Nowa - za i przeciw
Moderator: Albert_N
Re: Nowa - za i przeciw
niemcy i skandynawowie je kupuja , bo są w cenie jak u nas skuter lepszy ,więc na plantacji czy gospodarstwie pasuje im jak ulał
Każdy inny samochód powstający w fabryce, gdzie kontrola jakości jest na poziomie choćby minimalnym
bedzie lepiej słuzył i sprawniej niż ten relikt cccp ...
Zastanawiające jest również to, że na pomysł zakupu wynalazków typu niva, honker,aro wpadają ludzie nie mający dużego doświadczenia w temacie 4x4 , ani obycia i doświadczenia z innymi markami ...
wystarczy poczytać, zapytac tu i tam i wyciagnąć wnioski ...
Każdy inny samochód powstający w fabryce, gdzie kontrola jakości jest na poziomie choćby minimalnym
bedzie lepiej słuzył i sprawniej niż ten relikt cccp ...
Zastanawiające jest również to, że na pomysł zakupu wynalazków typu niva, honker,aro wpadają ludzie nie mający dużego doświadczenia w temacie 4x4 , ani obycia i doświadczenia z innymi markami ...
wystarczy poczytać, zapytac tu i tam i wyciagnąć wnioski ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ile takie żiguli nowe kosztuje, 40k?
dżizassss...
wiele różnych, zajebiaszczych fur można sobie za to kupić i jeszcze na pakiet startowy zostanie.
dżizassss...
wiele różnych, zajebiaszczych fur można sobie za to kupić i jeszcze na pakiet startowy zostanie.
#noichuj
-
- jestem tu nowy...
gri74 Nie wiem co cię tak zastanawia. Wydaje się logiczne dlaczego ludzie którzy nigdy nie jeździli terenówką kupują takie samochody. są one po prostu tańsze niż inne.
Większość ludzi w tym kraju zarabia nie więcej niż 1500-2000 zł i kupując taką nivę mogą niewielkim kosztem jeździć po bezdrożach a nawet jak coś się spier... to części nie mają cen tak zaporowych jak w przypadku innych marek.
Ja swoją kupiłem za 3200 i powiem szczerze na kredyt. Całkowity dotychczasowy koszt razem z zakupem nie przekroczył 7000 a jest juz w stanie prawie idealnym. Za vitarę w stanie podobnym musiałbym zapłacić pewnie około 5000 a części są droższe.
Nie zgodzę sie też ze niva jest awaryjna bo nie jest bardziej niż inne auta. Ojciec miał 3 łady i były to jego najbardziej bezawaryjne samochody. Pamiętam jak kiedyś miał starą 2106 przejeździł 200000 w ciągu roku i wymienił tylko amortyzatory i gumy na drążkach reakcyjnych.
Tak więc skąd te teorie
Większość ludzi w tym kraju zarabia nie więcej niż 1500-2000 zł i kupując taką nivę mogą niewielkim kosztem jeździć po bezdrożach a nawet jak coś się spier... to części nie mają cen tak zaporowych jak w przypadku innych marek.
Ja swoją kupiłem za 3200 i powiem szczerze na kredyt. Całkowity dotychczasowy koszt razem z zakupem nie przekroczył 7000 a jest juz w stanie prawie idealnym. Za vitarę w stanie podobnym musiałbym zapłacić pewnie około 5000 a części są droższe.
Nie zgodzę sie też ze niva jest awaryjna bo nie jest bardziej niż inne auta. Ojciec miał 3 łady i były to jego najbardziej bezawaryjne samochody. Pamiętam jak kiedyś miał starą 2106 przejeździł 200000 w ciągu roku i wymienił tylko amortyzatory i gumy na drążkach reakcyjnych.
Tak więc skąd te teorie
Cytat ze strony oficjalnego importera:
"Jazda testowa samochodami z rodziny Lada zapewnia niezapomniane wrażenia."
Można spróbować i jak dalej napisano "Poczuć na własnej skórze". Na jazdę próbną zapraszają w Warszawie.
"Jazda testowa samochodami z rodziny Lada zapewnia niezapomniane wrażenia."

Można spróbować i jak dalej napisano "Poczuć na własnej skórze". Na jazdę próbną zapraszają w Warszawie.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
Fakt,ze Niva jest klepana przeszło 30 lat o czymś świadczy.Gdyby auto było nieudane to już dawno by zaprzestano produkcji.Prosta konstrukcja,dobre właściwości jezdne w terenie,dostępność i cena części powoduje,że Niva znajduje nabywców.Słyszałem,że lepsza jest tradycyjna Łada Niva niż Łada Chevrolet Niva.Rosjanie myślą pozytywnie-nie sprzedali Łady jakiemuś zachodniemu koncernowi,tak jak my FSO które wykończyli Koreańczycy,bo taki mieli cel.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ale tu nie jest omawiany przypadek wozu za trzy tysie tylko przypadek kupna wozu nowego za czterdzieści tysi.damian8907 pisze:gri74 Nie wiem co cię tak zastanawia. Wydaje się logiczne dlaczego ludzie którzy nigdy nie jeździli terenówką kupują takie samochody. są one po prostu tańsze niż inne.
Tak więc skąd te teorie
za te same czterdzieści tysi można mieć wiele innych terenówek czy pickupów 4x4 o wiele wyższych walorach użytkowych.
#noichuj
- Damian
-
- Kontaktowanie:
te dywagacje są bez sensu
wystarczy się przejechać nową nivą, a potem przeciętną 15-letnią japonią czy innym land roverem, żeby zrozumieć
a o awaryjności, nawet nowej nivy, lepiej nic nie pisać

