Dacia Duster - zamiesza?
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Dacia Duster - zamiesza?
Mały skok zawieszenia robi swoje, widziałem jak duster na zwykłym poboczy mało nie wydachował.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Czy aby na pewno nie demonizujesz?Zibi pisze:Mały skok zawieszenia robi swoje, widziałem jak duster na zwykłym poboczy mało nie wydachował.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
- cordoba_2004
-
jak się jimiakiem przypiepsza jak mercedesem to pewnie że sie wywróci busy też sie wywracają jak głupek jeździDamian pisze:jimniak chyba dużo wywrotniejszy
wyżej środek ciężkości, mniejszy rozstaw kół, sztywne mosty...
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
To nie o "przypiepszanie" chodzi, tylko o proporcje, wys. do szer.cordoba_2004 pisze:jak się jimiakiem przypiepsza jak mercedesem to pewnie że sie wywróci busy też sie wywracają jak głupek jeździDamian pisze:jimniak chyba dużo wywrotniejszy
wyżej środek ciężkości, mniejszy rozstaw kół, sztywne mosty...

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
Założę się że większość tych po dachu jest w wersji bez ESP...jeździłem i takim i takim...różnica jest,szczególnie jak ktoś przesiądzie się z osobówki i próbuje tak samo deptać na mokrym np. na zakrętach:lol:lech. pisze:A propo dustera - zastanawia duża ilość sztuk po dachowaniu.
Rozstawy szerokie, auto wysokie nie jest, silnika nie ma - ki czort?
Sądziłem, że takie żółwie się tak łatwo nie przekręcają na grzbiet...
Chcesz powiedzieć, że to auto potrzebuje ESP żeby się nie wywracać?
super... Choć historia zna już takie przypadki.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- cordoba_2004
-
włącz esp i wyłącz tzw "musk" tak?
Tak, jak ktoś nie ogarnia różnicy między osobówką a dusterem w mokrych zakrętach...
- cordoba_2004
-
tak czy owak przejechałem się ja dusterem i przejechała się zona wybór zatwierdzony , teraz szukanie rozsądnego egzmeplarza 1.6 4x4 do montażu lpg. Jeździ się fajnie , środek ochyda ale może być
jakoś w foresterze nie mam tego problemu (zawieszenie to samo co w imprezie)RudeBoy pisze:Chcesz powiedzieć, że to auto potrzebuje ESP żeby się nie wywracać?
może dlatego że nie mam esp

Takayuki pisze:Tak, jak ktoś nie ogarnia różnicy między osobówką a dusterem w mokrych zakrętach...
hmmm.. różnica powinna być na korzyść dustera. Wystarczy przejechać zakręt cusiem na cztery pędzonym i potem przełączyć na 4x2 na drugiej próbie.
ale może czegoś nie wiem....
@wojo...forek ma najlepszy rozkład mas w całej dotychczasowej samochodziarni na cztery łapy i idealnie symetryczny napęd (pewnie o tym wiesz) więc stabilność forka jest poza dyskusją.
Ostatnio zmieniony ndz maja 04, 2014 9:56 am przez lech., łącznie zmieniany 1 raz.
większość ma odwrotny odruch od prawidłowego. Dwa, ze te nibynapędy to też nieobliczalne..
Się przejedź Dusterem 2WD bez ESP w mokrym zakręcie a potem zrób to np. jakimkolwiek Mondeo/Laguną/Golfem to różnicę zobaczysz. Oczywiście w odpowiedni ostrym zakręcie i z wiekszą prędkością. One same z siebie tak się nie wywalają.Takayuki pisze:Tak, jak ktoś nie ogarnia różnicy między osobówką a dusterem w mokrych zakrętach...
wojo02 pisze:hmmm.. różnica powinna być na korzyść dustera. Wystarczy przejechać zakręt cusiem na cztery pędzonym i potem przełączyć na 4x2 na drugiej próbie.
Mówimy o sytuacji jazdą Dusterem w zakręcie w trybie 2WD a nie 4WD bez ESP. Przecież tak naprawdę rzadko kto tym jeździe po asfalcie z napędem w trybie lock, czy auto bo to działa i tak w zakresie prędkość (0-60) i zwiększa spalanie. A porównywanie własności jezdnych Suv-a za 65 tys z Foresterem ...lech. pisze:Takayuki pisze:Tak, jak ktoś nie ogarnia różnicy między osobówką a dusterem w mokrych zakrętach...
hmmm.. różnica powinna być na korzyść dustera. Wystarczy przejechać zakręt cusiem na cztery pędzonym i potem przełączyć na 4x2 na drugiej próbie.
@wojo...forek ma najlepszy rozkład mas w całej dotychczasowej samochodziarni na cztery łapy i idealnie symetryczny napęd (pewnie o tym wiesz) więc stabilność forka jest poza dyskusją.

