XK/XH - Commander - pytania i odpowiedzi

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Wojtek_W

XK/XH - Commander - pytania i odpowiedzi

Post autor: Wojtek_W » sob paź 10, 2015 7:47 am

:)21

Zakonczylem zwiazek z Ramem szybciej niz mialem zamiar, ale zeby sie troche umartwic sprawilem sobie commandera.

Ktos tu ma taki wynalazek? Bo mam kilka pytan

W porownaniu z Ramem jest malutki. :)16
Ram w porownaniu z PIPem jest (o zgrozo! ) calkiem niezle wykonany i przemyslany. :)21
Projektanci do kwestii ergonomii podchodzili tak nonszalancko jak poprzedni wlasciciel do kwestii formalnych. Od 3 lat nie bylo przegladu a od 2 OC. Kamizelka jaka nosil odrobine tlumaczy sprawe

Obrazek

Zeby nie bylo ,ze zaniedbane byly tylko formalnosci, bo stan techniczny tez odbiega od idealu. Wlasciciel wychodzil z zalazenia,ze skoro jezdzi to nie jest zeupsty. Co by wyjasnialo dlaczego jego Haras niekoniecznie chcial jezdzic jak powinien. Krotka, ale mila rozmowa o motocyklach, wyjazdach , bo okazalo sie,ze enduraka tez ma i cena spadla z bardzo atrakcyjnej do absurdalnie atrakcyjnej. Wyplacilem szelesty , przybilismy piatke i pojechalem szukac SKP zalatwiajac przy okazji OC przez telefon. Gosc na stacji SKP wbil przeglad bez fochow zgalszajac tylko uwagi co do stanu ogumienia, razacych brakow w oswietleniu czy rozdupconego w mak lozyska tylnego kola. Korzystajac z obecnosci FOTA S.A. obok dolalem do tylnego mostu jeszcze oleum za 100 pier**nych peelenow za lytr i pojechalem do chalupy 300 km z radkiem rozkreconym prawie na maxa.

Dojechalem bez problemu. Pudlo spalilo nicale 10 na 100. Ergonomia jest porazajaca, jakosc wykonania zenujaco niska jak na flagowy model. Generalnie po Ramie juz mnie to nie przeraza i ciesze sie na kolejny zimowy projekt. W planach maly lift, atki, wyciagarka, jakies oslony i elo. Alenjapierw gruntowne odszczurzanie. :)21

Stayed tuned.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Re: XK/XH - Commander - pytania i odpowiedzi

Post autor: Wojtek_W » sob paź 10, 2015 7:50 am

Aha, jest na gnojowke. :oops:
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Sygma

Post autor: Sygma » sob paź 10, 2015 8:31 am

no to jak na gnojóweczkę... to sprawdź wtryskiwacze
dokładnie sprawdź

ich się nie regeneruje (choć niektórzy próbują) tylko wymienia na nowe.. a to koszt z robocizna jakieś 9k PLN

a tu... lift 2", wyciągarka i customowy stalowy zderzak

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
apede

Kontaktowanie:

Post autor: apede » sob paź 10, 2015 8:46 am

Bardzo mądra rejestracja :)21
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob paź 10, 2015 11:01 am

a mnie się to pudło podoba. Jako jeden z niewielu wynalazków tej marki

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 23, 2015 7:34 am

Ok,

Wycie opanowane. Lozyska ataku wymienione razem z tuleja rozprezna i uszczelniaczem.
Cisza jak w kosciele. To znaczy,ze bezszelestnie jakby Sygma nei wiedzial. :)21

Lekki gwizd jeszcze przy odpuszczani gazu, ale doslownie szczatkowy. Przejade kilkadziesiat kilometrow i usuniemy , bo nie ma zdupionych podkaldek tylko normalna regulacja.

Zostaje jeszcze kwestia ujowego nadmuchu, a to nie wina kabinowego, bo go zwyczajnie nie ma. :)21
Klapy sie jakies przycinaja. Rozbieral to ktos?

Do wymiany/naprawy zostalo

- nadmuch
- check engine (EGR poza zakresem)
- dojscie do strzalu z czujnikami cisnienia w kolach
- gruntowne pranie.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 23, 2015 7:39 am

aaa.. wtryski .

Jako ,ze naped silnik + skrzynia to mercedes wtryski sa dostepne bez zadnych problemow. Uzywki, regenerowane, nowe.
Ceny generalnie od ~100 i kazdy normalniejszy zaklad ogarnia.