wystarczy się przejechać nową nivą, a potem przeciętną 15-letnią japonią czy innym land roverem, żeby zrozumieć
a o awaryjności, nawet nowej nivy, lepiej nic nie pisać

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
No widzisz, nie stać Cię na fanaberie ...czesław&jarząbek pisze:ile takie żiguli nowe kosztuje, 40k?
dżizassss...

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
z doświadczenia mojego i innych , troszkę ponad 15 letniego ...damian8907 pisze:gri74 Nie wiem co cię tak zastanawia. Wydaje się logiczne dlaczego ludzie którzy nigdy nie jeździli terenówką kupują takie samochody. są one po prostu tańsze niż inne.
Tak więc skąd te teorie
Chyba Cię poniosło z tymi przebiegami...
ale jak sądzę, nik jest pochodnym wieku, więc w zasadzie nie dziwię się
Pojedź na jakiś rajd, imprezę terenową , zobacz jakie samochody przyjeżdżają , a potem się zastanów dlaczego ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Jak ma być nieduże auto to za te 40 tysi można kupić jakąś chociażby vitarę i zrobić wszystko na bogato. Starczy na opony, zderzaki, wyciągarkę i co tam jeszcze sie zamarzy i jeszcze zostanie na flaszkę na koniec żeby upić się ze szczęścia. 

Pragmatyzm przez Ciebie przemawiaczesław&jarząbek pisze: ale tu nie jest omawiany przypadek wozu za trzy tysie tylko przypadek kupna wozu nowego za czterdzieści tysi.
za te same czterdzieści tysi można mieć wiele innych terenówek czy pickupów 4x4 o wiele wyższych walorach użytkowych.

tymczasem.. niva nie odzwierciedla stanu portfela posiadacza, raczej stan umysłu

A pisanie o (bez)celowości wydawania kasy na tym forum jest bynajmniej hmm.. niestosowne

Moja jest za.jebistamonialb pisze: Ale może komuś się trafił egzemplarz w miarę bezproblemowy?

Fotki miałaś wrzucić

Auta wygrywały niemal wszystko co tylko było do wygrania. Odniosły zwycięstwa między innymi w Rajdzie Algierii, Rajdzie Tunezji, Rajdzie Atlas, Baja Espana, Rajdzie Kamerunu, Rajdzie Baja Węgry, zajęły całe podium w Australijskim Wynn's Safari oraz w Rajdzie Faraonów. Trzykrotnie zdobyto nimi off-roadowe mistrzostwo Australii. W 1981 Niva zdobyła też mistrzostwo w rajdach terenowych
http://autobezsens.blogspot.com/2014/01 ... -oraz.html

http://autobezsens.blogspot.com/2014/01 ... -oraz.html

-
- jestem tu nowy...
Strasznie komercyjne i płytkie myślenie. Może równie dobrze każemy wszystkim (przepraszam za wyrażenie) żreć w macdonald hamburgery bo część populacji je konsumuje?? Że ktoś ma "japończyka" czy też Land Rovera to nie znaczy, że druga osoba nie może mieć nivy, honkera czy aro. Przez większość tak rozumujących osób przemawia tylko komercja, co by nie daj Boże wejść do jak to nazwał "gri74" reliktu cccp, bo większość wozi się "oryginalnymi japońcami" więc ja też muszę. I większość tych, że osób nie miała również styczności z tymi autami tylko naczytała się durnych opinii a później je powtarzają.Zastanawiające jest również to, że na pomysł zakupu wynalazków typu niva, honker, aro wpadają ludzie nie mający dużego doświadczenia w temacie 4x4 , ani obycia i doświadczenia z innymi markami ...
Jeżeli wolicie jeździć innymi zagranicznymi markami proszę bardzo ja wolę swój "relikt cccp". pozdrawiam
Jeep Wrangler YJ 2.5, Łada Niva 1.6
Szczerze przyznaję: zabrakło mi jaj do zakupu nivy
a przymierzałem się ...
miałem wtedy trudne chwile, kryzys, jak to specjaliści mówią ...

a przymierzałem się ...
miałem wtedy trudne chwile, kryzys, jak to specjaliści mówią ...

