grand cherokee czy ssang young Musso

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Marcingalloper

Re: grand cherokee czy ssang young Musso

Post autor: Marcingalloper » wt maja 12, 2015 5:51 pm

gorylpl1 pisze: Dzieki za wreszcie jakąś sensowna odpowiedz. Maski,Błotniki tak jak pisałem zarówno do Musso jak i np Gallopera są na necie, co innego ich stan. Może być ta jak piszesz ze d Musoo jakies pordzewiale z rozbiorki. A tego typu części co opisujesz np do gallopera da się kupić? są w sprzedaży np nowe błotniki,, maski, zderzaki do gallopera albo JEEPa. (jeeb to nawet salonów nie ma więc-skąd nowe części....?)
Do Gallopera bez problemu kupisz nowe reperaturki tylnych błotników, pojawiła się na allegro maska - nóweczka w podkładzie z naklejką oryginalną Hyundai za 180zł. Jak porozglądasz się po innych używanych maskach sam zobaczysz że ich ceny są z przysłowiowej dupy. Kupisz do założenia dobrą za 150zł, a i znajdziesz pogiętą i pordzewiałą za 300zł. Reszty blach nowych raczej nie ma. To co może być potrzebne to błotniki przednie - łatwo uszkodzić ale kupić dobry niezeżarty tanio (do 200zł) jest już gorzej. Można trafić idealny ale np. za 300zł, niby nie dużo ale jednak porównując z nową maską sporo. Szybę przednią kupowałem nową - 180zł. Prowadnice szyb, których do Musso nowych nie kupisz ja kupiłem do Hyundaia za 30zł szt oryginały. Lepszy numer jest z lampami. Używki przednie najczęściej od 250zł w górę choć prędzej 300-400zł za lampę ale w stanie idealnym. Tylne te w zderzaku są w używce często z ułamanymi uchwytami (jak popatrzysz sam dostrzeżesz) w cenach już kompletnie z dupy po np. 100zł za kompletną ruinę lampy, 200zł za używki do zamontowania w stanie dobrym - a nowe pasujące od Pajero kosztują po 80zł sztuka :)21 .
Inne części do Gallopera/Pajero są dostępne już i praktycznie od ręki. Jak zamawiałem części do zawieszenia to nie było problemu z zamówieniu dobrych uznanych firm zamienników jak i oryginałów często tańszych ja zamienniki - i to piszę poważnie.
Problem jest np. z filtrem klimatyzacji, nie dostaniesz nigdzie oryginału a wymienić trzeba choć raz na te dwa lata przy zmianie oleju i czynnika. Ale i z tego jest wyjście bo pasuje i można dobrać od Kii, ja spędziłem kilka godzin na telefonach po hurtowniach i w końcu się udało :)2 .
Do Jeepa kupisz używki w lepszym stanie - one mniej korodują. Niestety koreańczyki gniją, japońce też więc nie ma się czym przejmować :)21 .
gorylpl1 pisze:a koledzy twierdza ze jeżdżenie na codzien terenówka to strzał w ....kolano, wiec w terenowce nie mozna miec codziennie banana na twarzy:) chociaż wydaje mi się że takim JEEPem grand cherroki, czy Terracanem nie jeździło by sie na godzien gorzej jak jakims kombi segmentu D czy partnerem.
Nie znają się :)21 . Jeżdżę na co dzień, każdego dnia i wszędzie. Zaczynając od wyjazdów na ryby czy uj wie gdzie tak se, po wyjazdy ponad 300km na lotnisko po znajomych. Od jakiegoś czasu jeżdżę na 32 calach MT i też z tego powodu żadnych problemów czy dyskomfortu nie czuję. Mało tego, Galloperem woli jeździć też i moja dziewczyna bo ma łatwiej zaparkować (krawężniki nie stanowią problemu) ale i czasami wyjechać (przez parkan z kwiatami prosto na ulicę bo cofanie kiepsko idzie :wink: ).
Terracanem, Jeepem WJ da się jeździć na co dzień bo to normalne ciche, szybkie i dobrze wyposażone samochody, z którymi w odróżnieniu od Musso nie będzie problemu ani z częściami, ani z serwisowaniem ich.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt maja 12, 2015 7:07 pm

Pajero pali 11, astra 6. Robie rocznie 22-24 tkm. Astra amortyzuje sie po 4 latach.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 12, 2015 7:24 pm

jradek pisze:Pajero pali 11, astra 6. Robie rocznie 22-24 tkm. Astra amortyzuje sie po 4 latach.
To do mnie ?? .