Sygma

Post autor: Sygma » pt paź 23, 2015 7:50 am

regenerowane odpuść
to tylko ściema... za którą trzeba płacić

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 23, 2015 8:00 am

Dupa. Pipa.

Blotojadami za duzo nie jezdze, ale zakladem u siebie w Mercu regenerowany i problemow nie bylo. Zreszta za poleceniem jednego goscia z tego forum. Moj mechanik zaklada pewnie kilka w tygodniu i specjalnych problemow nie ma.
Wczoraj wlasnie mielismy w czasie grzebania pipa dyskusje na ten temat. Twierdzi,ze jak fachowiec ogarniety to zrobic potafi. Kim,ze ja jestem,zeby z tym dyskutowac? Skoro auta naprawiane przez niego jezdza i problemow nie ma to wierze w co mowi.

Wiekszym porblemem jest to,ze wal jest nierozbieralny, nieregenerowalny i nie wystepuje jako zamienik. Krzyzaki sa zaciniene na stale w ameliniowym (!) korpusie co w praktyce uniemozliwia jakakolwiek sensowna naprawe we wlasnym zakresie. I w tym momencie kwestia wiekszych kol i liftu staje pod znakiem zapytania.

Sygma

Post autor: Sygma » pt paź 23, 2015 8:13 am

Wojtek, jakie masz wtryskiwacze w nim ?
Piezo czy elektromagnetyczne ?
Kto jest ich producentem ? Bosch, Siemens, Delphi czy Denso ?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 23, 2015 8:25 am

Nie wiem.

Wystarczy mi zapewnienie,ze tak dlugo jak to silnik mercedesa to po pierwsze nic sie nie powinno z nimi dziac ,w comoge uwierzyc, bo mialem 2 merce w deislu. Po drugie sa mi w stanie zapewnic bardzo rozsadna cenowo alternatywy gdyby cos trzeba bylo zrobic. W co tez jestem w stanie uwierzyc patrzac patrzac na dotychczasowa wspolprace.

Zreszta z autem slubu nie biore i nie dam 10k za komplet wtryskow albo wal napedowy do strucla za 40, bo jeszcze mnie nie powalilo. :)21

Sygma

Post autor: Sygma » pt paź 23, 2015 8:30 am

Nie znam auta GC/Commander z silnikiem 3.0 v6 CDI, gdzie zakładanie regenerowanych wtryskiwaczy było w dłuższej perspektywie udane.
Każde kończyło się założeniem nowych.

Te które znam mają założone BOSCH 0445115 064 ....... czyli piezo.

Na szybko....
Z punktu widzenia możliwości naprawy najlepiej wybrać samochód, w którym jest klasyczny wtrysk common rail firmy Bosch. Z regeneracją wtryskiwaczy tego typu radzą sobie praktycznie wszystkie warsztaty specjalistyczne, przy czym oczywiście od staranności i uczciwości zależy efekt finalny. Wtryskiwacze elektromagnetyczne Delphi są również naprawialne, przy czym tu prawie zawsze niezbędna jest także wymiana końcówki, aby móc zakodować wtryskiwacz po naprawie. To podraża koszt naprawy, a bez kodowania silnik będzie pracował niezbyt równo. Elektromagnetyczne wtryskiwacze Denso są zwykle najtrwalsze, ale naprawa jest wykonalna tylko wtedy gdy są części zamienne. Z tym bywa różnie. Jeżeli chodzi o wtryskiwacze piezo, to zarówno Delphi (niezwykle rzadkie), jak i Bosch są nienaprawialne. W przypadku Siemensów (Continentali) pojawiły się ostatnio końcówki wtrysku, możliwe jest też kasowanie luzu na popychaczu, co powoduje, że ich naprawa powoli zaczyna być możliwa. To jednak dotyczy niektórych modeli, głównie z silnikami PSA 2.0 HDi 16V (i ich odmian stosowanych w Fordach Mondeo IV, Focusach, Galaxy i S-Max oraz Volvo S40 i S60).

Czytaj więcej na http://magazynauto.interia.pl/porady/ek ... gn=firefox

Sygma

Post autor: Sygma » pt paź 23, 2015 8:34 am

i jeszcze....

http://autazfrancji.blogspot.com/2013/1 ... warie.html
Na wstępie trzeba zaznaczyć że obecnie regeneracji podlegają jedynie wtryskiwacze pizoelektryczne Siemensa. Niestety ciągle nie można zregenerować wtryskiwaczy pizoelektrycznych Bosch, Delphi, Denso. Regeneracja pizowtrysku Siemensa jest związana z kosztem 600 zł wzwyż - wiąże się to z wysokimi cenami części oraz potrzebą posiadania odpowiedniego wyposażenia pracowni.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 23, 2015 8:42 am

A ile znasz CRD w ktorych wymieniano wtryski? Biorac pod uwage ile jest na allegro to pewnie niewiele.

