Ogrzewanie postojowe na Syberię.
Moderator: Marcin-Kraków
- szymano199
-
Ogrzewanie postojowe na Syberię.
Witam,
planuje wyjazd w zimne Rosyjskie rejony. Liczę, źe bedzien minus 40 stopn. Szukam rozwiązania ogrzewania postojowego.
mam do wyrobu suche lub mokre i waham się.
Suche:
- czy włączone suche ogrzewanie w trakcie wyłącznego silnika zdoła swoją mocą ogrzać wnętrze samochodu przy temperaturze minus 40 stopni?
- jaki jest pobór takiego układu grzewczego?
- powietrze zasysać z zewnątrz czy wewnątrz?
Mokre:
- czy przy włączonym silniku ogrzewanie mokre zdoła ogrzać płyn chłodniczy, a docelowe pytanie to czy nagrzewnica samochodowa zdoła ogrzać samochód do 23 stopni.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
planuje wyjazd w zimne Rosyjskie rejony. Liczę, źe bedzien minus 40 stopn. Szukam rozwiązania ogrzewania postojowego.
mam do wyrobu suche lub mokre i waham się.
Suche:
- czy włączone suche ogrzewanie w trakcie wyłącznego silnika zdoła swoją mocą ogrzać wnętrze samochodu przy temperaturze minus 40 stopni?
- jaki jest pobór takiego układu grzewczego?
- powietrze zasysać z zewnątrz czy wewnątrz?
Mokre:
- czy przy włączonym silniku ogrzewanie mokre zdoła ogrzać płyn chłodniczy, a docelowe pytanie to czy nagrzewnica samochodowa zdoła ogrzać samochód do 23 stopni.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
- vandall_jr
-
Re: Ogrzewanie postojowe na Syberię.
Powiem tak, podróżnik ze mnie to taki jak kozia dupa, najdalej to w Holandii byłem, lecz moja sugestia jest następująca
-mokre bo motor tez trzeba grzać problem startu na zimno (tam to chyba piździawa jest sroga)
-Dobre Webasto pali mało, ale sporo zależy od ilości kW jake posiada owe Webasto
-powietrze to z zewnątrz
Grono podróżników jest spore to Ci coś podpowiedzą
-mokre bo motor tez trzeba grzać problem startu na zimno (tam to chyba piździawa jest sroga)
-Dobre Webasto pali mało, ale sporo zależy od ilości kW jake posiada owe Webasto
-powietrze to z zewnątrz
Grono podróżników jest spore to Ci coś podpowiedzą
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Przeczytać posty tego człowieka: http://forum4x4.pl/search.php?author_id=45228&sr=posts
Najlepiej się z nim skontaktować.
On powie co i jak i pokieruje do kogo trzeba.
Najlepiej się z nim skontaktować.
On powie co i jak i pokieruje do kogo trzeba.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
załóż oba jak masz na to kasę, i ja bym jeszcze o jakimś rezerwowym na naftę czy benzynę (najlepiej też na ON) katalitycznym pomyślał (jako szalupie ratunkowej) i nie robię sobie jaj, to tak na wszelki wypadek.
Jak nie masz kasy to weź suche (silnika i tak nie będziesz gasił) a w razie padaki motora (zatem braku prądu) suche dłużej (mniejszy pobór) Ci będzie chodziło na "zapasie" prądu.
EDYTA 1
Pytasz czy da radę nie pisząc o tym jakie wnętrze, przegubowego Jelcza małe nie, przeciętną szczelną (sic!)
terenówkę tak (będzie najwyżej tłukło na okrągło)
EDYTA 2
nie martw się o płyn, martw się o olej i o paliwo (jak niskie bardzo temp to motor na okrągło) i podgrzewanie paliwa (temat omawiany na tym forum onegdaj)
Jak nie masz kasy to weź suche (silnika i tak nie będziesz gasił) a w razie padaki motora (zatem braku prądu) suche dłużej (mniejszy pobór) Ci będzie chodziło na "zapasie" prądu.
EDYTA 1
Pytasz czy da radę nie pisząc o tym jakie wnętrze, przegubowego Jelcza małe nie, przeciętną szczelną (sic!)

EDYTA 2
nie martw się o płyn, martw się o olej i o paliwo (jak niskie bardzo temp to motor na okrągło) i podgrzewanie paliwa (temat omawiany na tym forum onegdaj)
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
przy -40 to webasto jako dodatkowe i tak silnika nie gasisz
do tego ja bym się nad podgrzewaniem paliwa zastanowił
do tego ja bym się nad podgrzewaniem paliwa zastanowił

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
-
-

powyższy podgrzewacz paliwa okazał się tak wydajny, że trzeba było go przykręcić na zaworze bo paliwo osiągało zbyt wysoka temperaturę,
podgrzewacz pracuje w obiegu paliwa i grzeje paliwo w baku, bak w czasie podróży przez Syberię był bez lodu i suchy

Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Dokladnie
Nie gasi sie silnikow przy takich temperaturach
Pytanie jest inne co to za wyprawa i w ktora czesc sybierii? jak macie zamiar spac itd...
Jezeli ma to byc w jakies faktycznie niedostepne rejony to warto miec tez piecyk na drewno , a jezeli glownyi magistralami ( cywilizowana czesc) to glownie podgrzewanie paliwa , grzalka w bloku na noc, sparatory itd... bo tam naprawde nie ma nic strasznego. Sa szerokie drogi , hotele , stacje z hot dogami itd ( serio )
Ludzi , ktorzy faktycznie pojechali w te niedosepne rejony ( w zimie ) jest malo , wiec wiekszosc rad ( w tym moja) bedzie teoretycznych .
Przez syberie ( ta cywilizowana ) jechalem w lecie pare lat temu , i zaskoczony bylem poziomem drog , infrastruyktury itd....
Nie gasi sie silnikow przy takich temperaturach
Pytanie jest inne co to za wyprawa i w ktora czesc sybierii? jak macie zamiar spac itd...
Jezeli ma to byc w jakies faktycznie niedostepne rejony to warto miec tez piecyk na drewno , a jezeli glownyi magistralami ( cywilizowana czesc) to glownie podgrzewanie paliwa , grzalka w bloku na noc, sparatory itd... bo tam naprawde nie ma nic strasznego. Sa szerokie drogi , hotele , stacje z hot dogami itd ( serio )
Ludzi , ktorzy faktycznie pojechali w te niedosepne rejony ( w zimie ) jest malo , wiec wiekszosc rad ( w tym moja) bedzie teoretycznych .
Przez syberie ( ta cywilizowana ) jechalem w lecie pare lat temu , i zaskoczony bylem poziomem drog , infrastruyktury itd....
- szymano199
-
Trasa jest do Magadanu a później jeżeli pogoda pozwoli to dalej na Czukotkę.
O jakich separatorach mowa? Czy taki ogrzewacz paliwa pracuje później cały czas? W którym miejscu najlepiej mierzyć temperaturę paliwa?
Wciąż zostaje pytanie o ogrzewanie.
Dzięki za pomoc!
O jakich separatorach mowa? Czy taki ogrzewacz paliwa pracuje później cały czas? W którym miejscu najlepiej mierzyć temperaturę paliwa?
Wciąż zostaje pytanie o ogrzewanie.
Dzięki za pomoc!
Patryk tu nie chodzi o zamarzanie paliwa, z tym sobie nawet bez podgrzewaczy idzie poradzić
problem nie tylko z silnikiem ale też z mostami i skrzynią i zamarzaniem/gęstnieniem wszelakich płynów, a zauważ że nie byliśmy tam w zimie tylko jesienią
jest dostępne jeszcze ogrzewanie postojowe na LPG, patent fajny jeśli i tak masz butle do kuchenki w razie awarii wszystkiego ratuje dupsko idealnie a prądu zużywa mniej niż klasyczne suche
@bert ma racje wszytko zależy czym jedziesz

problem nie tylko z silnikiem ale też z mostami i skrzynią i zamarzaniem/gęstnieniem wszelakich płynów, a zauważ że nie byliśmy tam w zimie tylko jesienią

jest dostępne jeszcze ogrzewanie postojowe na LPG, patent fajny jeśli i tak masz butle do kuchenki w razie awarii wszystkiego ratuje dupsko idealnie a prądu zużywa mniej niż klasyczne suche