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
-
- jestem tu nowy...
Nawiązała się jak zwykle dyskusja bazcelowa. Bo po co kupić ziemniaka jak można trochę drożej wziąć paczkę gotowych frytek... nie trzeba obierać
Jaka to różnica czy kupić nową nivę czy nowego japońca. Ot jakieś 10 tys w przypadku jimnego. I fajnie jeśli ma się tę dychę więcej skąd wziąć.
Mozna kupić nowe seicento albo za tę cenę 8 letniego mercedesa s-klasy. Wygoda i komfort może większy ale co się mogło dziać przez te 8 lat to bóg jeden wie. A co do rdzy w nowych autach to zdarza się nawet że tak dobre niemieckie auta ją mają.
Płytkie myślenie typu ja jeżdzę pietnaście lat a ty jesteś młody więc siedź cicho raczej nie jest miłe.
Wiek nie świadczy o wiedzy i doświadczeniu. Fakt przesadziłem z tym przebiegiem moze to było 200000 w ciągu 2 lat. Policzyłem se i fakt trochę bzdury gadałem za co przepraszam.

Mozna kupić nowe seicento albo za tę cenę 8 letniego mercedesa s-klasy. Wygoda i komfort może większy ale co się mogło dziać przez te 8 lat to bóg jeden wie. A co do rdzy w nowych autach to zdarza się nawet że tak dobre niemieckie auta ją mają.
Płytkie myślenie typu ja jeżdzę pietnaście lat a ty jesteś młody więc siedź cicho raczej nie jest miłe.
Wiek nie świadczy o wiedzy i doświadczeniu. Fakt przesadziłem z tym przebiegiem moze to było 200000 w ciągu 2 lat. Policzyłem se i fakt trochę bzdury gadałem za co przepraszam.
hehehe
bardzo ładne porównania, iście homeryckie. Makdonald, frytki. Niva za 3 tysie ma głęboki sens i będzie 40x lepsza od innych wozów za 3 tysie. Niva za 4 dyszki, w kredycie najlepiej - to eee, jakby dyplomatycznie, chwila umysłowej słabości
Jedyny uzasadniony przypadek wydania 4 dych na nivę to wówczas gdy celem ćwiczenia jest posiadanie nivy.
bardzo ładne porównania, iście homeryckie. Makdonald, frytki. Niva za 3 tysie ma głęboki sens i będzie 40x lepsza od innych wozów za 3 tysie. Niva za 4 dyszki, w kredycie najlepiej - to eee, jakby dyplomatycznie, chwila umysłowej słabości
Jedyny uzasadniony przypadek wydania 4 dych na nivę to wówczas gdy celem ćwiczenia jest posiadanie nivy.
Kolego, trochę osób z tego forum zaczynało przygodę z off-roadem bardzo dawno temu w autach gaz i uaz, potem były nivy itp. Po jakimś czasie japońskie auta stały się dostępne finansowodamian8907 pisze:Nawiązała się jak zwykle dyskusja bazcelowa. Bo po co kupić ziemniaka jak można trochę drożej wziąć paczkę gotowych frytek... nie trzeba obieraćJaka to różnica czy kupić nową nivę czy nowego japońca. Ot jakieś 10 tys w przypadku jimnego. I fajnie jeśli ma się tę dychę więcej skąd wziąć.

Te osoby spędziły wiele godzin na naprawianiu radzieckiej motoryzacji i wiedzą o czym piszą...
Widywali też nivy z wyrwanym przodem lub tyłem podczas wyciągania kinetykiem

Trochę dystansu, a jestem przekonany, że z czasem dojdziesz do takich samych wniosków

-
- jestem tu nowy...
Fakt faktem nie ma co porównywać nivy do aut z ramą... sam zmieniłbym auto na inne gdybym potrzebował go głównie do błota. Ale gdy bierze sie pod uwagę ze będzie to samochód w większości do poruszania sie po dziurawych drogach można od razu zmienić podejście. Ja rozumiem ze do ekstremalnego off-roadu nie nadaje sie ten samochód ale jakaś turystyka po szutrówkach to nie zgodzę sie z nikim ze ciut mniejsza vitara będzie lepsza
będzie

tania Niva jest dobra bo jest tania!!!!
W budżecie do 10 tysi z pakietem startowym praktycznie nie ma konkurencji...
Kupno nowej za 40 tys. ....perwersja
Ale co kto lubi...
W budżecie do 10 tysi z pakietem startowym praktycznie nie ma konkurencji...
Kupno nowej za 40 tys. ....perwersja

Ale co kto lubi...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
aha
a liczysz w kosztach konieczność posiadania drugiego auta?
do filharmonii na ten przykład albo z dziećmi do szkoły ...

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
doszedłem do tego jakieś piętnaście lat temu i zaprzestałem użytkowania terenówek układu warszawskiego.suzi4WD pisze:No widzisz, nie stać Cię na fanaberie ...czesław&jarząbek pisze:ile takie żiguli nowe kosztuje, 40k?
dżizassss...
nie stać mnie

#noichuj
zadna terenówka nie jest dobrym rozwiązaniem jako jedyne auto!!!!suzi4WD pisze:aha
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie: