Szybkie pytanie- szybka odpowiedź

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź

Post autor: pawel abramczyk » czw kwie 03, 2014 12:00 pm

:)21
:)2

nie bardzo widze żeby silnik 1,6 współpracował z elektryką z 1,3 ,
jak robiłeś swap to trzeba było razem z kompem i wiązką wsadzić , teraz to nie wiadomo co i jak i dlaczego
Super parchatek Super y60 :lol:

Awatar użytkownika
Placek^

Post autor: Placek^ » czw kwie 03, 2014 12:03 pm

Zagadaj do harakiri, on robił taki swap.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw kwie 03, 2014 12:30 pm

pawel abramczyk pisze::)21
:)2
teraz to nie wiadomo co i jak i dlaczego
Hint: CAM sensor signal shape :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » czw kwie 03, 2014 12:38 pm

tak oczywiście sensor tu sensor tam a efekt końcowy taki że niby jeździ ale nie jeździ :wink:
znam to z autopsji , wiem jedno z gówna sznura nie ukręci i przeróbki na pół gwizdka się mszczą , zresztą na allegro jest sporo ogłoszeń typu do skończenia bo brakło czasu , zmiana hobby a w rzeczywistości po prostu wyszedł pomnik :)21

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » czw kwie 03, 2014 5:24 pm

pawel abramczyk pisze:jeżeli masz hydraulikę to na pedale sprzęgła jest takie ramie ze śrubką , być może się poluzowała i się odkręciła , jeśli podkręcenie nic nie da to sory ale sprzęgło będzie do roboty
Zanurkowałem.
Dostęp fatalny, coś tam pokręciłem, jest minimalnie lepiej, biegi lepiej się zmienia, poprawiłem też zderzak pedału.
Chyba czas szykować kpl sprzęgła.
Valeo wystarczy?
:wink:
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » czw kwie 03, 2014 6:13 pm

Obojętnie jakie... będzie działać :)2 A no i tego się nie reguluje, tylko Ci się wydaje, że jest lepiej :)21

a co do braku iskry. Wiązka z komputerem i przyległościami od Baleno i będzie śmigać :)21

i nie czytaj forum, tam nie ma nic mądrego :)21
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » czw kwie 03, 2014 6:16 pm

Ewidentnie jest lepiej bo był luz na tym trzpieniu między pedałem a pompą.
Dałem bardziej w pracę.
Sam fakt lepszego wysprzęglania do zmiany biegów potwierdza to.

Zatem czeka mnie zakup i wymiana.
Ktoś chętny do zarobienia szmalcu?
Bo jakoś nie mam chęci do roboty.
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » czw kwie 03, 2014 6:40 pm

Salata123 pisze:Obojętnie jakie... będzie działać :)2 A no i tego się nie reguluje, tylko Ci się wydaje, że jest lepiej :)21

a co do braku iskry. Wiązka z komputerem i przyległościami od Baleno i będzie śmigać :)21

i nie czytaj forum, tam nie ma nic mądrego :)21
reguluje się , po za tym ta nakrętka która tam jest lubi się poluzować ,

mało tego jak wymieniałem czy w terano czy K musiałem ten ''patyk'' odkręcać żeby w ogóle mieć sprzęgło

co do głupot na forum w 80 % masz racje same bzdety ale w sprarach ważnych jak na razie mnie nie zawiodło , znaczy nie wiem jak '' tu '' będzie z waszą pomocą :)21
na ten przykład ''motanie po hiszpańsku'' mi się przydało i wiem co mi trzeba :)17

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt kwie 04, 2014 9:04 am

pawel abramczyk pisze:, znaczy nie wiem jak '' tu '' będzie z waszą pomocą :)21
na ten przykład ''motanie po hiszpańsku'' mi się przydało i wiem co mi trzeba :)17
Hiszpańska mucha? :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » pt kwie 04, 2014 12:07 pm

Czy flansza między samuraiową skrzynię i vitarowy silnik w jakiś sposób wpływa na kołki pozycjonujące skrzynię względem bloku? Czy też kołki przechodzą przez nią w sposób "przelotowy"?

Dążę do ustalenia czy ta flansza jedynie przemieszcza otwory służące do skręcania jednego z drugim czy też wpływa na centrowanie elementów.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » pt kwie 04, 2014 10:03 pm

Jimny. Leje mi się dziś olej pomiędzy skrzynią a silnikiem. W silniku poziom OK. Padła jakaś uszczelka w skrzyni. Co jest najbardziej prawdopodobne?