Mozesz mnie wklejac teksty z Interii ile tylko chcesz.Nie dam im wiary nawet na krzte tak dlugo jak osoba, ktorej ufam mowi inczej.

Jedzimy razem juz spooro lat. Moje auta sa obslugiwane tak samo od wielu. Nie zlicze ile tysiecy kilometrow przjechaly bezawaryjnie. Pomylek prkatycznie nie bylo, a nawet jesli mialem watpliwosci to koniec koniecow i tak wychodzilo na jego nie moje. Myslacy czlowiek wyciaga z tego wnioski.
Do tej pory jak mowil,ze sie rozleci to sie rozlecialo. Jak mowil,ze wytrzyma to wytrzymywalo. Wiec jak mi mowi bez mrugniecia okiem, ze wtryski opanuje w normalnych pieniadzach na tip-top to nie bede tego kwestionowal.
Co zresztajest dosc logiczne biorac pod uwage,ze to jedna z najpopularniejzycm marek na swiecie. Robiaca diesle od zawsze a aktualnie produkujaca jedne z najlepszych (jak nie najlepsze ) silniki diesla na swiecie. Ktore jezdza w autach miejskich, dostawczych, taxowkach i calej reszcie.
Na prawde wierzysz,ze nie opraowano jeszcze alternatywy? Szczegolnie w Polsce.
Bo ja nie jestem tak naiwny. :)21

I zaden gowno-wpis na interii tego nie zmieni.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 23, 2015 8:43 am

Sygma pisze:i jeszcze....

http://autazfrancji.blogspot.com/2013/1 ... warie.html
Na wstępie trzeba zaznaczyć że obecnie regeneracji podlegają jedynie wtryskiwacze pizoelektryczne Siemensa. Niestety ciągle nie można zregenerować wtryskiwaczy pizoelektrycznych Bosch, Delphi, Denso. Regeneracja pizowtrysku Siemensa jest związana z kosztem 600 zł wzwyż - wiąże się to z wysokimi cenami części oraz potrzebą posiadania odpowiedniego wyposażenia pracowni.

Taa.. wpis z 2013 roku. :)20

Na gownoblogu anonimowym.
Zrodlo bardzo wiarygodne. Serio lykasz wszystko jak pelikan rybe?

Sygma

Post autor: Sygma » pt paź 23, 2015 8:50 am

Ile znam ?
dokładnie 3 .... w których były wymieniane. Jeden nawet stoi w tej chwili i czeka na wymianę. Naganiane ma jakieś 600k km.
Wojtek_W pisze:Taa.. wpis z 2013 roku. :)20
a coś zmieniło się od 2013 roku ?
dałem Ci jako przykład informacji, że z regeneracja nie jest tak jak opowiadają.... albo opowieści tyczą się wtryskiwaczy Bosch'a ale elektromagnetycznych a nie piezo

jeżeli masz info o regeneracji tego typu wtryskiwaczy... to wstaw
może być nawet blog anonimowy
wszystko do potwierdzenia

więc zanim zaczniesz mi wtykać od pelikanów... proponuje zgłębić temat
byś nie musiał potem odszczekiwać pod stołem 8)

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 23, 2015 9:09 am

Wez Ryszard ie ogarnij. Serio.

Moj ma najechane 170k prawdziwego przbiegu, bo nawet opony sa fabyczne.

Dales mi przyklad gownowpisu dwuletniego, ktory nawet nie jest przykladem .
O moim zakldzie, o ktorym mowie juz nawet nie wspomne, bo bede niewiarygodny.

Ale pomysl tak logicznie.

Co jest bardziej wiarygodne? 2 letni gownowpis z anonimowego blogu czy chocby firma goscia , ktora pompy i wtryski rob od ponad 30 lat?

Pierwsza z brzegu
http://www.hoffman.auto.pl/wtryskiwacze ... yczne.html

Firmy nie znam i nigdy nie bylem. Ale jakbym mial porownac wiarygodnosc tych 2 zrodel to chyba nie mamy watpliwosci, nie ?
Mozesz pogoglowac w temacie regeneracji wtryskow piezo, bo widze ze lubisz. Ja bardziej bede cenil opinie fachowcow z ktorymi mam do czynienia na codzien. Nawet na forum mamy goscia co na wtryskach zjadl zeby.

