Czy to może być przegub ?
Patrol y60 przedni most
Moderator: Kosiarz
Patrol y60 przedni most
Witam , od niedawna stałem się posiadaczem w/w a problem mam z przednim mostem , po właczeniu 4x4 cos strzela aż po całej budzie się niesie, w lewym przednim kole, sprzęgiełka manualne raczej sprawne ,rozebrałem je, nie zauważyłem jakiś uszkodzeń 
-
-
Re: Patrol y60 przedni most
- jakichś a nie jakiś
Przeguby sprawdź oraz połączenie półośka dyfer

Przeguby sprawdź oraz połączenie półośka dyfer
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Dzięki za podpowiedź , a co tam można polecić przy ewentualnej wymianie?
-
-
łańcuch w reduktorze nie łomocze w lewym kole

Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
To zależy od obranej trajektorii po wybuchuPatryk 160 pisze:łańcuch w reduktorze nie łomocze w lewym kole

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
To było specjalnie pod Adasia - on wszędzie wietrzy zdradę łańcucha w reduktorze 
Poza tym - to, co słyszy kierownik, to czasem zupełnie z innego miejsca nadaje...

Poza tym - to, co słyszy kierownik, to czasem zupełnie z innego miejsca nadaje...

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Zapewne brakuje Ci, tak jak i mi pewnej magicznej podkładkiadam_77 pisze:Witam , od niedawna stałem się posiadaczem w/w a problem mam z przednim mostem , po właczeniu 4x4 cos strzela aż po całej budzie się niesie, w lewym przednim kole, sprzęgiełka manualne raczej sprawne ,rozebrałem je, nie zauważyłem jakiś uszkodzeń

y60 autobus, czerwony.
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
U mnie na wsi nie ma aso nissana, a że ostatnio mało czasu, to temat utknął... We środę ma mi @anatol kuknąć, może coś wyduma. A jak nie, to przy najbliższej wizycie w rzeszówku zajadę do nissana i zarzucę temat.ernil pisze:Jeszcze jej nie kupiłeś? Pytałeś w ASO?
y60 autobus, czerwony.
Yhm, jak coś, to mogę podjechać do ASO, ideałem by było, jakbyś naruchał numeru części gdzieś na tej stronie, albo innej. http://nissan4u.com/parts/patrol_gr/el_y60/1992_12/
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
A o jakiejś sprzedaży wysyłkowej to w waszych rejonach nie słyszeli? 

Stary, jak poszedłem do ASO sprawdzać w homologacji coś, to po pierwsze, nie wiedzieli, że można coś takiego jak homologacja udostępnić. Koleś mi pokazywał ulotkę ze stojaka z uciągiem haka.
A po drugie, jak już przez to przebrnąłem, to nie wiedział, co to jest Y60. Nie wiedział co to za auto. Jedyne, co czaił, to Nissan Pikap i GU4. Także luz. Wysyłkowo to może Ci sprzedadzą, ale folder.
Suzi, odpiszę po treningu, koło 23.
Heja!
A po drugie, jak już przez to przebrnąłem, to nie wiedział, co to jest Y60. Nie wiedział co to za auto. Jedyne, co czaił, to Nissan Pikap i GU4. Także luz. Wysyłkowo to może Ci sprzedadzą, ale folder.
Suzi, odpiszę po treningu, koło 23.
Heja!
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Urocze, zawsze mnie urzekała jakość obsługi nissana polska. Jak poszedłem kiedyś kupować Terrano, to mi zaproponowali przysłanie ulotki do domu. Na rozmowę nie mieli czasu. Takim to sposobem stałem się wówczas posiadaczem Suzuki.ernil pisze:Stary, jak poszedłem do ASO sprawdzać w homologacji coś, to po pierwsze, nie wiedzieli, że można coś takiego jak homologacja udostępnić. Koleś mi pokazywał ulotkę ze stojaka z uciągiem haka.
Spoko luz. Możliwe, że o tej porze będę już kimał, chociaż jutro mam wolne, więc kto wie. Pzdr.ernil pisze: Suzi, odpiszę po treningu, koło 23.
Heja!
A możesz przybliżyć temat, gdzie ta podkładka jest ? i jakie spełnia zadanie.Wowos pisze:Zapewne brakuje Ci, tak jak i mi pewnej magicznej podkładkiadam_77 pisze:Witam , od niedawna stałem się posiadaczem w/w a problem mam z przednim mostem , po właczeniu 4x4 cos strzela aż po całej budzie się niesie, w lewym przednim kole, sprzęgiełka manualne raczej sprawne ,rozebrałem je, nie zauważyłem jakiś uszkodzeń

