kołach) i nie biore tego luzu do głowy.Gorzej gdyby wały przy mostach miały luz góra-dół.
luz był sprawdzany jak auto było uniesione , zasugeruje sprawdzenie jak będzie na kołach gdy wymieni mi gumy na poliuretan i sprawdzę czy ma luzy w pionie.
dzięki za podpowiedź
dzięki za podpowiedź
Takie sprawdzanie pokazuje luz w całym układzie. Od ręki kręcącej wałem do piasty koła. Krzyżaki, talerz-atak, satelity, cała przekładnia i wszelkie wielowypusty po drodze.
Czy podczas ruszania np. pod górę nie masz stukania? Choć przy luzie 1/2 obrotu to raczej powinno być napier...lanie a nie stuki.
Czy podczas ruszania np. pod górę nie masz stukania? Choć przy luzie 1/2 obrotu to raczej powinno być napier...lanie a nie stuki.
Niva `88 1.6 zagazowana
do tej pory nic nie zauważyłem żadnych stuków .może z tym 1/2 obrotu trochę mnie poniosło ale 1/4 napewno jest .
tylko pytanie co dalej przy takich luzach , na co sie szykować
wymiana wałów wystarczy czy remont całego systemu napędowego 
tylko pytanie co dalej przy takich luzach , na co sie szykować

Z remontem całości to może nie szalej. Sprawdzaj po kolei. Najpierw luzy na wale a później stopniowo resztę.
Niva `88 1.6 zagazowana
szybkie wnioski luz maly nie hałasuje , wiec kupuje opony 
http://www.gold-gum.pl/p59,opony-wielos ... ngler.html
mam nadzieje ze asfaltu będą się trzymały
dzięki za podpowiedzi

http://www.gold-gum.pl/p59,opony-wielos ... ngler.html
mam nadzieje ze asfaltu będą się trzymały

dzięki za podpowiedzi
-
- jestem tu nowy...
Heja
Mam takie małe pytanko. Gdy dziś pucowałem nivke
zauważyłem, że tylne koło od strony kierowcy stoi pod skosem tzn. dół koła wychyla się ku zewnątrz a góra w stronę wnętrza nivy. Nie jest to jakoś ekstremalnie mocno ale widoczne gołym okiem. Dodam, że koło po drugiej stronie stoi bardziej równo. Co może być przyczyną tej, że sytuacji?? 

Mam takie małe pytanko. Gdy dziś pucowałem nivke

Jeep Wrangler YJ 2.5, Łada Niva 1.6
Ugięta pochwa mostu.
-
- jestem tu nowy...
Czy to oznacza konieczność wymiany całej obudowy mostu?? 

Zależy jak wygięta. Ja prostowałem w Żuku. Prostujesz jak rurę. Najlepiej pod prasą. Na 85 stronie serwisówki jest kompletny opis co i jak razem z rysunkami.
Niva `88 1.6 zagazowana
-
- jestem tu nowy...
Dziękuje za informacje. W najbliższym czasie będę musiał coś z tym sękiem zrobić.
Pozdrawiam

@M4lyyy
"Mam problem otóż
na luzie gdy mam puszczone sprzęgło słyszę stukanie terkotanie o dosyć dużej częstotliwości wszystko wygląda ze to łozysko oporowe bo gdy wcisnę wcisnę sprzęgło to przestaje." - u mnie było głuche stukanie i peknięty wał korbowy
"Mam problem otóż
na luzie gdy mam puszczone sprzęgło słyszę stukanie terkotanie o dosyć dużej częstotliwości wszystko wygląda ze to łozysko oporowe bo gdy wcisnę wcisnę sprzęgło to przestaje." - u mnie było głuche stukanie i peknięty wał korbowy

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
M4lyyy może być pekniety wał,ale też mogą być zużyte półpierścienie oporowe wału.Łatwo to sprawdzić-złap za koło pasowe i na przemian ciągnij i odpychaj je od siebie.Jak wyczujesz luz wzdłuzny wału to juz będzie wiadomo co jest przyczyną.
teraz mi się przypomina, że u mnie było odwrotnie, stukało przy wciśniętym pedale sprzęgła, pod obciążeniem ustawało- przynajmniej jak już całkiem pękł (to się pamieta), to mogłem jechać normalnie i było nawet ciśnienie oleju!, nawalało przy wciśnięciu sprzęgła i zmianie biegów- przejechałem jeszcze 20km z pęknietym
Nie wiedziałem co się zepsuło, ale skoro jechała do się doturlałem do garażu 

