pomoc w wyborze samochodu

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Marcingalloper

Re: pomoc w wyborze samochodu

Post autor: Marcingalloper » sob wrz 26, 2015 10:03 pm

alibia1112 pisze: Na ostatnim rajdzie wehikuła w łasku, na próbie przejazdu przez melasę długości 20m i głębokości ponad próg ale nie do klamek, ekip az łodzi 5 bardzo mocno zmotanych xj na simexsach, bliżej dojechało niż moje poczciwe pajero. :)9
To ich zdolności terenowych tak bardzo bym nie przeceniał. Fajnie wygląda i brzmi, ale pożeraczami błota to to nie jest.
Iksjota nie przeceniam, nie twierdzę też że są pożeraczami błota. Piszę tylko że jeśli ma być coś do trochę ambitniejszej jazdy niż ML czyli suv, to brałbym pod uwagę właśnie XJ. Po małym lifcie, na oponie MT 31 cali idzie już tym dobrze pośmigać - tylko ile tego śmigania będzie. Jeśli raz na tydzień to czy taki XJ nie jest lepszym rozwiązaniem jak Pajero II ?? . Czy Jeep nie jest szybszy, cichszy, wygodniejszy i ogólnie przyjemniejszy ?? .

Druga sprawa to ta, którą opisałeś z tym błotem. Nie jest tak że czasami brak przedniego mostu pomaga ?? , brzmi trochę idiotycznie ale sam się z tym spotkałem. Tam gdzie Ty Pajero będziesz się ślizgał na osłonie po błocie, tam taki właśnie XJ będzie się o to błoto zapierał i je pchał.

Oczywiście polecam i Pajero II, żeby nie było. To bardzo dobre samochody, nie pokuszę się o stwierdzenie że lepsze w terenie od XJ bo nie mnie to oceniać, ale w tym momencie szukając czegoś dla siebie raczej szukałbym XJ - oczywiście pomijając oczywistą oczywistość w postaci różowych Galloperów :)21 .

sokół wędrowny

Post autor: sokół wędrowny » sob wrz 26, 2015 10:29 pm

Marcin pisałeś o współczynniku RTI i trochę sobie poszperałem. Wychodzi XJ na poziomie 399 a to mniej niż fury z niezależnym przodem i to mnie trochę dziwi bo sztywny przedni most zawsze mi się wydawał górować głównie w tym zakresie.
Patrol Patrolowi Patrolem

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob wrz 26, 2015 10:49 pm

sokół wędrowny pisze:Marcin pisałeś o współczynniku RTI i trochę sobie poszperałem. Wychodzi XJ na poziomie 399 a to mniej niż fury z niezależnym przodem i to mnie trochę dziwi bo sztywny przedni most zawsze mi się wydawał górować głównie w tym zakresie.
W niezmotanym może być tak jak piszesz - być może przez resor ?? . Nie wiem nie sprawdzałem ale jak odnajdę tą stronę z wynikami i zdjęciami to wstawię. Wiem że Pajero wcale najgorsze nie było.

PS: hamerykany robią testy na rampach 20 i 23 stopnie. To też przy wynikach trzeba wziąć pod uwagę.

sokół wędrowny

Post autor: sokół wędrowny » ndz wrz 27, 2015 12:43 pm

Marcingalloper pisze: PS: hamerykany robią testy na rampach 20 i 23 stopnie. To też przy wynikach trzeba wziąć pod uwagę.
Jeżeli robią testy zawsze na tej samej rampie to nie ma sprawy. Różnice pomiędzy modelami są uwidocznione. Problem by był przy porównywaniu wyników uzyskanych na różnych rampach. Znalazłem takie coś choć to tylko wycinek niestety całej tabeli.

hetmanek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hetmanek » ndz wrz 27, 2015 3:51 pm

sokół wędrowny pisze:
Marcingalloper pisze: PS: hamerykany robią testy na rampach 20 i 23 stopnie. To też przy wynikach trzeba wziąć pod uwagę.
Jeżeli robią testy zawsze na tej samej rampie to nie ma sprawy. Różnice pomiędzy modelami są uwidocznione. Problem by był przy porównywaniu wyników uzyskanych na różnych rampach. Znalazłem takie coś choć to tylko wycinek niestety całej tabeli.
Coś się chyba nie wkleiło. http://www.offroaders.com/info/tech-corner/rti.htm Na dole strony jest tabelka:

