W obronie tradycyjnych wartości i kościoła

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Re: W obronie tradycyjnych wartości i kościoła

Post autor: goralski » śr maja 10, 2023 6:17 am

Zaludnienie to jedno, ale taka masa ludu musi się przemieszczać, robić zakupy (rolnictwo itp) i zaspokajać inne potrzeby. Dodatkowo już teraz niektóre rejonu Europy są raczej mało wygodne do zamieszkania - kraje nad basenem śródziemym latem czy Skandynawia zimą. W Ameryce występują podobne problemy ze zjawiskami pogodowymi, dodatkowo chcieli być oryginalni to wymyślili tornada.
Może to tylko taki okres, może większy przepływ informacji a może rzeczywiście coś się w klimacie zmienia i to w tempie raczej szybszym niż oczekiwano.
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr maja 10, 2023 10:50 am

Oprócz lądu mamy jeszcze sporo wody do wykorzystania. Zarówno do produkcji żywności jak i ostatecznie zamieszkania. Taki Waterworld :)21
Z nieprzychylnością klimatu radzimy sobie nieźle. Warunki klimatyczne do życia w dajmy na to Dubaju czy na dalekiej północy nie są zbyt zachęcające, a jednak da się wytrzymać :)21 Myślę, że w dużo gorszych również damy radę zapewnić ludziom standard bytowania daleko lepszy niż w średniowiecznej Europie :)21 Kwestia przeorientowania priorytetów i rozwój technologii z tym związanych. Co prawda UE chce skomplikować sytuację na rynku klimatyzacji, ale trochę mam nadzieję, że przy okazji tak temat zagmatwają, że będzie drogo :)17 Zaprawdę powiadam Wam, najbliższe 3 lata to ostatni sensowny moment na zakupy w tym obszarze :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Ajwen

Post autor: Ajwen » śr maja 10, 2023 10:56 am

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » śr maja 10, 2023 11:13 am

goralski pisze:
śr maja 10, 2023 6:17 am
Zaludnienie to jedno, ale taka masa ludu musi się przemieszczać, robić zakupy (rolnictwo itp) i zaspokajać inne potrzeby. Dodatkowo już teraz niektóre rejonu Europy są raczej mało wygodne do zamieszkania - kraje nad basenem śródziemym latem czy Skandynawia zimą. W Ameryce występują podobne problemy ze zjawiskami pogodowymi, dodatkowo chcieli być oryginalni to wymyślili tornada.
Może to tylko taki okres, może większy przepływ informacji a może rzeczywiście coś się w klimacie zmienia i to w tempie raczej szybszym niż oczekiwano.
Dlatego nie użyłem idiotycznego argumentu o umieszczeniu całej ludzkości w Teksasie, bo tak też można, tylko podałem realne przykłady normalnie funkcjonujących krajów.

Chyba, że twierdzisz, że ludzie w Europie, Małopolsce czy Śląsku nie mogą się przemieszczać, robić zakupów czy nie mają rolnictwa.

Argument z brakiem miejsca się nie broni i tyle.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr maja 10, 2023 11:36 am

Argument z brakiem miejsca się broni, jak w duże zagęszczanie ludności wmiesza się kilkanaście kultur, które będą się wzajemnie eksterminować. To nie działa tak, że na dany obszar przypada jakieś tam zaludnienie i tyle - komfort życia na pewno się zmniejszy, a przybędzie dodatkowych problemów. Woda może być pierwszym, energia i zasoby drugim. Zresztą przyrost ludności na świecie jakoś nie spadł drastycznie, raczej utrzymuje się na podobnym poziomie od 100 lat.
Dla mnie raczej to nie będzie problemem, ale dla moich wnuków pewnej już realnym

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw maja 11, 2023 6:27 am

goralski pisze:
śr maja 10, 2023 11:36 am
Argument z brakiem miejsca się broni, jak w duże zagęszczanie ludności wmiesza się kilkanaście kultur, które będą się wzajemnie eksterminować. To nie działa tak, że na dany obszar przypada jakieś tam zaludnienie i tyle - komfort życia na pewno się zmniejszy, a przybędzie dodatkowych problemów. Woda może być pierwszym, energia i zasoby drugim. Zresztą przyrost ludności na świecie jakoś nie spadł drastycznie, raczej utrzymuje się na podobnym poziomie od 100 lat.
Dla mnie raczej to nie będzie problemem, ale dla moich wnuków pewnej już realnym
a to nie jest prawda

wszędzie gdzie kultury się skutecznie mieszają tam jest wspaniale. Bo MUSZĄ koegzystować. Od Jagiellonów po Nowy Jork masz przykład, że to prawda. A potem masz przykład jednorodnych etnicznie gównokultur które muszą walczy - same ze sobą, z sąsiadem, ze światem itd. To nie tam problem. Problem w tych co głupoty uzywają jako narzędzia.

A co do rozmieszczenia ludności. Nieliczni chcą żyć sami. Reszta ciągnie do skupisk. Im ciasniej tym lepiej. Nic a nic nie rozumiem ale tak jest. I bardzo dobrze :)

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw maja 11, 2023 7:42 am

Jak to taki jeden powiedział - optyka się zmienia, jak w twoim ogródku rozbuje się obóz cyganów..

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw maja 11, 2023 7:49 am

goralski pisze:
czw maja 11, 2023 7:42 am
Jak to taki jeden powiedział - optyka się zmienia, jak w twoim ogródku rozbuje się obóz cyganów..
zmieni się jeszcze bardziej jak zostaniesz tym cyganem
:)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw maja 11, 2023 7:53 am

A to też prawda. Niemniej podtrzymuje, że mix kulturowy z przymusu a nie wyboru nie wyjdzie na dobre - vide USA, Niemcy, Francja....

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw maja 11, 2023 8:00 am

goralski pisze:
czw maja 11, 2023 7:53 am
A to też prawda. Niemniej podtrzymuje, że mix kulturowy z przymusu a nie wyboru nie wyjdzie na dobre - vide USA, Niemcy, Francja....
tam nie zawodzi miks kulturowy tylko socjalizm

masz przykład rosji - nie ma bardziej wymiksowanych kultur jak sowiecja i popatrz - wszyscy tak samo spier.doleni

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw maja 11, 2023 8:12 am

Mroku :)2

Jak by tak wszyscy w tych mixach kultur mieli te same prawa i obowiązki, to by nie stanowiło problemu. A jak by za te same przewinienia ponosili te same konsekwencje, to już w ogóle byłby czad.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw maja 11, 2023 8:43 am

Podtrzymuje - własny wybór migracji a przymus robi różnicę

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw maja 11, 2023 12:31 pm

goralski pisze:
śr maja 10, 2023 11:36 am
Serio, weź jakieś dane do tego podrzuć.
Liczba urodzeń globalnie stabilnie spada od dekad. Jedyne, co jeszcze podtrzymuje dodatni przyrost naturalny na świecie to równoczesny spadek śmiertelności i wydłużająca się średnia długość życia.

Ale mimo to, mamy coraz wolniejszy przyrost naturalny globalnie. Stale hamujący, jeszcze kilka-kilkanaście lat temu moment stabilizacji zapowiadano na rok 2100 i 11,2 miliarda ludzkości. Teraz prognozy podają stabilizację na rok 2070 i 10 mld. Jest tych danych tona, z różnych źródeł. Tu przykład z przyrostem naturalnym i całością populacji na jednym wykresie.

Obrazek

A co do komfortu życia, to jest skrajnie subiektywny argument.

Ale

Zapytaj dzieci, czy wolą mieszkać w mieście, ewentualnie na przedmieściach, czy na wsi. I wszystkie moje wyliczenia wyżej możesz sobie wtedy spokojnie podzielić/pomnożyć przez x. Ja wychowałem się w mieście, które w tej chwili, po zagładzie przemysłu i masowych wyprowadzkach nadal ma zagęszczenie ludności na poziomie 3500 ludzi/km2. A było dużo więcej. Czyli 10x więcej niż zakładałem wyżej w tym wątku.

Zmieszczą się wszystkie rasy i kultury.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw maja 11, 2023 1:17 pm

Patrzyłem tu
https://geografia24.pl/liczba-ludnosci-swiata/
Fakt, z 2020r.
To nie jest tak, że głęboko wierzę w swoje przypuszczenia, ja po prostu dopuszczam taką możliwość za np 2 pokolenia. Być może dojdą jeszcze inne problemy oprócz kultury - warunki atmosferyczne, brak wody, pracy, robotyka czy inne terminatory. Nie bardzo wierzę w 3ws ale jej nie wykluczam. I żaden excell tego nie zmieni