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
Potrzebuje pomocy jak nigdy.Jak zwolnić pas pasażera gdy został odkręcony i wciągniety przez rolke za daleko??Wiedziałem,że o czymś zapomniałem i było już za póżno.Nie zrobiłem na pasie supła i mam problem.
Nie znam, Janusz tego problemu.Sporo razy po zdemontowaniu wrzucałem wszystko do wiadra,potem wyjmowałem,zakładałem i działało.
Spróbuj najpierw ustawić i dokręcić dół,jak złapie swoją pozycję,to może odpuści.
Oryginały są upierdliwe,kilka razy już miałem zmieniać na coś innego...
Spróbuj najpierw ustawić i dokręcić dół,jak złapie swoją pozycję,to może odpuści.
Oryginały są upierdliwe,kilka razy już miałem zmieniać na coś innego...
Zwijacz poza sprzęgłem odśrodkowym ma jeszcze blokadę położenia. Jak ustawisz zwijacz w pozycji jak w samochodzie to powinno się odblokować /delikatne popukanie powinni pomóc/ To tak w teorii.
Niva `88 1.6 zagazowana
Tak zrobiłem jak napisaliście i pomogło,ale kilka godzin cierpliwości mnie to kosztowało.Mam nauczke i jak to ja-niesamowitego pecha.Wczoraj wziełem na okazje kobiete z zakupami.I mówie;włoży pani zakupy na tylne siedzenia.Nie,panie ja tylko kawałek i wysiadam.Finał był taki,ze baba rozdeptała swoją pięciolitrową bańke wody mineralnej i miałem w Nivie basen.Fakt,że dużo jej wypłyneło gdzieś koło progu,ale żeby wszystko wysuszyć to zaczełem rozbierać i z tym pasem się pośpieszyłem.Już po problemie i dziękuje za pomoc.
No,nie było tak źle.
Pamiętasz kiedyś mleko w szklanych butelkach zamykanych tylko zaciskanym kapslem z grubej folii
aluminiowej?
Otóż wtedy kiedyś kupiłem 2 litry,postawiłem na baczność na podłodze pasażera w moim ówczesnym 125p.
Po paru kilometrach przewróciły się przy hamowaniu, kapsle puściły
Wykładzina podłogowa nasiąkła.Wycieranie i mycie na nic.Do końca przy wilgotnej aurze,wewnątrz czuć byłooo.
Woda to pikuś

Pamiętasz kiedyś mleko w szklanych butelkach zamykanych tylko zaciskanym kapslem z grubej folii
aluminiowej?
Otóż wtedy kiedyś kupiłem 2 litry,postawiłem na baczność na podłodze pasażera w moim ówczesnym 125p.
Po paru kilometrach przewróciły się przy hamowaniu, kapsle puściły

Wykładzina podłogowa nasiąkła.Wycieranie i mycie na nic.Do końca przy wilgotnej aurze,wewnątrz czuć byłooo.

Woda to pikuś

Zabrałem kiedyś na stopa kobitkę z małym dzieckiem.Janusz73 pisze:Wczoraj wziełem na okazje kobiete z zakupami.I mówie;włoży pani zakupy na tylne siedzenia.Nie,panie ja tylko kawałek i wysiadam.Finał był taki,ze baba rozdeptała swoją pięciolitrową bańke wody mineralnej i miałem w Nivie basen.
Stała na przystanku PKS, pogoda pod psem, do lekarza niby.
Ale fotelika nie miałem.
Stali parę kilometrów dalej ...

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Witamgasti pisze:Witam Szanownych Kolegów
poratujcie gdzie szukać przyczyn:
Nivka 1,7 MPI / zagazowana - objawy: przelewa paliwem w trakcie jazdy - bez różnicy gaz / PB. Do tego obroty głupieją (silnik krokowy ma niecały rok)
Zimne auto pracuje bez zarzutu, tylko się zagrzeje i zaczynają się cyrki.
Gazownik prześwietlił całe auto łacznie z zapłonem i twierdzi że to nie sonda i nie zapłon.
Wcześniej samochód śmigał bez zarzutu, może to nie ma związku ze sprawą, ale siadł akumulator, odpaliłem na pożyczkę z kabli i od tego momentu się zaczeło dziać. Akumulator został potem naładowany po odpięciu wcześniej od klem.
Może jakieś sugestie??
Ja stawiałem na lambdę.
pozdrawiam
Gasti
w końcu udało się podłączyć Nivę do kompa - po pierwsze musiałem przestawić program na typ US i zmienić coś co nazywa się Baud na ten większy, żeby kabel zadziałał.
Generalnie pokazło 3 błędy:
P0134
P0135
P0560
dwa pierwsze odnosiły się do sensora O2 (lambda??), ostatni to coś z napięciem.
Czy generalnie jest jakiś spis kodów i błędów, żeby nie zarzucac forum głupotami?
No i pytanie zasadnicze czy na podstawie tych błędów trzeba wymienić lambdę i czy to powinno rozwiązać problem?
pozdrawiam
Gasti
Ostatnio zmieniony pn mar 10, 2014 12:20 pm przez gasti, łącznie zmieniany 1 raz.
był UAZ 31512/1985r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał