6hp...
Moderator: Jerry
- SzczesnyLR
- SzczesnyLR
Re: 6hp...
ale ze z czego doktoryzacja niby ?gebels pisze:bo jak byś się zdoktoryzował to byś wiedział że taki hiper mega olej jest potrzebny bo......... no ale to może na pw bardziej a nie na forumSzczesnyLR pisze:Naprawiałem ostatnio 6hp która jezdziła jakieś dwa lata na Dextron III
Objawy i usterka identyczna jak w tych zalanych oryginałem.
Jednak innego bym nie zalał klientowi

genuine to genuine
alkohol , brawura , wypadek
D1,D3...
D1,D3...
Jak jedna i ta sama skrzynia montowana jest w autach róznych producentów, to posiadacze samochodów X ze skrzynią Z leją tylko olej X, bo to jedyny właściwy, a posiadacze samochodów Y ze skrzynią Z, tylko olej Y, bo to jedyny właściwy 

- SzczesnyLR
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
główne oznaczenie to samo 6HP a dalej jest jeszcze dodatkowe oznaczenieSzczesnyLR pisze:może dlatego że nie są to identyczne skrzynie
te skrzynie są w wersji dla przednionapędowych aut, tylno napędowych i 4x4
ale ZF żywotność tych skrzyń przewiduje na ok. 300 tys bez rozróżnienia czy do 4x4 czy inne
wymiany też przewiduje jednakowo dla wszystkich czyli teraz co ok 80 tyś. km
Czwarte serce 

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
czesław&jarząbek pisze:telefony byś odbierał kutwo podkrakowska...
kuźwa telefon mi się zepsuł noo

ale nie powiem że mi to nie odpowiada, mam troche spokoju

Czwarte serce 

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
kiedyś mi klient wyfuczał jak się w końcu po tygodniu dodzwonił, że "odbieranie telefonów to też biznes"

#noichuj
tak a propos takich samych skrzyń...
se kiedyś w celach poznawczych rozebrałem zf 4hp22 z landa i z volvo 740 starego mojego...
niby to samo, a nie to samo - inna grubość wałków, inna wielkość koszy i przekładni, inna ilość tarczek... no generalnie inność...
we fordzie jest to samo - a4ld ze scorpio jest wewnątrz zupełnie inne niż w explo...
także byłbym ostrożny z tym twierdzeniem, że 6hp jest takie samo we wszystkich autach...
se kiedyś w celach poznawczych rozebrałem zf 4hp22 z landa i z volvo 740 starego mojego...
niby to samo, a nie to samo - inna grubość wałków, inna wielkość koszy i przekładni, inna ilość tarczek... no generalnie inność...
we fordzie jest to samo - a4ld ze scorpio jest wewnątrz zupełnie inne niż w explo...
także byłbym ostrożny z tym twierdzeniem, że 6hp jest takie samo we wszystkich autach...

To jeśli nie sa identyczne, to powinny też mieć inne oznaczenia.
to tyle, w temacie wymagania oznaczen od producentaNie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
- SzczesnyLR
i mająGrabo pisze:To jeśli nie sa identyczne, to powinny też mieć inne oznaczenia.

alkohol , brawura , wypadek
D1,D3...
D1,D3...
- gebels
-
gri74 pisze:no bo własnie nie jest
przecież o tym piszemy że nie jest, piszemy że we wszystkich trza oleum zmieniać
Czwarte serce