Wykres (krzywa) kuniuff i niutonometrów silnika uazowskiego
Moderator: Student
Wykres (krzywa) kuniuff i niutonometrów silnika uazowskiego
witam.
Jako szczęśliwy posiadacz obrotomierza od fiata 125p stwierdziłem,
że można by go uzywać trochę bardziej swiadomie i w zwiążku z tym mam prośbę do uazowych mastahów (może np. SebastianS?) o pomoc w znalezieniu wykresu mocy i momentu obrotowego silnika uazowskiego.
Ani na forum, ani w googlach nie znalazłem, może źle szukam.
Jest w ogóle coś takiego dostępne, czy mam jechac na hamownie, zabulić jak za zboże i dopiero wtedy będe miał ?
Jesli nie da się tego wyczarowac to moze zakres obrotów na jaki przypadają: 1)moc max 2)moment max oraz 3) obroty maksymalne (takie przy których jest ryzyko "przekręcenia" silnika.
że można by go uzywać trochę bardziej swiadomie i w zwiążku z tym mam prośbę do uazowych mastahów (może np. SebastianS?) o pomoc w znalezieniu wykresu mocy i momentu obrotowego silnika uazowskiego.
Jest w ogóle coś takiego dostępne, czy mam jechac na hamownie, zabulić jak za zboże i dopiero wtedy będe miał ?
Jesli nie da się tego wyczarowac to moze zakres obrotów na jaki przypadają: 1)moc max 2)moment max oraz 3) obroty maksymalne (takie przy których jest ryzyko "przekręcenia" silnika.
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....
- apede
-
- Kontaktowanie:
Jest też na http://www.uazmania.prv.pl/.
Ale po co się Michałku martwisz o moc i moment? Przeca sztrucel wjechał z 6 osobnikami od razu tam gdzie Szeroki 4.0 dopiero za 4. razem.
A tak w ogóle to mam u teściów jakąś książeczkę do syfa po rosyjsku. Jak będę tam to przywiozę.
Ale po co się Michałku martwisz o moc i moment? Przeca sztrucel wjechał z 6 osobnikami od razu tam gdzie Szeroki 4.0 dopiero za 4. razem.

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
<Kacper> pisze: co do wykresow... mam je ale na papierzedzis sprobuje u kogos zeskanowac i jakos udostepnic
To ja poprosze bardzo ładnie o skan - wydrukuje sobie i będe prowadził patrząc na wykres i zegar, a nie na (bez)drogęBylo w jakims starym numerze nieregularnika przy okazji artykolu o wymianie silnika na andorie.
Tak tak numer 6 (18 )/2001

A tak serio to wydaje mi to się przydatne szczególnie na piaskowych podjazdach, gdzie nie ma konieczności patrzeć ciągle na droge, a mocy czasem braknie.
Michał "Majkello"
Niechcący wkres znalazłem na http://www.uazbuka.ru/lib/orlovar/eng417.htm 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
www.imageshack.us<Kacper> pisze:Ja juz obramiam na kompie wykres z nieregularnikaMa ktos miejsce na serwerze by to wrzucic??
- SebastianS
-
Re: Wykres (krzywa) kuniuff i niutonometrów silnika uazowski
Niestety, tylko wołgowskim dysponuję, ale widze, że nieregularnik zapodał rzetelne porówananie, z którego nareszcie jasno widać, że oryginalny uazowski silnik objeżdża jak chce MB 240D i niedoturbioną andorię...Majkello pisze:witam.