Te po dachowaniu to pewnie wersje 2WD...a zakupu takiego to ja już nie ogarniam wogóle.
Ostatnio zmieniony ndz maja 04, 2014 11:20 am przez Sarin, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie, poprostu wymaga od nowych właścicieli trochę zmiany przyzwyczajeń. A Ty byś wjechał Fronterą w ostry zakręt tak jak byś to zrobił BMW 5, Passatem czy Mondeo? Przecież 90% ludzi kupuje go ze względu na cenę i wcześniej nie jeździło samochodem o podobnych własnościach jezdnych i prześwicie (swoją drogą niezłym).RudeBoy pisze:Chcesz powiedzieć, że to auto potrzebuje ESP żeby się nie wywracać?
nic te Twoje dywagacje nie wyjaśniły...
po dachu są i te 4x4 i te 4x2...
niechaj koledzy z wiedzą się rzeczowo odezwą....
po dachu są i te 4x4 i te 4x2...
niechaj koledzy z wiedzą się rzeczowo odezwą....
- janusz k160
-
Z użytkownika qashqaia-duster ma podobno taki sam napęd-tam, gdzie w zimie bezproblemowo drapałem się pod górkę -duster trochę myszkował-z tendencją do "trochę" 

Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
Na tych samych oponach?
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
I ten sam kierownik?
- cordoba_2004
-
a mnie to ciekawi jak rdzeiwieje duster ? tak samo jak reszta grupy reno czy bardziej ?piszą że ten silnik 1.6 swietnie pracuje na lpg prawda to?
Proszę czytać ze zrozumieniem!!!!! Nigdzie nie napisałem ze napęd jest taki samlech. pisze:Aśka&Kuba pisze:dacia to nisan x trail t30a x trail to forester i to on pierwszy namieszał
nie galopuj....
albo inaczej- wykaż zbieżność konstrukcji napędu forka z T30. Z chęcią poczytamy...
A jesli chodzi o napęd to w forku z manualem z tamtych lat brakuje funkcji lock i elektroniki ktora hamuje koło które jest w powietrzu jaka jest w wersjach Columbia w xtrailach
Ostatnio zmieniony ndz maja 04, 2014 10:28 pm przez Aśka&Kuba, łącznie zmieniany 1 raz.
NO I JEST RZOPA
Napęd w kaszkaju jest jak w t31 a w dasterze jak t30 i nie potrafi przenieść mometu na jedno kolojanusz k160 pisze:Z użytkownika qashqaia-duster ma podobno taki sam napęd-tam, gdzie w zimie bezproblemowo drapałem się pod górkę -duster trochę myszkował-z tendencją do "trochę"
NO I JEST RZOPA
Nie wiem co piszą katalogi ale kumpel serwisuje dustery dla agenci rolnej i na podnośniku oprucz wydechu wyglądają tak samo.duster ma dłuższe amory 2cmSarin pisze:Duster jest na płycie podłogowej serii B Nissana czyli QASHQAI I i to z niego pochodzi napęd i pare innych gratów a nie z x-triala. Nie ma też żadnego reduktora. Napęd działa w trzech trybach 2WD, 4WD AUTO, 4WD Lock (w teorii do 60 km/h, w praktyce gdy wziąłem go z wypożyczalni w zimie wyłączał się przy ok 80 km/h).
W instrukcji xtraila pisze ze do 80 i do takiej prędkości można bawić się przełącznikami podczas jazdy na wprost
NO I JEST RZOPA
Kaszkaj pod spodem nie przypomina dustera tylnie zawiecho nie jest na zapałkach
NO I JEST RZOPA
Raczej problem w tym, że sporo dusterów nie ma elektronicznej kontroli trakcji, co w droższych autach jest standardem od lat ( w obecnej wersji Dustera już jest).
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
A kaszkaj ma taki napęd jak juke jak ktos ciekawy proszę wpisać w you tubę nissan juke all mode transmission
NO I JEST RZOPA