92 Isuzu Trooper LS 4-dr.: 497
'93 Isuzu Trooper LS 2-dr.: 508
'93 Isuzu Trooper RS 2-dr.: 529
'94 Isuzu Rodeo LS: 454
'96 Isuzu Rodeo: 464

'92 Jeep Cherokee 4-dr.: 399
'92 Jeep Grand Cherokee: 458
'93 Jeep Grand Cherokee: 448
'93 Jeep Grand Cherokee: 439
'96 Jeep Grand Cherokee: 422

'96 Jeep Wrangler: 357
'96 Jeep Wrangler w/Pro-Comp 2.5-inch lift:532
'97 Jeep Wrangler:532
'96 Kia Sportage: 471
'94 Land Rover Defender 90: 580
'95 Land Rover DIscovery: 588

'92 Mitsubishi Montero 4-dr.: 391

To chyba dla stockowych autek.

Marcingalloper - tak jak napisałeś autko będzie użytkowane głównie w weekendy jak czas pozwoli się wyrwać, jakieś wypady po Polsce lub może za granicę. Nie przewiduje topienia auta po klamki :) Chcę coś kupić nie aż tak ekstremalnego czym da się w miarę komfortowo (jak na terenówkę) przejechać 100-200-300 km, ale nie będzie to auto na co dzień. Stąd myślę że XJ i Pajero fajnie się wpasowuje. Ale tak jak napisaliście Pajero w benzynie jak na lekarstwo (preferuje benzynę)
W163 ML500
LJ78

sokół wędrowny

Post autor: sokół wędrowny » ndz wrz 27, 2015 6:14 pm

hetmanek pisze:Jeśli ktoś z okolic Warszawy by się organizował na lajtowy wypad po okolicy którymś z tych dwóch w siakiś weekend to może bym się podłączył obejrzeć furmanki.
Przeglądaj wątki o wycieczkach. Tu się np. koledzy organizują na mały wypad weekendowy tylko nie wiem jak Twoje auto by się sprawiło. Tak czy inaczej obczaić fury dasz radę na pewno.

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=34&t=104077

hetmanek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hetmanek » pn wrz 28, 2015 10:43 am

Dobra, z tego co trochę poczytałem to w XJ z blokad, mam tylko 4WD part-time, czyli centralny dyferencjal, przód czy tylni most można motać ale w serii jest biednie. Mosty same w sobie teź nie są jakieś bardzo pancerne, no i C-clip który ponoć lubi puścić. Widzialem jeden filmik wlasnie chyba ludzisk z forum - Patrol i XJ z urwanym mocowaniem tylnego mostu :) Plus sztywność budy trochę słaba - lubi pękać w narożach przy klapie.

Pajero ma ten plus, że jest rama (o ile jeszcze jest ;)) i opcja blokady tyłu, minus to dostępność, szczególnie 3.0 V6.. :/
W163 ML500
LJ78

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn wrz 28, 2015 6:15 pm

hetmanek pisze:Dobra, z tego co trochę poczytałem to w XJ z blokad, mam tylko 4WD part-time, czyli centralny dyferencjal, przód czy tylni most można motać ale w serii jest biednie. Mosty same w sobie teź nie są jakieś bardzo pancerne, no i C-clip który ponoć lubi puścić. Widzialem jeden filmik wlasnie chyba ludzisk z forum - Patrol i XJ z urwanym mocowaniem tylnego mostu :) Plus sztywność budy trochę słaba - lubi pękać w narożach przy klapie.

Pajero ma ten plus, że jest rama (o ile jeszcze jest ;)) i opcja blokady tyłu, minus to dostępność, szczególnie 3.0 V6.. :/
W tyle ma często LSD, plus moc którą ma siłę wywalić sporo więcej błota spod kół niż jakikolwiek diesel :wink: .
Blokada na tył nie duży majątek, kumpel dokładał w swoim przód i tył mogę zapytać.
Powiem Ci że znam dwa XJ dość mocno ciurane w terenie - nieporównywalnie z Pajero kumpla i trzymają się wzorcowo. Nic nie pęka, nic się nie urywa a lekko nie mają.

Pajero chcesz króciaka czy longa ??

hetmanek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hetmanek » pn wrz 28, 2015 9:26 pm

Raczej długas ale w sumie to nie wybrzydzałbym. Long jest podobny wymiarami i rozstawem osi do MLa, sam już nie wiem, do ganiania wokół komina króciak lepsiejszy.