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob kwie 05, 2014 4:10 am

Witam w dziale Suzuki.Jestem z działu Łada Niva,ale nie chwale się,że czekam na odbiór nowego Jimnego z salonu.I Panowie mam kilka pytań.1-czy nówke należałoby zakonserwować od spodu czymś w stylu Bitex,czy nie ma sensu? 2-to prawda,że w Jimnym nie montuje się nakoli,bo po prostu do niego ich nie ma? 3-jest możliwość zabezpieczenia przed kradzieżą zapasówki która na tylnych drzwiach przykręcona jest nakrętką od koła?Łańcuchem koła nie będe zabezpieczał.4-czy w układzie napędowym,w którym przód i reduktor załacza się przyciskiem występują jakieś mokre lub suche tarcze?5 i ostatnie pytanie-co w tym samochodzie najczęściej się psuje (mam na myśli normalna jazde,bez szaleństw w terenie)? Jeszcze jedno pytanie (przypomniało mi się).Jimny ma sztywny tylny most jak Niva i ciekawi mnie czy na "kocich łbach" nie występuje w Jimnym takie zjawisko jak w Nivie,że przez tylny sztywny most i jego zawieszenie,tył samochodu ma tendencje do niebezpiecznego,nagłego zarzucania na boki?

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » sob kwie 05, 2014 9:12 am

W samuraiu był sobie uszczelniacz wałka sprzęgłowego w skrzyni biegów - nietypowy, ale w aso kosztował może z 15zł. Podejrzewam że w jimnym G13 będzie to samo. Natomiast sprawdziłbym stan gładzi współpracującej z uszczelniaczem oraz stan łożyskowania wałka sprzęgłowego - samo z siebie to by się nie rozszczelniło...

Myślę że dodatkowa konserwacja nowego jimniego jak najbardziej ma sens, ale zdecydowanie nie ma sensu używać w tym celi bitex`u :-)
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
Placek^

Post autor: Placek^ » sob kwie 05, 2014 11:05 am

Janusz73: przy szybkiej jeździe po srogich wyjebach jimny też zarzuca tyłem, szczególnie podniesiony. Co masz na myśli mówiąc nadkola? Bo standardowo są zamontowane te plastikowe wewnątrz błotników, nad kołami. Zapas można zabezpieczyć kupując zamek np na allegro. Mi w prawie nowym jimny (przebieg 18k, dwuletni) cały czas szwankował czujnik parkowania i na mrozie -20 czasem wolno się 4x4 załączało, poza tym lać paliwo i śmigać.

Gratuluję zakupu!
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob kwie 05, 2014 12:41 pm

Dziękuje Placek.Tak mam na myśli nadkola wewnatrz błotników.Wziełem wersje Comfort i to jest po faceeliftingu.Powiedziano mi,że do nich nakoli nie ma.Dziękuje za odpowiedż,będe szukał skoro są.Wziełem z silnikiem 1.3 16V w manualu i tutaj raczej czujnik parkowania nie występuje.Nic nie będzie podnoszone ani przerabiane,bo on terenu raczej nie będzie widział.

Awatar użytkownika
Placek^

Post autor: Placek^ » sob kwie 05, 2014 12:58 pm

Co do nadkoli to mogę nei pamiętać dobrze, ale na 100% miałem częściowe nadkola na przedniej części błotnika schodzące do dołu zderzaka, nie pamiętam czy na górze i z tyłu też były.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

Awatar użytkownika
suzus1995

Kontaktowanie:

Post autor: suzus1995 » sob kwie 05, 2014 3:28 pm

Janusz73 pisze:(...)bo on terenu raczej nie będzie widział.
Po co ludzie kupują wywrotne taczki od których wypadają plomby, skoro to i tak nie ma służyć w terenie!? :o
Masochiści tacy? :)21
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia :)

Awatar użytkownika
ostrokolowo

Post autor: ostrokolowo » sob kwie 05, 2014 3:51 pm

suzus1995 pisze:
Janusz73 pisze:(...)bo on terenu raczej nie będzie widział.
Po co ludzie kupują wywrotne taczki od których wypadają plomby, skoro to i tak nie ma służyć w terenie!? :o
Masochiści tacy? :)21
Też miałem o to pytać. Za te pieniądze idzie kupić kilkuletniego Suva, też będzie wyższy od innych aut na parkingu, podbuduje ego i pozwoli na komfortowe podróżowanie a fakt napędu 4x4 pozwoli na mówienie "mam terenówkę" :wink:
Jest Vitara :)21
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » sob kwie 05, 2014 4:44 pm

oj tam oj tam marudzicie :wink:
kwestia jest inna kto bogatemu zabroni

i czemu wszyscy uważają że się wywracają jimiki :roll:
jest faktycznie dziwnie na zakrętach z nierówną nawierzchnią , ale byłem nim na małych dziurkach gdzie K jeździłem i powiem że więcej miałem strachu w K niż w jimiku
może koledzy po prostu macie za duże lifty albo .... no nie wiem :)21

Awatar użytkownika
suzus1995

Kontaktowanie:

Post autor: suzus1995 » sob kwie 05, 2014 5:11 pm

pawel abramczyk pisze:(...)K jeździłem i powiem że więcej miałem strachu w K niż w jimiku (...)
Jak stoi tak, jak w avatarze, to wcale mnie to nie dziwi :)21
Przejrzyj allegro i policz ile jest wystawione jamników po dachu. Przypadek? Nie sądzę :wink:

