Wibracje wału ?
Moderator: Marcin-Kraków
Wibracje wału ?
Objawy: Powyzej 40km/h przy utrzymywaniu predkosci prawdopodobnie wał wpada w wibracje.
Przy przyspieszaniu i zwalnianiu brak objawow.
Krzyzaki po wstepnej ocenie wygladaja ok, wieloklin z lekkim luzem.
Czy to wał czy moze kolejny objaw wywalonej poduszki pod reduktorem przy prawej stronie ramy ?
Przy przyspieszaniu i zwalnianiu brak objawow.
Krzyzaki po wstepnej ocenie wygladaja ok, wieloklin z lekkim luzem.
Czy to wał czy moze kolejny objaw wywalonej poduszki pod reduktorem przy prawej stronie ramy ?
Re: Wibracje wału ?
U mnie wieloklin z lekkim luzem wprowadzał w wibracje pow. 70 km/h i przy 110km/h ustepowalo bicie.
Poduszka również może mieć wpływ na to Ale nie powinna. Albo jedno i drugie na raz. Przez bicie na wale występują wibracje a wyrobiona poduszka przenosi większe wibracje na auto.
Poduszka również może mieć wpływ na to Ale nie powinna. Albo jedno i drugie na raz. Przez bicie na wale występują wibracje a wyrobiona poduszka przenosi większe wibracje na auto.
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
Mam kolejne pytanie, zauwazylem ze po puszczeniu sprzegla na luzie cos mi :gra" w okolicach skrzyni.
Zrobilem test, reduktor na Neutral wchodze pod auto i slucham.
Na wyzszych biegach cos strasznie bije w okolicach skrzyni po puszczeniu sprzegla.
Czyli cos musi sie obijac na polaczeniu sprzeglo skrzynia.
Jakie tam sa elementy mogace to powodowac ?
Edit: Problem wystepuje jedynie na wolnych obrotach, powyzej 1500 juz to stukanie ucicha.
Zrobilem test, reduktor na Neutral wchodze pod auto i slucham.
Na wyzszych biegach cos strasznie bije w okolicach skrzyni po puszczeniu sprzegla.
Czyli cos musi sie obijac na polaczeniu sprzeglo skrzynia.
Jakie tam sa elementy mogace to powodowac ?
Edit: Problem wystepuje jedynie na wolnych obrotach, powyzej 1500 juz to stukanie ucicha.
Miałem to samo w poprzedniej kijance , udało mi się ustalić że w tym miejscu jest jakieś gumowe coś co wytłumia łącznik między skrzynią a reduktorem , niestety nie reanimowałem tego gdyż kijanka znalazła nowego właściciela a ten rozbił ją kompletnie i poszła na żyletki.....
Nie ważne czym ważne gdzie
Poduszka pod reduktorem wymieniona, jednak drgawek dostaje nadal
Musze posprawdzac reszte elementow jak bedzie chwila czasu.
Powiedzcie mi jeszcze jak gasicie diesla w sportage to tez macie efekt zarpniecia pare rezy na boki ?
Podejrzewam jeszcze wywalona gdzies poduszke pod silnikiem.

Musze posprawdzac reszte elementow jak bedzie chwila czasu.
Powiedzcie mi jeszcze jak gasicie diesla w sportage to tez macie efekt zarpniecia pare rezy na boki ?
Podejrzewam jeszcze wywalona gdzies poduszke pod silnikiem.
Aha, dzieki za odpowiedz
A jak ci spalanie wychodzi ? Mi napewno ponizej 10, do dokladnych wyliczen musze nowy bak zrobic bo sie leje jak pod korek zatankuje

A jak ci spalanie wychodzi ? Mi napewno ponizej 10, do dokladnych wyliczen musze nowy bak zrobic bo sie leje jak pod korek zatankuje

spalanie w moim jest na poziomie 7,5 l na 100 km , nie topię go w błocie , nie przekraczam 90 km/h ogólnie to strasznie spokojny ma żywot u mnie 

Nie ważne czym ważne gdzie
Jak zrobie nowy bak to dokladnie spawdze, ale pewnie tez cos kolo tej wartosci sie u mnie kreci spalanie
Dzieki za odpowiedz.

Dzieki za odpowiedz.