Ciężarowy na osobowy.

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

tomek_glw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Ciężarowy na osobowy.

Post autor: tomek_glw » pn kwie 07, 2014 4:25 pm

Witam Forumowiczów!

Mam w planie nabyć Patrola z 2004r. Auto przerobione jest na ciężarowe przez aktualnego właściciela. Mnie interesuje osobówka, czyli potrzebna przeróbka. Jestem z Gliwic. Czy są tu firmy lub warsztaty w okolicy, które się tego podejmą? Jakie są koszty tylnej kanapy i osprzetu? Łatwe do dostania?

Jak sprawa akcyzy? Podejrzewam że sprowadzający aktualny wlaściciel 2 lata temu jej nie zapłacił. Mogą mnie ścigać?

Dzięki i pozdrawiam.

ps
Będę miał do sprzedania mojego 2,8td z 1996r. Mam go od ok 3 lat.

Awatar użytkownika
OldAdler

Re: Ciężarowy na osobowy.

Post autor: OldAdler » pn kwie 07, 2014 8:52 pm

Za akcyze odpowiada ten, ktory sprowadzil pojazd do Polski.
Przerobic na osobowy mozna po gimnastycei popytaj o to w wydz.komunikacji.
Mozesz miec tez ciezarowy z wieksza iloscia miejsc siedzacych. Tez popytaj o to w komunikacji.

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » pn kwie 07, 2014 9:19 pm

Szyby z tyłu zamiast zaślepek, pasy bezpieczeństwa (w miejscu konstrukcyjnie do tego przeznaczonym) i zagłówki dla każdego rejestrowanego miejsca, siedzenia przykręcone w miejscu oryginalnych mocowań odpowiednimi śrubami. Mogą ważyć, dlatego nie opłaca się jechać wyszpejowanym. Opinia rzeczoznawcy o prawidłowym przystosowaniu pojazdu wraz z opisem i zdjęciami. WK.
Wujek Dobra Rada 8)

lech.

Post autor: lech. » pn kwie 07, 2014 10:45 pm

Przeróbka to pikuś w porównaniu z kwitami. :)21

Auto sprowadzone jako ciężarowy - importer akcyzy zapewne nie zapłacił. Sprzedał nabywcy jako ciężarowe i jest wg prawa OK. Nabywca nabył ciężarówkę i adaptował na coś, co akcyzie jako import podlega.

I zaczyna się kwadratura okręgu.

Jeżeli rzutkie papugi przechwycą temat to takie sprawy mogą się wlec dłużej, niż truchło jeździć będzie.

pozdr.

tomek_glw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tomek_glw » pn kwie 07, 2014 11:21 pm

Dzięki Panowie,

Chyba więc odpuszczę sobie ten dylemat.
Mojego starego Parcha mam już prawie 5 lat a nie 3, jak pisałem w pierwszym poście :) czas leci kurka wodna...
Pewnie dlatego trochę dziur już w nim powyłaziło ;)

Awatar użytkownika
danielski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: danielski » wt kwie 08, 2014 6:54 am

jestem na etapie przerabiania mojej ciezarowki.
popytalem tu i tam jak to wyglada. kolega ktory pracuje w odpowiedznim urzedzie powiedzial ze nie ma co sie martwic o akcyze bo ja auta nie sprowadzalem wiec to co z nim zrobie to moja sprawa. przy zakupie nie musialem wiedziec ze nie podlega akcyzie.
bylem na stacji diagnostycznej i powiedziano mi:
-musza byc fotele z zaglowkami i pasy bezpieczenstwa - montaz potwierdzony przez zaklad mechaniczny na jakims zaswiadczeniu czy tez nawet odrecznie napisane i "zapieczatkowane"
-tylne szyby ich nie intersesuja - moze ich nie byc

z zaswiadczeniem od diagnosty idzie sie do wydzialu komunikacji.

pytales o ceny:
kanapa - ok. 1200 zl
pasy - ok. 250 zl
tylna wykladzina, ta pod kanapa (zazwyczaj jest ucieta) - 100 zl
plecy podlokietnika - ok 100 zl
szyby - ok. 1600 zl - ja bede wstawial dla wlasnego bezpieczenstwa - zero widocznosci do tylu na boki w ciasnych miejscach.

za kilka dni jak wroca fotele od tapicera i w koncu uda mi sie dopasowac zapinki tylnych pasow bezpieczenstwa, postaram sie zamknac temat i napisac jaki jest efekt koncowy.
Nissan Patrol Y61 2.8 TD , 3D.

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » wt kwie 08, 2014 7:31 am

U mnie mechanizm pasów jest tylko sama taśma ucięta, więc...
Wykładzina pod blacha była, po zdjęciu przegrody wszystko wygląda oryginalnie tylko wykładzina czyściejsza.
Szyby niby nie ma, w czasie robienia ramek wokół okazało się że mam blachę przyklejona z 2 stron do szyby na silikon akwarystyczny. Zdejmowałem z lewej strony + 3 dni skrobania żyletką, z drugiej strony dałem sobie spokój na razie.