Zobacz ile dokładasz w części i przydaśki - Astra już się zamortyzowała a nawet sporo zarobiła :)21 i to zanim pomyślałeś o jej kupnie.

Galloper pali :roll: pewnie tak od 8 do tych może 11. Peugeot pali max 7 choć najczęściej pewnie koło 5. Od zakupu Hyundaia (czerwiec 2013) przelecieliśmy nim ponad 37tys km. To co mam jeździć tym co taniej wychodzi a daje mniej przyjemności z jazdy - w życiu :)21 .
Zresztą szkoda mi go by stał i się utylizował, podobno w jeździe rdza mniej zjada.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt maja 12, 2015 8:05 pm

Marcin, ja Cię o nic nie oskarżam, Twój cyrk, Twoje małpy. Chcesz jeździć Gallopem na co dzień to jeździj.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 12, 2015 8:31 pm

jradek pisze:Marcin, ja Cię o nic nie oskarżam, Twój cyrk, Twoje małpy. Chcesz jeździć Gallopem na co dzień to jeździj.
No bo ja nie wiem o co chodzi z tym używaniem terenówki na co dzień :)21 . Cały czas się zastanawiam dlaczego właśnie nie jeździć. Poważnie. O ile to nie są jakieś mocno pomotane wydumki to są normalnymi "wygodnymi" samochodami, którymi normalnie da się jeździć.

OK, rozumiem - Patrol na 35 simex z wybebeszonym wnętrzem. Albo Fabryczny Samuraj :)21 , ale Galloper/Pajero/Terrano/Patrol/TLC 90 toć to zwykłe samochody z większą możliwością dojazdu w niedostępne miejsca szczególnie nie liftowane, bez simexów itp.
Kumpel, którego Patrol ostatnio został przerobiony (chyba podsyłałem Ci kiedyś zdjęcia) też od jakiegoś czasu jeździ nim do pracy do Warszawy - dystans ok.140km w obie strony - raz nawet mu pomagałem bo wracając się zakopał :)21 . Faktem jest że paliwa nie kupuje, więc to pomijamy ale przecież gdyby był niewygodny/nieporęczny to jeździłby swoim VAG-owym wozidełkiem ze 130KM i spalaniem 6l/100km. Robiąc często pewne trasy wiesz ilu podobnych ludzi w takich samochodach widzę - naprawdę bardzo dużo :)2 .

Sygma

Post autor: Sygma » wt maja 12, 2015 8:35 pm

Marcingalloper pisze:No bo ja nie wiem o co chodzi z tym używaniem terenówki na co dzień :)21 . Cały czas się zastanawiam dlaczego właśnie nie jeździć.
bo masz "wycieczkówkę" :)21

wsadź koła 33" i lift 6" long arm i zobacz jak się jeździ 8)

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 12, 2015 9:17 pm

Sygma pisze:
Marcingalloper pisze:No bo ja nie wiem o co chodzi z tym używaniem terenówki na co dzień :)21 . Cały czas się zastanawiam dlaczego właśnie nie jeździć.
bo masz "wycieczkówkę" :)21

wsadź koła 33" i lift 6" long arm i zobacz jak się jeździ 8)
Mam 32/11,5R15 (pewnie się nie liczy, za małe :)21 ) BFG MT dopiero co kupione i z chęcią zamienię na 33/12,5R15, poważnie. Body-lift na razie 2 cale, a teraz zaczynam realizować plan wzmocnienia zawiasu bo trochę nie wyrabia i będzie pewnie kolejne 2 cale, lub jeśli nie zamienię kół na 33 zdemontuję body-lift i zostanie tylko lift zawiasu.

Chcecie mi powiedzieć że nikt z Was nie używa terenówki na co dzień :)9 .

Sygma

Post autor: Sygma » wt maja 12, 2015 9:23 pm

a jaki masz skok na zawieszeniu ?
jakie masz wykrzyże ?

zrobisz tak ?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt maja 12, 2015 9:27 pm

O kurde, nieźle, da się tym jeszcze jeździć po asfalcie?

