kącik MTB
Moderator: moralez
Re: kącik MTB
Co mnie wyjatkowo wnerwia w delirjerze ,to brak opcji zmiany biegu na postoju . Dojeżdżasz do świateł i dupa.Temu chyba się szarpnę na Alfinkę di , ostatni mój rower zostawiłem pod sklepem bez zapięcia , zapomniałem i wróciłem pieszo .
@ Kabal o co chodzi z tym niezauważaniem przez oko ?
@ Kabal o co chodzi z tym niezauważaniem przez oko ?
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
Jak jedziesz czymś gabarytowo małym a za Tobą jedzie coś sporo większego, to ludzkie oko ma zaburzone postrzeganie odległości i takiemu gościowi co skręca z naprzeciwka w lewo, wydaje się, że jesteś sporo dalej niż jesteś, więc pewny siebie skręca, a potem jest zdziwiony, że Cię zabił

Mam już wyrobiony odruch. Jeśli ktoś z naprzeciwka szykuje się do skrętu w lewo, to odpuszczam gaz, palce na manetki, oczy szukają kierunku spierdalania po trajektorii innej niż skręcające auto itd

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Lewoskręt jest na topie śmiertelności. Czasem nie musi się szykować nawet , skrzyżowanie ktoś z przeciwka , zawsze trzeba obserwować.
Tak samo puścili motki na buspasy. Nie wiem czy to dobry pomys...
Tak samo puścili motki na buspasy. Nie wiem czy to dobry pomys...
U nas motki są na wybranych buspasach od dekady. Działa. Znaczy i tak są na wszystkich buspasach, to przynajmniej psiarnia się nie czepia wcale. Drugi prezydent moturzysta z rzędu, w sumie czwarta kadencja. Nawet milicja okrzepła i motury nie są złem wcielonym

tel. 504126172
tel. 504126172
Ale prawy pas jest trochę kolizyjny , parkowania , wycofki z parkowania , wyjazdy , krzyżówki .
Zawsze trzymałem się lewego z uwzgl. lewoskrętów . Błyskające białe światło rowerowe do moto , łatwiej zauważają np. w korkach , w lusterkach.
Zawsze trzymałem się lewego z uwzgl. lewoskrętów . Błyskające białe światło rowerowe do moto , łatwiej zauważają np. w korkach , w lusterkach.
Nic a nic nie liczę na bycie widocznym. Jestem głośny
Po prostu ja myślę za innych i jestem pogodzony że śmiercią w ten a nie inny sposób. Jedyne czego się obawiam to kalectwo.

Po prostu ja myślę za innych i jestem pogodzony że śmiercią w ten a nie inny sposób. Jedyne czego się obawiam to kalectwo.
tel. 504126172
tel. 504126172
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Stalówka na szyi powinna załatwić ten problem 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Jaktam Dzik ? Ile nastukałeś i gdzieś byłeś ?
Rok właśnie stuknął. Zrobiłem ciut ponad 10 kkm. Sporo z tego drogami siódmej kategorii odśnieżania, z nawierzchnią, która jest wspomnieniem po asfalcie, ale za to z prędkościami, które niektórzy uważają za autostradowe

Ten motur każe zapierdalać, a im gorsza droga tym lepiej. Zawieszenie to majstersztyk. Silnik w sumie też - uwielbiam eksplozywność fałki. Ducati było pod tym względem fajniejsze, ale do LC8 nie mam uwag. W ogóle to jest pierwszy motur, którego po roku nie chcę sprzedać. Jest urządzeniem skończonym. Nic bym w nim nie zmienił poza przednią lampą, ale ja w nocy nie jeżdżę to nie narzekam specjalnie. Szybkie, skręca, pozycja idealna, mocy zapas, hamulce wzorowe, zawieszenie powinno być w Sevres, dźwięk silnika, look Dakaru, ale już jednak XXI wiek a nie oldschool i zabytek pod kocyk. Polecam gorąco. Kupiłbym drugi raz.
tel. 504126172
tel. 504126172
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
It's not a bug, it's a featureKabal pisze: ↑czw wrz 05, 2024 3:59 pmJak jedziesz czymś gabarytowo małym a za Tobą jedzie coś sporo większego, to ludzkie oko ma zaburzone postrzeganie odległości i takiemu gościowi co skręca z naprzeciwka w lewo, wydaje się, że jesteś sporo dalej niż jesteś, więc pewny siebie skręca, a potem jest zdziwiony, że Cię zabił![]()
Mam już wyrobiony odruch. Jeśli ktoś z naprzeciwka szykuje się do skrętu w lewo, to odpuszczam gaz, palce na manetki, oczy szukają kierunku spierdalania po trajektorii innej niż skręcające auto itd![]()

Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Bratproroka pisze: ↑pt wrz 06, 2024 8:20 amIt's not a bug, it's a featureKabal pisze: ↑czw wrz 05, 2024 3:59 pmJak jedziesz czymś gabarytowo małym a za Tobą jedzie coś sporo większego, to ludzkie oko ma zaburzone postrzeganie odległości i takiemu gościowi co skręca z naprzeciwka w lewo, wydaje się, że jesteś sporo dalej niż jesteś, więc pewny siebie skręca, a potem jest zdziwiony, że Cię zabił![]()
Mam już wyrobiony odruch. Jeśli ktoś z naprzeciwka szykuje się do skrętu w lewo, to odpuszczam gaz, palce na manetki, oczy szukają kierunku spierdalania po trajektorii innej niż skręcające auto itd![]()
![]()

tel. 504126172
tel. 504126172
Może w Trójmieście trochę inaczej jeżdżą ale na ogół skrecajacy w prawo jadący wcześniej w tym samym kierunku co ja, nie raz usiłowali mnie skosić na przejeździe rowerowym. Niezmiennie zdziwieni mimo, że chwilę wcześniej mnie mijali i powinni się spodziewać, że za chwilę dotrę na skrzyżowanie.
Skręcający w lewo wykazują się większą refleksyjnościa. Może właśnie spodziewając się rowerzystów nadjeżdżających z naprzeciwka bądź w myśl przepisów drogowych o pierwszeństwie przejazdu czego nauczyli się w odniesieniu do samochodów.
Przeżutki też zmieniam, choć nigdy nie jeździłam na 1 z przodu. Jak się już rozbujam to najczęściej 3/6. Najmniejsza z tyłu przy największej z przodu to jeszcze nie moje osiagi
Skręcający w lewo wykazują się większą refleksyjnościa. Może właśnie spodziewając się rowerzystów nadjeżdżających z naprzeciwka bądź w myśl przepisów drogowych o pierwszeństwie przejazdu czego nauczyli się w odniesieniu do samochodów.
Przeżutki też zmieniam, choć nigdy nie jeździłam na 1 z przodu. Jak się już rozbujam to najczęściej 3/6. Najmniejsza z tyłu przy największej z przodu to jeszcze nie moje osiagi
Tu w okolicach trój-miasta macie fajne drogi rowerowe R10 R13 jest gdzie pojeździć , ale widziałem też debili co jechali po chodniku , a obok droga rowerowa , innym sortem są użytkownicy hulajnóg nie wszyscy ale na tych miejskich to .......... , w między czasie dostałem od kolegi kolejny rower , liczę że ma prawie tyle lat co ja
koło 28 , 3x6 biegów , ale jest firmowy " WINORA " jest to firma rodzinna produkująca rowery od 1914r
, rower jest pokroju waganta , typowy szosowiec , jest w bardzo dobrym stanie jak na swój wiek , został odszczurzony i dokonałem pewnych modyfikacji
na plus , zrobiłem na nim kilkadziesiąt kilometrów , nie mogę jeszcze znaleść swoich przełożeń ale to kwestia czasu .
info
, a ważne ciśnienie robocze mam w okolicach 4,5atm i niewygodne siodełko co może wpływać na tempo mojego poruszania się 

info
co do roweru na którym śmigam tak powoli to blat przód 48 , tył 11 , koło 26x1,75 https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/ ... we-011781/ fajny kapeć niskie opory toczenia , dobrze trzyma na czarnym , zimą na 4 , opon przewaliłem sporo i te spełniają moje wymaganiaFirma Winora została ona założona w 1914 roku przez kolarza Engelberta Weinera w małej niemieckiej miejscowości o nazwie Schweinfurt (53 tys. mieszkańców). Z początku nazywała się Firmą Handlową E. Wiener i zajmowała się budową rowerów. Minęło ponad 100 lat, a firma rozrosła się do ogromnych rozmiarów i obecnie posiada prawdopodobnie największą ofertę rowerów w Europie - w jej skład wchodzą takie marki jak Winora, Haibike i klasyczny Steiger. Winora to potężna, doskonale zarządzana i prężnie rozwijająca się marka. W czasach, gdy większość producentów zleca produkcje sygnowanych swoją nazwą produktów, azjatyckim producentów, Winora jest jedną z niewielu firm, która produkuje rowery elektryczne i tradycyjne od początku do końca, a najlepsi niemieccy inżynierzy projektują ramy, które są spawane, malowane w Niemczech, gdzie również rowery są montowane, co ma niebagatelny wpływ na jakość produktu sygnowanego Made in Germany.