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
n.ie mając tej podkładki jeżdziłem na miedzianej(lub stopie) podkładce-uszczelce kupionej w rolniczym.
najprawdopodobniej chodzi mu o te DWIE części: srodkowy zestaw części na rysunku, pierwsze dwie od lewej : SPACER i BUSHING.
tez z tym walczyłem, ale jak je wsadziłem to nagle zastala bloga cisza z kol.
Patrol GR Y60 Long
http://www.muddoctors.pl
http://www.muddoctors.pl
A przy rozbieraniu macie jakiś patent na ten klucz do odkręcenia piasty?
Ten koronkowy?
Po taniości możesz ponacinać kawałek odpowiedniej średnicy rury.
Po taniości możesz ponacinać kawałek odpowiedniej średnicy rury.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Moją podkładką kasuje się luz poosiowy pólosi (pod segera się ją pakuje o ile dobrze pamiętam), jak również, o ile mi się nie myrda już w głowie, ustala położenie bebechów sprzęgiełka, ale nie pamiętam już, czy automata, czy manuala. W zależności gdzie i czy się da tą podkładkę, to sprzęgiełko potrafi nie działać zupełnie, ba, wręcz się go nie da prawie dokręcić, bo rozchodzi się właśnie o grubość owej podkładki.
Nie twierdzę, że to jest przyczyna Twojej usterki, choć luz ten w nadmiarze potrafi narobić wiele problemów tego typu.
Tej podkładki potrzebował @Wowos, o ile dobrze pamiętam.
Nie twierdzę, że to jest przyczyna Twojej usterki, choć luz ten w nadmiarze potrafi narobić wiele problemów tego typu.
Tej podkładki potrzebował @Wowos, o ile dobrze pamiętam.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
te podkladki były zamontowane od strony półosi, ta grubsza lewa strona co mi przeskakuje, cieńsza prawa strona .
Jak dorobię sobie takie podkładki co pisałeś "ernil" o wymiarze [mm] 41x32x2 z mosiądzu ,brązu może rozwiąże problem?
Jak dorobię sobie takie podkładki co pisałeś "ernil" o wymiarze [mm] 41x32x2 z mosiądzu ,brązu może rozwiąże problem?
Nie umiem Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Musiałbym to zmacać. Serio. Lata temu rozbierałem tego dziesiątki, składaliśmy różne cuda z kawałków, ale jako że w każdym prawie aucie coś było inaczej kombinowane, to nie utrwalałem sobie schematu, lecz po prostu myślałem
Ale ale, czy dobrze rozumiem, że z prawej strony miałeś inne podkładki niż z lewej?
Musiałbym to zmacać. Serio. Lata temu rozbierałem tego dziesiątki, składaliśmy różne cuda z kawałków, ale jako że w każdym prawie aucie coś było inaczej kombinowane, to nie utrwalałem sobie schematu, lecz po prostu myślałem

Ale ale, czy dobrze rozumiem, że z prawej strony miałeś inne podkładki niż z lewej?

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Dokładnie tak mialem .adam_77 pisze: Ale ale, czy dobrze rozumiem, że z prawej strony miałeś inne podkładki niż z lewej?