Ciężarowy na granicy ?

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
cezii

Ciężarowy na granicy ?

Post autor: cezii » pn maja 22, 2006 6:57 am

Mam pytanie dotyczące przekraczanie granicy samochodem zarejestrowanym jako ciężarowy ? Chodzi głównie o wschodnią granicę ; Czy to oznacza kolejkę dla TIR-ów ? Może ma ktoś jakieś doświadczenia ?

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pn maja 22, 2006 7:34 am

Ja mam uaza jako osobowo-ciezarowy (2 osoby + (chyba) 700km ładunku lub 6 osób) - tak mam w dowodzie, jade normlanie bramkami dla osobowek i tylko zawsze kłócę się przy okienku płacącu ubezpieczenie na granicy z Białorusia ze to zwykla maszyna a nie gruzownik :)

NIe wiem czy Ci to pomogło, bo jesli masz tylko cieżarowy... to nie wiem... choc zaraz, znajomy ma Lanosa zarejestrowanego na firme i to jako cieżarowy... kratka + 4 osoby i zawsze go policja łapie na przekroczeniu predkości bo obowiązują go przepisy jak dla ciężarówek... ale granice zawsze przejezdzal normlanie... Kurde mogłem cos pomylic... jesli ktos sie znajdzie bardziej oblatany w tych sprawach to nich mnie poprawi.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

Awatar użytkownika
cezii

Post autor: cezii » pn maja 22, 2006 9:59 am

'' tylko zawsze kłócę się przy okienku płacącu ubezpieczenie na granicy z Białorusia ze to zwykla maszyna a nie gruzownik ''

Teraz już się nie płaci ubezpieczenia na granicy , wystarczy pokazać zieloną karte , która w większości ubezpieczalni jest darmowa. Spowrotem do zapłaty tylko ekologia ale to za człowieka nie maszynu.

Nadal jednak jestem ciekaw czy nie cofną z przejścia zarejestrowanego jako ciężarowy. Tyle godzin stania na darmo ?
Jak by ktoś miał jakieś informację to będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » pn maja 22, 2006 10:29 am

stef pisze:, znajomy ma Lanosa zarejestrowanego na firme i to jako cieżarowy... kratka + 4 osoby i zawsze go policja łapie na przekroczeniu predkości bo obowiązują go przepisy jak dla ciężarówek... .
BZDURA :)3 przepisy obowiazuja samochody ciezarowe pow.3.5tony
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
gosc

Re: Ciężarowy na granicy ?

Post autor: gosc » pn maja 22, 2006 10:31 am

cezii pisze:Mam pytanie dotyczące przekraczanie granicy samochodem zarejestrowanym jako ciężarowy ? Chodzi głównie o wschodnią granicę ; Czy to oznacza kolejkę dla TIR-ów ? Może ma ktoś jakieś doświadczenia ?
dokladnie to samo co wyzej , czyli pow. 3.5 tony
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pn maja 22, 2006 10:38 am

gosc pisze:
stef pisze:, znajomy ma Lanosa zarejestrowanego na firme i to jako cieżarowy... kratka + 4 osoby i zawsze go policja łapie na przekroczeniu predkości bo obowiązują go przepisy jak dla ciężarówek... .
BZDURA :)3 przepisy obowiazuja samochody ciezarowe pow.3.5tony
Właśnie dlatego na końcu maila napisałem, że jeśli coś mylę to proszę o sporostowanie...
Teraz już mamy jasnośc sytuacji.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

Awatar użytkownika
cezii

Post autor: cezii » pn cze 19, 2006 7:37 am

Stef miałeś rację. Dla tak zarejestrowanego samochodu na granicy z Białorusią konieczna jest opłata transportowa, która obecnie wynosi 25 $ za dobę. Oczywiście jak wszystkie urzędowe opłaty na Białorusi podlega negocjacji. Sprawdzone na własnej skórze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne zorganizowane”