W temacie wtryskow z mojej strony to tyle.

Jakbys chcial cos dodac w temacie nadmuchow albo EGRu t chetnie poslucham. :)21

Sygma

Post autor: Sygma » pt paź 23, 2015 9:20 am

Wojtek_W pisze:Pierwsza z brzegu
http://www.hoffman.auto.pl/kontakt.html
zadzwoniłem (zrób to samo)
mogą sprawdzić.. ale brak możliwości regeneracji

to już pod stół idziesz czy... jeszcze chcesz spróbować coś innego dać do sprawdzenia ? :)21

najlepiej jakiś namiar na firmę, która to zrobi

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 23, 2015 9:32 am

Ale ja niechce z niczym probowac. Czasu tez nie mam na dzwonienie po warsztatach w ktorych w moja noga nie stanie.

Na stronie jest jasno napisane,ze naprawiaja (300 CDI). Nawet jaka maszyna. Na innych stronach tez jest. Moj mechanik mowi,ze jego zaufany gosc od wtryskow zalatwi mi w razie potrzeby ( malo prawdopodobne ) nowe/naprawione/zregenerowane to mu wierze. Wszyscy dookola mowia,ze nie ma potrzeby wydawnia 9k na wtrysk a Ty wklejasz mi 2 letnie bzdety z anonimowego bloga w internetach. No miej ze litosc. :)21

Jak czujesz potrzebe zycia w przeswiadczeniu,ze trzeba wydac 9k to prosze Cie bardzo. Ja mi (tfu!tfu!) padnie to wymienie jednego za ~200 zeta sztuka i bede jezdzil dalej, a Ty dalej bedzie twierdzil,ze to niemozlwe , bo sa nienaprawialne/nieregenerowalne, bo czytales notke z 2013 roku.. Tyle z mojej strony w temacie wtryskow, bo nie o nich temat.

Pomysl na klapy? Egr? :)21

Sygma

Post autor: Sygma » pt paź 23, 2015 9:41 am

Wojtek....
wstawiłeś linka do firmy z uszczypliwym komentarzem, to zadzwoniłem. Odpowiedź była jasna : mogą sprawdzić ale nie robią regeneracji bo są nieregenerowalne.

Skoro masz magika który robi więcej niż inni, to daj namiar... a zadzwonię i to potwierdzę.

Klapy, EGR ?
Oczywiście, że są pomysły.... ale po zamknięciu tematu wtryskiwaczy

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 23, 2015 9:44 am

Masz prawo miec inne zdanie i wierzyc w co tylko przeczytasz w internetach.
Dla mnie temat wtryskiwaczy jest zamkniety. Kopac sie z koniem zamiaru nie mam.

To dawaj pomysly.

Moze jakis merytoryczny wklad w watek i problem bedziesz w konu mial.Bo narazie to slaabo. :)21
A jak myslisz,ze bede sie z Toba bezowocnie sie przekomarzal o wtryskach, bo wtedy mi podasz jak naprawic klapy to jestes w bledzie.
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2015 2:15 pm przez Wojtek_W, łącznie zmieniany 1 raz.

Sygma

Post autor: Sygma » pt paź 23, 2015 9:58 am

no to szyderuj sobie dalej
i rozbieraj sobie sam

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt paź 23, 2015 10:06 am

Ok. :)21

Bez Twojej pomocy uwarunkowanej kontynuacja glupiej dyskusji o wtryskach na pewno nie dam rady. :)21
Musi Ci naprawde brakowac partnerow do dyskusji jak takie warunki probujesz stawiac.

Liczylem raczej na rade w stylu: zwykle przycina sie klapa zamkniety/otwarty obieg , ktora znajduje sie za schowkiem, ale jak za taka rade musze gdies odzwonic po obcych warsztatach i udowadniac kompetencje ludzi, ktorzy juz je nieraz udowodnili to podziekuje.

Mysle,ze jednak dam rade bez wymuszonej pomocy. :)21

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob paź 24, 2015 5:08 pm

Ja nie zapomnę jak @kzh chciał ode mnie 100zł za pomoc :)21

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » sob lis 14, 2015 6:47 pm

To Grand jest chyba napędowo i silnikowo w 100%.
Wał sobie zrobisz nowy jak trzeba będzie :)21

Lift, koła mu i w teren !
Zdrapek i poharatka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”