Moje zmiany były robione przez Holenderskie ASO.
Pooglądaj dokładnie co masz przerobione, może wyjdzie taniej. Mi diagnosta mówił to samo co danielskiemu, tylko w Y60 koszt o wiele mniejszy. Kanapa 500, pasy za piwo, pieczątka od znajomego i opłaty Diagnosta, zmiana w dowodzie...
Ja sobie odpuściłem, kanapę zamontowałem mniejszą bo w 4 śmigam 1~5 razy w roku po max 10km a w króciaku każdy cm bagażnika jest na wagę złota.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

Awatar użytkownika
Korbamoto

Post autor: Korbamoto » wt kwie 08, 2014 11:07 pm

A jeśli w krótkim 260 rejestrowanym jako ciężarowy 2 osobowy mam szyby z tyłu, mam oryginalną tylną kanapę (zagłówków nie było fabrycznie) oryginalne tylne pasy, całą tapicerkę (wszystko mocowane jak w fabryce, bez patentów) to mogę jakiś mandat zapłacić za to że w ogóle mam tę kanapę i miejsca do przewozu ludzi, nawet jeśli akurat jadę sam, lub w dozwolone 2 osoby?
Czy może jeśli jest 2- osobowy, to wolno mi mieć tylko dwa fotele z przodu?
A jak wygląda sprawa z kratą / przegrodą? trza to mieć, czy nie trza?

(A może tak jak z dodatkowymi lampami- ściemniać, że ja tylko przewożę tę kanapę, dla kumpla i żeby nie latała, to ją na czas transportu przykręciłem w oryginalne mocowania ;) )
K260 '91
P.A.T.R.O.L. Pojazd Akrobacyjno Turystyczno Rolniczy Oraz Latający

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » śr kwie 09, 2014 6:49 am

Korbamoto pisze:A jeśli w krótkim 260 rejestrowanym jako ciężarowy 2 osobowy mam szyby z tyłu, mam oryginalną tylną kanapę (zagłówków nie było fabrycznie) oryginalne tylne pasy, całą tapicerkę (wszystko mocowane jak w fabryce, bez patentów) to mogę jakiś mandat zapłacić za to że w ogóle mam tę kanapę i miejsca do przewozu ludzi, nawet jeśli akurat jadę sam, lub w dozwolone 2 osoby?
Czy może jeśli jest 2- osobowy, to wolno mi mieć tylko dwa fotele z przodu?
A jak wygląda sprawa z kratą / przegrodą? trza to mieć, czy nie trza?

(A może tak jak z dodatkowymi lampami- ściemniać, że ja tylko przewożę tę kanapę, dla kumpla i żeby nie latała, to ją na czas transportu przykręciłem w oryginalne mocowania ;) )
Możesz mieć i 20 siedzeń dopóki nie przewozisz ludzi wtedy 300 od łebka
Bo bez blota to nie robota :)
Terrano 2.7TD 1990...

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » śr kwie 09, 2014 11:03 am

Policja to pikuś. Jak wstawisz oryginalne fotele mało który się tego dopatrzy. Bardziej bal bym się dzwona, jak były by szkody osobowe, ubezpieczyciel się na 100% zorientuje... Płacenie komuś renty do końca życia albo odszkodowania w setkach tysięcy...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » śr kwie 09, 2014 11:30 am

OK a co jest jeśli "poprzedni poprzedni" właściciel sprowadził auto jako ciężarowe ale siedzenia (tylna kanapa ) pasy, zagłówki + dwa dodatkowe siedzenia były fabrycznie zamontowane i nigdy nie były zdemontowane. Samochód zarejestrowany na 5 osób, sam zdemontowałem dwa siedziska (z pasami) w bagażniku (LR Discovery). Ja bym chciał zrobić z niego osobówkę to także mam mieć kwity na "montaż" już zamontowanych siedzeń??

ramzes

Post autor: ramzes » śr kwie 09, 2014 11:47 am

jeżeli już one są to mnie sie wydaje ze zostaje tylko udać sie na badanie techniczne
gdzie diagnosta zweryfikuje czy są odpowiednio założone i czy pasy spełniają jakieś tam wytyczne ..
zrobi cząstkowe bt z wpisem o zmianie auta z C na os i po sprawie :roll: ale to juz zalezy od diagnosty :)2
potem wydział komunikacji , zmiana dowodu i używać .. chyba ze są jakies kruczki jeszcze
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr kwie 09, 2014 11:48 am

i czekać kiedy dostaniesz wezwanie na urząd celny. A to może potrwać do 5 lat ( w sumie).