Sygma

Post autor: Sygma » wt maja 12, 2015 9:29 pm

da się.. ale mocno buja

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt maja 12, 2015 9:32 pm

Szacun Sygma szacun.
Żadnych lampek, trzepaków, kurników, sama esencja. Twoje auto niczego nie udaje.
Naprawdę
:)2

Sygma

Post autor: Sygma » wt maja 12, 2015 9:34 pm

to nie moje
ja mam na klasycznym zawieszeniu 4" i koła 31"x10.5x16

Obrazek

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 12, 2015 9:44 pm

Sygma pisze:a jaki masz skok na zawieszeniu ?
jakie masz wykrzyże ?

zrobisz tak ?
Ja raczej tak, czy Galloper to nie wiem.

Sygma, jeździsz swoim codziennie, używasz go jak zwykły samochód czy tylko "niedzielniak"

PS: kumpel, z którym jeżdżę ma takiego jak Twój, i jeździ nim na co dzień :)21 . Koła 245/75R16 BFG MT chyba na identycznych felgach. Fajne fury, i te 4.0 :)13 .

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 12, 2015 9:47 pm

Tak naprawdę dłużej myśląc to kopiesz leżącego tymi zdjęciami z wykrzyżami. Jaki drążkoskrętkowy wynalazek tak potrafi - żaden :)21 . W Naszych furach skok przodu jest taki jak w osobówce :lol: .

Sygma

Post autor: Sygma » wt maja 12, 2015 9:48 pm

Na co dzień nie... choć nie ma problemu zrobić nim kila setem kilometrów asfaltem...
ale właśnie taki miał być: do wycieczek i rekreacji

Na pewno nie można o nim napisać "pełnowartościowa terenówka"

Sygma

Post autor: Sygma » wt maja 12, 2015 9:49 pm

Marcingalloper pisze:Tak naprawdę dłużej myśląc to kopiesz leżącego tymi zdjęciami z wykrzyżami. Jaki drążkoskrętkowy wynalazek tak potrafi - żaden :)21 . W Naszych furach skok przodu jest taki jak w osobówce :lol: .
co najciekawsze...
gdzie inne auta zapinają blokady bo inaczej się już nie da, ten XJ ze zdjęć.. jedzie dalej

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 12, 2015 9:52 pm

Sygma pisze:Na co dzień nie... choć nie ma problemu zrobić nim kila setem kilometrów asfaltem...
ale właśnie taki miał być: do wycieczek i rekreacji

Na pewno nie można o nim napisać "pełnowartościowa terenówka"
Bo co bo nie ma ramy ?? , przestań. Tak jak pisałem, żaden Pajero/Galloper, Terrano, Frota czy inne z drążkami skrętnymi nigdy nie zbliży się do tych wykrzyży.

PS: jak znajdzie się kilku co używa śmietnika tylko w weekendy do zamknę się w sobie. Przestanę i ja nim jeździć i zacznę Peugeotem lub Renówką :)11 .

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt maja 12, 2015 10:08 pm

Marcingalloper pisze:PS: jak znajdzie się kilku co używa śmietnika tylko w weekendy do zamknę się w sobie. Przestanę i ja nim jeździć i zacznę Peugeotem lub Renówką :)11 .
Bez sensu, jeździj czym chcesz.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 12, 2015 10:11 pm

jradek pisze: Bez sensu, jeździj czym chcesz.
No to tu jest poważniejszy problem. Na to czym bym chciał mnie nie stać :)21 .

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » wt maja 12, 2015 10:15 pm

Idź do pracy.
:)21
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 12, 2015 10:21 pm

suzi4WD pisze:Idź do pracy.
Tak, tuż za Tobą.

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » wt maja 12, 2015 10:23 pm

Ja już dostałem propozycję w rządzie ...
:wink:
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 12, 2015 10:26 pm

suzi4WD pisze:Ja już dostałem propozycję w rządzie ...
:wink:
W kolejce ?? .
Jak coś stoję za Tobą.

A za czym stoimy ??

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » wt maja 12, 2015 10:50 pm

:roll:
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2015 11:00 pm przez Aśka&Kuba, łącznie zmieniany 1 raz.
NO I JEST RZOPA

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » wt maja 12, 2015 10:52 pm

jeśli masz jedno auto do jazdy na co dzień i terenu to nigdy nie jedziesz na sto procent bo przejmujesz się żeby go strasznie nie zniszczyć, i przejmujesz się zagiętym błotnikiem czy progiem. Dojdziesz do tego tez z czasem jak zacznie się większy teren i z uśmieszkiem politowania będziesz patrzył na pizdujacych na samym tyle w jakiejś guwnianej kałużce :)21
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2015 11:01 pm przez Aśka&Kuba, łącznie zmieniany 2 razy.
NO I JEST RZOPA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”