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt maja 12, 2023 6:31 am

goralski pisze:
czw maja 11, 2023 1:17 pm
Patrzyłem tu
https://geografia24.pl/liczba-ludnosci-swiata/
Fakt, z 2020r.
To nie jest tak, że głęboko wierzę w swoje przypuszczenia, ja po prostu dopuszczam taką możliwość za np 2 pokolenia. Być może dojdą jeszcze inne problemy oprócz kultury - warunki atmosferyczne, brak wody, pracy, robotyka czy inne terminatory. Nie bardzo wierzę w 3ws ale jej nie wykluczam. I żaden excell tego nie zmieni
boję się, że jest odwrotnie. To 3wś jest znacznie poważniejszym i bardziej prawdopodobnym zagrożeniem niż zmiany klimatyczne czy przetasowanie w IT

w tej chwili świat jest beczką prochu
jak dodamy do tego rewolucje w technologii która może i w czasie pokoju sporo powywracać.. to gra będzie ostra

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pt maja 12, 2023 6:45 am

Ja myślę, że to już się toczy...tym razem 3ws nie będzie w Europie, tylko na Bliskim Wschodzie lub Morzu Wschodniochińskim/Południowochińskim.
Zbowid

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » pt maja 12, 2023 6:56 am

I raczej dojdzie do niej w tej lub następnej dekadzie. Siedzimy na beczce pełnej prochu a lont się już od jakiegoś czasu pali i nie zamierza gasnąć.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt maja 12, 2023 7:00 am

to dość popularna teoria..

wojna już jest
mocno wielopłaszczyznowa ale jest i się rozpędza

parę lat temu jak o tym rozmawialiśmy to wszyscy jak jeden tu utrzymywaliśmy, że nie będzie już tradycyjnych konfliktów w cywilizowanym świecie. Że walka rozegra się na giełdach, przy stołach a orężem będą kryzysy, pkb, fundusze i podobne. Ba... przed sowiecką agresją mało kto brał pod uwagę, że to realne mimo że to nie pierwsza agresja w ostatnim dwudziestoleciu tego zbędnego narodu

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pt maja 12, 2023 8:10 am

Ponoć w Kolumbii się dzieje, taki Mix wszystkiego - od domówki przez biedę po klimat

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » pt maja 12, 2023 8:53 am

Mroczny pisze:
pt maja 12, 2023 7:00 am
to dość popularna teoria..

wojna już jest
mocno wielopłaszczyznowa ale jest i się rozpędza

parę lat temu jak o tym rozmawialiśmy to wszyscy jak jeden tu utrzymywaliśmy, że nie będzie już tradycyjnych konfliktów w cywilizowanym świecie. Że walka rozegra się na giełdach, przy stołach a orężem będą kryzysy, pkb, fundusze i podobne. Ba... przed sowiecką agresją mało kto brał pod uwagę, że to realne mimo że to nie pierwsza agresja w ostatnim dwudziestoleciu tego zbędnego narodu
I tu masz rację Mariusz. Wojna się toczy od ładnych kilku lat ale na razie to są rozgrywki giełdowo-gospodarcze i jest to jak najbardziej wojna hybrydowa aleeeee ja tu mówię o konflikcie zbrojnym bo do tego też może dojść. I tak jak pisałem w tej lub następnej dekadzie.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt maja 12, 2023 9:12 am

Nieśmiało tylko przypomnę, że jak parę lat temu Jradek pisal o nowym porządku świata to go grupą wyśmialiśmy. Wprawdzie nie zgrywa się do końca mechanizm, który opisał, niemniej coś może być na rzeczy...

Wciąż bardziej wierzę w triumf głupoty niż ukartowany plan nieznanej z nazwiska grupy wpływów, aleee...

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pt maja 12, 2023 9:14 am

Rakieta koło Bydgoszczy, to majstersztyk w polskim wykonaniu 8)
Zbowid

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt maja 12, 2023 9:24 am

to jest absolutny sztos

prowokacja się nie udała bo prowokowany był tak głupi, że przegapił

Ruscy sobie siedzą i dumają - rakiete olali, Niemcom himarsów odmówili - muszą byc skurwle mocni że po nich to spływa. A u nas - no nie powiedzieli dalej. Milicję wysłali ale rakiety nie znalazła.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt maja 12, 2023 9:54 am

Jak jebnęło w Przewodowe to pierwszy komentarz byłego wojskowego z rodziny brzmiał - Oho, ch.je znaleźli pocisk w lesie i wieźli do stodoły piłować i im z przyczepy spadł.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn maja 15, 2023 5:29 pm

Czy już wiemy, co zostało przepchnięte w cieniu nagle odnalezionej po pół roku ruskiej rakiety i nagle pojawiających się (w tym samym czasie, co za zbieg okoliczności!) białoruskich balonów?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”