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » śr kwie 09, 2014 1:23 pm

Zibi pisze:i czekać kiedy dostaniesz wezwanie na urząd celny. A to może potrwać do 5 lat ( w sumie).
Już dostałem ale to nie ja sprowadzałem, a jestem trzecim właścicielem samochodu. Rozmawiałem z celnikiem podczas składania wyjaśnień :) właśnie kończy się 5 lat

Awatar użytkownika
Korbamoto

Post autor: Korbamoto » śr kwie 09, 2014 5:58 pm

Czyli co, jesli mam wszystko zamocowane jak z fabryki, to tylko do diagnosty po kwit, potem do urzędu i juz mam osobowke na 5 osób? Koleś go kupił od niemca za coś koło 1000 euro, prawie 3 lata temu, wiec ta akcyza nie zabije nawet jak się przypernicza.
W maju mi się kończy przegląd, zagłębie się w temat.
K260 '91
P.A.T.R.O.L. Pojazd Akrobacyjno Turystyczno Rolniczy Oraz Latający

ramzes

Post autor: ramzes » śr kwie 09, 2014 6:00 pm

Korbamoto pisze:Czyli co, jesli mam wszystko zamocowane jak z fabryki, to tylko do diagnosty po kwit, potem do urzędu i juz mam osobowke na 5 osób? Koleś go kupił od niemca za coś koło 1000 euro, prawie 3 lata temu, wiec ta akcyza nie zabije nawet jak się przypernicza.
jesli znajdziesz normalnego diagnoste to powinno tak to wygladać .. ale wiadomo różni sie trafiają :)21 :)2
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr kwie 09, 2014 6:06 pm

Korbamoto pisze:Czyli co, jesli mam wszystko zamocowane jak z fabryki, to tylko do diagnosty po kwit, potem do urzędu i juz mam osobowke na 5 osób? Koleś go kupił od niemca za coś koło 1000 euro, prawie 3 lata temu, wiec ta akcyza nie zabije nawet jak się przypernicza.
akcyza jest od wartosći giełdowej samochodu zarejestrowanego w PL a nie od faktury. A w przypadku naliczenia akcyzy wstecz płaci się także odsetki plud sprawa sądowna - do 8 tyś zł jako wykroczenie skarbowe, powyżej 8 tyś jako sprawa karno-skarbowa.

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » śr kwie 09, 2014 6:58 pm

Zibi pisze:
akcyza jest od wartosći giełdowej samochodu zarejestrowanego w PL a nie od faktury. A w przypadku naliczenia akcyzy wstecz płaci się także odsetki plud sprawa sądowna - do 8 tyś zł jako wykroczenie skarbowe, powyżej 8 tyś jako sprawa karno-skarbowa.
Cos Zigi pieprzysz o dzwonach, ktore gdzies bija, lecz nie wiadomo w ktorym kosciele. Sądowna... sprawa to za co i komu? :roll:

1. musisz miec kolego fakture od firmy, ktora przerabia pojazdy;
2. od diagnosty, ze jest to poprawnie wykonane;
3. czasem chca wyciag z homologacji, ze moze tak byc jako osobowy;
4. udaj sie do wydz. komunikacji i dowiedz sie na okolicznosc;

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr kwie 09, 2014 7:16 pm

Zibi nie Zigi bo nick nie jest od imienia. I nie pieprzę bowiem prawo w polsce jest nie tylko zawiłe ale też i pamiętliwe.

Jesli kupujesz samochód, który w oczywisty sposób wyglada na osobowy a w papierach jest ciężarowy na 2 osoby to w oczywisty sposób ( wg. polskiego prawa) odpowiadasz finansowo za sprawki sprzewdającego. Poczytaj sobie może ( nie mam czasu teraz szukać przepisów a w głowie wszystkiego nie można mieć) o odpowiedzialności finansowej za długi ( wobec państwa) zbywcy. Temat jest bardzo wrażliwy i o ile 90% spraw kończy się na sprowadzającym to jednak znane i głosne są przypadki odprysków karnych lub skarbowych wobec kolejnych nabywców pojazdów. Zoczywistych względów ( ilosci prowadzonych podobnych spraw) w pierwszej kolejności idą pod młotek auta o dużej wartosci. Ale może zdarzyć się, ze i o starego rzęcha ktoś ( pazerne państwo) się upomni.

lech.

Post autor: lech. » śr kwie 09, 2014 9:34 pm

Zibi... dajże tym mądrym douczyć się ...po szkodzie. :)21

Niechaj tam sobie w nieświadomości tymi fotelami rzucają i w pasy się plączą.