W sumie, XJ to taki złoty środek - coś pomiędzy. Czytałem na forum jeepa, że jest parę opcji blokad więc tak jak piszesz motać można.
W163 ML500
LJ78

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn wrz 28, 2015 9:38 pm

hetmanek pisze:Raczej długas ale w sumie to nie wybrzydzałbym. Long jest podobny wymiarami i rozstawem osi do MLa, sam już nie wiem, do ganiania wokół komina króciak lepsiejszy.

W sumie, XJ to taki złoty środek - coś pomiędzy. Czytałem na forum jeepa, że jest parę opcji blokad więc tak jak piszesz motać można.
To ja Ci powiem tak.
Tym ML lataj po czarnym a wyprawówkę czy tam rozrzutnik gnoju zrób sobie z króciaka Pajero albo z takiego XJ. W longu trzeba już sporo pomotać żeby to jeździło w terenie. Jeśli mogę porównać to z nami czasem jeździł znajomy długim Galloperem - on tam gdzie ja nie dotykałem albo lekko ocierałem o grunt się wieszał (chodzi o górki). Tam gdzie mój króciak wchodził pod górę tam long zostawiał plastikowe kły zderzaka :)21 . Z manewrowaniem też miał problemy.
Ale już jak byliśmy na rybach to on sobie rozesłał łóżko w środku a ja spałem w swoim ale na siedząco :lol: .
Jedno i drogie ma swoje wady i zalety, to co u Ciebie jest ważniejsze tą drogą podążaj.

hetmanek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hetmanek » wt wrz 29, 2015 8:51 pm

Dzięki za zainteresowanie, idę w stronę XJta :D
W163 ML500
LJ78

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt wrz 29, 2015 11:21 pm

hetmanek pisze:
W Jeepach to zmienić/podrasować można niemal wszystko. Jak ktoś ma chęć (i kasę) do budowy - platforma idealna, można skroić pod własne potrzeby jak garnitur. Użytkowość wyprawowa jest mierna (subiektywnie) - po prostu mało miejsca w środku.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

wojtek_pl
Kontaktowanie:

Post autor: wojtek_pl » czw paź 01, 2015 12:36 pm

XJ waży 1.5 tony, Pajero chyba ponad 2, szczególnie długie.

Jak to było... "Duży może głębiej" ? :D
Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw paź 01, 2015 1:29 pm

wojtek_pl pisze:XJ waży 1.5 tony, Pajero chyba ponad 2, szczególnie długie.

Jak to było... "Duży może głębiej" ? :D
PII waży 1.9 t krótki, 2.1t długi. Ciut więcej niż by się wydawało.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw paź 01, 2015 1:35 pm

Ja swojego zważyłem ze 3 miechy temu przy okazji odwożenia złomu na złom. Wyszło równe 2020 KG, dokładność wagi to 10 KG. W aucie siedział mój syn ok 19 kG. Auto było brudne, ale ile tego brudu mogło być? 10 kG 20 kG?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw paź 01, 2015 2:34 pm

Katalogowe wagi są podawane bez płynów ustrojowych chyba... Oleje, płyny, paliwo, syn, manele, syf pomniejszone o utlenione fragmenty i się robi 100 kg z okładem :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

hetmanek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hetmanek » czw paź 01, 2015 2:37 pm

No konstrukcja na ramie swoje dodaje mimo wszystko, coś za coś :)
W163 ML500
LJ78

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt paź 02, 2015 9:21 pm

Bierzecie pod uwagę że jednak z roku na rok ramówki stają się lżejsze przy stojącej wadze konstrukcji samonośnej :)21 .

sokół wędrowny

Post autor: sokół wędrowny » pt paź 02, 2015 10:27 pm

Tylko trochę z tyłu a w ogóle to nieprawda jest :-) wszystkie fury na alledrogo majooom zdrowe wręcz dziewicze ramy :-) nie czytałeś ogłoszeń czy co ?? Poza tym widziałem gdzieś tu wątek o podłodze w Jeepie … oj też lekko zelżał sobie tak na styl autka flinstonów :-)

hetmanek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hetmanek » sob paź 03, 2015 2:31 pm

Na którymś forum widziałem jak chłopaki łatają dziury w XJ po Flinstoneach :) blacha, nitownica z castoramy, masa gumowa i jakoś to będzie ;)
W163 ML500
LJ78

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”