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
przymierzam się do czegoś takiego https://allegro.pl/oferta/korba-szosowa ... 2917231289 lub czegoś podobnego , muszę jechać na pchli targ jest co sobotę i pogrzebać może wygrzebie się za normalne pieniądze
, a najlepiej jak by się trafił trzy blatowy .
Wczoraj z żoną zrobiliśmy 20km w 1,5h ( 2h ) oczywiście tempo leniwe , a w drodze jakieś 2km od domu był kryzys , były teksty już nie dam rady , zostaw mnie , itd...... , z ciekawostek był kapeć ale na takie rzeczy jestem przygotowany
szybka wym. dętki i dalej w drogę , w tych rejonach co się jedździło były kiedyś dzikie i nie zaludnione , teraz asfalt i dom przy domu .

Wczoraj z żoną zrobiliśmy 20km w 1,5h ( 2h ) oczywiście tempo leniwe , a w drodze jakieś 2km od domu był kryzys , były teksty już nie dam rady , zostaw mnie , itd...... , z ciekawostek był kapeć ale na takie rzeczy jestem przygotowany

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
https://www.youtube.com/watch?v=gDo9kKna7Cc
ludź , ja p....
ludź , ja p....
https://www.youtube.com/watch?v=OQ51_Ek6eT8
he , brak przerzutek . Kiedy w końcu brak korby . Po co udawać .
he , brak przerzutek . Kiedy w końcu brak korby . Po co udawać .
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Ekhm....są na sali rolkowcy?planuję zakup, ale nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę. Jeździć jeżdżę na jakiś regulowanych, hawno straszne (podwija się wkladka, coś wbija się w piete, kółka zjechane...używka to była, ostatecznie ją zaorałem). Szukam rolek do jazdy....ogólnej?skateparków nie planuję, raczej równe asfalty (wokół stadionu itp aeroby, nie lubię biegać bez niczego na nogach),raczej nie szybkościowe tylko uniwersalne (czasami są gorsze asfalty).
Marka?typ?wielkość kółek?łożyska?
Wiem tylko że nie chcę regulowanych...
Z porządnych, to K2 Alexis , albo tańsze to Rollerblade zetrablade. Tylko byś musiał przymierzyć, czy Ci leżą na stopie dobrzegoralski pisze: ↑czw mar 20, 2025 12:25 pmEkhm....są na sali rolkowcy?planuję zakup, ale nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę. Jeździć jeżdżę na jakiś regulowanych, hawno straszne (podwija się wkladka, coś wbija się w piete, kółka zjechane...używka to była, ostatecznie ją zaorałem). Szukam rolek do jazdy....ogólnej?skateparków nie planuję, raczej równe asfalty (wokół stadionu itp aeroby, nie lubię biegać bez niczego na nogach),raczej nie szybkościowe tylko uniwersalne (czasami są gorsze asfalty).

O te na przykład https://www.decathlon.pl/p/mp/rollerbla ... f_c1&gQT=2
Ostatnio zmieniony czw mar 20, 2025 12:35 pm przez Ryżak, łącznie zmieniany 1 raz.
Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Jaka wielkość kół powinna mnie interesować?80?
Do takiej jazdy tak. Jak nie robisz speed runów i innych, co potrzeba prędkości, to uniwersalne są bardzo
Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.
A jeśli Ci się uda jakoś zajechać te łożyska, to wymień sobie na abec7 albo abec9, to poczujesz jakby Ci same rolki miały spierdolic z nóg 

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Widok własnych nóg na wysokości oczu.... 

Tak było, jak się przejechałem na profesjonalnych i chciałem się zatrzymać obrotem, a się okazały nie wybaczające błędów i ogonówka bolała 2 tygodnie

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Potrzymaj Kabalowi biegówki...tfu, piwo