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob kwie 05, 2014 6:12 pm

I już mi podnieśliście ciśnienie,a dopiero pół dnia jestem na forum Suzuki.Po pierwsze nie bogaty,bo auto na firme.Po drugie-nie dla mnie,a dla lekarza.Lekarza któremu niekiedy trzeba dojechac do jakiejś wiochy gdzie w zime lub na wiosne tylko przysłowiowa "sześćdziesiątka"dojedzie.To czy nieutwardzona,błotnista droga to jest teren?Ja "ciężki teren" odbieram jako bezdroża.A co najciekawsze tym Suzuki będzie jezdziła kobieta,która z Ładą Nivą po prostu nie wytrzymała siłowo :wink: Mnie martwi żywotność tego silnika 1.3 16V w kobiecych rękach.Jak znam życie to silniki z dwoma wałkami rozrządu lubią obroty.A przy jego muleniu i możliwe że przegrzaniu przez 16 uszczelniaczy trzonków zaworowych silnik zacznie szybko "połykać" olej.Obym się mylił.Natomiast plusem jest wspomaganie kierownicy i to paskiem od silnika.Nive znam jak własną kieszeń i już w salonie jak błazen wczołgałem się pod Jimniego.Powiem szczerze,że rozwiązania konstrukcyjne są prawie identyczne (myślałem że Suzuki Jimny będzie miał reduktor i skrzynie w jednym jak mojej koleżanki Vitara 1.6 Cabrio z 1989roku,ale się zdziwiłem,że jest oddzielnie) i chyba mam racje pisząc,że Jimny jest dobrym wojownikiem w terenie.Szykowałem się kiedyś do kupna Nissana Juke,ale to nie ma nic wspólnego z terenówką.Mozliwe,że na moje wymogi też dałby rade,ale w nim jest delikatne zawieszenie jak w chińskim quadzie.

Awatar użytkownika
Placek^

Post autor: Placek^ » sob kwie 05, 2014 6:18 pm

Musisz się przyzwyczaić, że w dziale suzuki każdy wie lepiej niż ty co ci potrzebne :D
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » sob kwie 05, 2014 6:27 pm

suzus1995 pisze:
pawel abramczyk pisze:(...)K jeździłem i powiem że więcej miałem strachu w K niż w jimiku (...)
Przejrzyj allegro i policz ile jest wystawione jamników po dachu. Przypadek? Nie sądzę :wink:

mój stoi przynajmniej na łące a twój na asfalcie dwoma kołami czy mam sądzić że z asfaltu nie zjeżdżasz :wink:

Awatar użytkownika
sylwian70

Post autor: sylwian70 » sob kwie 05, 2014 7:22 pm

janusz73 konserwacja podwozia czym szybciej tym lepiej.Do konserwacji tylko najlepsze środki na bazie wosku żadne biteksy itp.W profile zamknięte fluidol woskowy pod podłoge i na rame konserwacja też na bazie wosku(nie czrne tylko przezroczyste-bursztynowe.Na nadkola baranek elastyczny na bazie kauczuku.Trzeba też pamietać że jamnik też gnije od wewnątrz tam gdzie lewarek i cała ta okolica.Wewnątrz lubi korozja też brać miejsca gdzie montowane są fotele przednie do podłogi tam też możesz psiknąć fluidem.Ja mam jamnika z 2005 i nigdy nie był konserwowany -tragedia wszystko przerdzewiałe.Nadkola są a raczej półnadkola z przodu z tyłu jest tylko mała osłona węży wlewu paliwa do baku.Nadkola można dopasować od innego auta lub szukać warsztatu który takie nadkola dorabiają formują na gorąco podobno takie cuda robią..Naped przedni to seryjnie sprzęgiełka automatyczne sterowane podciśnieniem- posmarowane lekko smarem. Przedni napęd jest na sztywno przełożenie mocy 50/50 pomiędzy tyłem a przodem nie ma dyferencjału.Mosty nie mają LSD ani żadnych blokad.Jamnik seryjny skacze po wybojach lekki tył lubi mocno zarzucić więc trzeba uważać.Silnik benzynowy bardzo paliwożerny i nie ma problemu z duszeniem bo silnik lubi wysokie obroty bo takie przełożenia ma skrzynia.Wady-korozja podłogi i ramy,spalanie,brak komfortu.Zalety -wysoka cena przy ewentualnej odsprzedaży używki,duże mozliwości terenowe :)2
Jimny 1.3 2005

Awatar użytkownika
suzus1995

Kontaktowanie:

Post autor: suzus1995 » sob kwie 05, 2014 9:21 pm

pawel abramczyk pisze:
suzus1995 pisze:

mój stoi przynajmniej na łące a twój na asfalcie dwoma kołami czy mam sądzić że z asfaltu nie zjeżdżasz :wink:

Powiedzmy, że czasem liźnie błotka :)21

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Suzuki”