@bert ma racje wszytko zależy czym jedziesz
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
- szymano199
-
Jadę Land Cruiser 120.
-
-
powyższy podgrzewacz wykonywałem na potrzeby P.Adriana celem zabezpieczenia paliwa przed wiadomymi skutkami wytrącenia się parafiny i różnych innych numerów paliwowych....lbl78 pisze:Patryk tu nie chodzi o zamarzanie paliwa, z tym sobie nawet bez podgrzewaczy idzie poradzić![]()
....
Ja osobiście pewnej zimy do agregatu zatankowałem lipne paliwo i nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w aucie jadącym przez syberię- wręcz grozi śmiercią w skrajnych przypadkach
po oczyszczeniu filtrów ogrzaniu paliwa, uruchomieniu maszyny chodziła kilka minut i sytuacja się powtarzała, po fest nagrzaniu wszystkiego co się dało, pochodził godzinę i znów się zatrzymał .
Jasne, że sa patenty z owijaniem przewodów paliwowych na wężach od chłodnicy, na wydechu, ale to jest nieprofesjonalne .
- szymano199
-
W którym miejscu najlepiej zamontować podgrzewacz?
I gdzie mierzyć temperaturę paliwa?
Jakie to są koszty i czy mając podgrzewacz potrzebuje ogrzewany filtr?
A jedziesz sam ?szymano199 pisze:Trasa jest do Magadanu a później jeżeli pogoda pozwoli to dalej na Czukotkę.
- szymano199
-
W dwie osoby jednym samochodem.
-
-
musisz zdać sobie sprawę z pewnych spraw, jeśli będziesz w mrozach wyłączał silnik np na noc to taki podgrzewacz nie zagwarantuje Ci startuszymano199 pisze:W którym miejscu najlepiej zamontować podgrzewacz?
taki podgrzewacz zagwarantuje Ci, że paliwo które będzie w baku i przewodach nie zgęstnieje, nie zamarznie itd itd, nawet jak to paliwo będzie kiepskiej jakości .
podgrzewacz można zamontować w wielu miejscach, wybiera się najodpowiedniejsze wg swojego uznania, czy to w kabinie, czy pod maską ...
co do pomiarów temperatury to mogę wykonać taki podgrzewacz z termometrem
natomiast najlepiej było by mierzyć temperaturę paliwa w baku, jeśli jedziesz w poważne mrozy mogę wykonać zbiornik izolowany.
co do kosztów to pomierz jakie masz średnice przewodów paliwowych, zasilający, powrotny oraz jakie są średnice przewodów wychodzących z nagrzewnicy i napisz do mnie na PW bo regulamin forum zakazuje wszelkich transakcji ponieważ od tego jest giełda .
- wojtek_kom
-
Opcja, LPG z zamkniętą komorą spalania do kabiny - Truma nie zużywa prądu.
No i raczej tylko butla kompozytowa lub zwykła podgrzana w ognisku, generalnie dla stalówki musi być na plusie.
Do paliwa na 100% dolewka PB, ja bym tak zrobił.
No i raczej tylko butla kompozytowa lub zwykła podgrzana w ognisku, generalnie dla stalówki musi być na plusie.
Nissan-y
tylko lpg tam nie robiwojtek_kom pisze:Opcja, LPG z zamkniętą komorą spalania do kabiny - Truma nie zużywa prądu.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
LPG w zimnie?wojtek_kom pisze:Opcja, LPG z zamkniętą komorą spalania do kabiny - Truma nie zużywa prądu.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- szymano199
-
Sam propan można zatankować do butli metalowej.
zastanawia mnie czy mając webasto mokre z małym obiegiem wody tylko do nagrzewnicy, czy nagrzewnica zdoła ogrzać samochód?
Jak mogę dowiedzieć się jakiej jest mocy moja nagrzewnica?
zastanawia mnie czy mając webasto mokre z małym obiegiem wody tylko do nagrzewnicy, czy nagrzewnica zdoła ogrzać samochód?
Jak mogę dowiedzieć się jakiej jest mocy moja nagrzewnica?
Ciężarowe które śmigają po Syberii wyjeżdżają z fabryki z dwoma webastami suchym i mokrym plus podgrzewanie zbiornika i przewodów paliwowych . Przynajmniej takie MAN zamawiają Ruskie firmy.