Dla mnie najciekawsze są wątki cywilne wytoczone przez importera nabywcom, który wrzucając fotele wrzucili mu granat w szambo. Roszczenia o odszkodowanie znaczne, papugi wloką to już dwa lata, końca nie widać

Z przypadków trywialnych polecam casus nabywcy, któremu zaaplikowano akcyzę z przyległościami, ponieważ importer zakończył działalność i jest nienamierzalny dla US. :)21

Awatar użytkownika
MaxLux

Post autor: MaxLux » czw kwie 10, 2014 9:16 am

Nawet jak dostaniesz wezwanie to co ? - pojedziesz sfotografuja i tyle !
Za akcyze i podatki odpowiada wprowadzajacy na rynek polski, a bylo o tym zylinon razy i nawet stada papug tego nie zmienia.
A kwity o zmianie zrobi ci kazdy warsztat ktory ma w dzialalnosci gospodarczej "naprawa samochodow" - robilem to rok temu i tez szukalem niewiadomo czego dopiero pani z wydzialu komunikacji mi uswiadomila ze moze to zrobic praktycznie kazdy. Oczywiscie musi ci wystawic fakture

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » czw kwie 10, 2014 10:09 am

Ja osobiście jako już trzeci właściciel w PL w ubiegły piątek byłem w Urzędzie Celnym. Miałem się stawić także z przedmiotowym pojazdem. Pan celnik sprawdzał robił foty; tylnych siedzeń, nawiewów na tył, pasów, głośników zamontowanych w tylnych słupkach, rączek nad drzwiami, okien, klamek wewnętrznych i itp. Po tym pojawił się protokół z rzeczami które ja zmodernizowałem/ wymieniłem i na tym się skończyło. Pan celnik powiedział ze to nie chodzi o mnie tylko o osobę która wprowadziła samochód na rynek.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw kwie 10, 2014 11:05 am

MaxLux pisze:Nawet jak dostaniesz wezwanie to co ? - pojedziesz sfotografuja i tyle !
Za akcyze i podatki odpowiada wprowadzajacy na rynek polski, a bylo o tym zylinon razy i nawet stada papug tego nie zmienia.
A kwity o zmianie zrobi ci kazdy warsztat ktory ma w dzialalnosci gospodarczej "naprawa samochodow" - robilem to rok temu i tez szukalem niewiadomo czego dopiero pani z wydzialu komunikacji mi uswiadomila ze moze to zrobic praktycznie kazdy. Oczywiscie musi ci wystawic fakture

Mylisz się i to bardzo. Przeczytaj powoli i ze zrozumieniem to co napisałem wczesniej a szczególnie pierwsze zdanie. Takich spraw w sądzie jest obecnie wiele.

Awatar użytkownika
MaxLux

Post autor: MaxLux » czw kwie 10, 2014 11:15 am

Gdzie te sprawy - w ktorym sadzie, jaka sygn akt ?
Jak wprowadzajacy przed sprzedaza cos sam zmienil ?
A wlasciwie to na jakiej podstawie prawnej moga scigac aktualnego wlasciciela ? Oszustwo, poswiadczenie nieprawdy ?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw kwie 10, 2014 11:47 am

a na jakiej zasadzie ściga się pasera? albo kupującego ( ze świadomoscią że jest nielegalny) piracki program komuputerowy??

Podstawa prawna

Art. 45 – 82 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr. 54, poz. 535 z późń. zm.).

Art. 55 ustawy z 19 marca 2004 r. – Prawo celne (Dz.U. nr 68, poz. 622 z późn. zm.).

dziennikarskie omówienie na podstawie perfum - nie chce mi sie samemu coś strugać

Nielegalne wprowadzenie do obrotu na terytorium Unii Europejskiej podlegających należnościom celnym towarów niewspólnotowych powoduje powstanie długu celnego.

– Dłużnikiem jest nie tylko osoba, która przemyciła rzecz, ale także osoby, które uczestniczyły w nielegalnym wprowadzeniu towaru bądź nabyły lub posiadały towar nielegalnie wprowadzony i w chwili jego nabycia wiedziały lub powinny wiedzieć, że towar został przemycony – tłumaczy Zbigniew Liptak, starszy menedżer w Ernst & Young.

Dodatkowo warto pamiętać o tym, że importowane towary obciążone są nie tylko cłem, ale też VAT, a niekiedy i akcyzą. Oznacza to, że nabywca wyrobów akcyzowych może być solidarnie obciążony należnościami celnymi i podatkowymi wraz z przemytnikiem.

Dlatego tak jak napisałem wczesniej - jesli świadomie kupujesz auto osobowe z papierami auta ciężarowego i bez opłaconej akcyzy to w przypadku prowadzonego postępowania musisz liczyć się z konsekwencjami solidarnej zapłaty wraz z sprowadzajacym akcyzy. Do tego odsetki plus mandat ( jeśli jest uszczuplenie do 8 tyś) lub sprawa karno-skarbowa ( powyżej tej kwoty).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”